Spring naar bijdragen

Klassement

Populaire bijdragen

Inhoud met de hoogste waardering sinds 23-05-24 in alle secties tonen

 1. Yana

  Donderdag 13 juni 2024

  Het was een mooi hartvol afscheid met veel warmte en verbondenheid, geen YouTube-reclames tussendoor. Smaragd heeft gelijk, dat werd door de (hele lieve) uitvaartondernemer gecheckt. Nu ga ik het advies van Quin opvolgen en goed voor mezelf zorgen én voor m'n lief want de afgelopen dagen was ik nagenoeg gevloerd door een virusje, nu is hij aan de beurt. Dankjewel voor al jullie lieve woorden, dat heeft me goed gedaan.
  11 punten
 2. Freekie

  Maandag 10 juni2024

  11 punten
 3. Elonwyn

  ZONDAG 2-6-2024

  Goeiemorgen allemaal, Vandaag dag 110 na mijn laatste terugval. Met sporten en werken gaat het me eigenlijk gemakkelijk af, maar ik blijf alert. Fijne zondag allemaal! Dagpact: Fonny Elonwyn
  9 punten
 4. Scorpje

  Dit ben ik

  Weer even een berichtje. Vandaag 150 dagen zonder alcohol. Ben trots op me zelf! Heb het af en toe nog wel moeilijk zeker in de winkel waar je alles ziet staan. Ben ook op vakantie geweest, dat viel ook niet mee op de terrasjes vol met bier. Maar gelukt! Wat me ook blij maakt is mijn gezondheid, hoge bloeddruk is verdwenen. Heb nog wel nog steeds vermoeidheid maar dat wordt ook minder. Slapen gaat ook goed, maak weer lange nachten. Ben er nu wel achter dat mijn omgeving geen idee van mijn verslaving had. Dat maakt het moeilijker om van mijn “succes” nu te genieten. Hoe ik het volhou is voor mij simpel, ik weet dat mijn verslaving me uiteindelijk heel ziek ging maken en mijn dood wordt. Elke dag zonder alcohol is een overwinning voor me, ik beweeg veel en dat gaat steeds makkelijker. Als je dit leest en net gestopt bent. Hou vol het is het allemaal waard. Mijn doel is nu een jaar alcohol vrij. Ben al bijna op de helft.
  9 punten
 5. Spirit

  Maandag 27 mei 2024

  Laat even wat van me horen. Ik ben heel veel in Brabant en dat bevalt nog steeds prima. Verleden week mijn bed met mijn dure matras meegenomen en dat slaapt natuurlijk super. .Voor als we bij mij verblijven hebben we een ander bed over kunnen nemen. WE zijn hevig aan het opruimen bij mijn vriend, iedere dag wat. Hij heeft veel laten versloffen door oorzaak drank, maar het gaat van lieverlee heel netjes worden. Straks nog even een duik in ons zwembad. Echt heerlijk. Wat een bofkont ben ik toch met zo'n lieve man. Ook zo fijn, dat we dezelfde passie hebben. Al met al ben ik heel erg gelukkig en ga me aardig thuis voelen in ons stulpje. Mijn flat hou ik wel aan, al zijn we er niet veel. Hier is het veel rustiger. Als we dan weer bij mij thuis zijn, valt het drukke verkeer wel op, wat ik eigenlijk al niet meer hoorde. Zo fijn. We komen allebei van heel diep en kunnen er ook goed over praten. Eindelijk dus mijn lieve allesie gevonden. Krijgen veel complimentjes van mensen, dat we zo lopen te stralen van geluk. We hebben het dubbel en dwars verdiend!
  9 punten
 6. ikkanhet

  Wo 19 jun 2024

  Soms @rapiloszoals nu maar ik ben der nog. Bestraling zit erop nu komende weer woensdag chemo.
  8 punten
 7. Quinn

  Do 6 juni 2024

  Het is kwart over vijf, de fles is nog dicht en ik ben serieus eten aan het koken. Voor mezelf alleen. Dit klinkt alsof ik een sticker wil, maar nou ja. Hell, fuck it, ik wil die sticker.
  8 punten
 8. Smaragdie

  Vrijdag 31 mei 2024

  Goedemorgen!! 7 kittens zijn er afgelopen nacht geboren. In allerlei kleuren. De 1 nog ander mooier dan mooi En mijn kleine Mimi doet het goed met ze. Hoef niet bij te voeden, ze voedt ze goed, En mijn andere katten zijn zo lief. Ze ruiken aan ze en lief tegen ze, ze likken aan ze en ook het op kopje van Mimi. Ze zijn wel onder de indruk, allemaal zo nieuw Ben opgelucht en blij! Wel doodmoe, zo even liggen. Fijne dag allemaal!
  8 punten
 9. Bob

  Jaarpact

  Acht jaar geleden ging ik met pensioen. Ik dronk toen elke avond en vrij fors, mijn bloeddruk was te hoog en ik had al enige vergeefse pogingen achter de rug om er minder aan overgeleverd te geraken. Er kwam iets nieuws bij toen mijn huisarts vertelde dat er onomkeerbare schade aan mijn lever verwacht kon worden als ik zo door bleef drinken. Op een of andere manier heeft dat me in staat gesteld de knop echt om te zetten. Ik hield er mee op de beslissingen voor me uit te schuiven en stopte vrij abrupt en - tot mijn eigen verbazing - zonder al te veel moeite. Niet uitstellen tot na te vakantie, maar juist de uitdaging aangaan om die vakantie nu eens zonder wijn te doen, in Frankrijk nog wel. Inmiddels is dat dus acht jaar geleden. Ik wordt ouder en dát houd je niet tegen. Maar mijn lever is weer gezond en ik heb ervaren dat alcoholvrij leven een nieuwe start kan betekenen naar een fijner evenwicht. Minder klagen over van alles en nog wat. Meer genieten van wat er is. Ik kan het iedereen aanraden.
  8 punten
 10. Anitawest

  Vrijdag 21 juni 2024🌞

  Goeiesmorgens deze morgen, Weer heel vroeg wakker maar heel blij en trots dat ik gisteren droog ben doorgekomen. Gisteren heel de dag een sterke drang gevoeld om wijn te halen en dan savonds 1 (max 2 wijntjes) te drinken. Toch wel verdiend omdat ik zo snel weer een nieuwe baan heb! (hoe kan je jezelf bedotten) Ik hoefde geen boodschappen te doen, dus zou daar speciaal voor naar de winkel moeten. Ik had m'n jas al aan, maar ben niet gegaan.
  7 punten
 11. Roberto

  Dinsdag 18 juni 2024

  @bozo12, mijn buurman is ook verslaafd o.a. aan alcohol. De vorige keer zijn wij beide ongeveer tegelijkertijd gestopt. En hebben het 17 dagen volgehouden. Mijn buurman wilde afgelopen najaar twee weken detoxen in een verslavingskliniek. Om daarna alleen nog in het weekend te drinken. Hij was te slecht voor die verslavingsklieniek, Hij moest eerst met een ambulance naar het ziekenhuis, vanwege ernstige ondervoeding. Hij kon ook niet meer op zijn benen staan, laat staan lopen. Vandaar 17 dagen i.p.v. 14 dagen. Toen hij na een week uit die kliniek gevlucht is kwam hij via de buurtsuper met een pak wijn weer thuis. Het was vrijdag, het weekend was dus al begonnen. En tot nu toe nog niet geëindigd. Zijn voornemen is nu al een tijdje om alleen nog maar op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag te drinken. Ik zit nu zelf op dag zestien. Mijn buurman komt dagelijks langs met zijn eigen pak wijn om mij te provoceren. En probeert mij dagelijks duidelijk te maken dat ik tot mijn dood niet meer kan of mag drinken. Overmorgen, dag 18, hoopt hij op een terugval. Dat gaat niet gebeuren.
  7 punten
 12. Okkie

  Maandag 17 juni 2024

  DAGPACT: Freekie Anitawest Fonny Yvonne Okkie Ik kocht gisteren een fles wijn, samen met een salade voor op het werk, had een avonddienst. Fles ging in mijn fietstas, man vroeg of ik alleen die salade had gekocht waarop ik droog 'ja' zei. 'Hm wel een dure salade dan'. Ik naar het werk, terwijl fles in fietstas zat. Het zat me niet lekker, ik weet dat eerlijk zijn een belangrijke stap is naar herstel. Dus bij thuiskomst zette ik de fles wijn op tafel en vertelde dat ik die had gekocht. Dat ik bang was voor zijn reactie maar dat eerlijkheid wel een grote stap vooruit is naar herstel. Dat kon hij waarderen, samen de wijn door de gootsteen gespoeld. Yay!
  7 punten
 13. Bob

  Jaarpact

  Mijn felicitaties voor @Elonwyn met 4 maanden, @Tine met 5 maanden en @Stuiter een half jaar en door naar een nieuwe groep. Feest vandaag dus, ook voor @Emmy en @Shahire.
  7 punten
 14. Quinn

  Woensdag 12 juni 2024🌞

  De tweeling is in z'n geheel geslaagd, zit in de trein terug naar huis.
  7 punten
 15. Moeps

  Vrijdag 7 juni 2024

  Goedemorgen, Vandaag vrijdag. Helemaal geprogrammeerd dat op vrijdag alles mag. Het wordt even serieus werken aan het eind van de dag, maar vandaag mag ik dan dus ook een keertje NIET de eerste nemen! Dagpact Ayla89 Fonny Moeps
  7 punten
 16. bumperjim

  Do 6 juni 2024

  Ik liep net langs de rivier, doodkalm, heerlijk weer, beetje drukkend al, veel muggen maar OK. De velden staan vol met klaprozen, prachtig. In de rivier staat een reiger. Dan stijgt hij op, heel langzaam en verschrikkelijk blasé zoals reigers dat doen. Hij vliegt op een meter of 3, het lijkt wel slow motion. Dan daalt hij een halve meter en komt er een sliert van een meter kak uit, middenin de klaprozen. Jezus. Zeggen ze dat Fransen arrogant zijn, reigers zijn véél erger 👿
  7 punten
 17. bolletje

  Dinsdag 4 juni 2024

  Moghu allemaal, Vandaag een hele dag naar de dagbesteding. Met het hondje gaat het gelukkig beter............
  7 punten
 18. Freekie

  Dinsdag 4 juni 2024

  Goedemorgen, wijze inzichten. @bumperjim het is handig alsje voor jezelf een rij plus en minnen maakt, wat de avondbumperjim (oftewel je verslaafde brein) kan teruglezen savonds. Want ach? Waarom wou je ook al weer 1 of 2 bier kunnen drinken? Daar heb je toch hard voor geknokt? Dat jij wel met mate kunt drinken? Zoiets.. Goedemorgen!! Ik zit op een heuvel in de zon op dit moment met verbazingwekkend 4G snelheid.
  7 punten
 19. Jannigje

  Ik ben

  Ha @Quinn, weer eens een bijdrage van mij. Vechten tegen spoken is voor mij net zo reëel als wat jij hierboven schrijft. Soms vind ik ze zelfs lastiger omdat ze soms onbenoembaar en ondefinieerbaar zijn, en daarmee ongrijpbaar, maar daarom niet minder echt of reeel. Denk en voel ik tenminste.
  7 punten
 20. Een half jaar! Ik kan bijna niet geloven dat het zo snel is gegaan! Maar makkelijk was het niet en ik ben er nog lang niet. Het is heerlijk hoe fris in ben, ik ben afgevallen, voel me fit, scherp en ben trots op mezelf. Ook merk ik echt dat mijn paniekaanvallen veel minder zijn en bijna niet meer voorkomen. Wat een onwijs verschil! Maar toch merk ik dat er altijd dat stemmetje in mijn hoofd zit. Als ik blij ben, moe ben, onrustig ben, allemaal triggers. Het is ook saai geworden. Maar ook zo rustig nu ik niet de hele tijd met alcohol hoef bezig te zijn. Wat ook gek is? Ik dacht altijd dat ik alcohol nodig had om het leven en moeilijke momenten aan te kunnen. Nou nee hoor, ik kan alles veel en veel beter aan zonder alcohol! Alleen het gek doen even lekker los zijn, dat mis ik echt. Maar hopelijk verdwijnt die wil naar de achtergrond.
  6 punten
 21. Moeps

  Moeps

  Hee @Lonster, leuk dat je het vraagt. Ik zat al een paar dagen te dubben om een update te schrijven, maar toch nog niet gedaan. Na de uitslag van het bloedonderzoek ging er wel een soort knop om. Toch ging ik niet van de een op de andere dag van elke dag veel naar niks. Ik was in eerste instantie best tevreden met het verloop. Gemiddeld 2 van de 3 dagen droog. Uiteindelijk dus toch nog te vaak, en vooral te veel elke keer, wel gedronken. Nu sinds 2 juni niks. Hoewel ik natuurlijk wel een beetje vooruit denk, heb ik geen vast plan. Elke dag besluit ik bewust dat ik vandaag niet drink. In juli heb ik een afspraak met een addictoloog. Om me te helpen om niet steeds in dezelfde valkuilen terecht te komen. Ondertussen voel ik dat mijn lichaam druk bezig is met detoxen en daar geef ik gewoon aan toe. Ook mijn geest is aan het opruimen! Al met al gaat het dus best goed. Het klinkt misschien allemaal een beetje luchtig, maar ik ben er best druk mee. Bewuste keuzes, zowel per dag over wat wel en vooral wat niet, maar ook in mijn hoofd. Verwerking, loslaten, acceptatie..... Begin van een heel proces
  6 punten
 22. Nok

  Mijn eerste concert zonder alcohol

  Ja, afgelopen weekend naar het concert geweest. Het was heel erg gezellig en wel een bijzondere ervaring om zo maar te zeggen om dit nuchter mee te maken. Mijn vrienden hadden heel fijn gereageerd op mijn bericht dat ik niet mee ging drinken. Wel wat ongezellig in eerste instantie maar ze begrepen het wel. ik heb het idee dat ze het niet echt hebben gemerkt want ik heb overal gezellig aan mee gedaan (nuchter dan). Na het concert nog in een oer Hollands café beland. Voor een nuchter iemand is dat bijna niet te doen 🤪. Goed dat ik heb ervaren wat wel en waar het niet meer leuk voor me is.
  6 punten
 23. bumperjim

  Do 6 juni 2024

  Mogge! Lekker weer niks gedronken. Het gaat geheel niet slecht deze week. Het voelt niet als een opgave om niks te drinken. Alleen op het moment suprême ("borreltijd") moet ik mezelf even zeggen als een oud peerd dat we niet linksaf maar rechtsaf gaan en dan gebeurt het ook.
  6 punten
 24. bolletje

  ZONDAG 2-6-2024

  Goeie morgen.
  6 punten
 25. Reacher

  Reacher

  ik ben in de war. Het oprakelen van trauma bij forumgenoten, bij mezelf is onderdeel van de verwarring. Het medelijden met een mogelijke pleger, iets wat ex slachtoffers vaak hebben, omdat ze warped zijn. In mijn geval bemakkelijkt omdat ik zelf geen kinderen heb. Het gevoel te hebben iets op te blazen wat er misschien helemaal niet is, het is misschien alleen een oude man die dankbaarheid om aandacht verwart met lust. Voortaan nadenken voor ik iets schrijf. Alle steun die ik heb gekregen en alle steun die we elkaar hebben gegeven hebben goed gedaan.
  6 punten
 26. Jannigje

  Zaterdag 22 juni 2024

  Hallo allemaal, ik meld me weer even.
  5 punten
 27. Freekie

  Zaterdag 22 juni 2024

  Ik kom net uit de sauna/zwembad, mijn nieuwe hobby! Nu ben ik de woorden van mijn psycholoog niet vergeten, ik mocht mezelf bedanken... Mijn antwoord was toen, alle dingen die ik nu nuchter doe en sommige dingen had ik, als ik naar het verleden kijk, niet kunnen doen ivm middelengebruik. Dat is al een cadeau! Nuchter opstaan, Vrolijker, lekkerder in mijn vel. Maar Ik kwam nog langs de supermarkt, dus heb lekkere afbakbroodjes gekocht voor morgen. 3 zakken lays sensation/MAX chips... Hartstikke duur maar ik zit al aan de 2de zak hihi en lekker dat het is met een desperado 0.0. Dat is pas een bedankje 😇 Nu in de zon achter het huis, straks een film aanzetten. Het gamen heb ik dit jaar ingeruild voor andere bezigheden, dat ging altijd gepaard met veeeeeel bier en ik heb geen contact meer met mijn game-maatje broer. Nooit geweten dat ik me zonder gamen, alcohol en drugs ook kon vermaken. Half jaar geleden was dat ondenkbaar!
  5 punten
 28. Reacher

  Zaterdag 22 juni 2024

  @Anitawest ik ben geneigd om anderen advies te geven wat mijzelf helpt. Tuurlijk kun jij hier je ei kwijt.
  5 punten
 29. Bob

  Ik ben Dolores en ik drink mezelf dood

  Ik ben het volledig eens met @Ayla89. Doe het voor jezelf, @Dolores76. Vraag echt deskundig advies. Dit is te complex voor niet medisch opgeleide "ervaringsdeskundigen". En schuif het ook niet te lang meer voor je uit.
  5 punten
 30. Oskar

  Wo 19 jun 2024

  Nou is Jan Cremer ook alweer dood. Ik geloof dat een en ander wel samenhangt met sterfelijkheid en statistiek, maar ben het er niet mee eens. Maar goed. Hallo weer eens, ook.
  5 punten
 31. Quinn

  Ik ben

  Goed, mijn hoofd vol brij en ik gaan proberen een rationele en samenhangende reactie te plaatsen. Poging. Punt 1: mijn medicatie is inmiddels aangepast en het opbouwen/afstemmen/passend maken is nog in volle gang. Af en toe ben ik manisch, dan depressief, dan gek genoeg beide tegelijk en de stemmingen vliegen in minuten heen en weer. Dus ik word soms gillend gek. Momenteel heb ik een stabiel uurtje. Hiep hoera, profiteer er van. @Ayla89 er zijn lichtpunten, altijd. En soms zie je die in het donker juist beter. En soms ben je verblind en zie je niets. Ik probeer voor mezelf goed vast te houden dat het allemaal fases en momentopnames zijn. @Reacher dank je wel. Wellicht overbodig om te noemen, maar jij bent één van die lichtpuntjes. @lady jane thuis, in mezelf, en proberen dat zo comfortabel mogelijk te maken. @Rosee jawel, dat heb ik wel. @Kruidenthee en @Berkje en @Lonster ❤️ @Lika die heb ik zeker nog, maar ze woont niet (ook al niet) bij mij. Maar ik kan er altijd terecht en word inderdaad altijd vrolijker van dat snuitje en die onwijs schattige pootjes. Mensen die zelf geen ervaring hebben met een depressie (gelukkig voor hen echt!) kunnen zich er uiteindelijk toch slecht in verplaatsen. Dat het niet van je af te zetten is, gewoon wat veranderen in hoe je denkt. Ah, was het maar zo simpel hè? @Yana dank je wel, ook voor de pb. Ik zit in verschillende trajecten qua therapie, met een psychiater als grote coördinator. Ik doe er wat vaag over en luchtig soms, omdat het me al zwaar genoeg is. En ik achterdochtig geboren ben. Als ik terugkijk, objectief en eerlijk terugkijk, ben ik toch echt al wel verder dan tien jaar geleden. Het duurt alleen ontzettend lang. Maar ja, ik ben ook niet in een week verknipt natuurlijk. @bumperjim ik las dat jij ook gestopt bent met je af en toe een glas, respect. @Francoise ben je zelf. Familie opstelling heb ik inderdaad ook een keer gedaan. Ondanks mijn scepsis vond ik het indrukwekkend. Alleen al dat degene die mijn moeder voorstelde, vanuit het niets mijn geboortenaam gebruikte en haar gebaren had. Doodeng was dat. Toen degene die pa was naar voren stapte, heb ik de boel afgebroken. Niet letterlijk. @Strijkbout (1 of 2? of is dat dezelfde persoon?) spijt en schuld zijn hele reële aspecten voor me. Na een extreem streng calvinistische opvoeding zijn dat geen vraagstukken die ik zo gemakkelijk van me af kan schudden. En geloof me, dat heb ik geprobeerd. Mijn schuld en mijn spijt zijn grote delen van mijn werkelijkheid. Ik moet er beter mee leren omgaan, iets met verwerken, verder leven ondanks. Niet negeren. @Musashi ja, en dan graag op een gezonde(re) manier eruit. Ophouden met onderdrukken, echt loslaten. Zo ver ben ik nog niet, dat ik dat deksel echt open gooien kan. @Jannigje ik ben blij dat ik je een beetje helpen kan. En ik hoop dat je ook wat meer kwijt gaat kunnen, zelf. @Yvonne dank je wel, dat is een koningsmaal. En ik blijf niet weg, tijd doet momenteel rare dingen, het zij zo.
  5 punten
 32. rapilos

  Wo 19 jun 2024

  Goedemorgen allemaal Ach @Elonwyn , wat een nachtmerrie zeg ! Inderdaad super knap, dat je dit doorstaat zonder te drinken. Als je dit aan kan zonder drank, dan kan je alles aan ! 😊 Half bewolkt en een zonnetje hier Vanmiddag een rondvaart geboekt in een sloep. Leuk !, er even tussenuit Gisteren kon ik de uitslag van de scan al bekijken op de ziekenhuis site Alles lijkt goed, dus dat is een hele opluchting. Alleen de bloed uitslag was minder, kreatine waarde veel te hoog, wat betekent dat de overgebleven nier niet goed funcioneert.. Zoals gezegd, over drie weken pas gesprek met arts. Enfin, maar een beetje van me af proberen te zetten, want ik word af en toe gek van het gepieker
  5 punten
 33. JamesM

  Hallo allemaal!

  Een willekeurige dag in 2024 Ik sta op rond kwart voor zeven omdat ik rond die tijd meestal wakker word. Het was weer een goede nacht, ik heb lang en ononderbroken geslapen. Ondanks dat ik geen ochtendmens ben en moeite heb met wakker worden, stap ik met een fris gevoel uit bed en het eerste wat ik doe is een kop koffie zetten. Ik zie een lege fles wijn staan en weet dat mijn vrouw gisteravond later naar bed is gegaan. Al sinds haar operatie vorig jaar zomer drinkt zij veel minder. Wat ben ik blij dat ik geen last meer heb van hoofdpijn, brakheid, zweten, pijn in organen, kortademigheid en loopneuzen ’s morgens. Waar ik mezelf eerst afvroeg of die loopneuzen nou van de verkoudheid of allergieën kwamen weet ik nu dat het de alcohol was. En ik bedenk me dat zelfs de heftige aanvallen van hooikoorts die ik normaal gesproken in deze tijd van het jaar had, achterwege zijn gebleven. Dan loop ik naar boven om de kids wakker te maken en hen te helpen hun kleding aan te trekken. Ik voel de rust en helderheid waarmee ik dat kan doen en we maken samen lol. Beneden aangekomen maak ik het ontbijt voor ze klaar. Ik raak wat geïrriteerd omdat ze allemaal verschillende dingen willen eten en moet dan terugdenken aan de tijd waarop ik met mijn brakke hoofd dan boos en geprikkeld uitviel tegen de kids. Wat een verschil! Ik maak ook mijn eigen ontbijt klaar en kom bij ze aan tafel zitten. Eet smakelijk! Na het eten ga ik met de hond naar buiten en laat hem lekker snuffelen. Nog steeds kan me dat ongeduldig maken, maar ik kan me nu veel meer berusten in het moment. Eenmaal thuisgekomen zeg ik de kids gedag want die gaan naar school en stap ik onder de douche. Na het douchen zet ik nog een kop koffie en klap ik de laptop open, klaar voor een nieuwe werkdag. Ik merk bij mezelf dat ik ondanks mijn burn-out en stressklachten toch minder gejaagd ben en meer rust in mijn hoofd heb. Ik bedenk me dat ik voorheen altijd een kan met water mee naar boven nam. Nu vergeet ik zelfs vaak een glaasje water in te schenken. Tijdens het werk merk ik dat ik veel meer gefocust ben en het denken me makkelijker afgaat. Ook thuis is dat trouwens het geval. Een gevolg van niet drinken is dat emoties ongefilterd en puur binnenkomen en daar moet ik nog wel aan wennen. Op moeilijke momenten zoals bij mijn terugval in mijn burn-out, komt het alcoholverslaafde deel van mijn brein ‘Henk’ zich nog wel eens melden, maar ik weet dat dat niets gaat oplossen. Hoe fijn is het dat ik nooit meer die discussie met mezelf aan hoef te gaan, die continue vraag over wanneer wel en wanneer niet mogen drinken en de gevoelens van schaamte, spijt en lichamelijke ongemakken die erbij komen kijken. Dat is het echt niet waard. Sterker nog, ik heb nu echt het gevoel dat ik leef, met alle positieve ervaringen en uitdagingen die daarbij komen kijken. Met de kids voel ik me ook meer verbonden. Niet dat ik ze voorheen negeerde, integendeel, maar ik was vaak geïrriteerd en geprikkeld en met mijn gedachten bij het eerste (of volgende) wijntje die dag. Ik kan nu echt genieten van het samenzijn. Hoe heerlijk is dat! Ook mijn relatie met mijn vrouw voelt verbeterd. In plaats van in een dronken bui haar schreeuwend opgekropte dingen te verwijten kan ik nu rustig blijven en het meer bij mezelf houden. Geen verwijten meer, veel minder irritatie en boosheid, wel meer contact. Ik merk ook dat mijn vrouw veel meer verbinding met mij zoekt. Dat vind ik erg fijn, het geeft mij vertrouwen en zorgt er ook weer voor dat ik meer positieve energie kan steken in ons. De dag verloopt rustig. Af en toe lees ik op Alcohol de Baas de bijdragen van lotgenoten, om toch bewust te blijven van het gevaar van een uitglijder en terugval met alcohol. De herkenbaarheid van lotgenoten en hun verhalen helpen mij om scherp te blijven. De verslaving verdwijnt meer naar de achtergrond, en dat is voor Henk reden om zich op sommige momenten toch even te laten horen: als het zo makkelijk gaat dan viel het met die verslaving echt wel mee. Eentje op z’n tijd moet toch kunnen? Dank voor je advies Henk, daar gaan we niets mee doen. Ik moet terugdenken aan de afgelopen jaren, toen ik zoveel dronk. Ergens blijft altijd het gevoel hangen dat het wel meeviel. Nadat ik gestopt ben heb ik nooit echte onbedwingbare zucht gehad. En het stoppen zelf ging, nadat de knop om was, ook verrassend makkelijk. Misschien beschik ik over veel zelfdiscipline. Ik weet ook dat als ik met dit soort grotere issues eenmaal iets heb besloten, ik daar niet meer op terug kom. Daar prijs ik mezelf gelukkig mee. Want tegelijkertijd blijft altijd het gevoel hangen van ‘eentje kan wel’ en daarom hou ik steeds de metafoor van de bekerplant van Allen Carr in gedachten. Eenmaal de eerste gepakt glijd je bewust of onbewust zo weer af naar je oude dagelijkse drinkpatroon. Ik herken dat nog van het stoppen met roken, waar ik naar mijn idee helemaal niet zo verslaafd aan was -in ieder geval veel minder dan aan de alcohol. Gewoon even één sigaretje werd al dezelfde week weer een pakje per dag. Maandelijks lees ik meerdere malen mijn lijst met ‘36 voordelen van gestopt zijn met alcohol’ door en gedurende de tijd zijn er daar ook nog een stuk of drie nieuwe bijgekomen. Alhoewel ik me daar toen helemaal niet van bewust was, stond mijn leven echt in het teken van drank. Het kopen, drinken en herstellen ervan, of het bezig zijn met momenten om te kunnen drinken. En daarbij ongemerkt toch heel vaak smoesjes gebruiken en stiekem gedrag vertonen, zoals altijd een reden vinden om te drinken, een extra slok nemen of flessen verbergen. Vooral het laatste jaar werd dat ook voor mijzelf merkbaar, helemaal na de operatie van mijn vrouw. Zij heeft de laatste maanden vaker geroepen dat ik teveel dronk. Ik dacht altijd dat we gelijk op gingen. Dat we allebei een probleem hadden -of niet. Maar achteraf gezien dronk ik toch net wat meer, langer, eerder en vaker en heb ik mijn vrouw onbewust gebruikt om te kunnen drinken en mijn eigen drankgebruik te verbloemen en te rechtvaardigen. En dat spijt me enorm. En dan de impact die het heeft gehad op mijn werk en gezin. Met een aantal wijntjes op je werk nog doen, of juist de volgende dag vanuit je brakheid niet goed kunnen functioneren is natuurlijk absurd. Laat staan de aandacht die ik niet aan mijn gezin heb gegeven, de woede-aanvallen, irritaties en verwijten in plaats van de echte verbinding zoeken. Alcohol maakt meer kapot dan je lief is -ook voor jezelf trouwens. Vanuit de verslavingszorg gaven ze aan dat ik gelukkig nog een gezin, baan en huis had. Dat nu het juiste moment was om te stoppen, omdat de volgende stap het kwijtraken van dat alles zou kunnen zijn. Dat voelde allemaal zo ver weg. Maar als ik de vergelijkbare verhalen van lotgenoten lees, had dat beslist geen onrealistisch scenario geweest. Ik ben dankbaar dat ik de kracht heb gevonden om te stoppen met alcohol. En gestopt te blijven. Gestopt zijn voelt heel goed, alsof het nooit anders is geweest. En tegelijkertijd soms toch ook wel eenzaam. Omdat ik weet hoe het ooit was. Omdat in mijn omgeving en de maatschappij in het algemeen drank de norm is en niet drinken soms een beetje vreemd. Zeker op verjaardagen, waarop traditioneel veel gedronken wordt heb ik het nadat de eerste wijntjes zijn ingeschonken wel gezien. Ik heb me nooit gerealiseerd dat je al na de eerste slokken zo uit je mond kan stinken. Laat staan na anderhalve fles, terwijl ik destijds echt dacht dat als ik wat afstand hield mensen het niet zouden ruiken. Nadat er meer wijn in het spel is hebben gesprekken ook steeds minder diepgang. En mensen worden zo luidruchtig. Sinds mijn burn-out is dat iets waar ik slecht tegen kan. Of heb ik dat altijd al gehad maar met alcohol onderdrukt? Alcohol gaf mij altijd rust in mijn hoofd, in plaats van angst, gejaagdheid, overprikkeling, irritatie en stress. Het gestopt zijn doet paradoxaal genoeg hetzelfde. En dat de hele dag door. Ik las onlangs twee hele mooie quotes die me voor altijd bij zullen blijven: 1. Alcoholism is to give up everything for one thing. Sobriety is to give up one thing for everything 2. I would rather go through live sober, believing I am an alcoholic, than to go through life drunk, trying to convince myself that I am not. Zo treffend. En zo waar. Vooral de laatste quote sluit goed aan op hoe ik het nu beleef. Tegenwoordig weet ik dat ik een alcoholverslaving heb, in tegenstelling tot ‘vroeger’, toen ik mezelf er steeds van probeerde te overtuigen dat ik geen alcoholist was. We konden ook geen alcoholisten zijn want we dronken toch goede, duurdere wijnen? Ik heb de eigenaar van de wijnhandel wel eens subtiel gevraagd of deze veronderstelling klopte. Ja uiteraard herkende hij dat, echte alcoholisten kopen niet bij hem in de winkel maar halen hun goedkope alcohol bij de supermarkt. Nu weet ik wel beter. Het feit dat in mijn hoofd mijn alcoholverslaafde vriend Henk er mij nog steeds van probeert te ‘overtuigen’ dat één drankje best wel kan, is het beste bewijs dat er sprake is van verslaving. Anders had dat ene drankje in mijn hoofd nooit een issue geweest. Een belangrijke uitspraak van de AA hierbij is: één is te veel en duizend nooit genoeg. En dat is voor mij heel herkenbaar. Vrij vertaald: neem die ene niet want dan ben je binnen de kortste tijd weer terug bij af. Tegenwoordig heb ik ook geen last meer van al die lichamelijke ongemakken denk ik terwijl ik nog een koffie en chocoladekoekje pak, mijn nieuwe verslaving. En de bijbehorende spanning over mogelijke risico’s op enge ziekten is ook verdwenen. Ik voel me over het algemeen veel stabieler, ben veel minder geprikkeld en kan zaken nu meer bij mezelf houden zonder verwijt aan anderen. Dit is ook een gevolg van het herstel van mijn burn-out, die twee hangen nauw samen met elkaar. Tijdens het avondeten drinken we nog steeds water, alhoewel ik tegenwoordig wel een klein in plaats van een groot glas pak. Na het eten ruim ik de afwas op en doe met de hond nog een rondje. Gedachten die in mijn hoofd opkomen laat ik gaan en ik luister aandachtig naar de vogels die fluiten en andere geluiden om mij heen. Eenmaal terug breng ik samen met mijn vrouw de kids naar bed. Regelmatig ben ik een half uur of langer boven bij de kids en dat vind ik heel fijn. Ik kan nu met al mijn aandacht bij hen zijn, zonder geprikkeld te zijn of gedachten aan wijn die nog gehaald of gedronken moet worden. In het algemeen merk ik dat ik tegenwoordig rustig en geduldig kan zijn naar de kids, wat ik erg prettig vind. En zij kennelijk ook, gezien de aandacht die ze me nu geven. Als ik beneden kom zet ik een kop verse Earl grey thee. Het geeft me voldoening om bewuster bezig te zijn met het maken van thee en koffie. Onlangs heb ik ook een perculator gekocht waarin ik met vers gemalen koffiepoeder zelf koffie kan zetten. Met mijn vrouw heb ik het nog even over de kids en de planning voor morgen en we kijken samen naar de Code van Coppens op tv. Nadat ik de hond nog kort heb laten plassen is het tijd om naar bed te gaan, vanwege mijn burn-out ga ik standaard rond negen uur naar bed. Mijn vrouw gaat dit keer gezellig mee naar boven en in bed lees ik nog wat voordat ik ga slapen. Een jaar geleden hadden we nu de tweede of zelfs derde fles wijn opengetrokken en zaten we nog wel tot een uur of half twaalf te ‘bingedrinken’ (meer dan 5 drankjes in twee uur tijd). Gelukkig behoort dat tot het verleden. Alhoewel ik moe ben voel ik me ook nog fris en bedenk me hoe heerlijk het is om de hele dag bewust te hebben meegemaakt. Wat een vrijheid en wat een rust!
  5 punten
 34. Wil je partner eventueel niet met je mee? De eerste stap is jezelf aan kijken in de spiegel en tegen jezelf zeggen. Dat het zo niet langer meer lukt, dat je verliest van jezelf, dat je je eigen leven niet meer onder controle hebt. Kan je partner eventueel mee naar de huisarts? Of je steunen om een afspraak te maken. Ik heb geen partner, maar samen kun je sterker staan... Ik heb destijds heel veel moeite gehad met bellen, maar het waren 4 woorden aan de telefoon, die ik moest zeggen van mezelf. Ik heb hulp nodig En daarna nog 5... Ik kan het niet alleen
  5 punten
 35. Dolores Alsjeblieft ga naar die huisarts, die kent wel wat hoor. Als je zo doorgaat dan is het afgelopen. Dat weet je he. Ik wist het ook, en toen ik ook alleen maar gifgroene of gele diaree had, een pijnlijke lever die vervet was en neuropathie toen wist ik dat ik geen keuze had. Of eerlijk gezegd ik had wel een keuze, een jong iemand in mijn nabijheid was ernstig ziek. Zij had geen keuze, ik wel. Met mij gaat het nu na 1,5 jaar goed, en wat ben ik blij dat ik die keuze gemaakt heb. Jij kunt het tij nog keren, jij hebt hierin een keuze!
  5 punten
 36. Ayla89

  Vrijdag 14 juni 2024🌞

  Zo, hallo allemaal. Het was een hele pittige week en ik heb 3 keer echt op het punt gestaan om mezelf "eentje" te gunnen om de week te verzachten. Ik stond echt op het randje. Ik heb het niet gedaan en daar ben ik toch echt wel trots op. 45 days and counting!
  5 punten
 37. Ayla89

  Donderdag 13 juni 2024

  Goedemorgen! Drukke dagen gehad, weinig hier geweest, niet gedronken. Korte nacht, 5 uur slaap, na een heerlijke avond eten met een vriendin - zonder wijn en die heb ik ook niet gemist. En weer door naar werk. Fijne dag allemaal, duimen dat de zon zich nog even laat zien.
  5 punten
 38. Yana

  Maandag 10 juni2024

  Ach lieve @Lika, wat ontzettend naar voor jou en je moeder. Laatst kwam ik dit tekstje tegen, ik geef hem graag aan jou "Ik wens je geen sterkte en ook geen kracht. Ik wens je warme tranen en kwetsbaar en zacht."
  5 punten
 39. Etty

  Vrijdag 7 juni 2024

  Goedemorgen, Gisteren voor het eerst langer op kleindochter gepast. Het was nog leuker dan ik me had voorgesteld. Ze wil grijpen maar het lukt nog net niet. Zwaar gefrustreerd. Ze vond het liedje Dur dur d'être bébé wel grappig toen ik het zong, dat kwam als vanzelf in me op. Soms denk ik hoe fijn het zou zijn om weer opnieuw te beginnen, dan bedoel ik wel vanaf mijn 18e. In het begin haalde ik van alles uit de kast waarmee ik haar frustratie onderstreepte, maar ik werd steeds stiller en zachter, wachten op haar aanwijzingen, proberen haar te volgen. Oh ja. Meditatie met baby's. Ik hoop dat ik ik dat ook zo deed met mijn eigen kids, dat er vaak die rust was, want het werkte. Wat me doet denken aan het bericht van de week waarvan ik dacht dat het nepnieuws was, minister Adema wilde puppy-yoga verbieden. Puppy-yoga? Hoe kan dat een ding zijn? Kamervragen? Dat kwam om zoveel redenen heel vervreemdend op me over. Dan is de generatiekloof heel erg voelbaar bij mij. Morgen een feest waar ik als een berg tegenop zie. Het verzet is gróót. Er is nog steeds een interne strijd gaande over of ik ga. Ik denk dat ik niet van feesten zonder dansen houd waar je vooral moet praten met onbekenden of oude bekenden, en weet nog steeds niet of dat echt waar is. Drinken om het ongemak te dempen is een vreselijk slecht idee op een plek waar ik me zó ongemakkelijk voel en waar de drank rijkelijk zal vloeien. Niet doen dus. Ik zie een soort basisovertuiging dat ik niet goed genoeg ben steeds doorzichtiger worden, en voel naast het verzet ook bereidheid of nieuwsgierigheid hoe het zal zijn als ik me meer bewust blijf van wat er gebeurt, ik zit vol met oordelen over hoe het gaat zijn. Hoe kan ik dat nou weten? Allemaal verhalen. Er lijkt een keuze te zijn tussen de angst voor afwijzing of buitensluiting door anderen, of afwijzing door mezelf als ik niet ga. Ik ga gewoon geen keuze maken, ik wacht gewoon af wat er gebeurt;-)
  5 punten
 40. lady jane

  Vrijdag 7 juni 2024

  Nee (gelukkig niet zo op de valreep) De boekhandel van Teheran heet het. Maar de reden van het lezen was dat ik half drie klaar wakker werd en slapen niet meer lukte. Dat heb ik vaker vlak voor een spannende dag. Zus wilde met de auto, ik met NS, maar die laat het nogal eens afweten en we moeten elk met een andere laatste trein terug. + natuurlijk; wat trek ik aan? haha. ik heb tientallen kombi's langs zien komen en waarschijnlijk wordt het nog anders, want het weer zal het bepalen uiteindelijk. Nogal wisselvallig ook.
  5 punten
 41. Woman

  Sobriety for Life - Dagboek

  Goedemorgen, Vannacht droomde ik dat er een festival was in Amsterdam en dat ik samen met een ex dronken ging worden. Er kwam ook een zakje langs met een wit pilletje. (Iets van 30 jr geleden). Ik zei overal ja op. Mijn ex vroeg, ben je al zo lang niet dronken geweest dan? Ik was daar helemaal trots op en begon te drinken. Ik proefde elke slok en was me bewust van elk glas en mijn gedrag daardoor. Afgelopen vrijdag kreeg ik bericht van een huisje waar ik op gereageerd had. Ik heb het gezien en het is echt een klein paleisje, met een fantastische entree. Ik ga dat doen. Een heerlijke privétuin. Nu komt alle papierrompslomp op me af. De eerste euforische adrenaline heeft plaatsgemaakt voor een soort hyper stampvoetende b*tch die als een locomotief overal bovenop zit om de onlogische bureaucratie in orde te krijgen. Vandaar denk ik de escapistische flashback droom. Morgen of overmorgen hoor ik of het een definitief akkoord is. Dat is ongelooflijk spannend. Vandaag rustig aan en wel mijn dingetjes doen maar de tijd nemen en ook extra mediteren, anders loop ik echt over, zo overweldigend is het ineens. Mensen bemoeien zich ook met tips die helemaal niet van belang zijn en die ik dan moet weerleggen ofzo omdat ik het anders doe. Dat is lief bedoeld maar erg vermoeiend. Daarom doe ik dit soort dingen liever helemaal zelf. Maar ..... dit is ook het resultaat van lang droog staan en mijn leven op orde maken. Een groot kado.
  5 punten
 42. ikkanhet

  Dinsdag 4 juni 2024

  Goeiemorgen lieve frummers Dank jullie wel voor het hart onder de riem. Moet nog steeds bijlezen maar kan de rust niet vinden ervoor.
  5 punten
 43. Freekie

  Maandag 3 juni 2024

  Zo hier is alles goed gegaan, leuke motor tocht over de autobahn, lkkr d'r gang erin gehad en 4 baansweg is erg fijn! Vanavond lopend naar restaurant geweest, 2,5km 30 minuten. Maar die was dicht... Toen twijfelen... naar een andere, 3km verder... Of terug? Nah toch maar verder, nog 35 minuten er bij op. Gelukkig was die open... Het heeft echt super gesmaakt na dik uur wandelen. Terug weg konden we binnendoor 48 minuten... Dat scheelt een kwartier.. Alleen die ging over een flinke heuvel met een echt niet bij gehouden pad, modder smurrie, bos brandnetels en gras en onkruid van 70cm hoog. Dat was een avontuur, bweh haha mijn pa en ik konden gelukkig de humor er nog wel van in zien, we waren blij dat we terug waren, ja na een dik uur... Dus achteraf hadden we net zo goed het normale pad kunnen lopen, maar deze was eigenlijk wel leuker maar niet voor herhaling vatbaar hahaha. Nu slapen! En alkoholfrei bier gehad! Slaap lekker allemaal!
  5 punten
 44. bolletje

  Dinsdag 28 mei 2024

  Goeie morgen strijders,
  5 punten
 45. Artemis

  Vierde jaar

  en dan log ik toch maar in om de reactie op mijn reactie op een dagdraad van een tijdje terug te lezen. Eindelijk kom ik op voor mezelf en zeg iets terug tegen wie mij niet wil begrijpen. Winst dus. Tja en dan snap ik wel dat het forum niet meer past. Openbaar, ook wat ik hier schrijf. Dus ik laat het lekker staan omdat ik in het vierde jaar van mijn alcoholvrije leven ben en het gewoon goed met me gaat. Ik mag zijn wie ik ben. Ik ben wie ik ben. Ik ben gewoon gelukkig. en voor wie mij leest: het leven is echt veel leuker zonder drank. Als je hier leest ben je verslaafd, anders zou je niet op dit forum komen. De enige oplossing is stoppen en niet meer doen. Niet gemakkelijk, maar na 3 jaar en zoveel maanden zie ik alleen maar winst. liefs en groetjes.
  5 punten
 46. Freekie

  Zaterdag 25 mei 2024

  Goed bezig @Ayla89 het kan idd ook zonder. Het is het niet meer willen, je moet het zo niet meer willen dat alles beter is dan de 1e nemen.. Tenminste zo zit het in mijn hoofd, want als ik de tijd dan even vooruitspoel, weet ik, waar ik weer in beland.. De vicieuze cirkel van gebruik. Ik heb net nog een avond wandeling gemaakt, de 2de wandeling vandaag, iets korter dan vanochtend. Het was fijn om na de sauna een verkoelende wandeling te maken. Voor de sauna aan, film gekeken en een deel van een aflevering van een serie. Vanmiddag nog even lekker in het zonnetje gezeten met een 0.0 en daarna nog een Vignet voor Oostenrijk opgehaald. 3 t/m 10 juni, gaan mijn paps en ik op pad met de motor. 7 dagen, Oostenrijk - Italië. Een collega vertelde mij gisterochtend dat zijn vader op 59 jarige leeftijd overleden was en hij, toen achter in de 20 was, inmiddels is hij rond de 50. Druk met kinderen en werk destijds en daarvoor druk met studie... Hij zei ik heb daar nooit de tijd voor gehad, om zoiets met mijn pa te kunnen doen. Daar wordt je dan wel even stil van. Weltrusten allemaal en de 1e, morgen niet nemen @Quinn, maak je huis drankloos, gooi het weg... Het leven wordt niet slechter zonder drank.
  5 punten
 47. Ayla89

  Zaterdag 25 mei 2024

  Drie hele drukke dagen achter de rug en voorheen "beloonde" ik mezelf dan altijd met wijn. Vooral omdat ik anders echt niet tot rust kwam en mijn hoofd maar aan bleef. Nu zonder. Ik vond het wel pittig, maar het is gelukt. En de rest van de avond komt ook wel goed denk ik ik begin eindelijk wat van die somberheid kwijt te raken
  5 punten
 48. Quinn

  Zaterdag 25 mei 2024

  Top. Soms zie ik dingen of hoor ik dingen. Maar hé, just because I'm paranoid doesn't mean they aren't after me.
  5 punten
 49. niks

  Zaterdag 25 mei 2024

  Ja gaat goed hier hoor. De meiden gaan beide lekker. We hebben een keuze gemaakt voor Mini haar basisschool en dat geeft rust. Met mijn lief gaat het ook prima, heeft heel wat te stellen met zijn 3 dames haha!
  5 punten
 50. niks

  Woensdag 22 mei 2024

  Goedenavond, dacht laat ik eens een kijkje nemen. Zie dat er een paar terug gekomen zijn, of weer actief. Quinn, Smaragdie. Hier gaat alles prima. De meiden groeien als kool, Mini nog steeds een boef, maar oh zo slim dametje, die komt er wel. Inie een echt meisje, dol op tutten, mooie jurkjes. Vandaag 4 jaar en 5 maand droog. Heel eerlijk, ik dacht 4 jaar en 6 maand. Gelukkig maar dat Bob het bij houd Hoop dat het goed gaat met iedereen. Zal eens wat proberen terug te lezen.
  5 punten
×
×
 • Nieuwe aanmaken...