Spring naar bijdragen
Forum Verslavingdebaas

Klassement


Populaire bijdragen

Inhoud met de hoogste waardering sinds 19-10-19 in Berichten tonen

 1. 7 punten
  Jan1000

  Wie missen we al een tijdje?

  Het gaat goed met mij Nancy, dank je! Geen uitzaaiingen, op krachten aan het komen (vermoeidheid) en mentaal oke. Ben weinig op de het forum, maar kijk nog wel af en toe. De twee draadjes die ik heb opgestart hebben nu een mooi eigen leven, kilokiller en jaarpact. Dus die bezoek ik soms. Warme groet, Jan
 2. 6 punten
  Smaragd

  Dinsdag 19 November 2019

  Nog wel iets liefs om te delen voordat ik ga slapen. Een lieve overduidelijk dementerende zorgvrager(91), al verblijft zij op een somatische open afdeling. Spoed opname, thuissituatie onhoudbaar. Ook bij ons, zeer onrustig volgens de avonddienst(overdracht). Mw wilde weg, uit het raam springen. Heel nerveus/bang/angst.Had in de thuissituatie al nachten niet geslapen, de thuiszorg aangevallen etc. Ik stelde mij voor met mijn echte naam natuurlijk. Haar man had dezelfde naam. Dat vond ze al heel fijn bemerkte ik. Uiteindelijk dacht zij dat ik haar man was. Ze was er compleet van overtuigd. Ik speel dat natuurlijk mee, ga erin mee, belevingsgerichte zorg, voel dat meteen aan. Ze wilde alleen gaan slapen/althans in dat bed liggen als ik in een stoel naast haar ging zitten en haar hand zou gaan vasthouden. Dat deed haar man vroeger ook als ze heel gespannen was. Ik ging in de stoel naast haar bed zitten en ze hield mijn hand vast. En maar praten over "ons" hoe het was en zo fijn dat we na zoveel jaren nog samen waren(haar echtgenoot was al 3 jaar geleden overleden). Ik hoefde alleen maar ja te zeggen en bevestigend erin zijn. Ze gaf aan nu wel in dat rot bed te blijven liggen zolang ik ook de hele nacht bleef(kan natuurlijk niet maar goed) Na 10 minuten viel ze diep in slaap. Heel voorzichtig mijn hand weghalende en de kamer uit geslopen. Natuurlijk meerdere malen stil gecontroleerd en ze bleef slapen. Met een tevreden gevoel verliet ik mijn werk. Daar doe ik het ook voor. Nu zelf echt slapen. Mag nog een aantal nachten.
 3. 5 punten
  Jopie

  Even voorstellen Myle

  ... en ook, zoals jij eigenlijk al zo mooi schrijft: een proces dat heel anders is dan de complimenten of aandacht van anderen. Je merkt ineens zelf dat het voor jou zelf fijner, rustiger, prettiger etc etc etc is. Steviger fundament is er niet! Complimenten kunnen, en dat is iets wat ieder voor zichzelf moet bepalen, je heel klein houden, in alle opzichten. Sterker nog, ze kunnen de machtsverhoudingen in stand houden, ook de interne in je kop. Schaamte en complimenten: externe prikkels, geen interne. Waarbij, in mijn beleving, complimenten de meest onderschatte kleinhouders zijn. Drugs pur sang.
 4. 5 punten
  niks

  Zaterdag 2 november 2019

  Goedemorgen! Besloten om hier nu elke dag te komen, op het dagpact en 's avonds me droog afmelden. Als ik het moeilijk heb, hier heen te komen en om hulp vragen. Zo dat staat er maar! Weer hartstikke mis gegaan de afgelopen week. Zelfs mij een dag ziek moeten melden, vanwege een kater. Het moet nu maar eens klaar zijn, gewoon niks, helemaal niets. Nog een week en dan kan ik in mijn huisje. De hectiek en drukte hier worden me teveel. Eindelijk de rust, maar ook het gevaar om te gaan drinken ben ik bang. Gelukkig ook wel wat kunnen doen de afgelopen week. Heb bijna een complete inboedel over kunnen nemen van iemand. Hij gaat samen wonen met zijn vriendin. Bank, eethoek, wasmachine, koelkast en kookplaat, wat tafeltjes en kastjes, kledingkast, lampen enz. Kom er een heel eind mee. Bijna niet gebruikt, hij was altijd al bij zijn vriendin. Echt een gelukje dus, voor weinig geld. Verder zelf al heel wat verzameld. Van mijn ouders mag ik een nieuw bed uitzoeken, met dekbed, beddengoed. Dus gaan met de banaan. Het voelt dubbel, de angst is ook aanwezig. Ga ik het redden? (zonder drank) Gisteren zei ik tegen iemand: ik ga het proberen, maar dat is al niet de juiste instelling. Ik ga het doen! Nieuwe start, mijn eigen plekje. Niet bang zijn voor wie er nu weer langs komt. Niet bang zijn om fouten te maken en klappen ontvangen. Ik ga er voor, maar denk wel dat ik jullie hulp soms nodig ben. Dat begint bij mezelf, elke dag hier komen. Hulp vragen als het nodig is. Voor nu wens ik jullie een fijne zaterdag toe! Dagpact Niks
 5. 4 punten
  Penny

  vrijdag 15 november 2019

  Nou weet je waarom iedereen vrolijk was he, wij wisten het al!
 6. 4 punten
  nancy

  vrijdag 15 november 2019

  Goedemorgen. Ik ben aan het uitzieken op de bank, met dekentje én studie, dat dan weer wel. Ik moet morgen beter zijn, want dan ga ik met man, kinderen en kleinkinderen voor vier dagen naar Disneyland Parijs. En daar heb ik héél lang naar uitgekeken. Met de Thalys, drie hotelkamers naast elkaar, helemaal leuk. Nu ik nog . Komt goed.
 7. 4 punten
  nancy

  Woensdag 23 oktober

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=654907748372680&id=267418607121598 Bovenstaande link is net geplaatst op Facebook door Smaragd. Dankjewel Smaragd, het is vandaag de sterfdag van mijn zoontje met het syndroom van Down. Wat mooi om dan toevallig vandáág dit tegen te komen.
 8. 3 punten
  Bob

  Jaarpact, voor gevorderden

  Woensdag 6 november 2019 voor ons allen
 9. 3 punten
  nancy

  Zondag 3 november

  Nou ja, bovenstaande krijg ik niet weg, maar hoort hier niet. Scrollen maar....
 10. 3 punten
  Jopie

  Donderdag 31 oktober

  Mijn posting ging niet over wat een ander zou moeten regelen aan structuur. Ook niet over het dichttimmeren van je dag, zodat je er gegarandeerd ergens uitknalt. Mijn posting ging over het zelf aanbrengen van structuur, en dan wel op een manier die voor jouzelf haalbaar is. Hoe idioot, klein of zielig ten opzichte van de maatsvhsppij (jek) dan ook. Daar gaatvt niet ovrr, en daar gaat t niet om. Het is de ultieme vorm van goed voor jezelf zorgen. Van jezelf leren kennen. Van je eigen grenzen leren kennen en leren respecteren. Mijn "structuur" begon, meen ik, met alleen maar het ritueel van een glas water en een glas vitaminedrank zodra ik wakker werd. En 1 stuk fruit om 15 uur, met aandacht, zittend. Zo klein. Dat was het. Dat was alles. Daarna kwam wandelen. Dagelijks kon ik niet waarmaken, dan ging mijn ego stuiteren omdat ik geen keus meer had, dus 5 keer per week, minstens 45 minuten. Zo gaf ik mezelf 2 dagen waar ik mee kon spelen, het gevoel kon behouden "in control" te zijn. Onzin, maar..... dat had ik nog nodig. Zo klein, zo helemaal vanuit niets kwam ik. Ik werkte niet, had ook zon leeg gat voor me. Ruim tien jaar geleden.... Kijken wat wel kan, en wat wel objectieve meerwaarde heeft, ergens.... op welke manier dan ook. Hele kleine stapjes, juist bewust heel klein: het groots plannen en groots denken IS juist de beperking zelf.
 11. 3 punten
  Lika

  Donderdag 24-10-2019

  Ja. Wat erg! was even wakker, maar toch niet helemáál....
 12. 3 punten
  CoconutWoman

  Donderdag 24-10-2019

  Kohtje ik heb het gevonden! https://www.nlvoorelkaar.nl/
 13. 2 punten
  Bob

  Jaarpact, voor gevorderden

  Hai @Clean66, gefeliciteerd met je 8 maanden! Ook Wimmelt en Amethist gefeliciteerd met weer een maand er bij.
 14. 2 punten
  Penny

  zondag 17 november 2019

  Hallo allemaal, het is heerlijk weer! Wat mis ik dat sinterklaas gevoel nu de kinderen groot zijn. Was voor mij altijd de leukste tijd van het jaar. Hopelijk krijg ik ooit een kleinkind. Ik zou tegen de mensen die vandaag allemaal op dit forum terecht komen omdat ze vannacht weer teveel gedronken hebben. Daardoor dingen deden waar ze spijt en schaamte voor hebben. De ochtend boven de wc hebben doorgebracht, angst voor hun gezondheid hebben. Voor de honderdste keer denken “dit nooit meer”. Willen zeggen: log in, praat mee, zet die stap! Maandag is een prachtige dag om de eerste niet te nemen. Je bent het waard!
 15. 2 punten
  Meisjeamsterdam

  Zondag 3 november

  Bij mij ligt dat gevoel grotendeels aan de benzodiazepine afbouw... maar na net 5 km te hebben hardgelopen in de (nu) nog zon voel ik me nog steeds normaal!
 16. 2 punten
  lady jane

  Harald

  sarcasme siert je niet Bor en niet iedereen heeft slechte ervaringen met hulpverlening
 17. 2 punten
  harald

  Harald

  Jemig, wat een gedoe hier. Ben @Erizo en @Smaragd en nog een aantal dankbaar. Is dat nu zo erg? Ik wilde me rustig houden hier, omdat ik nog wel eens als een dramaqueen kan reageren als ik gedronken heb. Maar kunnen we mekaar gewoon respecteren en niet meteen met een gestrekt been er in gaan? Ik ben soms gekwetst door sommige reactie's, maar ik laat het daarbij. Misschien stom van me, maar zo ben ik nu eenmaal. En Erizo, gewoon reageren. Iedereen mag reageren. Dit is een forum en we hoeven het niet altijd eens met mekaar te zijn. Morgen krijg ik eerst mijn woonbegeleider op bezoek en later(en daar zie ik tegenop) mijn ambulant begeleider.
 18. 2 punten
  Erizo

  Harald

  En waar is jouw draadje?
 19. 2 punten
  ledzep1988

  Waaròm drink ik eigenlijk?

  Mijn reden om te drinken is vooral om overprikkeling vanuit mijn autisme tegen te gaan. Daarnaast heb ik bijna mijn leven lang al last van depressies en dat maakt het er ook niet makkelijker op. Nu 8 weken niet gedronken dus gaat wel de goede kant uit.
 20. 2 punten
  Cleo66

  Wo 30 okt 2019

  Ik denk heel iets anders bij venusheuvelen
 21. 2 punten
  Bor

  Wo 30 okt 2019

  Ik moet steeds aan Smar denken. Die heeft een sterk verhaal vandaag. - Wat heb jij vandaag gedaan? Oh ik heb 20 verschillende mensen ge- venus- heuveld.
 22. 2 punten
  Myle

  Zondag 27 oktober 2019

  Goeiemiddag Ik geniet nog na van gisteren. Pleegvader heeft een foto van hem en mij als profielfoto ingesteld op zijn Whatsapp. Vind ik lief. Verder wel een spierpijn!! Maar dat is goed. Weet ik dat ik wat heb gedaan.
 23. 2 punten
  Bor

  Zondag 27 oktober 2019

  Gelukkig bestaan er ook lieve mensen. Er heeft vanmorgen tijdens de kerkdienst een rode roos met daaraan een kaartje met daarop een handgeschreven wens op tafel gestaan. De rode roos met de 'Ik wens je dat je weet dat je van waarde bent' werd door de wijk ouderling bij me thuis bezorgd net. Zonder afzender, anoniem, maar voor mij bedoeld. Ik moest ervan huilen zo'n onbetaalbaar gebaar, gewoon anoniem en gewoon zomaar. Misschien moet ik het kerkenwerk toch maar weer terug oppakken, ik besef weer hoe dankbaar en belangrijk dit werk eigenlijk is.
 24. 2 punten
  Lika

  Woensdag 23 oktober

  Oh ja... nieuw is dat ik het niet zozeer jammer vind om thuis te komen, maar wel om dit land en deze stad te verlaten. Ik was nog niet klaar. Dus ik ga weer een nieuw spaarplan maken.... Voor mei ofzo of over een jaar of twee. Vind het altijd fijn 'iets in het vooruitzicht te hebben. Ik ben een goed verheuger.
 25. 2 punten
  Nadia

  Woensdag 23 oktober

  Ok, dank Nancy, Kohtje. Het is goulash geworden. Een hele grote pan. Met rijst. En tranen. En morgen hebben we misschien gewoon rijst, met een Uitje en knoflook.
 26. 2 punten
  maartje

  Hier ben ik dan; Maartje.

  Nou @Penny, komtiedan. @Lonsterno offence, groot gelijk! Recept is voor 2 kleine taartjes (12cm bakblikjes), of een Keine Dikke (alle ingrediënten in 1 blikje van 12 cm) of maak er gewoon een grote van en verdubbel de ingrediënten. Overigens: ik ben ergens best eigenwijs, en hou me nooit aan recepten, geef er m'n eigen draai aan, laat dingen weg of voeg ze juist toe. Oven voorverwarmen op 175 graden Voor de bodem * 75 gram amandelmeel * 75 gram ontpitte dadels (eerst 10 minuten weken in heet water) * blenderen (ik gebruik gewoon m'n staafmixer) * deeg in je bakblikje(s) doen, aanduwen, in oven voor max 10 minuutjes. Af laten koelen. In het oorspronkelijke recept gooiden ze er nog een eetlepel pindakaas in, en een lepel kokosolie. Onnodige calorieën wat mij betreft. Of, voor de bodem als je geen dadels belieft, en minder calorieën wil eten: * 50 gram mariakaakjes, flink klein stampen * 25 gram roomboter (smelten) * petietpeuterig beetje water Alles door elkaar roeren, aanstampen in je baklikje(s) en hup, ff de koelkast in. Voor de kwark gebruikte ik griekse yoghurt 10% vet. Omdat ik van vet hou, en van griekse yoghurt. Maar om de calorieën te beperken kun je natuurlijk ook gewoon magere kwark gebruiken. Komtie: * 175 gram griekse yoghurt of kwark. Mix er aarbeien, bessen, bananen whateffer doorheen. (GEEN kiwi's, vijgen, papaya of ananas. Dan stijft 't niet. Been there, done that) Je kunt er natuurlijk suiker doorheen gooien en wat vanille extract. Ik deed dat niet, want ik wil ontsuikeren. Tenminste: minderen. * 2 blaadjes gelatine (5 min weken in koud water, daarna uitknijpen en VOORZICHTIG opwarmen in een petietpeuterig beetje water) *door elkaar roeren en bovenop je deeg lepelen. *paar uurtjes opstijven in de koelkast, en smullen maar. Ik eet 't als ontbijt, met extra fruit erop, of als tussendoortje als ik mezelf niet kan bedwingen. Met magere kwark en besquitbodem ongeveer 225 calorieën, met amandelmeel en volvette yoghurt 500 calorieën. Die laatste eet ik. Heb nog vele "gezonde" taart recepten in de aanbieding, dus roep maar bij interesse. Dit is 'm in real live, en die ga ik zo opeten. Smakelijk!
 27. 2 punten
  Verbloemen

  onze h.kamer 23 10

  het gaat waarschijnlijk opname worden
 28. 2 punten
  Penny

  Nieuw

  Heerlijk bericht Maja, idd heel herkenbaar. Al is mijn nieuwe verslaving Engelse Drop en doppinda’s. Jaarpact is niks voor mij. Ik weet niet precies waarom, het voelt dan als een soort groepsdruk of zo? Terwijl ik het graag zelf wil doen. Maar dat is echt een dingetje van mij hoor, ik snap goed dat het ook steun en saamhorigheid kan bieden. Vandaag ga ik al 8 weken alcoholvrij door het leven en het voelt alsof het altijd zo geweest is , raar he. Heb een fijne dag Maja
 29. 2 punten
  Pelle2

  Lotgevallen & strapatsen

  Verdomme jongen, wat maak je er een zootje van! Nu ik zo het idee heb dat ik je een heel klein beetje ken, je enthousiasme heb gezien en je verhalen heb gehoord lijkt het zo eenvoudig. Nog even die drank laten staan en het grote genieten kan beginnen! Het echte genieten. Van het leven, niet van de alcohol. Maar dat is blijkbaar toch moeilijker dan het lijkt... Ik hoop dat het snel tot je door dringt, tot elke vezel in je lijf, dat jij en alcohol geen goede vrienden zijn. Je zult het moeten doen met een paar goede en slechte herinneringen, drinken is geen optie. Kom op man, het zal wel eens kut zijn allemaal, maar er is ook van alles om wel voor te leven! Als je blijft drinken stel ik me je voor als een nostalgische oude man die alleen nog maar kan genieten met een glas whisky en, vooruit, wat te roken en iets van muziek. Maar in feite als een oude man is die zich dag na dag door het leven sleept, zich diep van binnen bewust van wat ie allemaal heeft laten liggen. Hé knakker, maak er iets van.... En sterkte daarmee!
 30. 2 punten
  Myle

  Lotgevallen & strapatsen

  Dankjewel voor je bericht @Paardenbloem. Maar wel heel erg rot zeg @knakker. Zet 'm op, jullie allebei. Het is verslaving, het is vaak een uitzichtloos iets. Maar ik vertrouw op die (meestal) o zo verstandige knakker.
 31. 2 punten
  nondetju

  Zaterdag 19 oktober

  @Spud , ik verwacht dat het een begeleider was die voor de hobby een nestje heeft en geen 20 kennels thuis heeft voor de fok of een handelaar is. waarschijnlijk begint het beestje net vast voer te eten, waardoor ze dacht dat het geen kwaad kan om hem mee te nemen (wat voor een korte tijd ook helemaal geen kwaad kan). ze drinken alleen nogwel melk, nu heeft die zijn portie waarschijnlijk al lang weer gehad! dat ik tegen rashonden ben is een ander verhaal, maar deze discussie zoek ii niet te voeren. ik vind het fijn dat de begeleiders daar voor afleising zoeken, @Myle heeft volgens mij ultiem genoten. verder Spud, zoek hulp alstjeblieft jou gedachtegang is echt niet oke
 32. 1 punt
  EefjeJ

  Onze h . kamer 18-11-2019

  @Chris72 Ik heb hetzelfde ervaren, dat het ook erger werd en nog andere klachten erbij kwamen...ik heb het vaker gelezen op het forum. Dat omlaag geduwd worden hoor ik ook vaker, dat heb ik niet, weleens dat ik naar één kant getrokken wordt... sterkte!
 33. 1 punt
  Smaragd

  Donderdag 14 november 2019

  Dames dames dames, gedraag je:) Nu kom ik op voor @Bor Ik ben verliefd op een andere man volgens Marika , @Marika zit daar zogenaamd mee. Gaat ze het vertellen aan mijn man? whoeeeeeee Nee @fleurtje nu sla je de plank volledig mis. Bor maakte een grapje denk ik over 4 op een rij. Jee waar gaat dit over pfffffffff
 34. 1 punt
  Ietje

  KiloKiller

  Hai yvonne, mag ik ook weer aansluiten? Huidig gewicht 79,9, streefgewicht 68. Was tijdens chemo veel aangekomen maar ben weer op de goede weg.
 35. 1 punt
  rapilos

  Maandag 11 november 2019

  Dagpact geslaagd Welterusten
 36. 1 punt
  nancy

  Zondag 10 november

  Oh, ik sta dus gewoon te koken nu, ondanks mijn eerdere wensen: bestaat uit gebakken rode ui en gember en bataat, biefstuk en salade. Kan nu, want jongste zoon eet niet thuis : die van de gewone aardappelen met jus en groente en liever geen vlees. Weet trouwens niet of Ajax nu gewonnen heeft. Maar heeee...who cares...
 37. 1 punt
  Lika

  Dinsdag 5 november

  mijn bloeddruk daalde heel erg toen ik stopte met drinken. binnen 2 weken. Van niet mogelijk om te opereren tot bloeddruk van een jonge meid.
 38. 1 punt
  Maja

  Zondag 3 november

  Goedemorgen allemaal, gauw opstaan, wassen draaien en stofzuigen. Dan nog net tijd een herfstige wandeling te maken met wind maar zonder regen (als het weerbericht klopt). Dan met pot thee, mandarijn en speculaas op de bank. Boek lezen of tv kijken. Heb er zin in. Fijne dag allemaal!
 39. 1 punt
  Yvonne

  Maandag, 4 november 2019

  Met dank aan Jane dus @Bor, helemaal over jouw verjaardag heen gekeken gisteren, maar alsnog: Bor, van harte, ik las al dat je een heerlijke verjaardag hebt gehad, dát hoef ik je dus niet meer te wensen, ik wens je een jaar vol gezondheid én een jaar met minder zorgen, ik wens je een fijn nieuw levensjaar toe.
 40. 1 punt
  Yvonne

  Zondag 3 november

  Ik zit me het heen en weer te verzinnen wat je zou kunnen doen om je minder eenzaam te voelen.... .... misschien even naar de gezamenlijke (eet)ruimte ... tóch wat contact dan even, ook al zijn het niet de mensen waar jij dol op bent?
 41. 1 punt
  lady jane

  Dinsdag 29 oktober 2019

  goeiemorgen frummers straks bijslapen in de sauna maar weer na een beetje rare nachtdienst normaliter gesprekken aan de lopende band nu 2/3 vd tijd niks en wat ik had was ronduit bizar gelukkig sliep ik op mijn fakirmatje na afloop binnen 10 min. in en heb het van me afgedroomd. En gisteren zelf een band verwisseld, want de banden die buurman gaf gaven zoveel ellende dat ik zondag ruim een uur met fiets moest lopen. Kapot ventiel en zwabberend rubber aan dat wiel. Mijn armen trillen er nu nog van. Maar heel goed gevoel om eindelijk weer eens iets technisch te zien lukken.
 42. 1 punt
  bumperjim

  Dinsdag 29 oktober 2019

  Goeiemorgen. Weinig geslaagde avond gisteren. Ik kwam erachter dat mijn vrouw deze maand ruim 150 euro heeft uitgegeven aan ipad spelletjes. Alsof het van de grote hoop gaat $&@*#%! Maar ja ik heb afgelopen zomer voor ruim 300 euro een andere snaredrum gekocht. Is dat dan beter? Ja ik denk dat drummen beter is dan die debiliserende verslavende k spelletjes van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, en ik me maar gek werken in de tussentijd. Maar ik dacht gisteravond laat ik het eerst eens verwerken ipv direkt slaande ruzie te maken. Dus zat ik stil op de bank en ben vroeg naar bed gegaan. Ook niet echt bevredigend. Verslavingen
 43. 1 punt
  adam

  Donderdags onzinhoekje

  GROOT NIEUWS !!! Dit is het grote nieuws !
 44. 1 punt
  Myle

  Zondag 27 oktober 2019

  Hoe kom je op het idee om een kerstboom te maken van lege wijnflessen? Dat is pas belachelijk. (Ik heb een knalroze kerstboom van de HEMA maar blijkbaar kan het gekker)
 45. 1 punt
  nancy

  Zaterdag 26 oktober 2019

  Ik ben het wel een beetje zat nu, dit is mijn negende jaar en hierna komt nóg 1 jaar. Maar ja, ik heb geen 40 uren om te studeren per week, er moet nog gewerkt worden enz enz Ik kan je wel uit ervaring vertellen dat studeren zónder alcohol een heel stuk makkelijker gaat dan mét, haha! Ik haal dit overigens zo weg wegens herkenbaarheid....(gedaan)
 46. 1 punt
  Myle

  Woensdag 23 oktober

  Ik zet mezelf erbij. Nieuwe ronde nieuwe kansen.
 47. 1 punt
  lady jane

  Dinsdag 22 oktober 2019

  het is steeds méér van hetzelfde Myle je reageert op anderen alsof je al weet hoe het "moet" om adb te worden misschien wat meer met jezelf bezig zijn en aan je eigen proces werken?
 48. 1 punt
  Adri02

  Dinsdag 22 oktober 2019

  Dat kun je alleen zelf. Wees verstandig.
 49. 1 punt
  Manou

  Maandag 21 oktober

  Veel sterkte Bor
 50. 1 punt
  bolletje

  ONZE HUISKAMER 20-10-2019

  Een goeie en rustige zondagmorgen kanjers. Even een opkippertje.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...