Spring naar bijdragen

Voedsel voor het brein: stellingen en vragen


Reacher

Aanbevolen berichten

En als ik terugdenk aan anderen die bij de dag gestopt waren herken ik je stelling ook niet helemaal @Bob

Ik zag er wel een glimpje van bij @bumperjimtoen hij net op het forum kwam kijken maar hij ging toen voor minderen.

Ik denk dat het meer met karakter te maken heeft. Positief ingesteld (willen) zijn. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Toen ik stopte was dat met het voornemen ‘voor altijd’ en de euforie was enorm. Ik weet nog hoe ontzettend verbaasd ik hierover was, want ik was er vanuit gegaan dat een tijd van moeizaam worstelen zou volgen. Ik verklaar de euforie vanuit de bevrijding die ik voelde. De verlossing van een dwangmatige gewoonte die mijn hele leven overschaduwde. Een beetje vergelijkbaar met de onstuimige vreugde van koeien die na een winter lang binnen zitten voor het eerst weer de wei in komen gerend :)

Ik weet nog dat ik hier al vrij snel werd gewaarschuwd. ‘Pas maar op mannetje, wacht maar tot je straks weer van je roze wolk bent afgevallen.’ Ook dat verbaasde mij toen. Ik dacht: wat een sceptisch volk. Natuurlijk zwakte dat euforisch gevoel wel af, maar dat heerlijke gevoel bevrijd te zijn van mijn ketenen duurt eigenlijk nog altijd voort.

bewerkt door Oskar
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het is ook gewoon tevredenheid met wat je hebt en doet.

Bij sommigen zijn willen en doen voortdurend in tegenspraak. Zijn ze gestopt dan willen ze drinken maar ze doen het niet. Drinken ze dan dan willen ze graag stoppen maar ze doen het niet :huh: Dan maak je jezelf ongelukkig, heb je verder geen enkele externe pech of onrecht bij nodig. Ik heb zelf ook van die periodes gehad.

"Whatever you do, at least don't wobble" zoiets zei Alan Watts erover, en ook al verdenk ik die ervan dat hij meestal bezopen was toen hij schreef, hij had het wel allemaal in de gaten. 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Geen enkel boek van de beste man in onze stadsbibliotheek. En hoewel ik in huis het liefst elk vertrekt zou volstouwen met boeken ben ik gestopt met het kopen van boeken. De praktische bezwaren hebben gewonnen. Maar ik zal de naam onthouden. Alan Watts. Wat ik over hem lees op internet bevalt mij.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik vond eerst niets maar had op Alain gekeken,
op Alan waren er 2, en kon ik  Gelukkiger dan je denkt , reserveren (5 sterren, dus lijkt zeker de moeite)
de ander Weg van het denken is vermist, dus zal ook wel de moeite zijn als iemand het niet meer terugbrengt.
Maar @Oskar je kunt ook boeken van elders reserveren hoor, dan betaal je een euro en daar wordt het dan
naar jouw bieb gestuurd en later weer retour, geen geld voor zulke goede service. Ik doe dit al jaren zo.

bewerkt door lady jane
Link naar opmerking
Deel via andere websites

ik heb bij mijn laatste verhuizing duizenden boeken verkocht
op de koninginnenmarkt, voor 0,10 op t laatst, ons huis was 
de drukste plek in de straat die dag. Heul veul new age ,
kook- en zelfhulpboeken. Romans, thrillers. Oh en LP's ook.
net als oskar besloten geen boeken meer te kopen daarna.
Via de bieb gaat het meestal om een paar dagen, en die heb ik
ook nodig om mijn boek zelf eerst uit te lezen, want zonder boek leef ik niet.

bewerkt door lady jane
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik hou van de aanblik van boeken in mijn huis. Dus heb een kastje vol boeken. Die schoon ik wel op, ik wil alleen naar boeken kijken die ik nog (een keer) wil lezen of inzien.  Boeken die ik al gelezen heb maar nooit weer zal lezen gaan naar iemand die er wat aan heeft of de kringloopwinkel.  

Ik heb een ereader aangeschaft voor onderweg.  Zo kan ik een stapel boeken meenemen zonder dat ik ze mee hoef te sjouwen. De bieb heeft veel boeken voor de erader, ook twee van Alan Watts zag ik. Met ingebouwde leeslamp vind ik het in bed ook handig. Een ereader haalt het niet bij papier maar heeft voordelen.  Dat gaat over zintuigen. 

Ik ben meer gaan lezen dankzij de ereader en koop daardoor ook meer boeken. 

Non fictie lees ik het liefst op papier, met potlood en merkstift in de hand, en aantekeningen maken in een ereader werkt niet voor mij.  Ik heb een paar eboeken gekocht die ik graag nog een keer wil lezen maar overweeg toch de echte versie te kopen. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Kan ook niet wennen aan mijn e-reader maar "vind" dat ik geen boeken mag kopen omdat ik dat ding heb . Pfff , wat kan ik het toch ingewikkeld maken voor mezelf

Ook speelt mee dat ik sinds mijn burnout , een slechte concentratie heb en een boek echt op mijn lijf geschreven moet zijn wil ik die concentratie vast kunnen houden , erg vermoeiend 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ah, ik zie dat de discussie zich heeft verschoven naar het onderwerp boeken :) Ik lees mijn boeken altijd van papier, en het liefst in bed of op zolder. Maar ik lees niet meer zo overmatig als vroeger, voor een groot deel ook omdat ik merk dat ik mijn kop er moeilijker bij kan houden. Bij onze laatste verhuizing hebben alleen mijn favorieten overleefd, de hele collectie aan romans is weggeven of voor een habbekrats verkocht. Dat deed - net als bij het wegdoen van de collectie elpees en cd's - best pijn. Maar soms moet je ook een beetje praktisch zijn. Een roman lees ik één keer, de hele goede misschien vijf keer. Daarna staan ze met zijn allen maar wat op een plankje te verstoffen. Nu koop ik alleen nog dichtbundels en af en toe een naslagwerk.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Als ik een boek wil kopen, is dat vaak online. Heb je het de volgende dag al in je brievenbus. Meestal non-fictie.

Romans wissel ik uit met vriendinnen, of haal ik uit een boekenkastje in de buurt of op het station. Die gaan na het lezen meestal ook weer retour, behalve als ik het echt in mijn boekenkast wil. Ik heb één boekenkast, koop ik teveel boeken, dan moeten er anderen weg. Net als met kleren. Alleen lukt dat niet altijd. Soms sta ik vertwijfeld bij zo'n weggeefkastje. Wil ik daar mijn boeken kwijt, maar liggen er ook heel interessante om mee te nemen... Dus weer met een stapeltje terug naar huis. Zo schiet dat niet op met het ontspullen natuurlijk. Ik lees voor mijn werk en studie, verder ontbreekt het me vaak aan concentratie. Terwijl ik wel heel lang achter de laptop kan lummelen...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ah, boeken. Altijd al verzot geweest op lezen :D De geur van een nieuw boek (of de krant) blijf ik heerlijk vinden. Zo’n nieuw boek dan heel voorzichtig lezen om het niet te beschadigen. En bij een mooi boek steeds even checken hoe veel er nog te lezen valt. Maar ben sinds een jaar of twee wat betreft de ereader ook helemaal om. Zeker nu je er zo gemakkelijk boeken uit de bieb op kan zetten wanneer en waar je maar wilt. Al blijft een bezoekje aan de bieb ook altijd leuk.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik zit ook weer lekker in de boeken. Lezen doe en deed ik altijd graag. De laatste jaren te weinig gedaan.
Soms een goed verhaal; en daar dan lekker helemaal in gaan zitten. Heerlijk!
En dan weer eens meer een gericht onderwerp om ergens meer over te weten te komen. 


Lees nu een boek genaamd Gezonde Zelfliefde, van Hans Knibbe. Super interessant boek met een mooi en bruikbaar onderwerp. Hans Knibbe is de oprichter van de school voor Zijnsoriëntatie. Wat gaat over verlichting en nondualiteit en zo. Hele boeiende diepgaande stuff.

Me ook jaren mee bezig gehouden toen ik nog volop in gebruik was (met soms enkele nuchtere dagen in de week; hoewel ik overdag wel altijd nuchter was). Ik snapte het op den duur allemaal mentaal prima. Maar verder dan mentaal gaat zoiets dan niet. Echt bij je gevoel komen en werkelijk de diepte in jezelf gaan terwijl je daarnaast lekker met een verslaving bezig bent, gaat eigenlijk niet echt samen. Nu nuchter kan zulke materie veel diepere lagen aanspreken. Voedsel voor het brein en het hart.

bewerkt door Strijkbout
Link naar opmerking
Deel via andere websites

De allereerste stelling hier was

Op 14-6-2021 om 17:10 zei Reacher:

Dus nieuwe stelling: een alcoholverslaving wordt deels in stand gehouden omdat het ons ook iets oplevert op psychologisch  gebied. Voorbeeld: je hoeft minder verantwoordelijkheid op je te nemen als anderen geen verwachtingen van je hebben. En soms is dat ergens ook wel fijn.

en hier wil ik nog maar eens op voortborduren. Ik geloof niet dat we het al gehad hebben, anders honderd excuses en dat soort. Stelling: als de alcoholverslaving ophoudt, volgt een andere verslaving c.q. obsessie om het gat te vullen.

Komt u maar.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...