Spring naar bijdragen

Etty

Forumdeelnemers
  • Aantal bijdragen

    843
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

  • Gewonnen dagen

    7

Alles door Etty geplaatst

  1. Etty

    Sobriety for Life - Dagboek

    @Woman dat lijkt me wel heel vervelend dat je pas om half twee naar bed kunt. Ik hoop voor je dat het oplosbaar is met je buurvrouw. Misschien heeft ze de doppen nog niet gekocht. Ik denk dat ik zelf wel mijn best zou doen om mijn buren te helpen geen overlast van mij te hebben. En denk dan maar dat dit voor de meeste anderen ook zal gelden. Ik ben op zoek naar een huis en zal wat je zegt onthouden over een hoekhuis, daar had ik nog niet aan gedacht, dat je op die manier bijna altijd een slaapkamer hebt zonder contactgeluiden van buren. Een hutje op de hei, lijkt me heerlijk @bumperjim maar onbetaalbaar als ik ook nog in de buurt van mijn kinderen wil zijn. En dan zeg jij natuurlijk: moet je maar hierheen komen
  2. Etty

    Sobriety for Life - Dagboek

    Kun je dan wel slapen met die woede? Ik ben dan zo opgefokt dat het me niet lukt. Ik vind ook dat er een verschil zit tussen geluid waar je iets aan kunt veranderen, en waar je niets aan kunt veranderen. Als ik in het filmhuis zit komt het soms voor dat mensen zitten te kletsen of te eten en dat me dat nogal afleidt van de film. Ik heb dan de gedachte : dat snap je toch zelf wel, dat je tijdens een film zonder denderende muziek en geschreeuw niet inhoudelijk duidelijk hoorbaar kan gaan zitten fluisteren pal naast het hoofd van je buurvrouw of een zak borrelnoten laten kraken tussen je tanden? Dat doe je toch ook niet in het theater? Dus denk ik dan verder, als je het doet dan weet je wat je doet en wat het effect is op mensen, en je doet het toch. Dus heb je er schijt aan. Met die redenering creëer ik mijn eigen woede. Door niets te zeggen creer ik mijn eigen machteloosheid ook. Meestal hebben mensen niet door dat ze overlast veroorzaken en zijn ze maar wat graag bereid om zich aan te passen als je het vriendelijk vraagt. In het geval van mijn slaapbehoefte moet ik wel met de buren gaan praten, vanwege die opgefoktheid die er anders zou zijn blijven, plus mijn eigen lafheid niet kunnen en willen acccepteren. Als ze dan zouden zeggen: zeik niet zo, leven en laten leven, dan heb ik een groter probleem, gelukkig nog niet meegemaakt. Maar goed, dan heb ik gedaan wat ik kon, en kan dan altijd nog omarmen hoe het dan is.
  3. Etty

    Sobriety for Life - Dagboek

    Ja, ik ken dat. Van alles accepteren vanuit een soort lafheid onder het mom van radicale acceptatie. Dat is een valkuil. Toch is het handig om eerst te kijken of je het in jezelf kunt oplossen voordat je er een ander mee lastig valt. Zit er een onbewuste aanname hoe dingen horen te zijn die me dwars zit, waar ik niet eens echt achter sta? Zoiets.
  4. Etty

    Zaterdag 6 april

    Goedemorgen, Vandaag op huizenjacht. Aardig zijn ja, maar het luistert nauw. Het moet niet op manipulatie lijken, geslijm. Zo van: je moet ze gewoon paaien. Dat hebben ze niet door. Of je moet het goed doen, dat het er dik bovenop ligt:
  5. @JacHopelijk een geval van droge humor en niet van droogdrinken ? Dit doet me denken aan pak 'm beet 1973. Ik plakte op 1 april mijn grote mensen voortanden af met stukjes drop zodat mijn moeder zou denken dat ik was gevallen. Alle kinderen uit de buurt deden dat. Leuk joh. Mijn moeder schrok zich dood en begon te huilen, en gaf me een flinke draai om mijn oren toen bleek dat ik haar voor de gek had gehouden. Dat was niet de bedoeling. Maar wat dan wel? Wat dacht ik nou dat mijn moeder zou gaan doen? Wist ik veel, ik voelde me gewoon lekker opgejut door meedoen met de groep kinderen en dacht niet na over degene die de grap moest ondergaan.
  6. Genieten van het feit dat je de fuik uit bent gezwommen, of dat nou per ongeluk was of expres, je bent eruit.
  7. Etty

    hoi

    Heel herkenbaar. Mijn zoon is na de middelbare school 6 keer gestopt met een opleiding. Uiteindelijk werd hij oud en volwassen genoeg om het roer om te gooien. Baan , huis, vrouw, kind. En ook als ze zo'n leven hebben kan er van alles mis gaan, waar je je als ouders weer net zo druk over kunt maken. Als het goed gaat moet het zo blijven, als het mis dreigt te gaan komen we met onze oplossingen. Dochter heeft besloten dat ze een tijdje geen contact wil, dan kun je helemaal niks meer met je ouderlijke helpdrang, daarmee knalde ik keihard tegen een muur. Pijnlijk maar heel leerzaam kan ik je zeggen. Noodgedwongen is mijn leven een oefening in loslaten geworden, en daar zijn wel wat lichtpuntjes in te vinden. "en nu wil ik heel graag dat ze iets begint en dan ook echt afmaakt. Maar dat ze nu diepongelukkig en helemaal de weg kwijt is, dat is voor mij het ergste." Het grappige is dat we ons als ouders behoorlijk ongelukkig voelen door te rumineren over de toekomst van onze kinderen, en dat dat blijkbaar geen punt is voor ons. Maar zij mogen niet ongelukkig zijn (waarom wij wel en zij niet?), terwijl het leven gewoon shit is af en toe of vaak. We gaan het fixen zodat wij ons geen zorgen meer hoeven maken. Dit gaat over onszelf, daarvan ben ik overtuigd inmiddels. Een studie afmaken geeft geen garantie tot geluk. Ik heb een studie gekozen die niet bij me paste, en heb na het afronden ervan een jaar in de bijstand gezeten, ik kwam niet eerder dan drie uur in de middag mijn bed uit. Mijn partner (toen een soort surrogaatvader denk ik) vroeg elke dag of ik al naar het uitzendbureau was geweest, en ik nam me elke dag voor om dat morgen te doen. Ik vond die vraag vreselijk, en denk dat het mijn lijdensweg alleen maar verlengde. Had hij me in mijn eigen sop laten gaarkoken, dan had ik mezelf bij de kladden moeten pakken. Maar ik kreeg daarvoor geen kans. Mijn probleem toen, en dat is het nog steeds maar veeeel minder, is dat ik vooral keek naar de verwachtingen van anderen. Ik vind het wondelijk hoe weinig je maar hoeft te doen als ouders van volwassen kinderen. En hoeveel het voor ze kan betekenen als je dat kunt. Niets verwachten, ze zijn precies goed zoals ze zijn. En als dat niet lukt, dan direct de focus op jezelf en weg van hen, omdat je ze weer aan het fixen bent. Als ze iets nodig hebben dan vragen ze het, of je kunt het aanbieden. Het is gewoon te eenvoudig, en één van de moelijkste dingen om te snappen. Steeds als ik het snap ontspan ik.
  8. Dank je @Rosee! Het gaat oke. Zat in mijn schulp, maar kruip er weer een beetje uit:)
  9. Goedemorgen, @Dune Ik wist niets van deze regel. Ik ben op mijn 58ste aan het ontdekken dat ik mijn hele leven aan het voorkomen ben dat ik ongeschreven regels overtreed. En dat dit niet de bedoeling is van leven. Mensen zullen altijd zeggen dat iets raar is wat ik doe, omdat het voor hen raar is. Dat zegt alles over hen. Niets over mij. Iedereen weet hoe je het bedoelde, maar je woordkeus viel verkeerd bij iemand. Die jou dan vervolgens gaat vertellen dat het hier niet zo werkt, niet namens zichzelf, wat wellicht ook wel een beetje gestoken had, maar namens iedereen. Wat ik wel geinig vind, want wat hij jou verwijt lijkt hij zelf ook te doen. Het is wachten op iemand die valt over 'goedemorgen', omdat dit kwetsend is voor de mensen die een ochtenhumeur hebben of een rotleven.
  10. Ik zeg af. Ik ben morgen jarig en wilde er eerst niks aan doen, maar doe het toch maar wel. Eeuwige twijfelkont. Dacht nog even de meeting te combineren maar het is daarvoor te ver van huis. Sorry! Een fijne meeting jullie x
  11. Zij is net zo verantwoordelijk voor de gezelligheid tussen jullie als jij hè. Haal de druk eraf. Gaat het om het creëren van een sfeer van ( emotionele) intimiteit? Wees openhartig. Zeg dat je het lastig vindt, betrek haar. Vraag hoe het met haar gaat, wat houdt haar bezig, luister, vertel wat jou bezighoudt. Voor mijn partner was alcohol spraakwater, en ik merk wel dat sommige mensen bepaalde onderwerpen makkelijker aansnijden als ze wat gedronken hebben. Het kan ook zonder, met wat meer moeite, en als je dan eenmaal bezig bent gaat het makkelijker. Je moet er wel allebei zin in hebben, als dat niet zo is kun je natuurlijk ook iets anders gaan doen. Filmpje opzetten kan ook. Ik heb geen tips over drankjes die net zo werken als alcohol. Die zijn er niet volgens mij.
  12. Ik moest even wat plannen aanpassen en dat is gelukt, ik kom ook, vond het heel leuk de laatste keer! Het is de verjaardag van mijn laatste drinkgelag 2 jaar geleden, ik was zo dronken dat ik vanuit het niets voorover viel, met mij hoofd rakelings langs de houtkachel.
  13. Etty

    De weg naar Orval

    @Oskar het klinkt als een geslaagd experiment. Ik hoop dat je mildheid hebt voor jezelf, zeker als je omgeving verwacht dat je het boetekleed een tijdje draagt. Peuteren aan het waarom heb ik wel afgeleerd geloof ik (diverse pogingen tot gezelligheid, nu weer twee jaar nuchter). Voor ik het weet heb ik later weer een reden waardoor ik denk niet meer vatbaar te zijn voor drankdrama's. Omdat ik eraan heb gewerkt. Dan ligt het oude gedrag zogenaamd in het verleden. Dat het een goed idee lijkt om lam te worden gaat buiten mijn bewuste hersendelen om, net als het kloppen van mijn hart en het stromen van mijn bloed. Het heeft mij ook diverse keren verbaasd, hoe je (iha) iets pertinent niet wilt en het dan toch doet. Ik kom tot geen andere conclusie dan dat ik er geen vat op heb. Wel op de keuze om niet te drinken. Het is mijn verzekering. Het helpt mij niet om mezelf ziek of zwak te noemen, integendeel. Ziek kan ik nog inkomen, maar zwak, dat impliceert weer dat je ook sterk kunt zijn. Of sterker kunt worden. Rondom alcohol is dat een grote valkuil, het zorgt er elke keer weer voor dat we denken: ééntje moet toch kunnen.
  14. Etty

    Voorstellen

    Succes @Wijnos!
  15. Etty

    Here we go

    @garfield076 Ben je bekend met de uitspraak: je hebt gedachten maar je bent je gedachten niet? Gedachten definiëren je niet. Welke gedachten er nu opkomen in je hoofd, daar heb je geen controle over, net zo min als over de gedachten van de man naast je op het strand. . Maar de gedachten die je straks gaat krijgen, die kun je wel een beetje sturen als je er veel last van hebt. Je zou het kunnen vergelijken met Tiktok of you tube.In die vergelijking zoeken we steeds filmpjes op van één of andere weirdo die beweert dat stoppen met alcohol voor losers is, en dat je net zo goed alvast in je kist kunt gaan liggen. Elke keer als we ergens zijn waar alcohol een rol speelt krijgen we een melding dat het filmpje weer klaar staat om te bekijken, en we doen het braaf. Als dat niet saai is... En we krijgen steeds meer filmpjes aangeboden van soortgelijke figuren, je weet hoe dat gaat. De boodschap is: je leven wordt nooit meer leuk, dus begin nou alsjeblieft maar aan een plan om 'sociaal' te drinken, als je sterk bent moet je dat toch kunnen! Het algoritme voor je laten werken doe je door niet alleen maar te blijven kijken naar wat je wordt aangeboden, maar door af en toe een zoekterm in te typen. De gedachtenbrei te stoppen en een andere kant op te sturen. Bij voorkeur over iets dat je leven verrijkt, waar je echt blij van wordt. Als je een afschikmiddel nodig hebt: een leuk voorbeeld in de categorie 'nooit meer' is een filmpje van de destijds 16 jarige dochter van de destijds wereldberoemde David Hasselhoff, die haar pa straalbezopen filmde terwijl hij een hamburger probeerde te eten, ze was het zat en pa ging viral. Vast nog wel te vinden. Zo zien wij er ook uit als we weer eens dachten dat het wel weer kon.
  16. Etty

    Even voorstellen

    @garfield076 Op vakantie kom je dat heel erg tegen is ook mijn ervaring. Zijn we normaal gewend om in de toekomst te leven, van moment naar moment, plaatje naar plaatje, op vakantie hoor je te genieten, dat is een harde wet. Van elk moment. Je mag je niet even waardeloos of ongemakkelijk voelen. Maar het ongemak laat zich eigenlijk veel vaker voelen, omdat we allerlei momenten van ontspanning hebben gecreëerd waar we ons geen raad mee weten omdat we dan direct geconfronteerd worden met die verstopte overtuiging: dat we in de kern waardeloos zijn. En dat dekken we doorgaans af met van anderen horen dat we dat niet zijn. Zelf zijn we daar niet toe in staat. Alles moet van buiten komen. En dat klopt niet, we zijn zelf heel goed in staat om vanuit een intrinsieke motivatie te leven zonder toestemming van anderen, we hebben dat alleen niet nog geleerd.
  17. Goedemorgen, Ja prachtige film, The quiet girl.
  18. Etty

    Even voorstellen

    Welkom @Evelin, Ik herken je drinkpatroon, geen rem over het drinken en dan ook niet over mijn emoties. En die vreselijke schaamte. Zolang ik me schaamde was het supereenvoudig om niet te drinken. Onder schaamte zit ook een angst om er niet meer bij te horen, om te worden buitengesloten. Maar als ik iedereen die getuige was geweest weer onder ogen was gekomen en ze deden vriendelijk of neutraal, dan was die angst weg. Eigenlijk voelde ik me zelfs meer geaccepteerd dan ervóór, want ik mag kennelijk fouten maken. Weg motivatie om iets te doen aan mijn probleem. Kop kon weer in het zand. In onze schaamte overdrijven we de gevolgen vreselijk, vanwege die angst. Maar uiteindelijk doet het wel iets in je relaties. En wat dat precies is, dat krijg je niet zo gauw te horen. Hoeft ook niet altijd een probleem te zijn. Niet iedereen begrijpt het even goed, dat we geen controle hebben, lelijk gaan doen, gaan paaldansen met een vlaggemast, oeverloos over onszelf lullen enz. Mensen die zelf geen probleem hebben met alcohol, mensen die zijn gekwetst in relatie tot alcohol zullen er weer heel anders tegenaan kijken dan wij hier. Mijn gedachte hierover is dat mensen zoals ik die gebukt gaan onder schaamte na een drinkgelag vaak teveel naar zichzelf kijken door de ogen van anderen. En zich in hun dagelijks leven veel te veel aanpassen aan dat vermeende beeld dat anderen van ze hebben. Je straalbezopen presenteren met alles wat je in het dagelijks leven zo zorgvuldig probeert te verbergen word in één klap teniet gedaan. Zolang het er voor de buitenwereld uitzag alsof ik oké was, succes had, gelukkig was, dan was het goed. Of ik echt gelukkig was, mijn eigen behoeften kende, daar stond ik niet bij stil. Ik was de hele dag bezig met voldoen aan het beeld. Veel piekeren. Passen in het plaatje. De angst om er niet bij te horen zat er diep in, zonder er echt bewust van te zijn. Daar iets aan doen was uiteindelijk de uitweg uit een vicieuze cirkel waar ik in zat. Zelfcompassie, ontdekken hoe vervreemd ik was van mezelf, hoe ik steeds bezig was met erkenning en bevestiging krijgen van buiten. Hoe bang om het te verliezen. Dat had ik allemaal niet zo door hoor, ik vond mezelf een heel stoer mens. Stoppen met drinken zodat ik me niet meer hoef te schamen, aan mezelf denken in de meest vreselijke toestanden werkt gek genoeg niet bij mij. Dat komt omdat het zo streng is, zo niet liefdevol naar mezelf. Ik doe het dan eigenlijk weer zodat anderen me een braaf kind vinden. Daar zit juist de pijn en alcohol maakt dat ik die niet hoef te voelen. Dan krijg ik mijn dopamine zomaar, zonder eerst aan allerlei voorwaarden te hoeven voldoen. Nooit goed genoeg. Ik vind het heel fijn dat ik niet meer wakker word in schaamte. Maar dat is bijvangst.
  19. Even opgezocht, zentangle. Ik neem het terug, dat ik nooit teken. Al mijn kantlijnen in notitieblocs zien er zo uit:-)
  20. Nee nooit. Vroeger wel, als kind en puber. Totdat ik in een bubble terecht kwam waarin creatieve hobbies als burgerlijk werden gezien, en ik niet goed genoeg tekende om naar de kunstacademie te gaan, vond ik. Of anderen vonden dat, dat weet ik niet meer maar dat kwam op hetzelfde neer toen voor mij. Maar nu ik vanwege de leeftijd en onderweg verkregen inzichten steeds meer schijt krijg aan wat anderen van mij vinden, herinner ik me weer de lol die ik had om iets op papier te zetten. En ik was op zoek naar botanische tekeningen van groenten voor op de keukenmuur, en toen stuitte ik op deze cursus, en klik. Teken jij?
  21. Ik hoop ook op nog een flinke poos mooi weer @lady jane, want ik wil het Pieterpad afronden deze zomer, en niet in de stromende regen. En natuurlijk hoop ik het ook voor jou:) Ik heb onderweg al veel bramen gegeten.
  22. Etty

    De weg naar Orval

    Fijn om je te lezen @Oskar. En dank je voor het aanzwengelen. Het is voor mij een leuke manier om stil te staan bij hoe ik erin sta. Het Zwarte Woud lijkt mij ook prachtig.
  23. Goedemorgen, Vanochtend leek het alsof ik de herst rook. En toen kreeg ik er ook zin in alvast. Heb me opgegeven voor een cusrus botanisch tekenen die in oktober begint. In dat soort dingen heb ik zin. Zware boeken lezen, mensen ontvangen en lekker voor ze koken. Huismussen. En als ik dat weer zat ben, dan ruik ik ergens in februari de lente, Naar iets verlangen dat er nog niet is maar waar je wel zeker bent dat het komt, dat vind ik een fijn gevoel. Niet te lang, even.
  24. Etty

    Zaterdag 29 juli 2023

    Goeiemorgen, In plaats van een nieuwe keuken plaatsen hebben we gisteren besloten om de 20 jaar oude keuken oude op te lappen. Net als de badkamer. Wat een ruimte ontstaat er dan in mijn hoofd. En het probleem van welke tegels, aanrechtblad, wel of geen bovenkastjes is ook van de baan. Zo niet leuk voor mij om mee bezig te zijn, maar als je een nieuwe keuken en badkamer 'moet' dan zijn het wel dingen om je in te verdiepen. Waarom het moest geen idee, nu het uit mijn hoofd is snap ik daar niks meer van.
  25. Etty

    Here we go

    @garfield076 Bij mij is er verschil tussen mijn leven zelf saai vinden, of denken dat anderen me saai zullen vinden. Aan het eerste kan ik wat doen. Als alcohol een grote rol gespeeld heeft in je leven, dan kun je er donder op zeggen dat dat leven zonder alcohol een beetje uitgehold is, kleurloos misschien. Niet echt passend bij wie of wat je nu bent. Bij wat je behoeften zijn. Door alcohol kan ons leven klein blijven, omdat we ons zo groots voelen onder invloed, en daar naar toe leven kan heel lang genoeg zijn. Zijn er dingen die je wel zou willen maar niet durft, om wat voor reden dan ook?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...