Spring naar bijdragen

Voedsel voor het brein: stellingen en vragen


Reacher

Aanbevolen berichten

ik herken me hier niet echt in.
Ken weinig tot geen angsten gelukkig en ben alleen op dit forum met (niet) drinken bezig.
maar ik heb echt niets met affirmaties zoals ik hier wel eens lees.
Wel met vertrouwen overigens, ik heb altijd een goede intuitie gehad, maar pas in mijn 2e beroep
daar echt op leren vertrouwen. En daar heb ik nu nog heel veel aan. Inmiddels merk ik dat ik
soms denk teveel vertrouwen (als dat kan), soms vinden mensen me arrogant merk ik.
Het blijft lastig verwoorden/communiceren soms.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

50 minuten geleden zei Yana:

Tuurlijk, als het werkt dan werkt het, neem het vooral niet persoonlijk.Ā 

Nee hoor, voel me nietĀ  aangesproken. Heb mijn hele leven wel al wat moeite met het in hokjes stoppen. Er is m.i. vaak niet een waarheid. Dat is ook een reden om dan het tegendeel van die ene zgn. waarheid te bewijzenĀ :D

Maar ik moest glimlachen toen je net schreef :

Als je aan je alcoholprobleem wilt werken is het misschien wel contraproductief om steeds tegen jezelf te zeggen: "ik drink niet", misschien komt het beter aan bij je onbewuste om iets te zeggen als: "ik eet en drink gezond" of "ik zorg graag goed voor mezelf" of "ik kies iedere dag voor helderheid"....

Het eerste doe ik dus wel met het dagelijks herhalen van mijn motto ( en ik voel me er fijn bij) maar ik schreef in mijn dagboek aan het begin van dit jaar ook : Ik kies voor een gezonde levensstijl, ik zorg goed voor mezelf en ik kies voor een mooie toekomst. Ik ben het waard !!

Met andere woorden : ik eet dus van 2 walletjesĀ :D:blink:

bewerkt door Beatrix
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Voor iemand met een tamelijk opgeruimd en levensblij karakter reageer ik vaak opvallend cynisch op bepaald opzichtigĀ  positivisme. Vooral omdat het vaak wat krampachtig aandoet. Je maakt jezelf niet blij door eindeloos voor de spiegel te blijven herhalen dat je blij bent. Dat zit hem mijns inziens veel meer in het je eigen maken van een bepaalde manier van kijken, het richten van de aandacht of het loslaten van verwachtingen.

10 uur geleden zei Yana:

Wat denken jullie van de hier veelgebruikte uitspraak: "wat er ook gebeurt, vandaag drink ik niet"?

Ik denk dat het uiteindelijk beter is om je aandacht te richten op wat je allemaal wel voor lekkers kunt drinken of doen. De concentratie op watĀ nietĀ kan leidt op den duur nogal eens tot opstandig gedrag, frustratie of zelfbeklag. Wat weer kan leiden tot het grijpen naar de fles, etc. Maar als je wilt stoppen met de drank is het wel belangrijk om jezelf dat in het begin heel heel duidelijk in te prenten. En in dit specifieke geval is het wel heel evident dat er vooral even iets nietĀ moet namelijk. Totdat dat fundament uiteindelijk zo stevig en vanzelfsprekend is. Dan ga je vanzelf ook wel merken wat er allemaal nog meer voor leuks te beleven is buiten de drank. Maar als ik die eerste dagen steeds tegen mijzelf zou zeggen: 'yummie, ik ga weer eens een lekkere cola drinken' zou ik mijzelf voor de gek houden. Maar staar je er vooral niet op blind. Want er is zoveel meer te beleven.

bewerkt door Oskar
Link naar opmerking
Deel via andere websites

41 minuten geleden zei Yana:

Jezus @Oskar, begin jij nou ook al over positivisme? Daar heb ik het toch helemaal niet over. Kennelijk is mijn vraag/stelling niet duidelijk en ik word er moe van om te proberen het uit te leggen dus tot zover mijn bijdrage aan dit draadje.

Nou, wat een vreemde overspannen reactie ineens Yana. Ik reageer wel degelijk op jouw vraag, en tevens op wat verder naar aanleiding van de discussie daarna in mij boven kwam.

Maar hop maar.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

13 uur geleden zei Yana:

Om jezelf/het onbewuste te programmeren zou het dus beter zijn om een positief geformuleerde zin te kiezen en te herhalen wat je wƩl wilt i.p.v. wat je nƭet wilt.

Wat denken jullie, zou daar iets van waarheid in zitten?

Het gaat om de aandacht voor de woorden en hoe je brein werkt.

Als je zegt: "Niet hardlopen!" gaat de ander een voorstelling van 'hardlopen' maken in zijn brein. Als je zegt "Blijf rustig wandelen" denk je aan een rustig tempo. Je hebt dan meer kans van slagen, als je niet wilt dat de ander gaat rennen.

Zoals je zelf ook al schreef, in het voorbeeld van het niet denken aan de roze olifant.Ā 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zit toch wel wat in idd. En ik denk dat het nog verder gaat, wat betreft jezelf "programmeren". Ik denk dat de vrije wil eigenlijk maar nauwelijks bestaat. Zoveel van wat we doen hangt samen met anderen, met druk van anderen, ideeĆ«n van anderen, toevalligheden en associaties. Wat beslissen we nou eigenlijk helemaal zelf??Ā :huh:

Dat betekent ook dat als je niet wil drinken, dat je al die associaties die naar drinken gaan, als een soort wegwijzertjes, een andere kant uit moet zetten. Ik heb dat gedaan met thee. Het is een beetje kunstmatig en het wordt natuurlijk karikaturaal want ik heb het er heel vaak over, maar het werkt wel. Je verlegt je focus naar iets anders en dat andere wordt je ritueel.

Als je alleen maar zegt ik drink niet, wat doe je dan wĆØl, of zit je dan op een rotonde met maar 1 afslag alcohol die je uiteindelijk toch een keer gaat nemen? Of is er een andere afslag?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

9 uur geleden zei Reacher:

Heeft het iets te maken met het herpgrammeren van je brein @Yana?Ā 
Of eigenlijk de taal spreken die je brein het beste verstaat?Ā 
Ā 

Ik dacht laat ik even zorgvuldig doen met mijn reactie; blijkt dat ik de oorspronkelijke post van @Yanaover het hoofd zagĀ :blush:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

8 minuten geleden zei bumperjim:

.Als je alleen maar zegt ik drink niet, wat doe je dan wĆØl, of zit je dan op een rotonde met maar 1 afslag alcohol die je uiteindelijk toch een keer gaat nemen? Of is er een andere afslag?

Je creeert meerdere afslagen van die rotonde door te zeggen wat je wel wilt. Zoiets?Ā 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

4 minuten geleden zei lady jane:

ik gebruik ook geen heroine

Ā Nee maar daar heb je ook nooit wat mee gehad. Er is nooit een weg aangelegd van jou naar de heroĆÆne. Wel naar de alcohol ook al zit in jouw geval de weg vol gaten :)Ā 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het zoeken naar een vervanging kan dan ook weer een verslaving zijn.Ā 

Zo'n periode heb ik wel gehad, en kan ik nog wel hebben. Ik voel onrust (of iets anders) en wil dat verdoven. Drank en sigaretten zijn geen optie. Valeriaan, thc, hennepthee, wat is er nog meer verdovend? Vet eten.

Voor mij is het ook een accepteren dat ik onrust voel, of verdriet etc. Een stuk gaan lopen, of het gewoon uitzitten. Je hoeft je gevoelens niet weg te drukken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 19-1-2023 om 12:15 zei Lonster1:

Mag ik alvast een volgende stelling plaatsen?

Als je als kind goed leert om met je emoties om te gaan, grijp je later minder snel naar de drank (of een ander middel).

Een bang of huilend kind krijgt vaak snoep, afleiding, knuffel etc maar leert niet om zichzelf te troosten.Ā 

Ik denk dat daar veel in zit. Ā Je mag vaak van jongs af aan geen negatieve emoties hebben. Dat leer je al heel vroeg. Ouders proberen ieder verdriet te voorkomen.

Begrijpelijk, Maarja.Ā 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 22-1-2023 om 10:12 zei Reacher:

Ik denk dat daar veel in zit. Ā Je mag vaak van jongs af aan geen negatieve emoties hebben.Ā 

Ā 

Als je het woord: 'negatieve' weglaat, dan lijkt het op kindermishandeling.Ā  'Mijn kind mag geen emoties hebben' . Eigenlijk komt het daar wel op neer.Ā 

Ik hoorde iemand laatst zeggen: 'blijdschap mogen we gewoon voelen, maar met verdriet moeten we leren omgaan.Ā  Dat vind ik raar'.

Ā 

Op 19-1-2023 om 12:15 zei Lonster1:

Als je als kind goed leert om met je emoties om te gaan, grijp je later minder snel naar de drank (of een ander middel).

Een bang of huilend kind krijgt vaak snoep, afleiding, knuffel etc maar leert niet om zichzelf te troosten.Ā 

Je kunt het een kind pas leren (voordoen)Ā  als je het zelf goed kunt. Emotioneel volwassen bent. Meestal ontstaat de motivatie om dat te bereiken pas nadat de kinderen er al zijn en de schade al is aangericht.Ā  Je afvragen of je emotioneel volwassen en mentaal gezond bent voordat je aan kinderen begint of met ze gaat werken is bepaald nog geen gemeengoed.Ā Ā 

Ā 

Ā 

Ā 

Ā 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De euforie van het gestopt zijn

Sommigen schrijven hier over een vrij lang aanhoudend gevoel van euforie nadat ze met de inname van alcohol gestopt zijn, maar ook van het gevaar dat terugval op de loer ligt als die euforie na enige tijd afneemt.

Ik meen op te merken dat dit patroon zich vooral voordoet bij mensen die, in elk geval in het begin, van dag tot dag besluiten de eerste niet te nemen. Mensen die een besluit voor wat langere tijd hebben genomen lijken daar minder mee te maken te hebben en accepteren makkelijker dat het leven zonder alcohol niet ineens in alle opzichten mooier wordt.

Klopt dit in jullie ervaring?

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...