Spring naar bijdragen

Hohoho!


Pytje

Aanbevolen berichten

Vandaag ben ik, na mijn uitgijders, weer vier weken onderweg. Het voelt nu anders. Eigenlijk interessereert het aantal weken me niet eens zo. Omdat ik diep van binnen weet dat het een oneindig aantal gaat worden, waarbij het belang van tellen steeds minder zal worden. Voor het eerst in een jaar, dat ik er mee bezig ben om te stoppen, kan ik zeggen "ik ben een niet-drinker", zoals ik na verloop van tijd ook hardop durfde zeggen "ik ben een niet-roker". Ik blijf wel tellen en het bijhouden op mijn Quit-drinking app, omdat het een goede stok achter de deur is en ik niet meer opnieuw wil gaan tellen als het toch weer eens moeilijker wordt. Nu voel ik me oersterk in ieder geval!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik tel ook niet meer maar schrijf bij in m'n agenda. Zelfs het aantal dagen dat ik oud ben...
Gewoon omdat ik die tic heb. En het wel leuk vind om elke dag even dat getal te zien.
Maar onthouden doe ik het niet. Als ik dat deed, hoefde ik het niet op te schrijven, toch? ;)
Wel weet ik nog altijd m'n stopdatum, net als m'n 'gewone' geboortedag... :)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

36 minuten geleden zei Francoise:

Goed zo Pytje, ik tel ook niet , al heel snel niet meer en roken ook niet . Ik ben gewoon  geen verslaafde meer , punt.  

Geen actief verslaafde bedoel je, Francoise? Of helemaal niet meer verslaafd? Genezen dus... :face-icon-small-shocked: Wow!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik ben een niet-roker en een niet-drinker, maar blijf natuurlijk altijd verslavingsgevoelig. Zet mij een paar dagen in een casino en ik ben om hoor! Overigens ga ik vanaf as donderdag een mindfulness-traject in. Ik begin er steeds meer achter te komen dat het bij mij altijd "alles" of "niets" is, nooit eens "met mate". Dat geldt voor werk, hobby's en dus alles waar ik me mee kan verdoven. Eigenlijk heb ik nooit zo naar het totaal hiervan gekeken. Hoop dat nu te gaan doen. Ik denk dat die mateloosheid in alles voor iedereen herkenbaar is op dit forum...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Pytje,

Ik bedoel met 'dat de mogelijkheid openbleef', ik de deur op een kier hield om toch te drinken.  Onbewust.

Dus ik deed wel mijn best, ik probeer...een poging. En dan lukte het ook, een paar dagen, soms een paar weken. Om dan toch weer terug te vallen. En ik was immers bezig met niet zo streng zijn voor mezelf, vallen en opstaan, fouten maken mag...Dus zolang ik mijn best deed om  te stoppen. ..een niet werkende gedachtengang als het ging om het definitief stoppen met drinken.  Eigenlijk mezelf voor de gek houden. En ook niet loskomen van schaamte, schuld, me slachtoffer voelen.

Nu voel ik, na de laatste uitglijder in augustus dat het anders is. Een besluit. Het was ook 'overgave'. Het kan en mag echt niet meer. Zelfverantwoordelijkheid genomen.  Niet dat dat op dat moment allemaal zo heel bewust gebeurde, maar al vrij snel had ik in de gaten dat het anders was. Ik ook anders om kon gaan met 'zucht'. Het viel samen met een aantal andere zaken waar ik mee aan de slag was en ben, in mijn relatie,  zelfonderzoek...persoonlijke ontwikkeling zeg maar. Het lezen van 'Verslaafd aan liefde', van Jan Geurtz was voor mij heel verhelderend. En echt de verantwoording nemen voor mijn eigen welzijn.  Ik hoef niet meer.

Ik ervaar af en toe wel wat zucht, maar dan kan ik dat ook wel herleiden, en het overvalt me niet meer. Drinken is geen optie meer. Ook niet als ik het moeilijk heb. Ik associeer drank dan ook niet met gezelligheid. Maar het was een manier om om te gaan met gedachten en emoties.  Dat doe ik nu anders. En heel af en toe komt steekt daarin het verslavingsmechanisme de kop op en eet ik een zak chips leeg :face-icon-small-shocked:. Maar weten hoe het werkt, hoe ik het altijd deed, dat accepteren heeft ervoor gezorgd dat het nu anders kan.  En ik kan je zeggen dat het rust geeft.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Vanavond ga ik beginnen met mijn mindfulnesstraining. Vanochtend bij de huisarts geweest omdat ik mijn antidepressiva aan het afbouwen ben. Ik heb het vaker geprobeerd, maar het gaat nu beter dan voorheen. Dit komt enerzijds doordat ik het veel langzamer doe en anderzijds natuurlijk doordat ik geen alcohol drink. Voor het eerst ook mijn afhankelijkheid van middelen bespreekbaar gemaakt. Ben er een beetje confuus van. Nog nooit eerder in mijn leven heb ik zo sterk het gevoel gehad dat ik met een onomkeerbare verandering bezig ben. Voel me erg naakt nog daarin. Nu ik het allemaal gezegd heb vraag ik me even af of ik het wel red om te leven zonder alle "hulpmiddelen". 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

4 uur geleden zei Rosee:

@Pytje hoe was de mindfullnesstraining? Ik ga dit toevallig ook doen binnenkort. Ik hoop dat het je goed gaat doen. Ik kijk ernaar uit. Vind dat gevoel van verandering soms bijna iets magisch hebben. Ook al loop ik nog vaak vast in mijn oude gedachtenpatroon.

Wat mooi gezegd @Rosee dat het gevoel van verandering bijna iets magisch heeft. Dat herken ik ook wel. Ik ben toevallig ook begonnen met Mindfulness, ben benieuwd hoe jullie dit ervaren.  @Pytje, wat klink  je goed!! Niet meer soebatten met jezelf, smoezen en redenen verzinnen. Fijn om te lezen

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nu het niet drinken zo goed gaat - ik ben nog steeds heel tevreden met mijn alcoholvrije bubbeltjes en af en toe een Radlertje - ga ik vanaf vandaag het grenzeloze snaaien in de avond maar eens aanpakken. Nooit iets om gegeven, maar ineens vind ik vanilleijs met slagroom heeeeel erg lekker. En eet ik dat dus iedere avond. En nootjes, heel veel nootjes. Het vervelende ervan is dat ik precies weet waar ik mijzelf ś avonds blij mee kan maken en dan moet dat ook in huis zijn. En...hoppa ..... nieuwe dwangmatigheid is geboren. Mijn partner ziet het met verwondering aan.... en ikzelf eigenijk ook wel:face-icon-small-shocked:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

O, die is herkenbaar...voor mij is het 'verslaafd gedrag'...en ook ik ben me daar heel erg bewust van. Van eerdere stoppogingen ken ik het niet zo..maar misschien was toen het alcoholachterdeurtje nog open...dat is nu  echt dicht. Dus het snaaien een vervanging. 'Het gat vullen...'. Ben benieuwd hoe jij het gaat aanpakken. Voor mij is het me daar bewust van zijn de eerste stap. En niet te streng zijn nu...geen alcohol heeft prioriteit. Wel een maffe gewaarwording, vond ik ook...dus :face-icon-small-shocked: snap ik :)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

25 minuten geleden zei Pytje:

.. En...hoppa ..... nieuwe dwangmatigheid is geboren. Mijn partner ziet het met verwondering aan.... en ikzelf eigenijk ook wel:face-icon-small-shocked:

Bij Stoppen-met-roken is dit algemeen bekend. Waarom zou dat bij stoppen met drinken zoveel verwondering opwekken?
"je moet toch wát"... toch? Als je de vinger maar aan de pols houdt en in de gaten houdt dat je niet dicht groeit... :)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Precies! Hier heb ik ook last van! Nooit gesnoept, kon ook moeilijk begrijpen dat anderen zoveel suiker naar binnen konden werken. Nu weet ik wel beter, ik heb gigantisch veel suiker naar binnen gewerkt....in de vorm van wijn, veel wijn

Zelf denk ik dat het dus buiten de alcohol ook een suikerverslaving is geweest. Ben er ook mee aan het worstelen, wil ook dit niet. De laatste dagen probeer ik er op dezelfde manier mee om te gaan. Niet aan toegeven, ook die zucht ebt vanzelf weer weg. Argh....lastig!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Behoefte aan suiker vermindert bij een koolhydraatarm en suikerarm dieet als je dat een tijdje volhoudt, weet ik uit ervaring. Zoek hier maar eens naar op het internet. Je kunt bijvoorbeeld aanwennen om rijst te vervangen door geraspte bloemkool en/of broccoli die je kort in een wok hebt gebakken. Dat geeft een lekker vol gevoel dat lang aanhoudt. In het algemeen meer groente, minder suiker en koolhydraten. Niet te veel fruit want ook daar zit suiker in. Als tussendoor zijn bijvoorbeeld tomaatjes, worteltjes of komkommer heel goed.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...