Spring naar bijdragen

Ging stoppen te gemakkelijk?


Bob

Aanbevolen berichten

Het was weer een heerlijke dag. Hier is het nog steeds prachtig weer. Ik heb nu in het noordelijke deel van Schwarzwald rondgereden en ben heel blij dat ik deze extra dagen nog aan mijn trip heb toegevoegd. Ik kende dit gebied van vroeger alleen op doorreis maar het is zeker de moeite waard om eens rustig te verkennen.

Toeristenattracties zijn er ook, maar die vermijd ik so-wie-so meestal en nu er nog een nasleep van Corona is al helemaal. Coronamaatregelen die hier in mijn geval van toepassing zijn: in winkels en bij benzinestations een mondkapje dragen en afstand van anderen houden. Goed te doen dus en ook wel een veilig gevoel.

Morgen ga ik weer naar huis, volgens plan in één reisdag.

Sorry, geen nieuwe foto's vandaag.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank je wel voor je belangstelling, @Jannigje. Speciaal voor jou (en voor iedereen die dat leuk vindt) dan nog twee foto's.

20210922-160619.jpg

Eentje van een hoogvlakte in het Zwarte Woud.

20210924-104350.jpg

En nog eentje van het gebied waar ook die foto met de windmolen er op is genomen.

Afgelopen nacht heb ik heerlijk kunnen slapen, dat was tijdens die reis wat minder goed gelukt.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

20 minuten geleden zei Jannigje:

Heb je thuis een extra apparaat om goed te ademen s’nachts?

Het was het masker wat op mijn hoofd zit en lucht via mijn neus naar binnen blaast, dat kapot was. Daarvan had ik thuis nog een oude liggen inderdaad. Van het apparaat zelf heb ik er maar één.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zojuist zei Jannigje:

je moet wel uitkijken met die slang toch? 

Als hij klem zit terwijl ik me in mijn slaap omdraai schiet hij los en blaast de lucht enige tijd vrij luid uit het losse eind van de slang. Daarna stopt het apparaat. Doorgaans wordt ik daar wel wakker van en kan ik het weer in orde maken en verder slapen.

Ja, het is zeker wennen, en ook uitproberen voordat je het type masker gevonden hebt dat je bevalt, want er zijn er verschillende. Wat in mijn geval ook heel lang duurde was de eraan voorafgaande diagnose slaapapneu als oorzaak van mijn vermoeidheidsklachten indertijd. Eerst heb ik allerlei andere onderzoeken gehad want ik merkte zelf nog niet dat mijn adem 's nachts stokte maar had alleen geleidelijk aan steeds minder energie overdag.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik herinner het me niet als heel vervelend. Het ging geleidelijk en ik kon mijn werk nog wel aan, maar het begon wel steeds erger te worden. Voor mensen die samenwonen met een partner is het typische snurkgedrag (en dat met name het langdurig ophouden daarvan, gevolgd door plotseling luid snakkende adem) vaak iets wat die partner wakker houdt. Zo'n verhaal kan een goede hint zijn voor een arts, maar als je zoals ik alleen woont heb je je eigen snurkgedrag niet door.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 9 months later...

Van 16-6 t/m 14-7-2022 maakte ik een prachtreis door Scandinavië. Ik heb op de dagdraad al een paar foto's hiervan geplaatst, maar ik zet ze hieronder nog een keer, plus nog drie nieuwe. Zo is het makkelijker terug te vinden later.

20220618-124212-Thy-Dk-1.jpg

Dit is "Stenbjerg landingsplads" aan de westkust van Denemarken. Het hoort bij een authentiek vissersdorp aan zee, waar de boten het strand op worden getrokken omdat er geen haven is. Momenteel wel erg toeristisch.

 

20220624-191901-Cabin-at-Huskies-Farm-Fn

In deze hut in Finland overnachtte ik op weg naar het noorden. Het is er prachtig, maar er zijn wel erg veel steekmuggen. De hut wordt verhuurd door een van oorsprong Frans echtpaar dat hierheen emigreerde en een husky farm met sledehonden begonnen is. De vrouw liet me gelukkig zien hoe je het binnenshuis muggenvrij kunt houden door een rookspiraaltje aan te steken.

 

20220627-103947-Noordkaap-11-No-1.jpg

Rendieren bij de Noordkaap. Net als schapen worden rendieren hier door mensen gehouden maar lopen ze vrij rond, ook op de weg.

In deze tijd van het jaar gaat de zon hier niet onder en staat die 's nachts in het noorden, nog steeds boven de horizon. Dat wordt wel middernachtszon genoemd, niet te verwarren met het noorderlicht dat je het beste 's winters kunt zien wanneer het hier dag en nacht donker blijft. 

 

20220628-120741-Stopp-No-1.jpg

Net als Deens en Zweeds is het Noors vaak best te lezen als je er een beetje context bij hebt zoals op deze foto. "Bij rood licht hier stoppen", staat er, maar dat geldt kennelijk niet voor de rendieren. Die lopen gewoon door.

De Finse taal lijkt weer helemaal niet op andere Germaanse talen zoals de onze, maar schijnt verwant te zijn met het Hongaars.

 

20220629-121214-No-1.jpg

Hier doe ik het voor. Prachtige uitzichten over de Noorse fjorden. Adembenemend. 

 

20220629-150030-No-1.jpg

En nog zo een.

 

20220705-104609-No-1.jpg

Het berggebied in de grensstreek tussen Noorwegen en Zweden mag er ook zijn. De weinige wegen die er doorheen lopen worden goed onderhouden en zijn prima berijdbaar. 's Zomers althans.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

4 uur geleden zei niks:

Prachtige foto's Bob! Ga je op de bonnefooi en zie je wel waar je terecht komt, of stippel je alles van te voren uit? 

Ik weet de grote lijn van te voren zodat ik tijdig kan zorgen voor de voor de betreffende landen benodigde milieustickers, tolvignetten of -scanners e.d. De details komen tijdens de reis, meestal een of twee dagen van te voren. Daarbij kan de weersverwachting ook een rol spelen. Zo overwoog ik eerst vanuit Denemarken met de boot naar Noorwegen over te steken, maar omdat daar veel buien verwacht werden heb ik besloten eerst naar Zweden te gaan.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...