Spring naar bijdragen

Voorstellen Wijntjemeer


Wijntjeminder

Aanbevolen berichten

26 november 2023, week 10 voorbij de laatste hele fles wijn

Ik heb gecheat! Gisteren hebben we de 30ste verjaardag van mijn oudste gevierd. Ik heb tot het laatste moment getwijfeld of ik al dan niet het glas zou heffen op deze bijzondere dag. Ik had mezelf immers beloofd tot kerstmis geen druppel. De twijfel op zich gaf feitelijk het antwoord van wat ik wilde realiseerde ik me. Heb ervoor gekozen om het glaasje champagne aan te nemen en op mijn precious te proosten. Ik heb zelfs een tweede glas genomen. En toen was het klaar. Ik voelde de lichte roes en dat was een waarschuwing. Er speelden andere sentimenten dan het drinken op zich. Wellicht is daar de drankduivel op mijn schouder gekropen en fluistert mij in “Geniet, maar drink met mate”? Ik heb van de sensatie en de smaak van het glaasje genoten en het daarbij kunnen laten. Me ervan bewust mijn belofte gebroken te hebben. Dat laatste voelt niet helemaal goed.

Hoe dan ook, ik had geen zwaar hoofd vanmorgen. Heb wel lang geslapen, lag er ook laat in.  Na die twee glaasjes alleen nog maar water gedronken en voor het slapen nog een kopje thee en extra vitamine C ingenomen. En vandaag ga ik gewoon weer door met niet drinken. Het is geen strijd. Het voelt niet als strijd of een opgave. In tegendeel; ik heb de afgelopen 2 weken nauwelijks aan niet drinken gedacht. Het is gewoon geworden. Ik drink niet, maar af en toe wel. Wanneer dan wel weet ik nog niet zo stellig te duiden. Ik heb een doel! En als ik mijn doel heb bereikt ga ik dat vasthouden want dat is waar ik uiteindelijk wil uitkomen: een gezond lijf en leden. Daar zal het niet drinken van alcohol een belangrijke rol in spelen. Het is de alcohol waardoor ik te zwaar ben geworden en ongezond buikvet heb ontwikkeld. Alcohol is het enige wat niet klopt in mijn levensstijl. Die wil ik dan ook niet in volle glorie weer binnenhalen!

bewerkt door Wijntjeofmeer
typo
Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 december, 11 weken na de laatste fles wijn

Vrijdagavond, weekend, pfff. Was een drukke week. Terugrijdend van het werk kwam daar de genotzuchtige gedachte op van “ha, zo wijntje!”. Niet dus, het systeem was even vergeten dat we dat nu even niet doen. Ik kon niet anders dan erom glimlachen en aan zovelen van jullie op het forum denken: “het systeem blijft verlangen”! Ja, dat is er nog niet uitgesleten, maar ernaar handelen hoeft dus niet. Ik heb inmiddels een scala aan ingrediënten in huis om lekkere suikervrije mocktails te maken. Dus focuste ik me op welke ik vanavond zou maken. Het is een “cinnamon girl” geworden. Ik werd ooit aangesproken door een vreemde met “Hey Cinnamon girl”. Het contact was te vluchtig (we passeerden elkaar op een roltrap) om hem te vragen waar dit vandaan kwam. Maar het is blijven hangen. En nu heb ik er één van mijn favoriete mocktails een naam mee gegeven! :)

Het is echt een feestje zo’n glaasje en de gevoelswaarde is minstens zo groot als een glaasje wijn. Deze mocktails drink ik alleen in het weekend om het speciaal te houden en vooral niet gewoon. Ik zie ze niet als vervanging van de alcohol, wel als verwennerij, als een speciaal drankje voor een moment voor mezelf of samen met goed gezelschap.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het gaat zoals het gaat. En zoals het gaat, gaat het goed. Ik drink niet en dat is prima. Ik ben niet aan het wikken en wegen wanneer ik wel en wanneer ik niet drink. Ik stap niet in de dag- week- of jaarpact. En zeker niet in de arresleepact. De commitment om niet te drinken ben ik met mezelf aangegaan en dat pact is krachtig genoeg om mij op het pad richting mijn doelen te houden.  

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

17 december 2023, 13 weken voorbij de laatste fles wijn

Ik begin de telling van de weken kwijt te raken. 13 weken is drie maanden, maar ik heb op 20 september voor het laatst een fles wijn leeggedronken (tussendoor 2x 2 glazen wijn). Ik houd voor mezelf 20 september aan. Dan is op 20 december de drie maanden om. Mijn aanvangsdoel van drie maanden heb ik voor mezelf bijgesteld naar “zelden drinken, maar af en toe wel”. Dat kan ik, dat wil ik en dat ga ik doen!

Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik echt wil drinken met kerst, bemerk dat ik daar nog niet helemaal uit ben. Verheug ik me daar écht zo op? Ik ben bang voor het katergevoel, het brak zijn. Want zeker als ik zo lang niet heb gedronken zal het heus wel binnenkomen. Hoofdpijn en katers heb ik de laatste 20/25 jaar nauwelijks gehad. De jaren daarvoor was wel anders. De hoofdpijn lokte altijd een migraine aanval uit. Dat wil ik echt niet meer. Als ik dan al wijn ga drinken moet ik het beperken tot maximaal drie glazen met heel veel water tussendoor. Zoiets. Ik houd het voorlopig op dat ik het mezelf toe sta om van een glas wijn te genieten, maar als ik daar op dat moment niet het juiste mondgevoel voor heb ik dan pas. Mondgevoel in deze context klinkt een beetje gek. Ik bedoel daarmee dat mijn mond een uitgesproken verlangen kan hebben naar een bepaalde smaak. Dat heb ik ook met eten. Ik kan intens zin hebben in een bepaalde smaaksensatie waardoor meal preps niet altijd goed uitpakt voor mij. Ik eet het dan wel want houdt er niet van om eten weg te gooien, maar het geeft niet dat bevredigende sensatie van lékker eten. Nou ja, ik heb de weekenden om me uit te leven in waar ik écht zin in heb. Vanavond gekaramelliseerde witlof met volkoren tagliatelle en met salie gevulde kip en rucola salade: een feestje waar ik me echt op kan verheug! Wat er over is bewaar ik voor de lunch van morgen.

En nu langzaam op naar de kerst en dry January.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

4 uur geleden zei Wijntjeofmeer:

[...] Mijn aanvangsdoel van drie maanden heb ik voor mezelf bijgesteld naar “zelden drinken, maar af en toe wel”. Dat kan ik, dat wil ik en dat ga ik doen!

Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik echt wil drinken met kerst, bemerk dat ik daar nog niet helemaal uit ben. Verheug ik me daar écht zo op? Ik ben bang voor het katergevoel, het brak zijn. Want zeker als ik zo lang niet heb gedronken zal het heus wel binnenkomen. [....]

Mijn idee hierbij, let wel, mijn idee, dus niets algemeens, is dat je beter het zekere voor het onzekere kunt nemen. Dat zou dus inhouden om maar niet te gaan drinken.
Het feit dat je je een week van tevoren al zo aan het afvragen bent of het nou wel of niet verstandig is om dán (over een week dus pas) een of een paar glazen te drinken laat al zien dat je er erg mee bezig bent. En als je er zo mee bezig bent is dat een teken dat er twijfel is. Als je nu al bang bent voor een eventueel katergevoel en brak zijn, dan kun je die angst wegnemen door nu al te besluiten om met de kerst niet te drinken..

Je zegt:
"Ik houd het voorlopig op dat ik het mezelf toe sta om van een glas wijn te genieten, maar als ik daar op dat moment niet het juiste mondgevoel voor heb ik dan pas."

Hoe en wanneer ga je dat 'juiste mondgevoel' bepalen? Als je 1) nog 'volop aan het genieten' bent of als het 2) (net) te laat is?
Het eerste lijkt me moeilijk, zo niet onmogelijk want op dat moment van genieten smaakt het altijd naar meer.
Het tweede lijkt me (net) te laat, dus nutteloos.

Je zegt ook:
"Als ik dan al wijn ga drinken moet ik het beperken tot maximaal drie glazen met heel veel water tussendoor. Zoiets. Ik houd het voorlopig op dat ik het mezelf toe sta om van een glas wijn te genieten."

Ik misgun je uiteraard niet om met de kerstdagen van een glas wijn te genieten, maar is het nog onbevangen genieten als je tussendoor heel veel water moet drinken en ook nog moet bijhouden bij het hoeveelste glas je in hoeveel tijd bent?

Het klinkt mij in de oren als een excuus om het gemis aan alcohol(effect) weer even te dempen. Natuurlijk snap ik je wens wel, maar ik denk niet dat het verstandig is.

Hoe dan ook, fijne kerstdagen alvast.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

6 uur geleden zei Wijntjeofmeer:

Mijn aanvangsdoel van drie maanden heb ik voor mezelf bijgesteld naar “zelden drinken, maar af en toe wel”. Dat kan ik, dat wil ik en dat ga ik doen

@Wijntjeofmeer, drie maanden is nog vrij kort.
Zelf denk ik nu: stel jouw aanvangsdoel bij met nog drie maanden.
Het is juist essentieel om bijvoorbeeld met kerst niet te drinken.
Anders kan het met pasen, pinksteren en sint juttemis ook.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Kohtje

Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Ik begrijp wat je bedoelt “het zekere voor het onzekere nemen”. Dat een week van te voren afvragen of ik al dan niet zou drinken met kerstmis komt voort uit het gegeven dat ik kerstmis als moment heb verkozen om weer te drinken. Juist andersom dus, het stond voor mij vast dat ik dan weer zou drinken en plots kwam daar de gedachte op dat ik er misschien helemaal geen zin in zou hebben. Natuurlijk ben ik er mee bezig, dat is juist mijn bedoeling; vooral bewust zijn dát ik drink en daar dan ook een bewuste keuze in maken . In het verleden is dit juist heel erg onbewust vanuit gewoonte uitgegroeid tot té veel drinken. Of het juiste mondgevoel er is wordt inderdaad bepaald door het moment. Te laat? Ten opzichte van wat? Tellen? Nee, ik denk niet dat het zo werkt, althans niet voor mij. Als ik bij elke gang een half glaasje drink wordt dit vanzelf niet meer dan 3 glazen in totaal. Het water is niet zo gek, bij ons staat er áltijd water op tafel, naast de wijn. En ik drink graag veel water. Bovendien bestaat de samenstelling van het gezelschap uit gematigde drinkers. Het wordt zeker geen drankgelag en niemand komt beschonken van tafel.

Maar ik begrijp je zorg! Ik begrijp ook dat jij het ziet als excuus om mijn drankzucht te bevredigen. Ik denk dat je in die zin vanuit jouw perspectief gelijk hebt; ik kijk er naar uit! Niet zozeer dat glaasje op zich, maar het geheel van samen eten met daarbij een glas wijn. Ik heb eerder aangegeven dat dit gebeuren in zijn geheel voor mij een grote waarde heeft. En kerst duurt maar twee dagen. Daarna ga ik gewoon weer door waar ik gebleven ben; niet drinken. Onmogelijk roepen de meesten hier op het forum, wellicht. Dat is iets wat ik voor mezelf wil ondervinden. Ik heb niet de intentie, noch de behoefte om nooit meer te drinken. Ik wil een gematigde drinker zijn. Voor mij betekent dit meestal niet en soms wel en dan niet te veel. Veel frummers geloven daar niet in, maar waarom niet als je dit voor jezelf kunt hanteren? Niet krampachtig, allerminst, juist niet! Ik wil het voor mezelf juist niet groter maken dan het is. Bovendien heb ik een hoger doel dan het niet drinken op zich.

Ik wens jou ook hele fijne kerstdagen! Zijn je cadeautjes al ingepakt? Ik heb hier alles verzameld en begin morgenochtend met inpakken. :)

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 17-12-2023 om 17:36 zei Roberto:

@Wijntjeofmeer, drie maanden is nog vrij kort.
Zelf denk ik nu: stel jouw aanvangsdoel bij met nog drie maanden.
Het is juist essentieel om bijvoorbeeld met kerst niet te drinken.
Anders kan het met pasen, pinksteren en sint juttemis ook.

En dat is nu juist wat ik wil Roberto! Met Kerstmis, Pasen, Pinksteren, mijn verjaardag, dat van mijn kinderen, de eerste zonsondergang van het seizoen, de laatste zonsondergang , nog enkele andere speciale momenten en verder inderdaad op Sint Juttemis!  :)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@herman0167

Volgens mij reageer jij hier op MIJN draadje, wat JIJ hebt opgezocht. En stelt vervolgens dat ik jou lastig val? Dat is de wereld andersom! Bovendien betreft het een samenvatting van mijn proces waar ik in mijn draadje verslag van heb gedaan. Je kunt zaken uit hun context trekken of je verdiepen in anderen. Maar kom alsjeblieft niet klagen dat het je niet bevalt wat je en passant tegenkomt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

9 uur geleden zei Wijntjeofmeer:

En dat is nu juist wat ik wil Roberto! Met Kerstmis, Pasen, Pinksteren, mijn verjaardag, dat van mijn kinderen, de eerste zonsondergang van het seizoen, de laatste zonsondergang , nog enkele andere speciale momenten en verder inderdaad op Sint Juttemis!  :)

Toen ik nog studeerde, lang geleden, had ik een oudoom die werd opgenomen vanwege zijn alcoholisme. Dat maakte wel indruk op me. Ik was student, dronk veel, maar ja, zuipen als student, dat telt niet natuurlijk op de schaal van alcoholisme (denk je dan nog heel naïef). Maar dit terzijde. De berichten over de oudoom waren goed. Hij was afgekickt van de drank en had zijn drankprobleem overwonnen. Na een tijdje kwam ik hem weer eens tegen op een feestje, met een glas bier in de hand. Ongevraagd legde hij me uit dat hij zó goed van de drank af was geraakt, dat hij op speciale gelegenheden wel weer af en toe wat kon drinken. Ik geloofde hem op zijn woord. Wist ik veel, toen.

Een paar jaar later had hij zich doodgezopen.

@Wijntjeofmeer, en al die drinkers die denken dat het zo af en toe op speciale gelegenheden wel weer kan: veel succes. Maar mij niet gezien.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik vind het een hele lastige. Mijn bedoeling is ook om met mate te drinken en op zich lukt dat. (In 2018 hier gekomen,  een jaar en 7 maanden op het jaarpact gestaan, daarna met mate gedronken, gemiddeld 2 keer per maand 2 glazen. 3 keer uitschieter gehad naar 1 fles) Nu alweer 4 maanden op de nul. Ik twijfel ook of ik met kerst wel of niet een glas (of 2) zal drinken. Maar het geeft onrust. Want: zowel op kerstavond/eerste/tweede kerstdag drinken is alweer 3 keer. Dan oud en nieuw, ach een glas kan wel. Dan ga ik weekje weg, zal ik dan ook niet een of twee glazen...En het is er alweer ingeslopen en trekt aan je. Het kan, als ik van te voren precies een plan maak van wanneer en wanneer niet. En daar heb ik eigenlijk geen zin in, want zo wordt het ineens weer een belangrijk iets en dat wil ik juist niet. Ik wil alcohol juist geen aandacht meer geven maar op deze manier gebeurt het toch. Als je het bij de nul houdt, is het voordeel dat je van dat hele gezeik af bent natuurlijk....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik lees deze twijfels vaker bij jou @Rosee
blijkbaar levert het je toch iets positiefs op
om het open te houden? Je argumenten die
je erbij schrijft wijzen wel steeds naar de rust van stoppen.
Als ik Wijntje lees, komt dat zo zelfverzekerd over 
dan vul ik in wat moet je bewijzen, dat je het steeds moet benoemen?
En waarom zet je je af tegen ons/hen die minder vertrouwen hebben in minderaars?
Ik las ergens van je dat  er mensen zijn die zeggen dat het niet kan? Natuurlijk kan het,
op wilskracht kun je dat jaren volhouden (heb ik ook gedaan ooit en velen hier). Maar waarom
het dan af en toe toch moet? Of waarom er 2 kampen lijken te zijn steeds? De minderaars hier worden
net zo gerespecteerd hoor, adb is alcohol de baas immers? En sommigen doen het al jaren zo.
En sommigen zoals ik, hebben de knop om naar de 0. Ik zou niet anders meer willen. En heb net zulke gezellige
etentjes/feesten/sociale dingen als de rest. 

bewerkt door lady jane
Link naar opmerking
Deel via andere websites

14 uur geleden zei Wijntjeofmeer:

Dat is iets wat ik voor mezelf wil ondervinden.

Bij de een lukt het wel, bij de ander niet. Het is jouw proces. Vooral blijven schrijven hoor Wijntje of meer.

Bij jouw naam denk ik aan niet één, maar meer. ;)  Wat betekent jouw naam eigenlijk? Is het de oude situatie of een gewenste situatie? Niet als oordeel, maar uit nieuwsgierigheid.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik ben na drie maanden niets ook weer gaan drinken maar dan 'normale' hoeveelheden. Dat gaat prima al een jaar of vijf (?). Ik koop 1x in de week of in de 2 weken een fles wijn bij het boodschappen doen en die drink ik op verdeeld over een paar avonden. Het vraagt wel altijd aandacht, het gaat niet helemáál vanzelf maar het is geen probleem en ik voel me er ontspannen onder. Maar ik kan me voorstellen dat als je in jezelf de motivatie kunt vinden om helemaal niet meer te drinken het nog relaxter is.
Geen idee waarom het mij wel lukt en veel anderen niet, er zullen wel gradaties zijn in hoe verslaafd mensen zijn en je kunt dat toch alleen voor jezelf uitvogelen.

Ik ken genoeg mensen in mijn omgeving die van zichzelf vinden dat ze teveel drinken en bij wie het vaak goed lukt om dat te minderen, zó gek is dat nou ook weer niet.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei Yana:

[....]
Ik ken genoeg mensen in mijn omgeving die van zichzelf vinden dat ze teveel drinken en bij wie het vaak goed lukt om dat te minderen, zó gek is dat nou ook weer niet.

Het is ook niet zo gek maar inderdaad: zoveel mensen, zoveel wel en niet "lukkies". Het is toch altijd een kwestie van: 'wat en hoeveel is vinden dat je teveel drinkt' en: 'wat en hoeveel is succesvol minderen'. Minderen is gelukt als je zelf vindt dat het gelukt is, als je tevreden bent over het resultaat. Uit wat ik zo hier en daar wel hoor(de) is en was dat naasten daar regelmatig een andere mening over hebben of hadden.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het lijkt me in dit verband ook wel verhelderend als er cijfers bekend zouden zijn over behaald succes met minderen.

Mijn (bij voorbaat natuurlijk omstreden) hypothese luidt dat minderen een grotere kans van slagen heeft naarmate de minderaar voor hij/zij zijn/haar minderpoging begon minder dronk. Iemand die per avond gemiddeld een glas of drie, vier of een (1) fles wijn consumeerde, lijkt mij eerder succesvol te kunnen zijn in een minderingspoging, dan iemand die een krat bier of een liter jenever per dag wegzette, of de neiging heeft na een paar glazen in een verzengende binge te belanden.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

2 uur geleden zei Adri03:

Het lijkt me in dit verband ook wel verhelderend als er cijfers bekend zouden zijn over behaald succes met minderen.

@Adri03, voor onderzoek en statistiek moet je bij het Trimbos-instituut zijn.
Vroeger was er het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs (NIAD).
Dat is daar al jaren geleden in opgegaan.
Verslavingszorg is opgegaan in GGZ.

< Trimbos-instituut Expertisecentrum Alcohol >

Misschien ook CBS, maar die krijgen hun cijfers vermoedelijk aangeleverd door allerlei onderzoeksinstanties.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja, dat snap ik @Roberto, maar ik ben specifiek benieuwd naar cijfers over minderingssucces in relatie tot voorafgaand drinkpatroon en daar heb ik nog nooit een onderzoeksresultaat van gevonden. 

Op basis van de 'succesvolle' minderaars hier op het forum, heb ik het sterke vermoeden dat het met name diegenen zijn die in de ogen van zware drinkers sowieso al heel gematigd waren (in de zin van: 'hebben die wel echt een alcoholprobleem met hun paar glaasjes per avond?') hun innamefrequentie en -hoeveelheid succesvol en wat langduriger kunnen terugschroeven.

Maar daar heb ik helaas nog geen 'harde' cijfers over gevonden.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...