Spring naar bijdragen

On the way up


Sandro

Aanbevolen berichten

Drinken is zoiets als een helling af fietsen. Hoe verder je daalt des te meer snelheid krijg je en des te minder controle en zo wordt het steeds moeilijker om te stoppen. 

Bovenaan de helling dwz voor het eerste glas is het het makkelijkst om nee te zeggen. 

PS vreselijk goed bezig trouwens!!!

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

8 uur geleden zei bumperjim:

Drinken is zoiets als een helling af fietsen. Hoe verder je daalt des te meer snelheid krijg je en des te minder controle en zo wordt het steeds moeilijker om te stoppen. 

Bovenaan de helling dwz voor het eerste glas is het het makkelijkst om nee te zeggen. 

Je valt het snelst van de fiets als de fiets helemaal niet in beweging is. Blijven zitten is makkelijker als er nog een klein beetje vaart in zit ;)

Zo ervaar ik het nu althans. Heb ook niet de neiging om meer te gaan drinken dan ik me voor had genomen, kan het goed bij slechts een paar drankjes houden. Maar ik snap dat het bij velen zo werkt zoals jij het in je metafoor omschrijft. Ik hoop nog steeds dat dat voor mij niet geldt. Maar dan moet ik het niet verkloten.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

46 minuten geleden zei Sandro:

[....] Ik hoop nog steeds dat dat voor mij niet geldt. Maar dan moet ik het niet verkloten.

Hoop doet leven wordt wel gezegd. In zekere zin is dat misschien zo, in andere zin is hoop een loden last.
Als je hoop gevestigd is op iets wat je nog nooit gedaan hebt, dan kan het spannend en zelfs uitdagend zijn om aan dat nieuwe te beginnen.
Maar als je je hoop vestigt op iets wat je al (vele malen) vaker gedaan hebt wat niet goed afliep en nu dan ietsiepietsie, hééél toevallig,
je weet maar nooit, hopelijk, misschien dan nu deze keer wel, dan ben je goed beschouwd waanzinnig bezig. Een mens is nooit te oud om te
leren, en van je fouten leer je het meest, maar het is niet verstandig om een foute ervaring nogmaals te beleven, alléén maar omdat je
hoopt dat fout dit keer goed zal gaan.

46 minuten geleden zei Sandro:

Je valt het snelst van de fiets als de fiets helemaal niet in beweging is. Blijven zitten is makkelijker als er nog een klein beetje vaart in zit.

Je kunt helemáál niet van de fiets vallen als je er nooit opgestapt bent. Fiets staat in dit geval voor Alcoholafhankelijkheid/alcoholisme. De meesten van ons
op dit forum (en jij ook, zo lees ik uit je verhaal) zijn echter wél ooit op die fiets gestapt. Als je de fiets niet in beweging zet (=die eerste niet neemt)
kun je op een stilstaande fiets heel goed blijven zitten mits je jezelf toestaat om met één of zelfs (liefst) twee benen op de grond te blijven staan. Daar
is helemaal niets verkeerds of verboden aan. Het is zelfs aanbevelenswaardig om je niet of minder drinken of pogingen daartoe 'nuchter' onder de loep te nemen.
Met twee benen aan de grond dus.

bewerkt door Kohtje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Absoluut, je moet je mislukte pogingen evalueren en er lering uit trekken. Waarom ging het mis? Welke situatie triggerde iets waardoor ik toch weer (hoe dom ook) de fout in ging? En dat is voor iedereen weer anders. Ik heb zelf pas 1 poging gewaagd en die is alweer van jaren geleden. 

Ik ben geen impulsieve drinker. Dat zeg ik niet omdat ik mezelf voor de gek wil houden, het is gewoon zo. Ik drink/heb gedronken om leegtes op te vullen. Het is mijn uitdaging om daar wat aan te gaan doen, zodat het drinken helemaal niet nodig is.

bewerkt door Sandro
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Mooi. Ogen en oren openhouden en zelfkritisch (durven) zijn.
We zijn hier allemaal met een zeer persoonlijke (zoek)tocht bezig. We doen het uiteindelijk allemaal op onze eigen unieke manier.
Tegelijkertijd zijn er veel overeenkomsten te vinden in al die unieke manieren. Voor mij was het deze combinatie die het voor m'n eigenwijze
ikje mogelijk maakte om aan de hand van vele 'geijkte' paden die onder andere hier op het forum te vinden zijn, toch op m'n eigen wijze
een manier van leven zónder drank te ontdekken... waarbij ik echt het idee heb dat ik het allemaal zélf gedaan heb. Zonder dit forum en
(voor mij) de AA en NA, dus zonder de vele, vele ervaringen van mensen die mij zijn voorgegaan en die na mij kwamen, zou ik echter
geen idee hebben gehad welke kant ik op had moeten denken en handelen. Dus (zoals Kruidenthee vaak haar prachtige berichtjes afsluit..)
"Zellluf maar niet alleen".

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Mooi Kohtje...ik schrijf in mijn bericht wel fietsen, maar dan een andere route, niet de helling af racen...vind jouw gedachtegang genuanceerd en waardevol.

Sandro...weten wat je aanzet tot drinken is belangrijk...werk aan de winkel...aan de slag met  je zeer persoonlijke (zoek) tocht. Ik wens je wijsheid, kalmte en moed en inderdaad,

zelluf doen, niet alleen :)

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

We zijn hier allemaal om alcohol de baas te zijn/blijven. Echter vind ik het wel een waardevol inzicht dat het doel breder is: we willen gelukkig en gezond zijn, en het liefst zo lang mogelijk

Stoppen of minderen is een onmisbaar onderdeel in de weg daarnaar toe. Maar minderen of stoppen maakt niet automatisch gelukkig. Daarvoor is nog veel meer nodig.

Voor mijzelf helpt het om de vele voordelen op een rijtje te zetten en dat lijstje er af en toe eens bijpakken.

- betere gezondheid 

- niet de hele dag bezig zijn met het plannen van drinken

- kracht/energie voor nieuwe dingen

- beter presteren op het werk

- sporten is weer mogelijk

- scheelt geld

- scheelt heel wat supermarktbezoeken

- herwonnen zelfrespect

- beter slapen. Snachts niet meer zo vaak eruit.

- mijn kinderen het goede voorbeeld kunnen geven

- etc etc etc

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 2/27/2018 om 08:30 zei Sandro:

Eerste week van mijn plan zit erop. Feelin' great!

Ruim 60 eenheden bespaard, oftewel meer dan 15 liter bier, oftewel meer dan 2 kratjes, oftewel 6 pizza's.

 

rock.gif

Inmiddels verdubbeld naar in totaal 120 eenheden minder gedronken. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hier ook weer even een update. Weer een week verder en in deze week weer 50 eenheden minder gedronken dan vóór mijn poging.

Paar momenten gehad dat ik het heel even moeilijk had. Hoe vaker je die overwint, hoe makkelijker het de volgende keer wordt. Merk ik nu al.

Ben momenteel erg gelukkig, maar ik merk dat er nog meer rek in zit. Over enkele weken ga ik mijn consumptie nog verder terug dringen. Ik voel dat het mogelijk moet zijn. Nog even wat meer moed en ervaring verzamelen.

Vandaag was trouwens mijn moeder op bezoek. Die zat 's middags aan de wijn. Het kostte me geen enkele moeite om zelf niks te drinken. Ik realiseerde me dat  (dat het moeiteloos ging) trouwens pas toen ik hier net weer ging lezen. Het ging zo moeiteloos dat ik er helemaal niet bij stil stond blijkbaar. Fijn!

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Weet je wat het is, ik werd zo moedeloos van mezelf dat ik me maar liet gaan. Het ging toch niet meer lukken. De gevaarlijkste fase die er is, eentje van, in principe, "no return". Maar nu zit ik in een opwaartse spiraal en ziet alles er zo anders uit.

Leven ipv overleven.

bewerkt door Sandro
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Yes, leven ipv overleven. Zo is het! Er gebeuren zoveel mooie en interessante dingen om je heen (geen nieuws kijken) die je allemaal compleet mist wanneer je leven om die borrel draait. Zoals Freddie Mercury ooit zong, weliswaar in een andere context: I long for peace before I die.

Keep up the good work, samen staan we sterk

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Inderdaad Koen!

Ik heb al nachten elkaar niet goed geslapen. De avond en nacht blijven voor mij moeilijk. Het is de tijd van de dag dat ik langer stil sta bij gedachten en gevoel. En stom genoeg zijn dat eigenlijk nooit positieve gevoelens, hoewel ik weet dat ik goed bezig ben. En ik ben zo wakker ook altijd als ik wil slapen...

Ik denk dat veel ervan heel normaal is, maar voor mij nooit normaal geweest is, omdat ik altijd laveloos naar bed ging.

Ik houd dingen graag onder controle en maak het daardoor mezelf moeilijker dan nodig is. Die persoonlijkheidstrek komt nu sterker naar boven dan ooit. Maar overdag heb ik er eigenlijk bijna nooit last van. Ga behoorlijk zelfverzekerd door de dag. Beetje tegenstrijdig.

bewerkt door Sandro
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Overdag ben je waarschijnlijk bezig; werk, kinderen etc. Je maakt dingen mee en het gaat je waarschijnlijk goed af, dat geeft zelfvertrouwen. Op het moment dat je in een ruststand bent, ga je zaken van de dag of het verleden verwerken. Je hebt er een gevoel en emotie bij. Wat maakt dat je controle wil, waar ben je bang voor? Wat zou er gebeuren als jij die controle los zou  laten, wat is het ergste wat er zou kunnen gebeuren? 

Ik herken wat je zegt! Ik kan momenteel ook niet goed slapen. Ik neem een melatonine pilletje in om in te slapen of doe een ontspanningsoefenin, maar gedachtes laten niet los. Er komt veel gevoel bij, in mijn geval verdriet. Ik laat het maar stromen en dan lijkt er een stukje ontspanning te komen.

Welterusten alvast;)

bewerkt door Sensitief
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...