Spring naar bijdragen

Hohoho!


Pytje

Aanbevolen berichten

Sterkte Pytje. Ik vind alcoholvrije wijn een regelrechte trigger, inderdaad hou je een gewoonte en zelfde handeling in stand ( wijnglas ook nog eens) en meestal reageer je daar niet direct op, maar het maakt weer wat wakker in je brein. Met alcoholvrij bier heb ik dat niet als ik het slechts zelden drink of met crodino bijvoorbeeld. Maar ik dronk nooit bier of whisky ( crodino schijnt voor ex- whiskydrinkers een trigger te kunnen zijn. Om dezelfde redenen. Ik was van de wijn. Heb zelfs geen wijnglazen meer, wel juist mooie sapglazen. 

Vandaag dag 1? 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

7 uur geleden zei Pytje:

En ja, dit ben ik dus. Iemand, die net als jullie allemaal, maar wat aan kloot in het leven, Geen duidelijk beginpunt en zeker geen duidelijk eindpunt. En daartussen er maar een beetje het beste er van maken. 

;) 

Je hebt ons goed door :P 

Allee vandaag de eerste niet nemen!!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

8 uur geleden zei Pytje:

Voor de zoveelste keer toch weer fout gegaan. Het zat er misschien al aan te komen. Heb een fles wijn achterover gekieperd. En mijn gal gespuwd over alles wat niet goed gaat in mijn leven en in mijn relatie. Ik hoor het mezelf doen en denk: "ben ik dit"??

 

Dronk je om je gal te spuwen of waarom heb je eigenlijk gedronken?

Ik zou inderdaad ff van de alcoholvrije bubbels en zo afblijven want dat zijn maar lapmiddelen. 

En hoe is het nou met je gal? 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik leer bij Jellinek dat door alcoholvrije alternatieven te nemen van dat wat je dronk je je hersenen activeert. Je gedrag is hetzelfde, de uitwerking kan ook het zelfde zijn, je hebt het meegemaakt. Ik heb ook een paar keer alcoholvrije wijn gedronken, het is me nog niet overkomen dat ik aangeschoten raakte. Maar de volgende keer kan dat zo maar zijn. Goede les voor me jouw ervaring te lezen. Ik ga over op de ginger ale of tonic. Toch een bite...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Och Pytje, balen zo n uitglijder.

'Knietjes afvegen en verder fietsen'.

 

'Een fles achterover gekieperd en mijn gal gespuwd'...dat klinkt als het zat er al aan te komen...oppotten van emoties? Gedachten? Frustratie? Strijd? Denk dat daar wat te halen valt voor jou. Ik herken het...en ging dan ook wel eens over naar iets alcohol vrij...om uiteindelijk...sneaky en onbewust proces.

'Ben ik dit?'...euh...ja en nee. Ik heb dat ook vaak gedacht. Zag mezelf dan op een afstand staan, met die fles...het is een kant van mij.  Dat heb ik geaccepteerd. En tot nu toe heb ik kunnen kiezen om die kant niet te zijn. Ik heb nog een heleboel andere kanten. 

 

Kop op Pytje, werk aan de winkel.:rose:

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank allemaal voor alle wijze woorden.... en inderdaad, knietjes afvegen en door! Ik weet niet of er een relatie was met de alcoholvrije bubbels, want die drink ik al vanaf september. Wel begin ik een patroon te zien in mijn alcoholarme (want loos kan ik het na gisteren weer niet noemen) bestaan: als ik niet drink zijn de eerste dagen even lastig. Ik ben me er dan erg bewust van en realiseer me bij iedere aanval van drankzucht dat die weer verdwijnt. Dat is dan ook zo. Na die paar dagen wordt het gemakkelijker en houdt het me minder bezig. Geen alcohol nemen is dan redelijk gewoon geworden, ik voel me er goed bij en ik heb er vertrouwen in dat ik kan leven zonder alcohol. En dan, na een week of drie/vier, begint de behoefte toch weer te knagen, ben ik er meer mee bezig, wordt het groter in mijn hoofd en ga ik uiteindelijk voor de bijl. Soms een dag, soms twee dagen. Het kost me dan best moeite om weer op het juiste padje te komen en dan begint (totnutoe) de cyclus weer opnieuw.

Ik wil er graag achter komen wat de reden is dat dit zich zo opbouwt omdat het me misschien helpt om een volgende keer te voorkomen. Is het herkenbaar voor de inmiddels ervaren stoppers onder ons?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

 

1 uur geleden zei kruidenthee67:

Een fles achterover gekieperd en mijn gal gespuwd'...dat klinkt als het zat er al aan te komen...oppotten van emoties? Gedachten? Frustratie? Strijd? Denk dat daar wat te halen valt voor jou. Ik herken het...en ging dan ook wel eens over naar iets alcohol vrij...om uiteindelijk...sneaky en onbewust proces.

'Ben ik dit?'...euh...ja en nee. Ik heb dat ook vaak gedacht. Zag mezelf dan op een afstand staan, met die fles...het is een kant van mij.  Dat heb ik geaccepteerd. En tot nu toe heb ik kunnen kiezen om die kant niet te zijn. Ik heb nog een heleboel andere kanten. 

Yep, de gal...ik denk het ook ;)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ff serieus...ik weet niet of je behalve het forum andere hulp/begeleiding hebt bij het adb proces?

 

Ik heb veel baat gehad bij een online traject. Om zicht te krijgen in hoe het werkt met gedachtes en emoties in relatie met de alcoholverslaving. Dacht het zelf wel allemaal te weten (en dat deed ik cognitief ook heus wel) maar er echt zelf actief mee aan de slag was toch andere koek. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank je @kruidenthee67. Ik heb dat onlinetraject lang geleden al eens gedaan. Maar misschien heb je gelijk en heb ik gewoon meer hulp nodig dan dat ik nu zoek. 

Het is wel de eerste keer dat ik een patroon zie bij mezelf. Misschien zorgt het er voor dat ik de volgende keer meer op mijn hoede ben. Stoppen met roken ging bij mij niet anders eigenlijk. Talloos veel pogingen voor nodig gehad. Als een soort warming-up voor het "'echte werk". Maar ook dat is gelukt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

O en dat van die gal is dus ook serieus...;)

 

Op je hoede? Waarvoor? En wat dan? 

Is het heel lang geleden dat traject? Wat leverde dat jou op? Kun je daar nog wat van terug halen wat je zou kunnen helpen? 

 

Voor mij was het ook een lange aanloop...naar het moment dat van 'het besluit' afgelopen zomer. In het onlinetraject leerde ik patronen herkennen, inzichten en kreeg handvatten . Tot nu toe kan ik daar mee vooruit. Ben er niet de hele dag mee bezig maar wel elke dag. Voor mij is nuchter blijven nog steeds niet 'gewoon'. Dus een bepaald soort alertheid blijft. Maar minder zwaar, zoiets. Normaler.  Het werkt als je er aan werkt dat ervaar ik zeker zo.

Heb je wel eens een groep overwogen?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gelukkig mijn laatste uitspatting weer achter me gelaten. We hollen richting september en dan ben ik al een jaar bezig om van vriend alcohol af te komen. Niet drinken is zeker de standaard geworden, maar tussendoor toch nog een aantal keren flink onderuit gegaan. Als je het vergelijkt met een liefdesrelatie, dan zou je zeggen: "pfff, maak toch eens een keuze". Maar vriend alcohol heeft mij zeker dertig jaar vergezeld en laat zich niet zo heel gemakkelijk de deur wijzen....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

 Ach, ik denk dat je de keuze wel gemaakt hebt. Tenminste, ik begrijp dat je gaat voor stoppen, in tegenstelling tot vroeger. Als ik lees over je uitglijders..zoals die laatste is dat ook niet echt een bewuste keuze (gevaarlijk terrein dit, want natuurlijk heb je een keuze, en ben jij degene die de fles aan je mond zet). Ik zie het als 'alleen stoppen is niet genoeg'. Die fles laten staan lukt, totdat er 'iets' gebeurt en je zwicht voor verdoving.Of ontlading. Die je uit de fles haalt.

Voor sommigen onder ons werkt het wellicht zo, eenmaal een verbod op alcohol gezet houden ze zich daaraan...Hmmm...voor mij heeft die 'strenge aanpak' een averechts effect gehad. Iets niet mogen, strijd...neuh.. Ik ben wel heel duidelijk voor mezelf nu, dat alcohol onder welke omstandigheid dan ook, voor mij geen optie meer is. Nooit meer.  Daar had ik een 'bodem' voor nodig. Die is voor iedereen anders, de één ligt in de goot, alles kwijt, de ander een partner die een grens aangeeft,  whatever...een punt waarop je komt dat je 'het besluit' neemt. I know,  ik herhaal. Maar hey..na drie jaar aanmodderen ben ik zo blij dat het daadwerkelijk lukt om langere tijd droog te zijn.  Ik werd moedeloos en bang na steeds weer uitglijden, terugvallen.

Ik lees nog een achterdeurtje in 'hij laat zich niet zo gemakkelijk de deur wijzen'...'want al 30 jaar heeft hij me vergezeld'. Dus? O, is dat zo? Uiteindelijk laat ie zich wel gemakkelijk de deur wijzen, als jij daarin duidelijk bent. En ja, dat is de keuze, beslissing, het besluit. Maar dat gaat vergezeld met werken aan wat er gebeurt als je weer op het punt komt te zwichten...die inzichten helpen mij nu om alcohol niet meer in te zetten als verdoving. Ik ben bereid 'alles nuchter aan te gaan'. En dat klinkt misschien zwaar. Is het ook soms. Voor iemand die zijn hele leven alle moeilijke dingen vermijdt..Maar, het goede nieuws: ik ben nog niet dood neergevallen, achteraf vallen dingen reuze mee, 'ik kom er sterker uit (ahum)'...tja, waar was ik al die tijd bang voor? En ook ik heb nog wel een weg te gaan...echt wel.

Minderen ja, dan sta je er anders in, dat traject heb ik ook gehad..hahaha dacht ik later...wat een lachertje was dat. En wat is er weinig kennis bij zorgverleners als het gaat om verslaving. Maakt niet uit...uiteindelijk kom je wel terecht op de plekken waar je kennis, ervaring en handvatten kunt halen. Die je nodig zult hebben.

Pytje :rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hihi @Francoise, nee, het is zeker geen Familiediner.

Kruidenthee, je laat me weer even omdenken... niet mogen is veranderd in niet willen bij jou. Wat een rust zal dat geven...

Ik heb overigens gekeken naar het online-traject, maar dat is stopgezet in verband met aanpassingen. Niet duidelijk wanneer het weer opgestart wordt. Waar heb jij het gedaan?

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja, klopt @Francoise

Voor mij is dat een essentieel omslagpunt gebleken.  En dat geeft op alcoholgebied rust, ja veel rust. 

Ik heb het gedaan bij Novadic. In combinatie met gesprekken met een hulpverleenster daar. Stuk of acht gesprekken, tegelijk met de online training. Ik vond dat best pittig, maar heeft me echt geholpen. Geen idee of je daar zo het online traject kunt doen. Maar informeren kan natuurlijk altijd vrijblijvend.  Ik weet ook van mensen die bij Tactus zo'n online traject deden, zit meer in het oosten van het land dacht ik. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Tsja, het is tijd voor een tussenbalans. Begin van deze week schreef ik dat ik mijn (inmiddels) maandelijkse terugval had en dat ik me afvroeg waar die toch iedere keer vandaan kwam. Ik heb mezelf weer op de rails proberen te zetten. In de afgelopen dagen met wisselend succes. Vanochtend werd ik wakker en realiseerde ik me dat ik me angstiger voel. En dat ik, als ik zo doorga, weer terug zal moeten aan de antidepressiva (die ik nu net met succes heb afgebouwd). Dat is niet wat ik wil. Dus tijd om de schouders er echt weer onder te zetten. Mijn man vatte het krachtig samen: "Er moet meer en meer minder gedronken worden". Dat is wel een goede samenvatting van mijn proces tot nu toe, geloof ik:P.

Ik realiseer me zo goed dat gedoe met stoppen, een aantal weken niet drinken, een terugval en weer opnieuw beginnen me zoveel energie kost. En me uiteindelijk niet echt veel verder helpt in het afstand nemen van de alcohol. Ik leer wel (ik las net van Kruidenthee op een ander draadje: als je struikelt beweeg je ook, vond ik wel weer bemoedigend). Ik begin dus vandaag weer op dag 1 en ga nu ook incalculeren dat niet alleen de eerste drie dagen wat moeilijker zijn, maar er ook rekening mee houden dat er bij mij na een week of 4 ergens uit het niets een sterke behoefte komt om wel te drinken. 

.Voortstruikelend zal het me toch verdikkeme lukken om een keer voorgoed op de been te blijven...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...