Spring naar bijdragen

karel12

Forumdeelnemers
  • Aantal bijdragen

    284
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door karel12 geplaatst

  1. Hi @Diametha Ik wou dat ik je verder kon helpen maar helaas kan ik dat ook niet. Daarom noemde ik ook al Erik Paling. Hij is verslavingsarts die zich voor zover ik weet vrijwel uitsluitend met benzo verslavingen bezig houdt. Dus geen psychiater. Het is nu wel duideljik dat jij heel voorzichtig moet zijn met medicijnen want voor zover ik het begrijp hebben die allemaal niets geholpen behalve je situatie gecompliceerder gemaakt. Afgezien van de methadon dan. Hopelijk ga je na verloop van tijd toch wennen aan de diazepam en kun je dan heel voorzichtig beginnen met afbouwen. Mocht je echt niet kunnen wennen aan de diazepam dan kun je altijd nog terug gaan naar de rivotril en dan de rivotril met zeer kleine stapjes langzaam afbouwen. Ter bemoediging zou je ook eens wat succesverhalen op benzobuddies.org kunnen lezen. https://benzobuddies.org/forum/44-success-stories/?sortby=last_post&sortdirection=desc https://benzobuddies.org/forum/44-success-stories/?sortby=start_date&sortdirection=desc Je moet nu dapper zijn, er zit niets anders op, en er op vertrouwen dat het ooit beter zal gaan, ook al zie je dat nu nog niet. Geef het nooit op!
  2. Of het een goed idee is opgenomen te worden kan ik niet zo zeggen. Maar het is wel van belang dat je je bewust bent van de risico's. Als ze een medicjin willen afbouwen is het risico dat ze dat veel te snel doen en dat je na afloop hevige ontwenningsverschijnselen hebt en verder maar zien moet hoe je het redt. Daarmee heb je al ervaring met je detox van methadon. Een ander risico, als ze niet gaan afbouwen, is dat ze zich als doel stellen je te stabiliseren, en wel op korte termijn, en dat ze je dan dan volproppen met pillen en daarna wegsturen. Daarmee kun je natuurljik ook van de regen in de drup komen. Toch zijn er ook mensen waarbij een opname heeft geholpen. Misschien dat een goede verslavingsarts je kan helpen. Ik weet dat verschillende forummers goede ervaringen hebben met Erik Paling. Zie Erik Paling
  3. Hallo @Diametha Ik heb zelf geen ervaring met rivotril (=clonazepam). Wel met lorazepam. Dat de overgang naar diazepam de eerste tijd voor klachten zorgt is normaal. Om die reden wordt vaak geadviseerd om de overstap niet in een keer te doen maar bijvoorbeeld eerst een paar dagen 0,25 mg rivotril om te zetten naar 4 mg diazepam en de overige 0,75 mg rivotril nog te blijven slikken. Na een paar dagen zet je dan weer 0,25 mg rivotril om, in totaal dus 0,5 mg rivotril en de overige 0,5 mg blijf je nog slikken. En zo voort tot je de rivotril helemaal hebt omgezet. Deze methode van omzetten vind je ook beschreven in de Ashton Manual. Ik raad je aan deze te lezen als je dat nog niet gedaan hebt. Makkelijk via Google in een Nederlandse vertaling te vinden. Er zijn mensen die zeggen dat ze diazepam niet verdragen en er de voorkeur aan geven met rivotril (clonazepam) af te bouwen. Op het forum benzobuddies.org wordt dat vaak gedaan. je kunt dat doen met behulp van een precisieweegschaal die 0.001 gram aanwjist en een nagelvijltje ofwel met een zogenaamde liquid taper (vloeibare afbouw) waarbij je een suspensie (soort oplossing) maakt van rivotril en bijvoorbeeld volle melk of water en dan met behulp van een spuit (zonder naald) een nauwkeurige dosis kunt opzuigen. Misschien heb je ook iets aan deze ervaring van Gaba: https://forum.verslavingdebaas.nl/topic/10334-voorstellen-rob-afbouwen-clonazepam-rivotril/?do=findComment&comment=1070694 Veel sterkte en wijsheid gewenst.
  4. Hi @Siem Het kan zeker ontwenning zijn. Bij benzo's moet je er rekening mee houden dat periodes waarin het beter gaat en periodes waarin het een stuk slechter gaat elkaar afwisselen. Het herstel gaat dus niet netjes lineair. In het Engels noemt men die eerste periodes windows en en de tweede waves. Dat golvend verloop kan soms lang duren waarbij als het goed is de waves steeds minder worden wat betreft hoe vaak ze voorkomen, duur en heftigheid. Toch moet je er altijd rekening mee houden dat er nog eens een hevige wave kan optreden voordat ze tenslotte helemaal verdwijnen. Daarbij komt dat diazepam lang in je bloed blijft, zelfs na een week is niet alles verdwenen. Dat is een bijkomende reden waarom je pas na enige tijd heviger klachten kunt vertonen. Hoe lang die dan gaan duren kan ik helaas niet zeggen, dat is voor iedereen weer anders. En ja, Lynn is hersteld en heeft een succesverhaal geschreven: https://forum.verslavingdebaas.nl/topic/16525-succesverhaal-afbouw-lorazepam/
  5. Hoi Vaantje, Er zijn er veel die dachten dat ze gek werden, en waarbij het er soms ook veel op leek, maar die hersteld zijn. Het belangrijkste bleek te zijn vol te houden en de tijd zijn werk te laten doen. De factor tijd wordt namelijk vaak als de belangrijkste helende invloed beschouwd. Het hertel van benzo's duurt nu eenmaal vaak tergend lang. Als je meer ondersteuning zoekt kun je ook nog eens op andere plaatsen kijken. Op dit forum is niet zo veel activiteit. Je hebt nog geluk dat je een aantal reacties hebt gekregen. Wel kun je hier veel lezen over ervaringen van anderen. Je zou ook eens op Facebook kunnen kijken. Daar is een groep die meen ik Benzostrijders heet. Er is ook een Engelstalig forum, Benzobuddies. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Weliswaar in het Engels maar je kunt de site bezoeken met bijvoorbeeld Chrome, en die heeft een goede vertaalfunctie. Als je zelf iets zou willen posten kun je eerst een Nederlandse tekst schrijven en dit vervolgens door Google laten vertalen. Een deelrubriek hiervan is Success Stories, die succesverhalen bevat. Heel bemoedigend! http://www.benzobuddies.org/forum/index.php?board=89.0 De belangrijkste Engelse termen die je moet kennen zijn: taper=afbouwen en withdrawal=ontwenning. Tenslotte is er ook nog een betaalde afbouwcoach en ervaringsdeskundige: De Afbouwcoach. https://www.deafbouwcoach.nl/
  6. Hormonen zullen inderdaad ook wel een rol spelen en ik weet niet welk antidepressivum jij bezig bent op te bouwen maar als het een SSRI is is het geen goed idee dit te combineren met de afbouw van een benzo. In de eerste weken van zulk een opbouw wordt de angst namelijk aanmerkelijk verhoogd. Om die reden worden dan ook vaak tijdelijk benzo's voorgeschreven, die overigens vaak weer tot een benzo probleem leiden. Het ligt dus voor de hand dat je voordat zulk een AD goed is ingewerkt je beter geen benzo's kunt afbouwen.
  7. @Vaantje66 Ik wil nog even terugkomen op mijn vorige post omdat die mogelijk niet helemaal duidelijk is. Ik bedoel te zeggen dat je serieus moet proberen om niet je dagelijkse dosis weer te verhogen, dus terug te gaan in je afbouw, maar als je dat toch zou doen je daar beter niet te lang mee kunt wachten. Als je daar namelijk te lang mee wacht heb je kans dat je symptomen niet meer verdwijnen na ophoging, of snel weer terugkomen en dan ben je dus niets opgeschoten. Integendeel, want het stukje dat je dan bent teruggegaan moet je nog een keer afbouwen en er is een kans dat het dan moeilijker gaat dan de eerste keer.
  8. Hi Vaantje, Dat vind ik geen eenvoudige vraag, tenminste niet om hem te beantwoorden. De verschillen tussen afbouwers zijn heel groot dus ik kan niet voorspellen hoe jij daarop zou reageren. Mijn vermoeden is dat het niet zo'n groot probleem zou zijn als je een heel enkele keer de dubbele dosis van je gebruikelijke dosis zou nemen. Dat zou je dan dus beter met diazepam kunnen doen want dan weet je tenminste of het de dubbele dosis is. Dat 1 mg lorazepam overeenkomt met 5 mg diazepam is iets wat voor de een wel waar kan zijn maar voor een ander niet. Je begrijpt zelf ook wel dat als het enigszins mogelijk is het beter is dit te vermijden. De bedoeling van het afbouwen met diazepam is namelijk om het niveau van de benzo in je bloed heel geleidelijk te laten dalen zodat het lichaam zich soepel kan aanpassen aan een lagere dosis. Door plotseling meer te nemen verstoor je dat aanpassingsproces en werk je het herstel dus tegen. Je spreekt over alleen 1 keer, maar hoe weet je dat het bij die ene keer zal blijven? Als je deze keer niet zonder kunt waarom een volgende keer dan wel? Zeker als je verder gaat met je dosissen te verlagen. Ik zou er zelf de voorkeur aan geven een tijd op deze dosis te blijven staan totdat ik me wat stabieler zou voelen. Dus naar de signalen van je lichaam luisteren en niet naar bedachte schema's die geen rekening houden met grote onderlinge verschillen. Als je het gevoel hebt dat dit ook niet houdbaar is kun je ook nog overwegen je dosis te verhogen. Dat is ook iets wat je over het algemeen echt moet proberen te vermijden maar als je echt een fout gemaakt hebt door te snel af te bouwen kan het soms noodzakelijk zijn. In zo'n geval moet je hier wel niet te lang mee wachten want hoe langer je hiermee wacht hoe meer kans je hebt op klachten die niet meer zo snel verdwijnen. Professor Ashton zegt er in haar bekende Ashton Manual nog het volgende over: 6. Voor zover het mogelijk is, ga niet achteruit. U mag stilstaan op een bepaald punt in uw schema en even vrij nemen van verdere ontwenning gedurende een paar weken als uw levensomstandigheden veranderen (bijvoorbeeld als er een familiale crisis is), maar tracht te vermijden om ooit een dosis te verhogen. Het is niet de bedoeling dat u gewonnen terrein opnieuw moet heroveren. 7. Neem geen extra tabletten in periodes van stress. Leer controle krijgen over uw symptomen. Dit geeft u het extra vertrouwen dat u kunt leven zonder benzodiazepinen (zie Hoofdstuk III, Ontwenningssymptomen) Ik raad je ook aan de Ashton Manual te lezen als je dat nog niet gedaan hebt. Makkelijk in een Nederlandse vertaling en in het Engels te vinden via Google. Geeft informatie over benzo's, hoe ze inwerken op het zenuwstelsel, de klachten die ze geven en afbouwschema's.
  9. Hallo roosie, Als je geïnformeerd het gesprek met je hulpverlener wilt aangaan raad ik je aan de Ashton Manual te lezen. Makkelijk in een Nederlandse vertaling via Google te vinden. Uit de Ashton Manual: een tabel die aangeeft hoe een afbouw van 60 mg oxazepam via een omzetting naar diazepam zou kunnen verlopen. Afhankelijk van de ernst van je klachten en wat je aankunt zou je het tempo eventueel kunnen verlagen. Met het tempo verhogen moet je voorzichtig zijn omdat diazepam een vertragende werking heeft en je misschien met een te hoog tempo ongestraft zou kunnen afbouwen naar nul, maar dat een ernstige terugslag dan misschien pas plaats vindt na enkele weken. https://www.benzo.org.uk/manual/bzsched.htm#s10
  10. Het is heel vervelend als je plotseling zonder pillen komt te zitten waar je afhankelijk van bent. Ik heb altijd minder gebruikt dan ik voorgeschreven kon krijgen dus voor mij was het makkelijk een voorraad aan te leggen. Misschien heb je geluk en gaat het allemaal wel meevallen. Er zijn mensen die zonder al te veel problemen betrekkelijk snel van een hoge dosis benzo's af kunnen komen. Het is wel veiliger daar niet van uit te gaan en voorzichtig te zijn.
  11. Hoi @HFTR Ik citeer even uit een ander draadje. Ik wil je wel nog even waarschuwen. Het is best mogelijk dat de man met de hamer pas na bijvoorbeeld een maand verschijnt. Dat komt vaker voor. En de overgang van 25 mg naar nul is nog altijd een Cold Turkey. Heb je altijd tabletten van 50 mg gebruikt? Die zijn best zwaar. Je kunt met kleinere stapjes afbouwen als je tabletten van 10 mg gebruikt, die zou je eventueel ook nog kunnen halveren. Je zult wel weten dat veel mensen nog met kleinere stapjes afbouwen.
  12. Op dit forum, en ook in andere Benzo fora wordt vaak verwezen naar de Ashton Manual als bron van informatie over benzo's, hoe ze je zenuwstelsel beïnvloeden, de klachten die ze geven en methode van afbouwen. Makkelijk via Google te vinden in een Nederlands vertaling. Ashton zegt hier het volgende over: 1.De dosis afbouwen. Er bestaat absoluut geen twijfel over dat iedereen die wil ontwennen na langdurig benzodiazepinengebruik de dosis langzaam moet verminderen. Abrupt of te snel ontwennen, zeker van een hoge dosis, kan tot ernstige symptomen leiden (stuipen, psychotische reacties, acute angstaanvallen) en kan het risico op verlengde ontwenningssymptomen verhogen (zie Hoofdstuk III) Traag ontwennen betekent de dosis geleidelijk afbouwen gedurende een paar maanden. Het is de bedoeling een vlotte, gestadige en trage afname te bekomen van de concentratie benzodiazepinen in het bloed en het weefsel zodat het natuurlijke systeem in de hersenen tot zijn normale toestand kan herstellen. Zoals uitgelegd in Hoofdstuk I nemen langwerkende benzodiazepinen vele functies over van het natuurlijke kalmeringssysteem dat door de neurotransmitter GABA tot stand komt. Het gevolg is, dat het aantal GABA-receptoren in de hersenen vermindert en de GABA-functie afzwakt. Plotse derving van benzodiazepinen brengt de hersenen in een toestand van GABA-tekort met hyperexcitabiliteit van het zenuwstelsel tot gevolg. Deze hyperexcitabiliteit is de belangrijkste oorzaak voor de ontwenningssymptomen die in het volgende hoofdstuk behandeld worden. Maar een voldoende traag en vlot verdwijnen van de benzodiazepinen uit het lichaam geeft het natuurlijke systeem de kans om de verzwakte functies weer onder controle te krijgen. Er is wetenschappelijk bewijs dat het terug overnemen van de hersenfuncties lang duurt. Herstel na langdurig benzodiazepinengebruik verschilt niet veel van het langzame herstel van het lichaam na een zware operatie. Het gezond worden van lichaam en geest is een langzaam proces. Het precieze tempo bij ontwenning is een individuele zaak. Vele factoren spelen een rol: de dosis en het type benzodiazepine, de tijdsspanne van gebruik, persoonlijkheid, levenswijze, vroegere ervaringen, specifieke kwetsbaarheden, en de (wellicht genetisch bepaalde) snelheid waarmee uw lichaam herstelt. Gewoonlijk kunt uzelf het best de situatie beoordelen. U moet de controle hebben en moet doorgaan aan het tempo dat voor u comfortabel is. Misschien moet u weerstand bieden aan buitenstaanders (klinieken, dokters) die u willen overtuigen om snel te ontwennen. De klassieke zes weken ontwenning die door vele klinieken en dokters gevolgd wordt, is veel te snel voor veel langdurige gebruikers. Eigenlijk heeft het tempo van ontwenning geen belang als het maar langzaam genoeg gaat. Of het nu 6, 12 of 18 maanden duurt, heeft weinig belang als men reeds jarenlang benzodiazepinen neemt. Soms beweert men dat de hele langzame ontwenning aan benzodiazepinen „alleen het lijden verlengt‟ en dat het beter is om het zo snel mogelijk af te handelen. Maar het is de ervaring van de meeste patiënten dat langzame ontwenning veruit te verkiezen is, vooral omdat degene die ze ondergaat het tempo bepaalt. Sterker nog, veel patiënten ondervinden weinig of helemaal geen leed. Toch is er geen magisch tempo voor ontwenning en iedere persoon moet het tempo vinden dat het beste bij hem past. Mensen die gedurende korte tijd lage dosissen benzodiazepinen gebruikten (minder dan een jaar) kunnen over het algemeen snel ontwennen. Zij die hoge dosissen van sterke benzodiazepinen zoals Xanax of Klonopin gebruikten hebben waarschijnlijk meer tijd nodig. https://www.benzo.org.uk/amisc/dutchmanual.pdf
  13. Hi HFTR, Voor zover ik weet is een Cold Turkey altijd af te raden, tenzij je het heel kort gebruikt hebt, laten we zeggen minder dan twee weken. Zie bijvoorbeeld dit antwoord, ergens geplukt van internet: 14. IS COLD TURKEY (ABRUPT, TOTAL DISCONTINUANCE OF THE DRUG) AN ACCEPTABLE METHOD FOR WITHDRAWING FROM A BENZODIAZEPINE? No. There is nearly complete uniformity of opinion both in the medical profession and in the benzodiazepine recovery community that cold turkey is a dangerous and unacceptable method of detoxification. Cold turkey withdrawal may cause seizures, and is also associated with a higher probability of withdrawal psychosis. Seizures are almost non-existent in those employing a taper method, with the limited exception of people who have taken a benzodiazepine for a seizure disorder. Furthermore, psychosis is rare in those who taper their benzodiazepine slowly. There is a misconception that cold turkey withdrawal, though it may cause more severe symptoms, will bring about a faster remission of symptoms. This is the idea that a slow taper "prolongs the agony of withdrawal". This notion is almost certainly false. In fact, there is some anecdotal evidence that cold turkey withdrawal may lengthen the course of the withdrawal syndrome, and may even cause Protracted Withdrawal Syndrome (see FAQ 37). http://www.benzosupport.org/faq.htm
  14. Mijn link was misschien niet zo duidelijk. het is dus deze link: een vorige post Die andere twee zijn ook Bach remedies. Er zijn in totaal 38 Bach remedies. De bekendste is Rescue (eerste hulp) maar die behoort niet tot die 38 maar is een samenstelling van 5 Bach remedies die vaak van toepassing zijn in noodsituaties. Je kunt niet zeggen dat deze twee sterker zijn dan Rescue. Ze zijn anders. iedere Remedie is bedoeld voor de harmonisatie van een bepaalde disharmonie van de gemoedsgesteldheid of gevoelens, en hoe meer een gekozen remedie overeenkomt met je eigen zwaktes des te beter zal hij werken. Het gaat er dus om een remedie met zorg uit te kiezen door zijn beschrijving te lezen. Je kunt er ook meer combineren. Er zijn 5 remedies die op specifieke vormen van angst werken, waarvan er eigenlijk een niet zo belangrijk is. De andere 4 heb ik genoemd in mijn link. De kleine flesjes zijn te koop in bepaalde winkels of op internet. Niet heel goedkoop maar je doet er heel erg lang mee en ze zijn onbeperkt houdbaar. Je kunt beter niet de druppels rechtstreeks uit het flesje nemen. De methode die wordt aangeraden is de volgende: vul een 30 ml pipetflesje met water, voeg 2 druppels toe van elke Remedie, even schudden en dan 4 maal daags ongeveer 4 druppels innemen. Bewaren in de koelkast. Ik moet er wel bijzeggen dat voor mij 4 maal daags veel te vaak is. Misschien vanwege mijn benzo gebruik en ontwenning. Als ik dat zou doen zouden ze eerder negatief dan positief werken. Beschrijvingen van de remedies vind je op veel plaatsen op internet en er zijn ook een aantal handige kleine boekjes die meer informatie geven. Zie bijvoorbeeld: https://www.bachbloesemmix.nl/wat-is-bach-bloesem
  15. Dat is heel vervelend Shuuuur. heb je Cherry Plum en Rock Rose al geprobeerd? Welk artikel bedoel je?
  16. Hallo Shuuuur, Het geniet natuurlijk de voorkeur eerst iets natuurlijks te proberen. Heb je al eens Bach Rescue geprobeerd? Het is ook verkrijgbaar in de vorm van een handige spray waarmee je op de tong kunt sprayen. Dit kan helpen in dit soort situaties. Misschien dat je ook iets hebt aan deze post: https://forum.verslavingdebaas.nl/topic/17550-gebruik-af-en-toe-oxazepam-ben-ik-nu-verslaafd-of-hoe-groot-is-de-kans-op-verslaving/?do=findComment&comment=1385149 Sterkte gewenst!
  17. karel12

    Marloes: advies afbouw Lora

    Hallo Marloes, Kannietmeer is nu afbouwcoach en geeft betaald advies. Dit is haar site: https://www.deafbouwcoach.nl/over Sterkte!
  18. Hallo lutske, In afwachting van een reactie van de hulpverlener kan ik je alvast zeggen dat volgens de Ashton Manual 1mg lorazepam overeenkomt met 10 mg diazepam en 1 mg alprazolam met 20 mg diazepam. Zie deze tabel: https://www.benzo.org.uk/manual/bzcha01.htm#24 In de laatste kolom staan de equivalente milligrammen. Huisartsen houden over het algemeen een andere omzettingsfactor aan, waarbij 1 mg lorazepam overeenkomt met 5 mg diazepam en 1 mg alprazolam met 10 mg diazepam. Zie deze tabel: https://www.drbeeker.nl/benzoconversie.pdf De waarheid zal wel ergens in het midden zitten maar als je zou willen overstappen, en je gebruikt het voor angstklachten, denk ik dat het veiliger is dichter bij de waardes van Ashton te gaan zitten. Ik raad je ook aan de Ashton Manual te lezen, voor informatie over benzo's, hoe ze inwerken op het zenuwstelsel, de klachten die ze geven en hoe deze af te bouwen. Je kunt deze in Nederlandse vertaling vinden via Google. Veel succes gewenst!
  19. karel12

    Gestopt met xanax

    Hallo Tessa, De laatste stap is meestal het moeilijkste bij het afbouwen. In jouw geval is dat het stapje van 0,25 mg xanax naar 0 mg. Dat lijkt niet zo'n groot stapje maar dat valt vies tegen. Xanax, ofwel alprazolam, is een krachtige benzo. Volgens de Ashton Manual komt 1 mg overeen met 20 mg diazepam. Dus 0,25 mg komt overeen met 5 mg diazepam. Dat zijn 2,5 tabletjes van 2 mg diazepam. Toch nog wel een redelijke dosis dus. Na 6 weken bepruik heb je dus nog een behoorlijke stap genomen naar nul toe. Blijkbaar had je de pech er toen al behoorlijk aan gewend te zijn geraakt. En dan kunnen het soort klachten die je beschrijft wel optreden. Na verloop van tijd zullen ze wel geleidelijk minder worden maar ik kan helaas niet zeggen hoe lang dat gaat duren. Ik raad je ook aan de Ashton Manual te lezen voor informatie over benzo's, de klachten die ze geven en methodes van afbouw. In het Nederlands te vinden via Google. Sterkte gewenst!
  20. Hallo regientje, Ik herken je klachten wel voor een deel en voor de rest zijn het bekende ontwenningsklachten. Heb je de Ashton Manual gelezen? deze geeft veel informatie over de werking van benzo's, wat ze doen met je zenuwstelsel, klachten die ze geven en methodes van afbouwen. Als je zoekt met Google kun je een Nederlands versie vinden. Je hebt te snel afgebouwd vandaar dat je nu erge klachten hebt. Als je kunt zou ik zolang op deze dosis blijven staan tot je je weer wat beter voelt. Dus liefst niet weer ophogen. Dat is een algemene regel bij afbouwen waar je je als het enigszins kan aan moet houden. Liefs en sterkte
  21. Hi @San70 Ik raad je ten zeerste af in een keer met rivotril te stoppen. Dit zou een cold turkey zijn en na langduriger gebruik van benzo's wordt deze over het algemeen afgeraden. Je loopt daarmee het risico in een een situatie te belanden die vaak als hels wordt omschreven en die mogelijk jaren kan duren (omdat jij ook al zo lang een benzo gebruikt) Sommige mensen hebben geluk en kunnen makkelijker stoppen maar het is riskant daarop te speculeren. Bovendien staat rivotril bekend als de benzo die het moeilijkst is af te bouwen. Nog een extra risicofactor is dat jij de rivotril slikt voor epilepsie omdat plotseling stoppen dan epileptische aanvallen kan uitlokken, wat trouwens ook mogelijk is bij mensen die nooit een epileptische aanval gehad hebben. Heb je al de Ashton Manual gelezen? Het volgende artikel, geschreven door de initiatiefnemer van het forum Benzobuddies, over risico's van snel stoppen is ook wel de moeite waard: http://www.benzobuddies.org/forum/index.php?topic=53153.0 Vertaling: Hallo, Het moet duidelijk zijn dat dit forum er is om te helpen bij problemen die vaak samenhangen met het snel stoppen van benzodiazepinen na langdurig gebruik (in deze context kan 'langdurig gebruik' voor een klein aantal personen slechts een paar weken betekenen). Behalve in de hieronder vermelde uitzonderlijke omstandigheden (d.w.z. gebruik op zeer korte termijn, zelden gebruik, of wanneer er dringende medische redenen zijn), dient het stoppen met benzodiazepinen geleidelijk te gebeuren. Cold Turkey verwijst naar het plotseling (of bijna plotseling) stoppen met een medicijn. In het geval van benzodiazepinen is dit, behalve na zeer kortdurend gebruik (dagen, of een week of twee), potentieel zeer gevaarlijk. Snelle stopzetting van benzodiazepines kan levensbedreigende status epilepticus-aanvallen veroorzaken. Hoe hoger de dosis en hoe langer u ze gebruikt, hoe groter de risico's die gepaard gaan met plotseling stoppen. U mag uw dosis benzodiazepines niet wijzigen zonder eerst uw arts te raadplegen. Bovendien, als u lijdt aan een stoornis van het type toevallen, zelfs als u een wat normaal gesproken als een verstandig en voorzichtig ontwenningsschema wordt beschouwt volgt, loopt u het risico gevaarlijke ontwenningstoevallen te krijgen. Als u lijdt aan epilepsie, enige vorm van epilepsie, of zelfs als u vermoedt dat u lijdt aan een epileptische aandoening, is het absoluut noodzakelijk dat u uw arts (beter een neuroloog) raadpleegt voordat u wijzigingen aanbrengt in uw benzodiazepinemedicatie. (Snelle) Detox verwijst naar wanneer benzodiazepines worden afgebouwd in een intramurale setting, gedurende een paar dagen of een week of twee, met behulp van aanvullende medicatie om de risico's van aanvallen van status epilepticus te verminderen. Hoewel het als 'medisch veilig' wordt beschouwd, zal het ontwennen van benzodiazepines patiënten niet beschermen tegen de mogelijke risico's van het ervaren van zeer langdurige en slopende ontwenningsverschijnselen nadat ze de ontwenningskliniek hebben verlaten. Meer over het benzodiazepine-ontwenningssyndroom. Na langdurig gebruik van benzodiazepinen (meerdere maanden of jaren), zal het gebruik van termen als 'snel afbouwen' door leden waarschijnlijk verwijzen naar afkicken gedurende enkele weken, maar zonder naar een ontwenningscentrum te gaan en zonder het gebruik van anticonvulsieve aanvullende medicatie. Een versnelde ontwenning/afbouw van benzodiazepines (na langdurig gebruik) verwijst naar een ontwenningsschema dat weken (vanaf een lagere dosis) of enkele maanden (vanaf hogere doses) duurt. Dergelijke ontwenningsschema's zijn langzamer dan wat gebeurt bij een snelle ontwenning of detox, en hoewel dit meestal medisch veilig is, zullen dergelijke versnelde ontwenningsregimes voor sommigen verhoogde ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Versnelde stopzetting van benzodiazepinen kan echter nodig zijn om verschillende redenen, zoals zwangerschap, geen toegang tot medicatie (vanwege ongeoorloofd gebruik of 'afgesneden' worden door een arts), of, zeldzamer, paradoxale reacties of een ongewone medische situatie. Af en toe is een versnelde ontwenning of zelfs een snelle detox van benzodiazepinen volledig medisch verantwoord. Als er dringende medische redenen zijn om snel te stoppen met het gebruik van benzodiazepinen, zouden deze zorgen zwaarder moeten wegen dan de zorgen over de mogelijkheid van slopende of langdurige ontwenningsverschijnselen. We moeten er ook rekening mee houden dat degenen die zich snel terugtrekken uit benzodiazepinen en weinig of slechts kortdurende ontwenningsverschijnselen hebben, hun relatief symptoomvrije ervaringen waarschijnlijk niet aan dit forum zullen melden. Dit kan leden een zeer vertekend beeld geven van wat ze kunnen verwachten - ze verwachten onredelijk het ergste. Als u om welke reden dan ook gedwongen wordt om snel of versneld te stoppen met benzodiazepinen, probeer dan niet van het ergste uit te gaan. Er is een enorme variabiliteit in hoe patiënten in dergelijke situaties reageren. Snel stoppen na kortdurend gebruik van benzodiazepinen (gebruik van een paar dagen, of een week of twee), is geen 'cold turkey' of snel afbouwen. Het is evenmin een 'cold turkey' om plotseling te stoppen met het gebruik van benzodiazepines (zelfs niet na langdurig gebruik) als uw gebruik zeer intermitterend was, waarbij er geen gelegenheid was om verslaving/afhankelijkheid/gewenning te ontwikkelen. Tenzij u lijdt aan een epileptische stoornis, is het normaal gesproken medisch veilig om plotseling te stoppen met het intermitterende gebruik van benzodiazepinen, maar een korte afbouw (over een week of twee) kan nog steeds nuttig zijn om u te helpen aanpassen.
  22. hallo RNMB, Wat betreft betere manieren om je angst aan te pakken nog het volgende. Zoals Roberto wel zegt is het belangrijk te sporten als je daar de energie voor hebt. Forceren heeft geen zin maar dit werkt ontspannend en je ademhaling raakt niet meer zo gauw in paniek als hij wat meer belast wordt door stress. Verder is het belangrijk je cafeïne consumptie sterk te matigen en liefst, eventueel tijdelijk, volledig te stoppen. Cafeïne kan angst bevorderend werken omdat het een effect op het zenuwstelsel heeft dat vergelijkbaar is met adrenaline, dat het zenuwstelsel in alarmtoestand brengt. Cafeïne zit in gewone koffie, zwarte en groene thee (niet in kruidenthee), cola. Sommige kruiden kunnen soms helpen, bijvoorbeeld valeriaandruppels of passiebloem druppels (passiflora) Er zijn een aantal Bach bloesemremedies die kunnen helpen bij bepaalde, nauwkeurig beschreven vormen van angst, te weten: Cherry Plum, Rock Rose, Mimilus en Aspen. Als je daar iets mee zou willen doen zou je er iets meer over moeten lezen. Er zijn online programma's om je te helpen om beter met je angst om te gaan, bijvoorbeeld: https://angstaanpakken.com/index-ppswnz.html?gclid=EAIaIQobChMIvP_B5Za4_AIVz9aGCh23dgdNEAAYAyAAEgKmcfD_BwE Sterkte en succes gewenst.
  23. karel12

    Opnieuw

    Je zou kunnen deppen of sprayen met colloïdaal zilver water. Daar heb ik veel goede verhalen over gehoord. Werkt antibacterieel en ontstekingsremmend.
  24. hallo Konijntje, Ik ben erg terughoudend om jou adviezen te geven omdat mensen en situaties heel erg kunnen verschillen. Algemene regels zijn moeilijk te geven. Je zou de Ashton Manual eens kunnen lezen, als je dat nog niet gedaan hebt. Via Google te vinden in het Nederlands en Engels. Wat je zou kunnen overwegen is voorlopig een tijd op deze dosis te blijven staan, tot je je voldoende sterk voelt om verder te gaan afbouwen. Er zijn er veel die dit doen met hele kleine stapjes, een zogenaamde microtaper. Stel dat je bijvoorbeeld zou willen afbouwen met stapjes van 0,1 mg dan kun je dat doen met een precisieweegschaaltje, een scherp mesje en een nagelvijltje. Met het vijltje kun je er kleine beetjes vanaf vijlen en op die manier kun je heel nauwkeurig werken. Het weegschaaltje moet een afleesbaarheid hebben van 0.001 gram Je kunt zoeken op jewelry scale en 0.001 Heel veel succes gewenst.
  25. Hoi Koneintje, Gesteld dat er wel tabletten van 0,5 mg zouden bestaan, hoe zou je dan op het laatst met 0,025 mg willen afbouwen? 0,025 mg is een twintigste deel van 0,5 mg. Het is ook wel erg weinig want 2 mg wordt vaak al als betrekkelijk laag beschouwd, en dat is 80 maal zo veel.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...