Spring naar bijdragen
Forum Verslavingdebaas

Briba

Forumdeelnemers
 • Aantal bijdragen

  54
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Briba

 • Rang
  Forummer

Recente profielbezoeken

324 profielweergaven
 1. @Robbin Een week pauze ingelast en nu weer begonnen met de microtaper, zit nu net onder de 15 mg temazepam en ben heel benieuwd of met het langzame tempo de klachten behapbaar blijven, ik blijf het in ieder geval langzaamaan doen.
 2. @Robbin Op 5 mg, knap. Als ik me eerdere berichten van je goed herinner, dan begonnen de klachten wat af te nemen onder de 10 mg, heb je het idee dat het nu ietsje moeilijker wordt? Wat voor klachten moet ik dan aan denken, slapen, gespannenheid? Wandel je nog dagelijks? Bij mij ook de prikkels die het moeilijk maken, @Cyclad58 en @EefjeJ. Gister het luide eindfeest van de studentenintroductie hier in de buurt, dan weet ik niet waar ik het zoeken moet...en slecht slapen geeft sowieso al meer klachten bij me.
 3. Bekijk het vooral ook positief: een langzame afbouw geeft je de beste kans op zo min mogelijk klachten, al zijn er geen garanties. Ik herken heel goed het gevoel om er nu van af te willen en dan liefst zo snel mogelijk en weer verder te gaan met je leven en je werk, maar dan wel op een zo verantwoord mogelijke manier.
 4. Het zijn vragen die ik mezelf ook heb gesteld, dus ik wil heel graag meedenken. Heel kort een introductie van mezelf: ik heb een kleine 20 jaar temazepam en alprazolam gebruikt, tot eind vorig jaar niet dagelijks maar wel in toenemende mate. Eind vorig jaar werd het temazepamgebruik dagelijks (30 mg) en ik merkte na een paar maanden dat ook deze dosis niet voldoende zou blijven. Voor de onderliggende oorzaak was er inmiddels ook een antidepressivum aan toegevoegd. De vage fysieke klachten plus de dosisverhoging deden me rondkijken, hier, op benzobuddies.org en nog een paar buitenlandse sites. Ik zocht contact met mijn huisarts en apotheker en belde ook met een kliniek om te onderzoeken of dat een optie zou kunnen zijn. Om met dat laatste te beginnen: een kliniek voor alleen benzogebruikers - laat staan voor gebruikers die uitsluitend netjes hun medicatie op doktersvoorschrift jaar in, jaar uit hebben gebruikt - bestaat niet. Ik heb ook gezocht in Duitsland en Belgie, zelfde verhaal. Een kliniek behandelt ook gebruikers van alcohol, opiaten etcetera en daarop is hun behandeling gericht. Ze willen in een relatief korte periode toewerken naar middelenafbouw gevolgd door therapie in vele vormen. En daar zit voor een langjarige benzogebruiker het probleem. De benzodiazepinen hebben de GABA-receptoren in de hersenen lui gemaakt, onttrekking ervan zorgt voor ontwenningsverschijnselen en het opnieuw activeren van de receptoren kost tijd, veel meer tijd dan de maximale tijd die een kliniek voor de onttrekking wil uittrekken (vaak orde grootte 6 weken). Binnen een kliniek zullen vaak genoemde acute risico's (zoals een insult) wel voorkomen worden, maar als je benzovrij maar met heel veel klachten terugkeert heb je daar weinig aan. Langzaam afbouwen kan de receptoren de kans geven te beginnen met herstellen en ik ben bang dat het advies 'taper, taper, taper' overal terugkomt. Dat vergt geduld en een lange adem. Ik ben begin mei ongeveer begonnen en zit nu op iets meer dan de heft van mijn dosis - en naar verluidt moet je hoe lager je komt, hoe langzamer taperen. Hier stop ik even, er zijn anderen die ervaring hebben met een kliniek, zij zullen je meer informatie van binnenuit kunnen vertellen. Als ik kan helpen (mag ook rechtstreeks), laat het me weten.
 5. @Robbin , bedankt voor je interesse. Ik heb weinig gepost vanwege andere medische problemen (netvlies) wat veel spanning gaf. Vandaag weer (2 uur) daaraan behandeld en dan ben ik helemaal op...lig nu op bed. Qua afbouw ben ik nog steeds bij de temazepam gebleven, inmiddels van 30 mg naar zo'n 17 mg met het weegschaaltje van @Kannietmeer. Meestal is het te doen, de onrust, gespannen nek en schouders, angst vooral bij opstaan, zal velen bekend doen klinken. @Robbin zit jij nu tussen de 7 en 8 mg dia? Ik heb een vraag over microtaperen: de strips voor diazepam halen er elke dag een beetje af, maar voor temazepam is het in stukjes van .5 mg, dus bijvoorbeeld 17-16.5-16.5-16-16-16. Is daar een reden voor? Zelf haal ik in principe er elke dag wat af, tenzij het tegenzit. Maar zou het misschien beter zijn om steeds 1 of 2 dagen te stabiliseren zodat de GABA-receptoren kunnen wennen, ben heel benieuwd naar jullie ideeen. En soms als het zwaar tegenzit zoals vannacht neem ik wel eens een reddingsdosis...1 keer maar en daarna terug op taperschema. Overkomt jullie dat ook wel eens, is het erg dom (ja ik weet dat Ashton zegt:geen updose, geen reinstate) voor die ene keer? @Cyclad58 al heb ik weinig gereageerd, ik leef wel mee, de balans tussen werk en gezondheid is moeilijk als je net als ik ouder bent. Zelfde geldt voor alle anderen, ik zal proberen vaker te reageren maar ben soms zo moe...
 6. @Cura Angst is heel vervelend en ik denk in elke afbouw en daarna voorkomend, net als slecht slapen en depressieve gedachten. Van vroeger ken ik de hyperventilatie en paniekaanval...en ja met een benzo was dat snel over. De laatste maanden heb ik regelmatig een angst in de vorm van 'kan ik hier uitkomen?' en die gaat voor mij dieper.
 7. @Cura Zelf nog pas ruim twee maanden in de afbouw, maar ook hier gaat gaat het op en neer. Sowieso mag je trots op jezelf zijn, ik hoop daar ook te komen, maar dat duurt nog een tijd. Zijn er speciale klachten die nu de kop op steken?
 8. @Kannietmeer De afbouw gaat langzaam maar gestaag, van 30 naar net onder de 22 mg. Ik heb wel echt last van de gevoeligheid voor geluid. En tezijnertijd zal slapen wel lastiger worden, maar daar heb ik nu nog niet echt last van. Al voel ik me veel dagen zo moeeee...
 9. Bedankt voor het plaatsen van de link, @Annie87 . In hoofdstuk 5 van het pdf-document staan een paar tabellen over het afbouwen van specifiek SSRIs, ze noemen het hyperbolisch afbouwen. Ik sta er behoorlijk van te kijken, de grafiekjes suggereren dat je in het begin van de afbouw behoorlijk grote stappen kunt (eigenlijk moet) maken. Nu weten we van benzodiazepinen ook dat de laatste loodjes zwaar kunnen zijn, maar er wordt over het algemeen geadviseerd om maximaal 5-10% van de laatste dosis per enkele weken af te bouwen (en dus ook om zo te beginnen). @Kannietmeer , @Robbin en anderen: is het anders voor benzo's dan voor antidepressiva?
 10. @Kannietmeer Weet je of dit ook voor temazepam (tabletten) werkt? Op benzobuddies las ik, dat temazepam niet in water oplost, maar een suspensie vormt waarmee je niet goed kunt titreren - melk of vodka wordt daar aangeraden, maar dat laatste lijkt me iets om te vermijden.
 11. @Cyclad58 En hoelang geleden is het nu na je afbouw, een jaar?
 12. @Robbin Ja ergens mis ik dat biertje wel, al was ik de laatste jaren al heel gematigd. Geeft zo'n gevoel dat ook die ontspanning af wordt gepakt...maar ja werkt op GABA dus nu niet...en wat ik heb begrepen ook ruime tijd na de afbouw niet, hebben anderen die al een tijdje zijn gestopt dat weer geprobeerd, @Kannietmeer , @Cyclad58 ?
 13. @EefjeJ , @Robbin Hier hetzelfde, geen koffie, cola, alcohol, dat laatste vind ik wel jammer. En in de kleur thee alleen nog de kamille.
 14. Het zal vast eerder aan bod geweest maar de opmerking van @bolletje over magnesium en vitamines B6 en B12 triggerde me: wat slikken we in de huiskamer aan supplementen en denken we er goed aan te doen? Om met mezelf te beginnen, ik neem een paar keer per week magnesiumcitraat, vitamines B1 en B12 en omega3 vanuit de gedachte dat ik die tekort zou kunnen komen en je niet snel teveel kunt nemen (magnesium dus wel weet ik nu) - effect tijdens de afbouw: geen idee. En jullie, @Robbin , @Kannietmeer , @EefjeJ , @MIKE261 , @doorbijter , @Huisvrouw , @Difficult , @Lynn86 , @Eleo31 , @Cyclad58 en anderen?
×
×
 • Nieuwe aanmaken...