Spring naar bijdragen

Voorstellen


Nietmeer

Aanbevolen berichten

Ik ben al een tijdje aan het meelezen op het forum en lees veel dingen waarvan ik denk dat dat mij ook zou kunnen helpen.

Ook lijkt het me goed om wat ondersteuning te zoeken nu ik ga stoppen met drinken.

Ik drink al vanaf ongeveer mijn 15de, maar later in mijn leven werd dit meer en meer problematisch en een jaar of 8 terug zodanig dat ik ben opgenomen voor ontgiftiging en daarna een tijdje nabehandeling ben door de GGZ.

Daarna is het jaren goed gegaan en na een jaar of 2 dacht ik dat het wel kon om af en toe een drankje te drinken, en ook dat verliep een aantal jaren goed. 

Daarna werd het langzaamaan meer en vaker, tot de afgelopen 2 jaar dagelijks gemiddeld 2 flessen wijn per dag.

De afgelopen maanden zelfs soms nog wat meer.

Ik drink vooral om te ontspannen en te slapen en de laatste jaren was mijn werkdruk nogal hoog, en zo hoog dat ik allerlei fysieke klachten er bij kreeg.

Dus maar besloten naar de huisarts te gaan om zaken bespreekbaar te maken, bloed laten prikken en bleken mijn leverenzymen fors verhoogd te zijn, zoals ook mijn bloeddruk.

Huisarts wilde me kort opvolgen en ik ben ook naar de POH GGGZ gegaan waar ik  inmiddels 1 gesprek mee heb gehad.

Daarna thuis dacht ik toen het kwartje bij me viel dat stoppen met drinken nu echt noodzakelijk is.

De huisarts heeft dat zelf niet zo benoemd maar wel het oorzakelijke verband aangetoond, dus ik heb de beslissing zelf gemaakt.

Dus afgelopen zaterdag begonnen met afbouwen, want in een keer stoppen lijkt me gevaarlijk vanwege ontwennings verschijnselen, dat herinner ik me nog goed van de eerdere stopperiode.

Zaterdag 1,5 fles wijn gedronken. Zondag 1 fles. Maandag. 1fles min 1 glas. Dinsdag. 1fles min 2 glazen. Woensdag. halve fles.

Heb al die dagen ontwennings verschijnselen gehad met als toppunt de dinsdag. Zweten trillen moeilijk functioneren. Slapen lukte niet of af en toe een dutje. En mijn hele lijf staat strak van de spanning. Was bang om verder af te bouwen dus heb aan de huisarts medicatie gevraagd ter ondersteuning. Ben bang voor insulten of delier.

Hij heeft oxazepam voorgeschreven om te ondersteunen.

Vandaag zou ik graag willen proberen om helemaal niets te drinken maar twijfel sterk of dit te snel is, voel me er onzeker over vooral omdat ik in een paar dagen al stevig heb afgebouwd. Maar ik verlang ook naar het moment dat ik niet hoef te drinken want dan kan de herstelfase beginnen.

Iemand ervaring hiermee?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

11 minuten geleden zei knakker:

Welkom Noggy. Het bekende verhaal: mislukkende ervaringen met minderen, steeds weer terugvallen in oude rottigheid. Eén oplossing: radicaal stoppen. Of dat afbouwen echt nodig is weet ik niet, maar het lijkt me prima, als je na de afgesproken einddatum (vandaag?) je er ook maar echt aan houdt. En niet voor de duizendste keer jezelf wijs maakt, dat de volgende je laatste zal zijn. Gewoon rücksichtslos kappen. De een gaat dan trillen, de ander wordt misselijk en krijgt hartkloppingen of voelt zich langdurig beroerd en depressief. Dat moet dan maar. Vergeleken met het Gezonde Leven dat je er uiteindelijk mee terug verovert is dat namelijk nog steeds een vriendenprijsje. Dus kiezen op elkaar de komende dagen, maar hou vol en zet door. Succes!

Ik minder ook om te stoppen, en ontwennings verschijnselen hoort er bij, maar omdat ik al erg onder druk sta en veel spanningen heb ben ik bang voor insulten en een delier daarom bouw ik eerst af. Ik weet dat na het stoppen het pas gaat beginnen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

18 minuten geleden zei Bor:

Hoi, welkom.

Ik ben ook eens gestopt d.m.v. (langzame!) afbouw. Om dezelfde fysieke klachten die jij benoemt. Dit ging i.s.m. huisarts, verpleegkundige, praktijkondersteunder en psych/ ggz. Ik dronk geruime tijd een hoeveelheid die ik te eng vond om ineens te stoppen. Ik was bang voor (wederom) een epileptisch insult. Ik bouwde veel langzamer af dan jij en heb daar best lang over gedaan eigenlijk maar doordat het zo langzaam was had ik geen angst en ook geen ontwenningsverschijnselen. Oxzazepam kreeg ik ook voorgeschreven maar die waren niet bedoeld om al te gebruiken ten tijde ik nog afbouwde maar om pas te gebruiken wanneer ik op het nulpunt was gekomen, tegen de onrust en eventule angst bedoeld dus.

Als je je lichaam niet vertrouwd met eventuele klachten altijd je huisarts inschakelen.

Succes.

Bedankt voor je antwoord.bedankt voor je antwoord.

De oxazepam is voor het moment dat ik gestopt ben. ben alleen wat onzeker over het stoppen omdat ik snel heb afgebouwd en al wat ontwenningsverschijnselen heb. En zijn alleen bedoelt om te stoppen en niet om langer te gebruiken.

Oxazepam werkt ook anti epileptisch.

bewerkt door Nogeentjedan
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Welkom lieve nogeentjedan! Je voert dus al een hele tijd een hele strijd en je gaat die strijdbijl begraven, goed van je! Fijn ook dat je al even meeleest en ik hoop dat je hier de steun kunt vinden. Ik ken afbouw ook niet persoonlijk. Ik dronk of ik drink niet maar ik ken wel ontwenningsverschijnselen (zweten, hartkloppingen, trillen, flauw gevoel, spanning, slecht slapen) en heb ook veel verhalen gelezen dat het heel pittig kan zijn en inderdaad hallucinaties lijken mij ook heel erg eng. Heb je de afbouw uit jezelf bepaald of heb je hier ondersteuning in qua plan van aanpak? Begrijp dat je je dinsdag dus al behoorlijk rot voelde van de ontwenning, je moet er inderdaad wel een keer toch doorheen.. Per persoon kan het verschillen hoelang ze aanhouden, voor de een is het 3 dagen de andere kampt er 2 weken mee maar dag bij dag zal het minder worden. Wellicht kun je je hier aan vasthouden en dan wellicht met de oxapam de eerste 3 dagen als ondersteuning? Ik wens je heel veel kracht en sterkte toe! :rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo Lieselotje,

Bedankt voor de bemoedigende woorden!

Gaandeweg de laatste uren en ondanks mijn onzekerheid en angst heb ik besloten om vandaag mijn eerste stopdag te laten worden.

Zin in drinken heb ik niet, al dagen niet. Ben plichtmatig aan het afbouwen (eigen plan en initiatief) maar huisarts en POH zijn op hoogte.

Fijn als het me lukt om thuis te doen in mijn veilige omgeving, maar onzeker omdat niemand mij in de gaten kan houden.

Op dit moment voel ik me er wel redelijk rustig onder.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Welkom hier.

ba659f61379540c07859e034267a64b1.jpg
Je bent al bijna door je afbouw heen; als je twijfelt bel een verslavingsarts of vraag het hier aan de deskundige/hulpverlener.(ander draadje)

Het nadeel van dit forum kan zijn dat je tegenstrijdige adviezen krijgt omdat elk individu hier het anders heeft gedaan. Jouw huisarts kent je, maar is geen verslavingsarts. En belangrijk is ook te weten dat oxazepam (net als alles wat eindigt op pam) heel snel verslavend is en zeker voor ons hier, dus met veel
alertzijn gebruikt moet worden. Zelf ben ik een voorstander van minder chemische middelen. Ik ging en ga regelmatig naar de sauna, en dronk veel yerba maté
in mijn begin-stoptijd. Beide helpen detoxen op een gezonde manier en je bouwt zo ontspanning en slaap ook op. Hetzelfde geldt voor sporten en Mindfullness.
Er is veel mogelijk. Zoek je weg er in zou ik zeggen. Hopelijk hoef je hier nu maar één keer door en daarna nooit weer. Het kan echt. (en dan gauw een nieuwe nickname vinden want met deze blijf je herinnerd aan die oh zo destructieve zin, waarmee het elke keer weer begon). succes!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bedankt voor de opbeurende woorden allemaal. Ik realiseer me dat het nu pas echt begint. 

Lady Jane, ik probeer mijn eigen koers te varen maar sta open voor adviezen. Sauna doe ik ook regelmatig maar laatste tijd niet veel gedaan. Ga ik oppakken. Bewegen doe ik altijd veel. Fietsen en lange wandelingen met de hond. Ik hou ook van een Chinese massage maar ook al veel te lang niet gedaan. Opgeslokt door mijn werk, spanningen doven met alcohol en daarnaast geen fut om fijne dingen te doen. Eerst maar even door de komende week heen. In mijn hoofd heb ik wel plannen. Huisarts en POH steunen me nu voldoende. Aantal mensen die op de hoogte zijn van mijn probleem.

ik drink veel thee nu, gember/citroen. En groene. Ik ga jou thee eens uitproberen en op zoek naar andere lekkkere theetjes. Probeer goed voor mezelf te zorgen door uitgebreid met gezond eten bezig te zijn. Leverondersteunende voedingsmiddelen. Het leid me ook af.

Maar het gaat nog niet vanzelf nu ik me zo iebelig voel. Ik zal nadenken over een nieuwe Nickname.

Bedankt voor de adviezen.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo Rosee,

Ik ben in overleg met huisarts en POH.

Afbouwen doe ik omdat ik thuis wil stoppen en bang ben voor ernstige bijwerkingen zoals insulten en een delier.

Ik woon alleen en er is niemand die op me kan letten.

Maar vandaag 1ste stopdag.

Bedankt voor je reactie.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Eerste stopdag is een feit. Was gister nog wel een paar momenten lastig omdat ik door een telefoontje later aan het koken ging beginnen. (Koken is trigger, wijntje erbij) dus had al besloten om hier iets eerder mee te beginnen. Maar dat moment/associatie ging snel voorbij.

korte nacht, plafond dienst gehad. Ik dronk vooral voor ontspanning en slapen. Onzin natuurlijk want dronken slaap is kwalitatief slecht en kort over het algemeen. Bij mij iig wel. Dus routine opgepakt die ik al een aantal dagen met mezelf heb afgesproken. Brinta en een kopje verse muntthee. Dag 2.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bedankt Yana,,

Ja het voelt prettig om ervaringsdeskundige te kunnen raadplegen, en het meelezen geeft me al steun.(ik ben niet de enige) De ontwenningsverschijnselen vallen me tot nu toe erg mee, los. Van het niet slapen. ben een beetje trillerig en vaag in mijn hoofd.

Ben ondanks tegenzin lekker met de hond naar buiten geweest en bij vrienden in de tuin gezeten. Even lastig door de stad terug met afgeladen terrassen en blije mensen. Maar was maar een momentje.

fijne avond!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...