Spring naar bijdragen

maandag 4 maart 2024


Aanbevolen berichten

Iets dergelijks, maar dan omgekeerd, heb ik met het woord 'trots'. Dat is nu inderdaad juist iets wat je op jezelf kunt zijn, maar dan ook alleen op jezelf. 'Trots zijn op een ander' vind ik dan weer raar. Je kunt blij zijn of bewondering hebben voor iemand, zonder meer,  maar 'trots' kun je alleen voor jezelf bepalen. Toch hoor je heel vaak dat iemand trots is op zijn kind of zijn land, terwijl je dat alleen maar op je eigen inbreng, c.q. bijdrage daaraan kunt zijn.

Tot zover de ochtendoverdenking lieve broeders en zusters :D.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Mijn inziens is dit een mooi voorbeeld van ‘het glas is half leeg, ipv het glas is halfvol’  :D Uiteraard heb ik het over een frisje

een beeldend gevalletje van negatief of positief in het leven staan 

bewerkt door Dune
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ook taalgevoelig hier en dat is tegenwoordig soms gewoon lijden
want Nederlandse taal gaat hard achteruit helaas.
Maar trots is in mijn beleving niet iets alleen op mezelf @Adri03
en dit krijg ik als ik het google;

je voelt je goed omdat jij — of iemand die dicht bij jou staat — iets gepresteerd of in bezit hebt. Het is een positieve emotie die kan worden getriggerd door verschillende ervaringen, van het bereiken van een persoonlijk doel tot het zien van het succes van een geliefde.

 

en daar mis ik dan weer /heeft bij;) Bij mij vallen ook vaak eerst fouten op, soms is dat handig en soms gewoon irritant.

bewerkt door lady jane
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Kennelijk ben ik van de oude stempel :D, althans volgens Van Dale, en hang ik de 'oude' betekenis van trots aan:

Als we ons bij Van Dale niet vergissen, is de betekenis van het woord 'trots' aan het veranderen.

Vroeger, in de goede oude tijd, kon je alleen ergens trots op zijn als je er zelf een zeker aandeel in had. Je kon bijvoorbeeld trots zijn op iets wat je had bereikt in je werk, of op een bijzondere sportprestatie die je had neergezet. Toegegeven, ook op je kinderen kon je trots zijn, maar aan de totstandkoming daarvan had je natuurlijk ook het nodige bijgedragen door ze te baren dan wel te verwekken. Verder kon je nog trots zijn op je land, als dat een voetbaltoernooi won of de grootste haven ter wereld bezat. Maar dat was het dan ook wel zo'n beetje.

Tegenwoordig zijn veel mensen trots zonder dat ze zelf iets hebben gepresteerd. Zo hoor je vaak mensen zeggen dat ze trots zijn op iemand die zich niet neerlegt bij een ziekte, maar ertegen vecht en de ziekte uiteindelijk overwint (om even in de terminologie te blijven). Ook als die patiënt een wildvreemde is, kun je tegenwoordig heel wel zeggen dat je trots op hem of haar bent. Misschien is dit gebruik – dat is overgewaaid uit Amerika, waar men sowieso veel trotser is dan bij ons – begonnen tijdens de ziekte van wielrenner Lance Armstrong. Heel wat wielerfans waren er maar wat trots op dat die zijn kanker te boven kwam. Dat die trots later snel omsloeg in het tegendeel, is een ander verhaal.

De nieuwe trots is niet beperkt tot zieken. In de Volkskrant van 22 november 2014 stond het relaas van een treinreiziger. "We tonen onze chipkaarten aan de conducteur. Ingecheckt. 'Ik ben trots op jullie', zegt de man." Ook hier heeft de trotse pauw weinig bijgedragen aan hetgeen waarop hij trots zegt te zijn. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Die "goede oude tijd" ... daar krijg ik nou weer kriebels van over heel mijn lijf. Zó vooringenomen!

Voor zover je het nog niet in de gaten had: elke taal is voortdurend in ontwikkeling. Altoos zoo geweescht.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...