Spring naar bijdragen

‘t Theedraadje


bumperjim

Aanbevolen berichten

1 uur geleden zei Musashi:

Dankje @bumperjim blij dat ik je terug lees! Ik denk dat het grote probleem waarom de 0 niet echt meer lukt, het ontbreken is van een concreet doel. Niet de motivatie, want die is er eigenlijk echt wel maar niet constant en altijd. En doordat ik geen concreet doel meer heb zoals in het begin tja, is het einde soms wat zoek. Mijn doel was toen 1 jaar en toen dat gelukt was voelde het zo goed om in een trek door te gaan dus dat ging super. Dan stoemelings, een onbewaakt moment en ja Voila hier zitten we dus. Ik wil het eigenlijk niet (meer) maar soms toch en dan weer heeeel hard niet…maar ik wil/ kan niet zeggen ‘nooit meer’ en elke maand is er wel een (of meerdere) ‘excuses’’ waarbij ik aan het wankelen ga en toegeef…

klinkt hier waarschijnlijk voor velen niet vreemd in de oren…

Klinkt zéér bekend :) 

Blijf er eerst maar een paar weken af, dan zie je vanzelf helderder waar je naartoe wilt. Ik voel nu een paar weken al een groot verschil, en ik dronk maar weinig maar wel vrijwel dagelijks.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik zit aan de perenthee vanochtend.

We waren een beetje achterdochtig want meestal smaakt dat soort thee naar een E-nummer en niet naar peer en bovendien niet naar goede thee. Deze keer wel :) Verdraaid lekker eigenlijk. Als je van peer houdt.

https://www.palaisdesthes.com/fr/les-plaisirs-purs-la-poire.html

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

18 uur geleden zei Musashi:

Maar elke keer ik de effecten van alcohol vs thee tegen elkaar opweeg, ja dan is het wel overduidelijk natuurlijk en begrijp ik hoegenaamd niet waarom ik toch elke keer terug in de val trap.

In één opzicht is de ontdekking van de thee is voor mij echt een redding geweest in de strijd tegen de alcohol. De ontdekking dat het zoveel meer is dan alleen dat slappe bakje dat ik eerst was gewend. Dat er een heel smaakparadijs achter schuil blijkt te gaan. Dat is voor mij de plaatsvervanger van de wijn geworden die ik vroeger graag dronk. Omdat ik de Bourgondiër in mij te vriend wilde houden greep ik vroeger vaak naar een mooie fles wijn. En in het kielzog van de Genieter sloop dan altijd de Zuiper mee, om vroeg of laat altijd weer de overhand te nemen. Domweg nul houden, zonder discussie of ruimte voor meer, is voor mij een stuk eenvoudiger. En de Bourgondiër hou ik nog steeds te vriend door telkens opnieuw allerlei soorten thee te ontdekken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

2 uur geleden zei bumperjim:

Ik zit aan de perenthee vanochtend.

We waren een beetje achterdochtig want meestal smaakt dat soort thee naar een E-nummer en niet naar peer en bovendien niet naar goede thee. Deze keer wel :) Verdraaid lekker eigenlijk. Als je van peer houdt.

https://www.palaisdesthes.com/fr/les-plaisirs-purs-la-poire.html

 

Volgens mij verandert alles wat Palais des Thés aanraakt in goud. Ik ben inmiddels ook een groot fan van de groene blikjes. Eerst ook alleen pure thee zonder malle fratsen omdat ik een voorliefde heb voor zuivere smaken. Maar ook de kruideninfusies zijn geweldig. Ik drink nu vaak Nuit Ëgyptienne, een groene thee met vlierbes, bosbes en pepermunt: echt geweldig. Wel jammer dat Palais in Nederland zo slecht is te krijgen, er is geloof ik maar één winkel hier die het verkoopt. Maar uit het Buitenland neem ik altijd weer een paar blikjes mee.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Kweni waarom maar iets in mij roept om mijn thee-dagroutine hier te delen. Er zit wel iets of wat variatie in maar ongeveer zo houdt het me dagelijks op de been zonder (of weinig) alcohol-behoefte:

Voormiddag (na de nog steeds obligatoire koffie): ‘zuivere’ Japanse thee zoals Gyokuro, Sencha, Fukamushi(Sen)cha of Kamairicha. Ik hou niet echt van de smaak van Hojicha. Zwarte thee zou ook kunnen. Ook aftreksels van verse munt, brandnetel en/of Citroenmelisse in de zomer.

Namiddag: soort van citrus’thee’. Ik pers appelsienen of mandarijnen en overgiet met heet water en trek hibiscus erin (met of zonder zoetstof) of stukjes gember met geperste Citroen of limoen en zoetstof. In de zomer experimenteer ik hier met ice teas.

vooravond: indien een dip of zin in een zachte ‘oppepper’: bancha of kukicha.

avond: kruidenaftreksels naar behoefte: verveine, kamille, (ananas)salie, goudsbloem,…

Ik maak meestal aftreksels in een thermos van 1 liter. Ik drink ze niet altijd helemaal op en/ of sla een ronde over maar op een dag gaat er dus wel wat ‘aftrekwater’ bij me binnen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Grappig, ik drink mijn thee gedurende dag meestal in toenemende sterkte, net omgekeerd als @Musashi dus. In de ochtend groen, 's middags oolong ofzo, in de avond zwart, en als het echt herfstig iets een gerookte thee als lapsang om de dag mee af te sluiten. Ik zie daarin overigens duidelijk de parallellen met mijn vroegere drankgedrag waarin de wijn van wit naar rood ging, en de islay whisky in de herfst kwam.

Maar echt een keurslijf is het niet. Nu zit ik aan Côte Jardin van het Paleis: groene thee, met appel, pruim en kweepeer. De thee 'nodigt uit tot een wandeling in de Tuilerieën' staat op het blikje. Hetzelfde domme gelul als vroeger bij de wijn :)

bewerkt door Oskar
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja 3 liter toch wel zeker. Heb ergens eens gehoord dat het eigenlijk niet goed is voor de nieren, continu drinken, want dan hebben ze te weinig rust. Tja de lever heb ik er dan toch al mee gewonnen denk ik dan. 
Tulsi en rooibos kunnen ook zeker mee in het avondlijstje, geen caffeine.

Ik moet dan wel echt een geforceerd ochtendmens zijn denk ik. Ik hou wel van de lange dagen nu, vroeger meer van de lange nachten.

En de thees van het paleis vind ik zeker wel chic al stel ik me er meer de vraag bij of je niet betaalt voor de naam ipv de kwaliteit?

bewerkt door Musashi
Link naar opmerking
Deel via andere websites

De naam hebben ze vanwege de kwaliteit :) Ik betaal graag 10 euro voor 100 gram van het PdT dan 1 euro voor 100 gram van de supermarkt.

ik vergelijk het niet met andere thee, qua prijs. Ik vergelijk het met een fles wijn van 10 euro waar ik op zn best 2 dagen mee doe, tegen een maand voor 100g thee B)

Ze hebben ook thee van 50-60 euro per 100 gram, daarvoor ben ik te onkundig denk ik

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Oeps ja dan moet ik duidelijk hun aanbod nog eens checken. Ik zit met de Japanse thee in een categorie van 30 euro voor 100 gr maar dan weet ik wel exact van welke boerderij het komt en volgens welk procedé het gemaakt wordt én volledig biologisch, ook niet onbelangrijk in de thee-industrie.

Zou je dat kopen of vind je dat te duur?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

9 uur geleden zei Musashi:

Oeps ja dan moet ik duidelijk hun aanbod nog eens checken. Ik zit met de Japanse thee in een categorie van 30 euro voor 100 gr maar dan weet ik wel exact van welke boerderij het komt en volgens welk procedé het gemaakt wordt én volledig biologisch, ook niet onbelangrijk in de thee-industrie.

Zou je dat kopen of vind je dat te duur?

Misschien :) maar dat zou dan de thee zijn voor de zondag hè, in goed gezelschap :) niet de alledaagse slobberthee (Elke associatie met wijn hier is volledig uit de lucht gegrepen :D )

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 year later...

Gevonden! 😃

Deze Belgische theemeester in Japan is voor mij dé kenner van Japanse theeceremonie. Hij geeft online cursus. Ik vind dit filmpje wel toepasselijk.


Ps. Ik heb de afgelopen jaren heel veel geleerd over mezelf, oa dat ik ook wel eens als té ervaren wordt (incl. Door mezelf). Voor wie het te veel is, gelieve te negeren want ik wil het me eigenlijk echt niet meer aantrekken of  aanpassen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Geplaatst (bewerkt)

Das de passie die dan spreekt hè. Het zij je vergeven ;) ik heb dat ook af en toe dat ik youtube filmpjes doorstuur. Mijn dochter de Vlinder zegt dan ijskoud ik bekijk nooit iets wat jij doorstuurt. Bruut maar wel helder.

Hij praat een kwartier maar er komt nog geen kopje thee voorbij :huh:

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Als je het zo stelt, ga ik er voor zitten. :)  De link naar alcohol de baas zie ik wel.

Deze meester vertelt dat hij weliswaar zijn certificaten heeft gehaald en zich meester mag noemen van de theeceremonie, maar dat het echte werk pas begint nadat je de beginselen hebt geleerd. Dan moet je namelijk alert blijven, je blijven bekwamen in de beginselen, omgaan met wat je tegenkomt en daarop anticiperen of je aanpassen. Technieken toepassen en omgang met de ander, die zijn eigen verwachtingen en wensen heeft.  

Hij vertelt een kwartier lang ongeveer hetzelfde verhaal, maar met steeds net andere bewoordingen. Bevlogen man, ik ben daarna meteen gaan kijken wat de onderdelen van de (4 uur durende) theeceremonie zijn, naast het thee zetten en schenken.

En ik heb weer meer inspiratie gekregen om meer en verschillende soorten thee te drinken. De tulsi blijft mijn favoriet.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ooh @Lonster ❤️🌹 Ooit vroeg je me naar mijn spirituele link die ik vind in thee ipv alcohol. Dat ben ik nooit vergeten en daar denk ik ondertussen toch al weeral een paar jaar verder over na om het te kunnen omschrijven 😅. Wel nu, even een poging, in het kort komt het er op neer dat voor mij alcohol mijn ‘afsplitsing’ tussen lichaam en geest, tussen hoofd en hart, bewerkstelligt of in stand houdt, terwijl ik met thee veel dichter naar mijn ‘zelf’ kom. Dichter bij mezelf, maar even goed daardoor verbinding met het grotere geheel, met het al, met de natuur en de natuurlijke ritmes, met ‘het zijn’ ipv ‘het doen’. Minder streven, minder bewijzen, minder ‘doen alsof’, meer zijn met wat ‘is’, ipv wat ‘moet’. Weet niet of anderen dit ook als ‘spiritueel’ zouden duiden maar dat is het voor mij dus zo een beetje. 
In het filmpje gaat het voor mij ook over de diepgang, je kan een ambacht/ niet-drinken perfect beoefenen, maar het steeds verfijnen en diepere lagen er in ontdekken en uitdiepen, daarin zit eigenlijk pas de echte kracht, voorbij de techniek naar het ‘echte zijn’,  met en voor jezelf en de ander en daarin de verbinding vinden. Work in progress, never ending, maar elk stadium is ook precies zoals het moet zijn.

ps tulsi is de shit 😁😇

bewerkt door Musashi
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Mijn favoriet is toch wel Yarba Maté denk ik. Met brandnetel en rozemarijn.

Rooibos vind ik ook erg lekker; al is een schepje suiker of honing om het écht lekker te maken, daarbij wel verleidelijk. En dat moet ook best kunnen.

Dan heb ik ook in mijn keukenkastje ook nog 'lekker slapen' theetjes, die ook erg lekker smaken.

Groene en witte thee hou ik ook van. Wel als er een lekker smaakje aan toe is gevoegd. Ik drink dat ook wel vooral om de gezonde effecten die eraan worden toegeschreven.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

23 uur geleden zei Musashi:

Minder streven, minder bewijzen, minder ‘doen alsof’, meer zijn met wat ‘is’, ipv wat ‘moet’.

Ja leven met aandacht. De zogenoemde kleinere zaken in het leven meer waarderen. Minder schermtijd, meer keukentijd. Minder buitenkant, meer binnenkant. Minder suiker meer vet. Minder praten, meer luisteren. Etc.

Die yerba maté heb ik nog niet geprobeerd, meer over gelezen hier. Na even gegoogeld te hebben:

Citaat

Niet alleen Máxima, maar ook andere beroemde Argentijnen en Uruguayanen helpen om het drankje bekendheid te geven. Lionel Messi, Luis Suárez en zelfs de paus worden regelmatig gespot terwijl ze aan een kopje mate lurken. Misschien heeft dat ook te maken met de gezondheidseffecten die aan yerba mate worden toegeschreven. Het schijnt de spijsvertering te stimuleren en vol antioxidanten en voedingsstoffen te zitten. Je wordt er ook behoorlijk wakker van, want het cafeïnegehalte is bijna net zo hoog als dat van koffie. Het voordeel is dat yerba mate de cafeïne gelijkmatig afgeeft zodat je minder last hebt van pieken en dalen in je energieniveau, zoals bij koffie. Niet voor niets beweren de liefhebbers dat yerba mate de kracht heeft van koffie, de gezondheidseffecten van thee en de lekkere smaak van chocolade.

 

Ok. Scherm uit, wandelschoenen aan en hup, naar mijn favoriete theewinkel. Ook voor nieuwe lapsang souchong, die ze los verkopen. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...