Spring naar bijdragen

Vierde jaar


Artemis

Aanbevolen berichten

Het begon zo: Ik zit in het tweede jaar, een nieuw jaar een nieuwe draad.

Inmiddels ben ik precies drie jaar nuchter, geen druppel gedronken sinds 1 januari 2021 en dit brengt me in het vierde jaar. Volgende jaar 1 januari ben ik dus vier jaar nuchter. Af en toe log ik in om scherp te blijven. Tot dan 

 

bewerkt door Artemis
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goed voornemen Artemis. Ik doe met je mee. Ik ben meer fruit gaan eten, dat geeft ook minder trek naar ongezonde suikers. 

Zelf ben ik meer van de nootjes en de chips, veel te zout en vet. Ik koop nu ongezouten en ongebrande noten, daarvan blijf je niet dooreten. En zo meer van dat soort alternatieven. Vaak veel duurder, maar je eet er minder van.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Fijn Lonster, dat maakt al twee van ons. Anglicisme. Nootjes en chips, ook echt veel te veel gegeten. Vet en zoet of vet en zout, de twee smaakmakers waar we zo blij van worden. We hebben een airfryer gekocht. En dan niet voor de vette bek, maar voor het gezond. 

op mijn buik zit mijn reddingsvest, die gaat er dit jaar af 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik doe ook mee, gebruik dit forum al jaren stiekempjes ook hierom mee.
Na hartproblemen eind mei, koop ik geen chips en snoep meer. Maar
ga niet op de 0 zitten want dit is nu beter voor me. Meet matigheid aanleren
en de vreetbuien die ik wel heb, met gezond vervangen. Nog wel onmatig zijn
tolereren dus. Soms wel twijfelen hierover en dan een dagje matig om te oefenen.
 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 14-1-2022 om 09:58 zei Oskar:

Volgens mij had ik jou nog niet gefeliciteerd met je Volle Jaar. Ik ben er wat minder tegenwoordig. Maar: van ganser harte! 

Dank je! ik zie dat je er minder bent en dat is toch een mooie ontwikkeling. 

Dank jullie ook @lady jane voor het meedoen en @Angelheartvoor je ondersteuning. 

Bossche Bollen zijn vies, chocolade is vies, koekjes zijn vies, chips is vies, maar ik eet het wel. At het wel, ben op zoek naar de grens. Helemaal niet is ook niet goed, wat je onderdrukt komt als een speer naar boven. Zoiets als skippyballen onder water proberen te houden. 

Stoppen met alcohol is een wilsbesluit, de knop moet om, "nog eentje dan" werkt niet meer. Na één jaar ben ik mooi op weg, maar ik las een boek waarin wijn werd gedronken en daar kwam de trek weer, de triggers, het verlangen naar die roes weer. het blijft een dagelijkse WAKE UP SISTER!!!!! in mij. Ik drink niet. Punt. 

Stoppen met emotie eten vind ik een ander probleem. je MOET eten. En wat eet je dan? Etiketten lezen, ik heb het jaren gedaan. Op mijn 15de het Bircher Berner Kookboek. Vegetariër. bewust en gezond. Compenseren met eetbuien. 

Eten was mijn macht. Ik weigerde, was een sprietje dat weg waaide met de wind.  Ik ging op mijn twaalfde mijn eerste dieet volgen. Echt niet normaal, want ik woog 46 kilo en vond mezelf te dik. Kwam nooit boven de 50 tot ik zwanger werd. Daar kwamen de kilo's, 10 meer dan aangewezen bij een zwangerschap, eten, eten eten, ik kom toch aan. En het jojoën begon. Erop eraf erop eraf. Hardlopen, dwangmatig lijnen, mager dik mager. Etc etc. Traject Tactus. Drank en emo-eten. Stoppen en terugvallen. Want het zit in het gat in mijn hart, het gat in mijn buik. Ik vul het met meditatie en natuur. Maar dat kan niet de hele dag, dus al die andere uren zit ik met dat gat. 

Dit jaar gaat het mij lukken, december zonder kerstkransjes, of lekkere zelfgebakken. Ik mag wel snoepen, maar alleen gezond. Dus dadels , abrikozen, ongebrande noten. Ik maakte blissballen, snoepen mag, maar gedoseerd. Met volle aandacht. Awareness, life is bliss als je iets heel erg lekkers eet en niet als je zit te schransen te emo eten. 

Fijne zaterdag. 

 

bewerkt door Artemis
puntje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Als kind had ik al snel door dat je in een roes kon raken door veel te snoepen, maar was ook heel beweeglijk en altijd buiten, dus had geen overgewicht.  In de puberteit ontdekte ik hoeveel en hoe makkelijk je hoop je kunt halen uit het doel: afvallen.  Altijd bij de hand.  Elke avond volproppen en in de roes, en elke ochtend weer beginnen vanuit hoop.  Vanaf vandaag ga ik...  Of gedurende langere periodes slank en getraind afgewisseld met periodes van vreten.  Tijdens zwangerschappen inderdaad.  Ik vang soms gesprekken op van vrouwen(meestal) die met een dieet zijn begonnen.  Met een soort triomfantelijke genoegen vertellen ze elkaar wat ze allemaal niet meer mogen.  Dat ken ik zo goed: jezelf iets ontzien in de hoop dat....  

Ik doe met je mee, en ben alert op dat ik niet weer iets wil bereiken wat er nu eigenlijk al zou kunnen zijn als ik mezelf zou kunnen accepteren. Zo, bloot, zonder iets te veranderen.   Ik wil best wel geloven dat ik slecht en minderwaardig ben, of me niet eens opmerkt, als je me maar niet afneemt dat ik daar iets aan kan doen.  Grappig dat ik denk dat als ik 4 kilo afval, dat dat dan gaat helpen. Zo schattig eigenlijk.  Als ik... doe, dan krijg ik....  

Ik wil suiker laten omdat ik nieuwsgierig ben naar of ik dan beter zal slapen. Ik heb het een paar jaar geleden een maand gedaan, geen spatje suiker, witmeel, etc.  Gewoon voor de lol, en het viel me op dat ik heel goed ging slapen.    Misschien helpt het ook tegen opvliegers.  En ik wil ook niet meer eten dan ik nodig heb, en op de momenten dat ik dat wel wil, voelen, of iets anders doen.  De valse hoop in laten storten, geen gaten vullen met verbeterplannen maar met oefeningen in acceptatie. 

 

 

 

bewerkt door Etty
Link naar opmerking
Deel via andere websites

10 minuten geleden zei Etty:

jezelf iets ontzien in de hoop dat....  

Het is een soort obsessie die je afleidt van wat er echt toe zou moeten doen. Ik heb gemerkt dat ik niet alleen hield van de opwekkende werking van de alcohol, maar ook van de katers. Dan gaf ik mezelf op mijn kop, maakte verbeterplannen maar bleef ondertussen maar alles uitstellen. Een excuus om niet in actie te komen. Dat geldt soms ook voor suikers of vet, alleen is de kater minder.

Suiker en opvliegers heeft een relatie, zonder suiker zou je daar minder last van moeten krijgen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Precies, dit bedoel ik. Dank jullie voor meedoen. Opgegroeid in de jaren 60, de suikergeneratie, de Brinta generatie, de 3Es generatie, als je valt krijg je er een koekje op als je stopt met huilen. Gaatjes in je kiezen, gaatjes in je tanden. 

Het roept veel op en de dromen komen. Met helende boodschappen. Lijnen om te straffen. Afvallen om te belonen en jezelf uitputten, allemaal gedaan en dat doe ik niet meer. Suiker en alcohol is inwisselbaar en even ongezond. Suiker is kankerverwekkend en een verslaafde weet het allemaal wel. Van roken ga je dood, van drinken ga je dood, van suiker ga je dood, van leven ga je dood. We zoeken de korte termijn roes, het instant geluk.

2021 begon ik met de Yoga Online Selfcare Challenge. 10 dagen elke dag iets heel liefs voor mezelf doen. Ik kreeg via de e-mail recepten en verwentips. Dat was mijn aanzet tot een maand niet drinken. Het werden er twaalf. De Selfcare, zelfzorg ging door, ik ging verder op mijn pad, wie ben ik en wat heb ik nodig? 

Gisteren rond borreltijd een gigantische trek in verdoven, in drank, in snoepen, in ik-wil-dit-niet-meer-voelen. Onrust, er was een aanleiding, ik voelde me ongewenst, niet gezien, niet belangrijk, emo rush. Mijn man zag het en we gingen daarover in gesprek, wat gebeurt er nu. Hij kent me zo goed, wat hebben we samen wat afgezopen, verdwenen in die roes. Dat mis ik, samen wazig worden. Vlijmscherp gaf hij aan hoe dat toen ging. Het was leuk, het was niet leuk. De pieken en dalen werden hoger en dieper. Drankjank, ruzies, katers. Het was heel fijn en het was heel verschrikkelijk. Toen. Nu is het beter hanteerbaar. Ik voel wel en ga zitten met mijn gevoel, of liggen met mijn gevoel. Boosheid, verdriet, angst, schuld, schaamte, afwijzing, onzichtbaar, ongewenst, genegeerd, verlegen, onzeker, het is er allemaal in mijn achtbaan, mijn onrust, mijn chaos. En het mag er zijn, want ik doe er niemand kwaad mee. Het is in mezelf. En ik kan het aan.

Kleine stapjes. vandaag snoep ik niet, ik heb suikervrije koekjes van de biologische winkel gekocht. Uittellen en niet het hele zakje in één keer. Ik oefen, ik leer. 

bewerkt door Artemis
puntje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Aanvulling, ik ben sterk gericht op mezelf en heb weinig tot nul energie voor een ander. Dat wil ik zeggen. Wintertime, introspectie. En daarmee bedoel ik de rest van het forum , alle draden, alle wie is wie's, alle onderwerpen, het is teveel, ik beperk me tot wat ik aankan. 

Ik lees alles hier wel. Ik zuig het op en laat het inwerken. Dank daarvoor @Maja @Etty @Lonster @lady jane @Angelheart:heart:

bewerkt door Artemis
Link naar opmerking
Deel via andere websites

21 uur geleden zei karin123:

Ik mis het ook heel vaak. De avonden waren fantastisch.

de avonden, ja ik mis het. 

De gevoelens worden te sterk door het schrijven. Het haalt teveel naar boven. Neiging alles weg te halen. Even een dekentje pakken. Halve nacht in de rouwverwerking gelegen.. Verdoven heeft geen zin en versterkt alleen maar. Rust heeft zin. natuur heeft zin. Muziek heeft zin. Eetdagboeken hebben geen zin. Structuur heeft zin. Zee heeft zin. Ik duik even onder. Ik drink niet, ik snoep niet. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 17-1-2022 om 08:36 zei GewoonDoen:

Niet focussen op wat je mist.....je komt dan in de slachtoffermodus. Je voedt je ego daarmee en die wil daar meer van, alcohol kom maar, kom maar. Lekker bij het oude blijven.

Focus op wat je wel hebt en kan doen.

En

Snoep verstandig.....eet een appel :D

Inderdaad. En het werkt. 

dag 21 en het is precies zoals in de boekjes staat: na 3 weken is het klaar met de suiker. Ik mis niets en voel me zoveel beter. De craving is weg en ik ben weer op de gezonde toer. Ik slaap goed, voel me goed en ben wisselend actief en in de rust. In balans. Ik heb een paar afspraken met onze kinderen gemaakt en verheug me erop om ze weer te zien. Even kijken of het ook kan ivm covid en anders maken we een nieuwe afspraak. Het jaar is goed begonnen. Mijn brein doet het goed, ik lees veel en leer veel over mezelf. Wat het tweede jaar met je kan doen. Ik win alleen maar. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

1 uur geleden zei Artemis:

Mijn brein doet het goed

Helder? Had je last van brainfog? Of bedoel je dat je de goede dingen denkt?

Ik eet sinds een paar weken meer fruit. Daardoor ook geen tussendoortjes meer. En al een tijdje geen frisdrank of 0.0% bier. Het bijhouden van de eetmeter vind ik leuk om te doen, dat geeft veel inzicht en vragen. Ik mag 2100 calorieën maar eet er zo'n 1700-1800, waardoor ik langzaam ook een beetje afval. Ook door 3 x per week zwemmen. Ik voel me fit en opgewekt. :)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Fijn jullie ook te lezen. 

Brainfog, ja ik geloof van wel. Mistig. Sugar Rush. Nu ben ik meer in het nu, helderder. 

Ik doe al 13 maanden aan Intermittend fasten, ben de baas over mijn buik in de ochtenden. Kan gemakkelijk zonder eten, 16 uur. maar ik ging snaaien in die 8 uur dat ik wel eet. Heb leren uitstellen en de drank laten staan was vorig jaar het gevolg. Nu de suiker laten staan. Als ik zin in zoet (fruit of dadels of abrikozen) heb, neem ik daar ongebrande nootjes bij om te zorgen dat mijn bloedsuikerspiegel niet gaat gieren. Daarmee is er balans 

De eetmeter heb ik paar jaar terug gedaan, ik werd er gek van. Met mijn gezonde eetstijl kreeg ik alleen maar commentaar dat ik me niet aan de schijf van 4 of 5 hield. Nootjes waren teveel vet. maar ik eet geen vlees en drink geen melk. Dat was ook weer niet goed, dus dat doe ik niet meer. Voedingscentrum snapt niets van vegetariërs. . 

Ben inmiddels 1 kg afgevallen, wil er nog 4 af hebben, in het kader van mijn spiegel is mijn weegschaal. Was 2x bij sport medisch adviescentrum en diëtiste. We zijn het met elkaar eens dat 58-60 kg mijn goede gewicht is. Working on it :)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja dat is waar, je moet ook elke dag kaas eten volgens die eetmeter. En je krijgt op je kop als je niet volgens de schijf van 5 eet. Of een blikje linzen, dat volgens hun toegevoegd zout bevat. Wat er helemaal niet in zat volgens het etiket. Dat neem ik dan maar voor lief. Er is wel een eetmeter die meer geschikt is voor vegetariërs en veganisten, maar die is in het Engels. Ik ben 4 kilo afgevallen. Wil er ook nog 4 af.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

En terug naar start, ik ontvang geen 200 gulden. Gisteren avond mega veel chocolade gegeten, van die vieze met veel suiker. Op familie bezoek, reizen,  logeren, megaveel stress. Ik was het niet van plan. Het stond er en ik at het achter elkaar op. Het was de hele dag goed gegaan met mezelf in het hier en nu houden met de reisstress. Ik vind reizen stressvol. En daar ging ik, in de snoepkick, na 21 uur 's avonds ook nog. Ik eet nooit iets na 19 a 20 uur. Dus lag ik de halve nacht wakker. En heb een baal van de aanval.  

Ben ik blij dat het geen drank was. Dan had ik me moeten melden op de jaardraad.  Misschien ligt de lat nog te hoog.  Maar ik heb wel ervaren wat suikerkick nu met mij doet. Wakker. Niet leuk maar niets aan te doen. Ben heel moe en weer op weg naar huis.  

Het tweede jaar,  op zoek naar mezelf. Zoek jezelf zuster, vind jezelf. Zoek jezelf broeder, vind jezelf. 

Dag 1 suikervrij. 

Jaar 1 dag 26 alcoholvrij

Link naar opmerking
Deel via andere websites

En nu zin in een hele fles wijn. Overprikkeld. Prikkelverwerkingsprobleem. 

Niet doen. Het helpt niet en dan ben ik terug bij af. 

Van me af schrijven. Afleiding op m'n mobiel. Het forum is er. De jaardraad is er. De dagdraad is er. 

Mijn forumvrienden zijn er.  

Allemaal. Ik drink niet . I rock 

ODAAT 

WTF 

gewoon niet,  nee dus

Uitloggen en afsluiten,  het besluit staat.  

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...