Spring naar bijdragen

Meya; wat wordt mijn aanpak?


Meya

Aanbevolen berichten

  • 3 weeks later...

12 oktober             confrontatiegesprek met mijn vrouw

13 okt - 26 okt       orienteren op internet, hier op het forum

26 okt – 18 jan      niet drinken, kijken of dat lukt, gewoontes veranderen

18 jan – 18 april    testen wat er met me gebeurt als ik alcohol toe sta in mijn leven

18 april                  een gefundeerde keuze maken voor het vervolg

 

 

 

Tot dusverre valt het weer drinken tegen.

 

Ik drink aanzienlijk minder dan voor 12 oktober, dat is winst en als ik mezelf voor het lapje zou willen houden dan zou ik kunnen stellen dat het minderen dus is gelukt. Maar ik wil mezelf niet voor het lapje houden. Het routinematig dagelijks drinken is gestopt en dat is mooi. Maar ik heb een keer of vijf de nacht doorgehaald. De eerste weken nog tijdens filmfestival. Maar eergisteren gewoon op een normale maandag. 

 

Alle signalen genegeerd en sjompie sjomp een glas wijn in geschonken tijdens het koken. Ik ik sta flink onder druk en was gestresst (genegeerd) en ik werd van binnen even boos toen er geen rode in huis bleek (boosheid genegeerd), overwoog even naar de winkel te fietsen voor mijn reguliere sterke drank (gedachte genegeerd). Vervolgens vond ik een fles witte wijn en heb gezocht of er nog een tweede was en die tweede gelukkig gevonden (genegeeerd dat ik dus helemaal niet bezig was met een glaasje wijn maar dat ik bezig was met twee flessen).

 

De volgende ochtend -  de voor de meeste van jullie herkenbare - paniek, schuldgevoel en extreme somberheid.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De idee van nooit meer drinken is bij jou - net als bij mij - nog niet voldoende ingedaald.

De weerzin nog niet groot genoeg?

 

Het is een lange weg......  :( 

maar ondertussen kan het lijf nog niet optimaal ontgiften he...

 

Denk je er al aan om de datum van 18 april naar voren te halen?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

oei , ik schrik toch wel van je verhaal meya. ik dacht dat je wilde proberen of je de stopknop weer kunt vinden en dat is toch lastiger dan je dacht denk ik. verder ben je goudeerlijk , want je bedacht je voor die tijd al of er genoeg wijn was en nam zelfs genoegen met andere wijn dan je normaal zou drinken. dan is er toch echt zucht.

 

afijn dat weet je zelf ook donders goed.

 

ikzelf heb een paar keer gedronken en pas dan de stopknop toe, dat is mijn oefening nu.ik heb me zelf 1 keer laten gaan om te kijken hoe dat was (hoe gek kan je zijn)en dat beviel niet en heb toen ook gezegd dat dat mij nooit weer gaat overkomen.

 

denk dat je wat " smarter" moet worden in wat je acceptabel vind of niet.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goed dat je het opschrijft Meya en zo verschrikkelijk herkenbaar. Tenminste ik meen de overeenkomsten te zien met hoe ik zeker vijf jaar aan het rommelen ben geweest. Een sterker woord zou op zijn plaats zijn dan "rommelen" overigens.

 

Ik vind het ontzettend goed dat je dit zo deelt op het forum. Wat ik een beetje als risico zie, is dat je in de periode die je jezelf hebt gegeven zó ver afdrijft dat je niet meer terug kunt komen. Of wilt komen. Dat het WTF de overhand krijgt. Ik hoop dat je dat risico ziet en gaat voorkomen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat tussen echt stoppen en proberen te matigen ook zo lang gedaan en ook die tijd was nodig. Daarmee bedoel ik dat je er denk ik niks aan zou hebben als ik probeer uit te leggen waarom ik niet meer hoeven zoveel fijner vind als het idee matig drinken. Denk dat het heel leerzaam is om het gewoon maar te proberen en van te leren.

 

Maar als je nu eens heel precies afspreekt hoeveel je mag drinken is het minder te negeren als je doet zoals je deed met die 2 flessen wellicht. Dan zie je wellicht beter dat de kans zo groot is dat je gaat marchanderen met dat matig drinken en dat ene glaasje. Dat zag ik mezelf doen toen ik heel duidelijke grenzen ging benoemen als ik toch probeerde matig te zijn. Daaruit kwam de conclusie van dit werkt niet voor mij.

bewerkt door erik
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ooh Meya wat is dit herkenbaar ... En wat mooi dat je hier zo open en eerlijk bent

Ik vind je een held want je laat zomaar in je draadje zien hoe het DuS werkt

Gerrit heeft wel een punt .... Tenminste ik herken mezelf .... Enkele jaren geleden : 7 maanden gestopt en toen

een "romantisch "weekend met man en binnen enkele weken ( of dagen dat weet ik niet meer ) weer dieper in t drijfzand dan daarvoor

En toen duurde het weer 10 maanden voordat ik weer kon stoppen.

Want ik had niet zo'n mooi gedegen plan als jij.

( en als ik er een had was het nog maar de vraag of ik dat niet stiekum bij het oud papier zou hebben gemoffeld )

Hou t plan in de peiling !

Succes !

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meya heel herkenbaar wat je schrijft , lijkt mij moeilijk voor jou om op dit moment social te drinken .Een glas en dan stoppen maar een glas is niet genoeg je wilt toch de roes nou dan weet je al genoeg .Mischien je plan bij stellen en een jaar om te beginnen niet drinken .Sterkte en succes

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Had niet anders verwacht Meya, een eerlijke opmaak 

Daar is lef voor nodig, want je weet ook wat er volgt aan waarschuwingen en reacties. Niks meer aan toe te voegen

Beetje bij gelezen zie dat het forum soms met je aan de haal gaat, ook zo herkenbaar.

 

Blijf je een beetje bij jezelf Meya, jouw adb proces, de eigenlijke reden dat je hier gekomen bent? Iets waar ik zelf ook op moet letten 

Hoop je snel weer te lezen   :heart:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank voor alle reacties, die ervaar ik als steunende kadootjes. Inhoudelijke reactie schuif ik nog even voor me uit.

 

Voor mezelf even het volgende om vast te houden.

 

Ik heb nu trek. Geen hele erge trek, meer 'hm, ik zou best een glaasje lusten'. Maar ik sta op dagpact, dus dat doe ik niet.

 

Ik bespreek die trek en het dagpact net met mijn vrouw en ze vraagt of ik op het dagpact sta 'omdat ik vandaag écht niet wilde'. Maar dat is niet zo. Toen ik me er vanochtend op zette had ik helemaal geen trek. Ik zette me er op omdat ik zo'n beetje dacht 'vandaag maar weer eens even niet, liefst de komende dagen even niet'. Die gedachte was niet schep. Niet 'ik wil vandaag écht niet', maar 'hmm, beter niet, laat ik het dagpact maar doen'.

 

En ook de trek is nu niet scherp, niet hevig. Maar als ik niet op het dagpact zou hebben gestaan, dan zou ik vandaag hebben gedronken. Op routine. 

 

Sluipmoordenaar. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Mij lukt het om stellig niet te willen drinken, elke ochtend denk ik dat. Ik wil er helemaal af.

Soms nog, bij HALT momenten die ik niet voorzag gaat het mis. Laat op de avond.

Vroeg in bed zou me helpen... toegeven aan moe zijn.

 

En met mis bedoel ik dat die sluipmoordenaar er weer is.

(heb niet veel meer in huis, dat zal ook schelen binnenkort)

 

Beetje gek misschien, ik ben vaak te lui om me op het pact te zetten; toch doe ik wel mee

in feite.

 

Scherpere gedachten maken Meya! ?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Na serieuze zaken op een draadje van collega frummer en schuddebuiken van het lachen op de dagdraad toch even waarvoor ik kwam.

 

Besloten morgen op dagpact te gaan en waarom.

  • ik heb het gevoel dat ik de alcohol onder controle aan het krijgen ben;
  • tegelijk ging ik gisteren nog langs het randje, bijna gedronken terwijl dat niet mocht;
  • ik ben aan het bepalen wat wel mag en wat niet mag. Gaat niet om dagen en hoeveelheden. Het gaat om trek en halt. Bij trek halt, die dag geen alcohol. Als ik zeker weet dat ik niet halt ben dan prima.
  • dat wordt een uitdaging want mijn geest weet de drank bijzonder lief en zonnig te presenteren en ik vind het moeilijk om te voelen wanneer ik hongerig, boos of alleen ben.

 

Een voorbeeld en een voornemen.

 

Gisteren was mijn dochter jarig. Dat is heel leuk, maar ook een bak met stress, familie, oude pijn, lastige sociale verhoudingen. Morgen vieren we haar kinderfeestje en familiefeest achter elkaar door. Ik ben al aan het brood bakken, morgen met de kinderen zwemmen, daarna maak ik lekkere uiensoep. Voor 26 oktober zou ik stevig gedronken hebben tijdens het soep maken. Vanaf pakweg twee uur. 

 

Morgen drink ik uiteraard niet. En nu komt mijn lieve zonnige drankgeest. Ik drink uiteraard niet totdat de gasten weg zijn. Of althans niet meer dan een lekker gepast glas bij de uiensoep. En zal ik dan voor een keer een fles sterke drank kopen. Voor als iedereen weg is. Ik heb echt een zware week achter de rug. Ik verdien het. En ik heb ook al bedacht dat ik het eigenlijk niet kan maken om mijn vader en schoonvader geen borrel te schenken. Dus....

 

Bij al die gedachten presenteert het drinken zich als fijn en ontspannen. Ik denk niet - opmerkelijk genoeg - niet aan het feit dat ik de volgende ochtend wakker zal worden met de gedachte aan dood gaan. Ik denk niet aan het feit dat ik niet van het feest zal kunnen nagenieten met mijn vrouw. En ik denk al helemaal niet, en daar gaat het wellicht om, dat ik me na het feest waarschijnlijk eenzaam en verdrietig zal voelen en dat ik dat weg wil drinken.

 

Ik heb dit net, in ongeveer dezelfde bewoording, aan mijn vrouw verteld. Door het te vertellen, bij haar en hier, sluit ik achterdeurtjes.

 

Ik sta morgen op dagpact.

 

En stom genoeg baal ik daar van. Ik zou blij moeten zijn.

 

Maar het is onvoorstelbaar maar écht

 

Ik denk aan dat lekkere fijne zonnige glas dat ik morgen niet krijg door het dagpact.

Ik denk niet aan de doodsgedachten die ik maandagochtend niet krijg door het dagpact.

 

Nou ja, daar denk ik wel aan. Anders schreef ik dit niet ;):rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

misschien is HALT net te magertjes gedacht Meya

want euforie, beloning, verdriet en zo nog wat (feesten)

zijn ook allemaal triggers

misschien zou je het woord kunnen vervangen door verslaving?
Want het lijkt je verslaving die je nu zo meetrekt in je strijd.

Anders kon je het wel bij één glas laten, of 2 misschien, maar

dan was het dàt en niet meer.

Dus ik denk dat je dagpacten van nu het verstandigst is wat je kunt doen.

En misschien een nieuw plannetje bedenken voor na morgen.

In elk geval een zo fijn mogelijke dag morgen! met een lekker soepie

en zelfgebakken brood, jammie daar hoeft echt geen drank bij hoor. :present: :present:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Toch nog even reageren voor het slapen gaan :) .

 

Ja, het kost veel moeite. Maar het is de moeite waard.

 

En eens, halt is te mager. Ik bedoel inderdaad dat ik alleen wil drinken als ik zeker weet dat dat niet uit halt/verslaving is. Het nadeel van het woord halt is dat het te mager is. Maar het voordeel ten opzichte van 'verslaving' is dat het richting geeft.

 

Als ik honger heb moet ik niet drinken maar eten.

Als ik boos ben moet ik niet drinken maar me uiten.

Als ik alleen ben moet niet drinken maar uit mijn hol komen.

Als ik moe ben moet ik niet drinken maar rusten.

 

Zo geeft halt me niet alleen een waarschuwing voor het verkeerde, maar ook een aanwijzing voor het goede.

 

Het woord 'verslaving' kan die functie overigens ook vervullen. 'He, ik heb trek. Dat is de verslaving die de kop op steekt. Wat is er aan de hand? Wat kan ik doen om dat te adresseren'.

 

Wat me hierbij enorm helpt is dat ik niet lang geleden een jarenlang durende psychotherapie heb afgerond. Die therapie heeft me niet van mijn problemen afgeholpen, maar me wel veel meer inzicht gebracht. Ik heb handvaten. Een goede vriendin zij onlangs 'jij hebt grote problemen, maar geen alcoholprobleem'. Ik denk dat ze daar het alcohol vraagstuk onderschat. Dat is bij mij linke soep, en daarom lees en schrijf ik hier. Maar ik sluit niet uit dat ze in de kern gelijk heeft.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik schreef net aan Lars

 

 

Uit eigen ervaring en huidige stand van zaken (dus misschien wel incompleet):

 

De behoefte me klem klem te zuipen heb ik leren kennen als een signaal dat ik ets moet doen of laten.

De hevigheid van het gevoel zegt niets over de heftigheid van de actie die er van me wordt gevraagd.

Kleine acties zijn beter dan grote.

Zo vecht je niet tegen de behoefte je klem te zuipen maar kom je in actie voor jezelf.

 

De kunst is om uit te vinden wat de echte behoefte is en dus te ontdekken welke kleine actie je moet verrichten.

 

Ik geef een voorbeeld op mijn eigen draadje, zodat ik het zelf vast hou.

 

 

Ongeveer een jaar gelden had ik het gevoel dat ik krachteloos heen en weer werd geslingerd door de gebeurtenissen in mijn gezin. Ik had sterk het gevoel: dit moet stoppen. IK ben verdorie de man in huis! Ik zei tegen mijn vrouw: van af nu ga ik weer weer krachtig mijn eigen dingen op eisen. Ik ga zo veel drinken als ik wil en als het zo uit komt naar bed met die collega. So there! Meya is Back!

 

Ik dacht echt dat zuipen en overspel was wat ik op dat moment nodig had :face-icon-small-shocked: .

 

Toen ik hier in oktober op het forum kwam leerde ik dat er een behoefte zat onder die wens tot zuipen. Ik keek op me heen en merkte dat er niks in huis ok was voor mij. Geen eigen stoel, sinds het ongeluk vier jaar geleden geen nieuwe kleren meer gekocht, niks lekkers te drinken anders dan alcohol. Zelfs het koffiezet apparaat was half kapot en vies. Ik ben de enige die koffie drinkt. Ik dacht dat ik dat alles op moest lossen op mijn onderliggende behoefte te adresseren :face-icon-small-shocked: .

 

Ik heb tot mijn verbazing ontdekt dat dat helemaal niet hoeft. Kleine stapjes in de goede richting helpen. Ik heb nog steeds geen nieuwe stoel of kleding. Maar wel een nieuw koffiezet apparaat en een eigen iets te duur merk citroensap. Klinkt lullig klein. Maar het werkt.

 

Note to self: als ik de behoefte voel om me klem te zuipen zoek dan naar de onderliggende behoefte en doe wat kleins om die behoefte te adresseren.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nee hoor, ligt niet aan jou Lars. Ik zit er nog middenin, en dan schrijf ik wollig en onrustig. Over een paar maanden kan ik het hopelijk in korte heldere zinnen :).

De kern is: neem drankzucht als signaal om te zoeken wat je echt nodig hebt. En doe dan iets kleins in de goede richting. Hou het klein.

bewerkt door Meya
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...