Spring naar bijdragen
Forum Verslavingdebaas

Nieuws, actueel & media


Aanbevolen berichten

Dag dag,

Ik dacht hier maar eens een draadje te beginnen voor onderwerpen en gebeurtenissen rondom (alcohol)verslaving die in het nieuws zijn. Ik trap meteen maar af. :)

Ciao,

Paddy

http://www.trace-onderzoek.nl/symposium/ Publiekssymposium 17-jan-2015: “Is Verslaving een Ziekte?”

Zaterdag 17 januari 2015 – 19:30 – Brakke Grond, Amsterdam

-GRATIS TOEGANG-

De afdeling verslavingsonderzoek van het AMC houdt op 17 januari een publiekssymposium. Thema van het symposium is de vraag: Is verslaving een ziekte?

Verschillende kanten van het vraagstuk worden door experts belicht en er is een debat met het publiek en een panel bestaande uit een behandelaar, ervaringsdeskundigen en onderzoekers.

Verslaving wordt steeds vaker gezien als een ziekte, waarbij veranderd functioneren van de hersenen kan leiden tot minder controle over het gebruik. Toch zijn er ook andere manieren waarop er naar verslaving gekeken wordt. De manier waarop we verslaving zien heeft grote gevolgen voor hoe de maatschappij kijkt naar de verslaafde mens.

We gaan deze avond onder andere hierover in debat met Wim van den Brink en Geert Dom, beiden professor in de verslavingszorg en Marc Slors, professor in de filosofie van de geest. In het panel zullen zitten, Jolande Bastiaans, hoofdredacteur van het verslavingsmagazine LEF, Wencke de Wildt, directeur behandelzaken van de Jellinek, en Jos Oude Bos, ervaringsdeskundige en medeoprichter van het Zwarte Gat.

Dus kom mee praten de 17e, iedereen is welkom!

17 januari om 19.30 uur in de Brakke Grond in Amsterdam. De toegang is gratis.

bewerkt door Paddy
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 391
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

"Het is tijd dat niet-drinken normaal wordt, zeggen experts."   https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/13/champagne-tijdens-de-kerstborrel-een-heel-slecht-idee-voor-je-werk-5756255-a1536447

Succesvol en aan de drank

Eindelijk een opiniestuk over Yuri en de olympische spelen die wel weet wat verslaving is. Fijn om een ervaringsdeskundige te lezen ipv al die mensen die niet weten waarover ze het hebben. http://www.

  • 2 weeks later...

http://www.rtvnh.nl/nieuws/157130/documentaireserie-039ik-ben-alcoholist039-volgt-alcoholverslaafden

 

 

donderdag 01 januari 2015  |  16:35

ALKMAAR Honderdduizenden Nederlanders hebben een alcoholprobleem. Maar er over praten doen maar weinig. Vier leden van een zelfhulpgroep ban Anonieme Alcoholisten uit Alkmaar zijn bereid er over te praten. In de documentairereeks 'Ik ben Alcoholist' vertellen zij openhartig over de worsteling met hun alcoholverslaving.

In de eerste aflevering vertelt Walter van Gelderen over zijn grote passie: hardlopen. "Voor een grote wedstrijd kon ik het goed opbrengen om een hele poos niet te drinken. Maar dan wel met de gedachte: daarna staat de bar weer open. De zucht die is er en is moeilijk te stoppen. Dat ik een probleem heb weet ik, maar hoe ga je er mee om? Kun je het echt hanteren? En het blijkt dat ik dat niet kan."

Ook zijn vrouw praat openhartig over het probleem van haar man. "Het was lastig om het bespreken, zeker als hij wat op had. Dat werd het binnen de kortste keren ruzie", vertelt Dorien. "Hij dronk ook stiekem. Dat heeft hij me pas later vertelt. Dat hij boven een fles wodka in zijn sporttas had zitten. Of als hij dronk als hij aan koken was, als ik het niet kan zien."

'Ik ben Alcoholist' is de komende maand iedere donderdag te zien om 17.10 uur op RTV NH en terug te kijken via onze website.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dit is de dag - radio 1  http://www.radio1.nl/item/251033-Verslaafd%20zijn%20zonder%20het%20te%20weten.html +/-15 min interview.

 

"Je kunt verslaafd zijn aan alcohol, drugs of wat dan ook zonder dat je het weet of wilt weten. Ga de confrontatie aan, stop met smoesjes. Oftewel: Cut the Crap, aldus ervaringsdeskundige en coach Juan Belkhir.
Samen met journaliste Marjolijn de Cocq schreef hij een boek over zijn veelbewogen leven en de aanpak van zijn verslaving.'Een verslaafde blijft tot aan zijn dood verslaafd. Het brengt een heel eenzaam leven met zich mee. Het is een ziekte, waar je mee om moet leren gaan.'
Hij heeft in de 15 jaren dat hij clean is, een terugval gehad. Marjolijn heeft ook dat aspect beschreven, het boek begint er zelfs mee. 'Dat heb ik bewust gedaan om aan te geven: goeroes bestaan niet.'"

bewerkt door Paddy
Link naar bericht
Deel via andere websites
‘Women on the wagon’ club together to cut back on drinking
Groups and websites are springing up to help the 43% of women who feel alcohol is affecting their lives – and membership is booming

 

http://www.theguardian.com/society/2015/jan/04/women-on-the-wagon-club-together-to-cut-back-on-drinking

 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ga nog maar even door hier.... ;)

 

"Een maand geen alcohol drinken, hoe moeilijk is dat? Het Trimbos-instituut lanceert vandaag een campagne via de site www.ikpas.nl, waar mensen zich op kunnen geven om dertig of veertig dagen niet te drinken. Redacteur Andrea Bosman probeerde het voor Trouw al eens eerder uit. "De standaardsituaties waren geen probleem. Moeilijker werd het toen ik gesloopt thuiskwam van een ouderavond".

 

http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3823949/2015/01/06/De-valkuilen-van-een-maand-zonder-drank.dhtml

Link naar bericht
Deel via andere websites

https://medium.com/@marnixamsterdam/stoppen-met-wat-je-kapot-maakt-68a8c723cb23

Ik vond op Twitter een heel mooi stuk van " Marnix uit Amsterdam." Het lukte me niet om de tekst hier te plaatsen maar ik wilde het jullie niet onthouden.

"Stoppen met wat je kapot maakt"

Link naar bericht
Deel via andere websites

Oei, wat een goede tips kom ik hier tegen! 

Even kijken hoe ik me kan abonneren op dit draadje.

 

Voor iedereen die naar het symposium op 17 januari wil (zie post # 1 van Paddy), het is gratis maar je moet je even registreren via deze link: http://www.trace-onderzoek.nl/symposium/

 

Ik ga dus, en als er frummers zijn die gaan en even hallo willen zeggen of een knuffel willen geven of ontvangen ofzo, stuur me een pb'tje. :-)

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 januari 2015
Honderdduizenden Nederlanders hebben een alcoholprobleem. Maar er over praten doen maar weinig. Vier leden van een zelfhulpgroep van Anonieme Alcoholisten uit Alkmaar zijn bereid er over te praten. Donderdag om 17:10 uur.

Aflevering 2: hoteleigenaar en kok Frans Wijker uit Egmond aan Zee vertelt hoe hij na zijn scheiding nog meer begon te drinken.

 

http://www.rtvnh.nl/gemist/tv/569/213677/donderdag+08+januari+2015+-+17%253A14

Link naar bericht
Deel via andere websites

9 maart 2015
Umai
Prinses Marijkestraat 20
Alphen ad Rijn
van 19:30 tot 21:30

15 euro

‘Verslaving als uitnodiging’ is een bijeenkomst met Arold Langeveld waarbij verslaving wordt belicht vanuit nondualiteit. Als je verslaafd bent openen zich twee wegen: 1) Je probeert te stoppen met gebruiken om te ontdekken wie je (dan) bent.  2) Je ontdekt wie (of wat) je werkelijk bent, en het gebruik stopt mogelijkerwijs met jou. Deze avond is voor iedereen: ook voor wie iemand met verslavingsgedrag in zijn naaste omgeving heeft.

 

 

Voor meer info: http://www.alheel.nl/agenda/

 

En ja, Yo biedt zich weer aan voor lokale knuffelsessies  :P

bewerkt door Yogajuf
Link naar bericht
Deel via andere websites

Oh Skip, valt me op de laatste tijd dat wij zo maar best veel met elkaar gemeen lijken te hebben. Word ik blij van! Heb ook errug veel zin om Arold te ontmoeten! Zo geïnspireerd door hem en nog wat anderen uit diezelfde hoek! Leuk ☺️

bewerkt door Yogajuf
Link naar bericht
Deel via andere websites

"Een nieuwjaarsborrel op je werk, een zakelijk diner of een lunch bij een klant. Zakelijke afspraken worden meer dan eens gemaakt met een alcoholisch drankje in de hand. Maar wat zeg je als je niet drinkt? Dat vroegen Amerikaanse onderzoekers aan niet-drinkende werknemers.

De redenen van deze werknemers om niet te drinken liepen uiteen van persoonlijke redenen, zoals de gezondheid, tot religieuze motieven."

 

http://www.nrcq.nl/2015/01/12/je-drinkt-niet-op-de-nieuwjaarsborrel-leg-dat-maar-eens-uit

Link naar bericht
Deel via andere websites

donderdag 15 januari 2015  |  16:30

ALKMAAR Honderdduizenden Nederlanders hebben een alcoholprobleem. Maar er over praten doen maar weinigen. Vier leden van een zelfhulpgroep van Anonieme Alcoholisten uit Alkmaar zijn bereid er over te praten. In de documentairereeks 'Ik ben Alcoholist' vertellen zij openhartig over de worsteling met hun alcoholverslaving.

De 42-jarige Esmeralda van de Giesen uit Alkmaar staat centraal in de derde aflevering. Ze raakt al op jonge leeftijd verslaafd aan amfetamine en later raakt ze afhankelijk van de alcohol. Overdag had ze gewoon een baan, maar 's avonds ging het mis. "Ik heb periodes gehad dat het allemaal niet ging en dat ik mezelf voorbij liep. De enige manier om rust in mijn leven te krijgen, was door te drinken. Ik kon niet slapen en gebruikte alcohol om te verdoven."

 

Aflevering 3 'Ik ben Alcoholist': Esmeralda van de Giesen

 

http://www.rtvnh.nl/nieuws/157867/docuserie-ik-ben-alcoholist-quotmijn-dochter-was-mijn-kind-niet-meerquot

Link naar bericht
Deel via andere websites
22 januari 2015
"Honderdduizenden Nederlanders hebben een alcoholprobleem. Maar er over praten doen maar weinig. Vier leden van een zelfhulpgroep van Anonieme Alcoholisten uit Alkmaar zijn bereid er over te praten. Donderdag om 17:10 uur.

Aflevering 4: Roland Herrmann uit Alkmaar dronk een krat bier per dag en dreef daarmee zijn familie en vrienden tot wanhoop. In deze aflevering vertelt hij over de worsteling met zijn alcoholverslaving."

 

http://www.rtvnh.nl/gemist/tv/569/214057/donderdag+22+januari+2015+-+17%253A21

Link naar bericht
Deel via andere websites

NPO Radio 1 - Dit is de dag - Radiointerview

 

http://www.radio1.nl/item/258902-Het%20geheime%20leven%20van%20een%20alcoholist.html

 

Het geheime leven van een alcoholist

 

Alcoholverslaafd zijn en een gezinsleven leiden met kinderen: het kan. 'Je bedenkt een hele logistiek om je overmatige drankgebruik te camoufleren. In feite leidde ik twee levens.' vertelt Erik Jan Harmens, schrijver van het autografische boek 'Hallo Muur' dat deze week verscheen.

 

Harmens dronk overdag een paar biertjes, bij het eten een fles wijn en dronk als zijn vrouw en twee kinderen op bed lagen nog een halve fles sterke drank. In het boek beschrijft hij hoe diep hij viel en hoe hij de draad van het leven weer oppakte.

 

Dierbaren

Over de kritiek van recensenten maakt Harmens zich niet zo druk, wel over de reactie van zijn dierbaren. Of zijn moeder het boek al heeft gelezen weet hij niet. Hij heeft haar 'nog niet durven te vertellen' dat er een boek van zijn hand over zijn verslaving in de boekwinkel ligt'.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×
×
  • Nieuwe aanmaken...