Spring naar bijdragen
Forum Verslavingdebaas

angstmetbenzos

Forumdeelnemers
 • Aantal bijdragen

  20
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over angstmetbenzos

 • Rang
  Nieuw hier

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Beste @Kannietmeer Ik heb inderdaad wel eens gehoord dat men na een benzo verslaving weer sneller verslaafd is ( herrinnering misschien? ). De reden dat ik de avonddosering wil houden is omdat dit na jaren van therapie en verschillende medicatie gebruik en dingen te hebben geprobeerd een bepaalde combinatie bij mij is uitgekomen die voor mij geschikt is: Fluoxetine voor de scherpe randjes voor de sociale angst en paniekstoornis en Oxazepam voor het slapen. Hier is vele therapie vooraf gegaan dus om een lang verhaal kort te houden, dit is niet zomaar 1 2 3 besloten en dit is voor mij als persoon ( het blijft maatwerk ) geschikt. Ik heb hier verder nooit problemen mee gehad. De verslaving die ik heb opgelopen is door een spiegel op te bouwen van een redelijke dosering oxazepam die ik 3 keer per dag nam voor een aantal weken. Daar wil ik vanaf en ik wil weer terug naar de voor mij geschikte combinatie van medicatie. Ondertussen ben ik al in behandeling bij Erik en bij hem zijn we er op uitgekomen dat ik 2mg diazepam per 2 weken afbouw. Ik zit nu op 25mg diazepam en ik bouw af tot de avonddosering van 9mg diazepam. Op het laatst gaan we die overzetten naar een kortwerkende benzo zoals Oxazepam. Dit is dus door mij in samenspraak met een specialist in benzo's besproken en besloten. Even wat goed nieuws, de Diazepam valt al een heel stuk beter en het gaat qua afkickverschijnselen ook super goed. Ik ben ook blij dat ik bij m'n huisarts weg ben, dat scheelt ook enorm. En voor de paniek blijf ik toepassen wat ik geleerd heb via therapie: Exposure. ( het aangaan van de angst op een gedoseerde manier ). Dit helpt ook heel erg dus tegen de afkickverschijnselen.
 2. Beste @Robbin , nogmaals bedankt voor je uitgebreide bericht. Het is inderdaad een redelijke dosering, maar ik probeer uit te leggen dat het niet een hoge dosering is. Ik nam even aan dat je dat bedoelde. Ik zal even de situatie toelichten. De avonddosering van 30mg oxazepam moet blijven en dat wil ik niet afbouwen. Ik nam in een wanhopige situatie waar ik niet zo snel naar een dokter kon gaan ( op vakantie in het buitenland ) 2 weken lang 3 x 30mg oxazepam. Toen ik thuis kwam ben ik direct terug gegaan naar alleen de avonddosering van 30mg die ik al 2 jaar neem, maar toen kreeg ik afkickverschijnselen. Ik had hier al rekening mee gehouden met de overweging om het te nemen, dus ik herkende het probleem direct. Ik ben toen naar de huisarts gegaan, de situatie uitgelegd dat ik weer wil afbouwen naar alleen de avonddosering en ik kreeg toen totaal geen begrip en moest alles afbouwen in een achterlijk hoog tempo. Dit ging niet en ik kwam er niet uit met de huisarts. Ze vroegen niet eens hoe het ging en ze bouwde alles met 25% per week af wat dus veel te snel is. En ook nog eens in een te lage dosering diazepam. Ik merkte dus bijna net zoveel klachten met de diazepam als dat ik uberhaupt geen benzo nam. En nu moet ik zeggen, ik begin nu wat meer aan het middel te wennen en merk dat het nu wel wat doet. Wel een heel stuk minder dan de oxazepam en daar wil ik het met Erik morgen ook over hebben. Wat jij zegt over het langzaam overzetten van Oxazepam naar Diazepam vind ik een hele goede tip. En bij Erik zal ik dus weer aangeven dat ik de avonddosering wil behouden. Of het dalijk nou met oxazepam is of diazepam maakt me niet uit. Maar de afkick die ik nu overdag krijg, dáár zocht ik hulp voor. Dus waarschijnlijk krijg ik een afbouwschema via diazepam waarvan ik alleen de ochtend en middag dosering afbouw. En de avonddosering blijft dan hetzelfde. Wat jij bedoelt snap ik nu iets meer: Diazepam werkt na een tijdje beter omdat door de lange halfwaarde tijd de spiegel iets gaat opbouwen. Maar ik heb daar de kans niet eens voor gekregen want ik moest in 1 keer een 'omgerekende dosering diazepam' naar 75% doen en een week later naar 50% en een week later naar 25% en enzovoort. Dat gaat nu via Erik hopelijk veranderen en kan ik met een nieuwe start beginnen.
 3. @Robbin En niks verkeerds hoor over je advies. Je bent erg op de hoogte van benzo's en de afbouw er van en ik waardeer je uitgebreide reactie heel erg! Vooral omdat je ook nog eens ervaring hebt met Erik Paling. Ik heb donderdag mijn intake bij hem en zal zeker te weten als ik jou zo hoor met een goede oplossing komen voor mijn probleem. Ik vind het ook niet zo erg om wat klachten te ervaren met de diazepam in het begin, want ik ben nu wel erger gewend met de afkickverschijnselen. Zo lang ik maar via een arts rustig kan afbouwen op het tempo wat ik zelf graag wil. En mijn vraag is ook om niet geheel af te bouwen, maar vooral de dosering die ik overdag er later bij heb gehad. De avonddosering die ik altijd zo nodig neem bevalt mij prima en is een uitsteke de toevoeging op mijn andere medicatie ( Fluoxetine ). Dit zal iemand als Erik hopelijk wel begrijpen. Ik neem namelijk al 2 jaar lang zo nodig 30mg oxazepam voor het slapen en pas in een moeilijke periode kwam daar een paar weken 2 x 30mg overdag bij. Daar is dit probleem door gekomen. Voorheen nooit afkickverschijnselen gehad en nu echt heftig.
 4. Wow dit verhaal klinkt nog heftiger dan het standaard veel te snelle afbouwschema wat je krijgt van de huisarts! En dit is dan gespecialiseerde hulp? Als het op vrijwillige basis is dan zou ik daar stoppen en via je huisarts om alternatieve behandeling vragen, die je wel nodig heb als ik het goed begrijp. Misschien therapie in combinatie met een psychiater? Ik heb goede ervaringen bij PsyQ voor angst gerelateerde klachten. Al is dit natuurlijk per persoon anders. Ik heb er stappen kunnen maken, maar ben bijvoorbeeld niet 'genezen'. Maar dit verhaal wat ik lees klinkt echt onmenselijk, bijna een horror verhaal. Echt heel bizar.. ik hoop dat je een manier weet te vinden om de behandeling elders te kunnen doen.
 5. @Robbin @Moedig @doorbijter Bedankt voor jullie reacties. Diazepam heeft net zoals Oxazepam geen tijd nodig om z'n werk te doen, daar dit gewoon een benzodiazepine is als de rest. Het voordeel is inderdaad dat het lang in je bloed blijft zitten door een actieve metaboliet. Ik merk gewoon een verschil in werking omdat de Oxazepam een kortwerkend middel is met een piekwerking ( dat voel je heel erg ) en Diazepam heeft dit weer niet. Dus sowieso gevoelsmatig is Diazepam een milder middel, maar inderdaad handig om af te bouwen omdat je door de halfwaarde tijd een spiegel opbouwt. Wat ik me afvraag is waarom sommige sites 9mg dia zeggen voor 30mg oxa en andere sites en de Aston Manual zeggen 15mg dia. Dan zijn de klachten ook nog eens te verklaren omdat ik te weinig Diazepam krijg. 30mg Oxazepam is trouwens niet veel hoor, maar klinkt al snel veel omdat je bij de huisarts alleen maar 10mg krijgt. Bij een angstoornis zijn zulke hoeveelheden vrij normaal, vooral als je het een lange tijd neemt en dan tolerantie opbouwd. Voor slapeloosheid is de begindosis zelfs 15mg en wordt tot 50mg voorgeschreven. En 9mg diazepam tegelijk met 30mg oxazepam lijk me wel heel erg veel, dat is dan de dubbele dosis van wat ik normaal neem en dat komt mijn afkick niet ten goede. Ik wil wel in overleg met Erik voorstellen om inderdaad een deel te vervangen en zo langzaam aan tot alleen maar Diazepam. Ik ben erg benieuwd naar het gesprek!
 6. Beste forumleden, Ik ben gisteren begonnen met de oxazepam te vervangen voor diazepam om op die manier af te bouwen. Ik heb mijn avonddosering van 30mg oxazepam vervangen voor 9mg diazepam ( op voorschrift en wat volgens iedere site ook klopt ). Tot mijn schrik reageerde ik hier best heftig op. Dit gevoel was totaal niet zoals oxazepam en werd juist angstig. Ook had ik last van lichte ontwenningsverschijnselen en werd ik er juist opgewekter / meer helder van. Heel vreemd.. ik weet wel dat het zeldzaam is dat men hier averechts op kan reageren maar dit leek mij niet het geval bij mij aangezien ik dit nooit heb gehad bij oxazepam, temazepam en bromazepam ( laatste 2 ooit sporadisch genomen ). Betekend dit dat mijn lichaam hier gewoon niet goed op reageert of is dit dan toch een te lage dosering? Volgens de aston manual zou eigenlijk 15mg diazepam gelijk staan aan 30mg oxazepam, maar verder op iedere site staat omrekenfactor 0,3 . Ik las ook dat mensen vaker last hebben van de omschakeling. Ik heb deze week een afspraak bij Erik Paling dus ik denk dat ik eventueel via overleg met hem dan toch liever afbouw met oxazepam. Diazepam is in theorie wel een handig middel om af te bouwen maar als ik er zo op reageer dan doe ik het liever met een middel waar ik wel goed op reageer.
 7. Ik lees nu las dat je zei 3 x 3 maal 2mg. Dus dat is inderdaad precies goed! Wat @Robbin al zegt kan je inderdaad het stap voor stap veranderen. Geleidelijk is sowieso het beste. Al kan je zelf kijken hoe je er op reageert als je het in 1 keer doet. Als dat goed gaat dan lijk me dat je lichaam daar snel aan went.
 8. Volgens de omrekentabellen is 1mg bromazepam gelijk aan 1mg diazepam. Dus als jij 3 x 6mg slikt = 18mg. Dan is 3 x 2mg diazepam = 6mg veel te weinig. Ik zou dit dan wel even aankaarten. Verder bouw je met bromazepam amper een spiegel op en met diazepam veel meer. Als je chronisch benzo's neemt voor een angststoornis dan lijkt me diazepam sowieso de beste keuze. Dit heeft geen pieken en gaat met afbouwen ook langzamer uit je bloed.
 9. Als ik het goed begrijp, kan je dus bij Erik Paling terecht ( indien plek ) voor je benzodiazepine afbouw als je er niet met je huisarts uitkomt? En de voorschrijving van de medicatie loopt dan ook via Erik neem ik aan? Ik heb even z'n site doorgelezen en ik ben erg benieuwd naar de mogelijkheden. Vooral dat stuk stress wat je krijgt bij de huisarts van onbegrip en het snel willen afbouwen en je daarmee afdwingen, vergroot juist enorm de kwalen.
 10. Ik ben ook aan het afbouwen met oxazepam. Heb diazepam gekregen terwijl ik al bezig was, dus ik probeer het nog even op deze manier. Ik neem al een aantal jaar oxazepam voor het slapen en ik was altijd bewust van de kans op verslaving en de tolerantie, dus ik probeerde altijd een aantal nachten er tussen te houden. Ik nam 30mg s'avonds als aanvulling op de 20mg fluoxetine. Heb een moeilijke periode achter de rug waar ik 2 weken lang 3 x 30mg nam. Daarna weer terug naar 1 x 30mg ( in de avond ). En voor het eerst dus last van ontwenningsverschijnselen. Ik ben toen naar 3 x 20mg terug gegaan ( dus van 3 x 30mg naar 3 x 20mg ) en dat ging maar net. Nu zit in op 1 x 20mg s'avonds ( dit alles in een maand ). Je hebt soms dagen als je je lichaam te veel belast dat het erger is. Maar ik merk ook juist als je te veel op je bed ligt en je huis niet uit komt, dat het dan alleen maar erger wordt. Mijn tip wat echt goed helpt: probeer positieve ervaringen op te doen. Laat je meeslepen door een vriend of partner de deur uit en probeer je focus er vanaf te halen. Door afleiding en positieve ervaringen gaat het al snel een heel stuk beter. En maak je niet druk om dat je even een stapje terug moet doen, dat hoort er bij.
 11. Ga naar je huisarts en leg het probleem uit. Dat je langzaam wilt afbouwen vanaf je dagelijkse dosering van 40mg. Hoe kwam je in eerste instantie aan die 40mg dan? Via die arts moet je dat vragen. En anders is dus de huisarts je 2e optie. Die MOETEN je helpen. Gewoon duidelijk zeggen dat je een probleem hebt, wat je plan is en zeggen dat je via de ggz ( blijkbaar ) niet de juiste hulp hebt. Vraag anders om een verwijzing bij je huisarts met urgentie bij een andere instelling.
 12. Gelukkig geen hoge dosering, met een mooi afbouw schema kom je er wel vanaf. Een taperingstrip blijkt niet zo snel gegeven te worden ( kost veel geld ). Je zou zelf zo'n goedkoop weegschaaltje op bol.com kunnen kopen en dan zelf je dosering zo verlagen. Dus eerst een tablet wegen, en daar een bepaald percentage afhalen. Met deze doseringen zou ik me niet heel druk maken! Dat scheelt ook nog eens de helft van hoe je de klachten volhoudt.
 13. Maar je krijgt een psycholoog, maar geen bijpassende hulp van een psychiater? Is toch vreemd, het wordt erkend dat je te snel hebt afgebouwd maar er wordt verder niks mee gedaan. Wat dacht je van een afbouwschema vanaf 40mg? Dat moet je gewoon eisen en anders een second opinion vragen.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...