-
Aantal bijdragen
244 -
Geregistreerd
-
Laatst bezocht
-
Gewonnen dagen
4
Soort bijdrage
Profielen
Forums
Kalender
Alles door MijnGerrit geplaatst
-
Sorry is niet nodig, Oskar. Ik had al zo het opgevat dat je alleen wat voor jezelf aan het schrijven was. Het bezoeken van een zelfhulpgroep werkt niet voor iedereen, maar is voor anderen weer wel een belangrijk onderdeel om droog of clean te worden en, belangrijker, te blijven. Het is vaak zoeken wat voor jezelf het beste recept is. Voor mijzelf is het belangrijk dat ik mensen in de ogen kan kijken, hun stem kan horen, de mimiek kan duiden. En wat ik al zei, is voor mij het moeten formuleren duidelijker voor mezelf, dan iets in een stukje tekst te presenteren. Dat laatste is minder “echt” voor mij. Nieuwe deelnemers in een zelfhulpgroep vertel ik vaak, dat ik wel een maand of twee heb moeten wennen aan het bezoeken van zo’n groep. Ik weet niet hoe vaak je bent geweest, maar als iemand na één keer besluit dat zo’n groep niets is, heeft het in mijn ogen geen echte kans gegeven. Maar hoe dan ook, het belangrijkste is dat je naar een manier voor jezelf zoekt om wakker en scherp te blijven. Hoe je dat doet, maakt niet uit; als het maar werkt. Hou je goed!
-
Oskar, jouw draadje "Ruwe schetsen" begint ook reacties te krijgen, waar je ook op reageert. Dan schrijf ik ook maar een berichtje. Je bent aan het denken welke hulp je in kunt zetten om niet meer te drinken en te roken. Zelfs al een afspraak bij de huisarts en dat is prima natuurlijk. Wat voor mij erg goed heeft gewerkt en dat nog steeds doet, is in contact blijven met lotgenoten. Ik bedoel dan contact in de vorm van meetings bij een zelfhulpgroep. Het voordeel is dat je daarmee een moment in de week hebt waarbij je jezelf wakker kunt houden, scherp kunt blijven ten opzichte van je verslavingsgevoeligheid. Je kunt je verhaal kwijt bij mensen die begrijpen waar je het over hebt. Je hoort de verhalen van anderen, die je weer aan het denken zetten. En misschien wel het belangrijkste (voor mij) is, dat wat er in mijn hoofd speelt vaak anders en duidelijker wordt als ik het in begrijpelijk Nederlands moet formuleren voor anderen. De kronkels die ik in die gedachten hebt gemaakt, worden eruit gestreken, als het ware. Misschien is het (toch) wat voor je. Hoe dan ook: succes, hou je goed.
-
Hallo @Anoniem85, Welkom hier. Je oorspronkelijke bericht is op de afdeling alcohol terecht gekomen en nu kennelijk verplaatst naar de juiste plaats. Ik weet niet of ze je daarover hebben geïnformeerd. Het is hier niet zo druk, jammer genoeg. Terwijl er toch veel naasten moeten zijn. Vrij recent waren er een paar naasten, die op zoek waren naar een maatje. Je zou daar eens kunnen kijken. ik heb daar ook wat andere opties voor steun aan naasten beschreven. Misschien heb je er iets aan. Hou je goed!
-
Goedemorgen @BrassByte, welkom op dit forum. Voor de goede orde: ik ben geen naaste, ik heb zelf veel gedronken en ben ruim 10 jaar “ droog”. Dit onderdeel van het forum is voor naasten `zoals jij. Het leeft hier niet echt, dus ik weet niet of je hier een maatje gaat vinden. Als je hier wat leest, zijn er nog niet zo heel lang geleden een paar deelnemers geweest die elkaar leken te gaan ondersteunen. Ik weet niet of en hoe dat is afgelopen. Je zou een van hen een persoonlijke boodschap kunnen sturen (envelopje rechtsboven als je ingelogd bent hier). Een partner in ontkenning is een hele lastige. Zo iemand moet gaan inzien dat het zo niet langer kan, dat er echt sprake is van een probleem. Als partner van een verslaafde kun je vaak weinig doen. Maar je hebt er wel last van, op allerlei manieren. In je eigen omgeving ga je waarschijnlijk ook niet de steun vinden, die je nodig heb. Omgaan met een verslaafde leer je niet op school, het zit niet in je opvoeding en is geen algemeen onderwerp van gesprek. Veel mensen zullen ook niet goed begrijpen waar je het over hebt, wat overigens ook de ervaring is van veel verslaafden. Misschien is het deelnemen aan een Al-Anon groep toch niet zo’n gek idee voor je, mocht het hier niet lukken een maatje te vinden. Je vindt daar in ieder geval herkenning en hebt in een klap waarschijnlijk meerdere maatjes. Dan krijg je ook meerdere verhalen, meningen, adviezen en dat is waardevol. Het verplicht je tot niets, dus je kunt altijd eens gaan kijken. Mijn advies is dan wel om niet na één bezoekje te zeggen dat het niets voor je is, maar ga minstens drie maal en liefst wat vaker, voordat je besluit om wel of niet verder deel te gaan nemen. In het oosten van Nederland zitten een aantal Intact zelfhulpgroepen, waar verslaafden en naasten in de groepen aanwezig (kunnen) zijn. Dat zijn dan overigens geen partners van elkaar. En Intact verzorgt cursussen voor naasten, die helpen om zelf sterk te blijven en een basis kunnen bieden in het omgaan met je verslaafde partner / kind / … Volgens mij zijn er meer instelling (buiten Tactus) die wat aanbieden voor naasten. Voor zover ik weet is dat echter steeds in combinatie met de behandeling van een verslaafde en dan heb jij er nu niets aan. Misschien kun je nog wat andere opties vinden, als je zoekt in je eigen omgeving. Je kunt ook nog eens op de MIND atlas kijken of je daar iets kunt vinden. Hou je goed.
-
-
Misschien zorgen dat je het niet meer vergeet, Oskar?
-
Hoe omgaan met verslaafde partner
discussie antwoordde op een sleepless van MijnGerrit in Zoek een maatje
Hallo Sleepless, dat is een nare situatie die je beschrijft. Net zoals je hier op de afdeling over alcohol hebt geschreven, staat als laatste afdeling op de site het onderdeel Naast ons. Dat is niet heel druk, maar je vindt er misschien nuttige informatie voor jou. Hou je goed -
Tevredenheid en verveling liggen soms erg dicht naast elkaar.
-
Hallo Wimmelt. Het blijft linke soep voor velen, hoelang je ook droog bent. Dat geldt ook voor mij, als ik naar eerdere stoppogingen kijk. Jammer dat het je is overkomen, maar je zit er goed in en pakt de draad weer op. Ik wens je daar succes bij en weet zeker dat dat helemaal goed gaat komen. Hou je goed Wimmelt!
-
Maakt dat ene glaasje nou echt wat uit, kun je je afvragen... maar ik weet voor mezelf het antwoord.
-
@lady jane, weer een mooie mijlpaal, 15 jaar zonder alcohol! Van harte gefeliciteerd Jane! Ja, we worden oud, maar wel onverdoofd. Het alternatief is vele malen slechter. Hou je goed!
-
Proberen tot innerlijke rust te komen kan helpen om vrijer van wensen te raken.
-
Hallo @Wen, het is niet zo druk op deze afdeling van het forum. Ik weet niet of Sophie1987 je berichtje ziet. Je kunt haar dit forum een berichtje sturen, mocht je dat willen. Als je bent ingelogd, zie je rechtsboven een envelopje staan. Als je dat aanklikt, wijst de rest zichzelf. Als je op zoek bent naar mensen waarmee je kunt praten over jouw situatie, dan kun je ook eens kijken bij de zelfhulpgroepen die ik hierboven al noemde. Hou je goed.
-
Oorverdovende stilte heb ik in mijn vakantie weer goed kunnen ervaren en dat vond ik best confronterend.
-
Ik was alweer iets anders aan het doen, maar bleef denken aan je bericht. Misschien heb ik me er in mijn reactie wat te makkelijk vanaf gemaakt. Je schreef “ Er is zo ontzettend veel gebeurd”. Ik weet natuurlijk niet wat er is gebeurd en hoef dat ook niet te weten. Zoals je het opschrijft, kan het van variëren van een paar keer flinke ruzie tot huiselijk geweld inclusief je kinderen, schulden, criminele activiteiten… Ik hoop dat dat allemaal niet speelt bij jullie. Hoe erger het is, hoe meer het nodig is dat je hulp zoekt, of dat jullie (samen) hulp zoeken. En even los van dit alles: ook voor partner kan het erg helpen in het clean/droog blijven als hij een zelfhulpgroep bezoekt (AA, Intact, Buitenveldert …).
-
Hallo @Sophie1987. Jouw partner heeft grote stappen genomen: hij heeft erkend dat hij een probleem heeft en heeft zich laten opnemen en is daar niet weggelopen. En is kennelijk niet teruggevallen in gebruik nadat hij weer thuis kwam. Stoppen met drinken (of met wat dan ook) is makkelijk, gestopt blijven is een lastige. Vaak komt er van alles naar boven en daar moet je als verslaafde in herstel mee dealen, onverdoofd. En bij partner en andere naasten is er misschien angst voor een terugval, maar kan er ook ruimte ontstaan om over de afgelopen tijd na te denken over alles wat er is gebeurd. Dat is de situatie waar jij nu in zit. Op het alcoholforum kreeg je al een reactie op je bericht daar, dat je eens contact zou kunnen zoeken met een al-anon groep. Een andere optie is om een Intact groep te bezoeken. Dat zijn ook zelfhulpgroepen, maar daar zit je met verslaafden in herstel en vaak met andere naasten. Dat klinkt misschien vreemd, maar het werkt prima. Bij Intact zijn ook cursussen voor naasten. Mogelijk hebben ze bij de instelling waar je partner opgenomen is geweest, ook mogelijkheden om jullie samen tijdelijk te begeleiden. Daar zou je ook eens navraag kunnen doen. Ik hoop dat het jullie gaat lukken om een nieuwe start te maken samen en met de kinderen. Bij mij als verslaafde in herstel heeft dat wel een tijd geduurd. Ik moest eerst zelf weer onverdoofd de dagen door leren komen en vervolgens met mijn vrouw een nieuwe balans leren vinden.
-
pactdraadje voor baclofen, Refusal en Antabusgebruikers
discussie antwoordde op een bolletje van MijnGerrit in Thema's rondom alcohol
Hoi ZBB. Ik zie dit als een vraag van je. Ik ben het eens met Lady Jane en Roberto. Je bent al lang hier bezig. Je stopt voor een periode en valt dan terug. Je hebt al een aantal dingen geprobeerd die niet helpen. Tijd voor verandering, denk ik. Een opname is een verandering en zou je best een goed op weg kunnen helpen. Ik hoop dat je deze kans pakt. -
Neem te allen tijde een schilder die zijn eigen huis altijd netjes in de verf heeft staan.
-
Mijn partner heeft een alcohol verslaving
discussie antwoordde op een Kbmj van MijnGerrit in Thema's rondom alcohol
Hallo @Kbmj, Je kunt onderaan de eerste bladzijde van deze site de afdeling Naast ons vinden. Die is speciaal voor naasten van mensen die een verslaving hebben. Naast ons is niet zo druk, maar er is wel het een en ander te lezen waar je misschien wat aan hebt. Hou je goed. -
@pipa Vandaag is dan de dag dat je dochter de detox ingaat. Ik wens haar en jullie een goede start daar en hoop dat ze na de detox een prettige groep voor verdere behandeling vindt. Stoppen met gebruik van een middel of middelen is erg makkelijk. Zelf ben ik vele malen gestopt met drinken. Gestopt blijven is een heel ander verhaal. Na mijn behandeling heb ik een zelfhulpgroep opgezocht en, zoals ik eerder schreef, kom ik daar nog steeds. Zelfhulpgroepen kunnen een plek zijn waar je je verhaal kwijt kunt, waar mensen je goed begrijpen, waar je veel kunt opsteken van anderen die net iets verder zijn dan jij, of die net gaan deelnemen. Ook voor je dochter zou een zelfhulpgroep, na haar behandeling, mogelijk steunend kunnen zijn. Deelname kan voorkomen dat je terugvalt in gebruik, omdat je je bewust blijft van waar je vandaan kwam. In ruwweg het oosten van het land heb je Intact zelfhulpgroepen en een paar DJMIK groepen (die zijn specifiek voor jongeren). Op een aantal plekken in Nederland zijn Buitenveldert groepen en in heel veel plaatsten AA, CA en NA groepen. Intact, Buitenveldert en de -A groepen hebben hun eigen aanpak. Als ze gaat, is het het beste om minimaal driemaal deel te nemen, liefst wat vaker, voordat ze besluit of het wel of niet iets voor haar is. Nou, dit wilde ik nog even kwijt. Ik zal duimen voor jullie.
-
Hallo Pipa, welkom op dit wat stille onderdeel van het forum Verslaving de baas. Ik ben zelf een “verslaafde in herstel”, zoals dat wel genoemd wordt. Ik heb veel alcohol gedronken en ben daar nu ruim 10 jaar geleden mee gestopt. Ik bezoek (nog steeds) een of twee zelfhulpgroepen per week. Waar ook naasten komen. Je wilt je dochter graag steunen en vraagt om tips. Je kunt misschien beginnen met aan haar vragen wat ze nodig heeft van jou. Dat kun je voor de detox doen, maar ook nog een keer nadat ze daar doorheen is. Je kunt eens naar het filmpje van Els Noorlander kijken op het internet, het staat op YouTube. Een presentatie van 35 minuten over (alcohol) verslaving. Uiterst leerzaam en prettig gebracht. Veel naasten faciliteren de verslaving van hun partner, kind, vriend, ouder, broer, zus (…) door rommel op te ruimen, geld te lenen, weg te brengen of op te halen, gedrag te tolereren waar je het eigenlijk niet mee eens bent, hem of haar te verontschuldigen bij anderen (…). Dat gebeurt veelal uit liefde en betrokkenheid. Het is de vraag of het echt help, of dat het juist de verslaving in stand houdt. Er wordt wel gezegd dat je iemand met een verslaving het beste kunt helpen, door hem of haar niet te helpen. Grenzen stellen, bewaken en handhaven. Iets met zachte heelmeesters… Dit is lastige materie en iedere situatie is weer anders. Net zoals er zelfhulpgroepen voor verslaafden zijn, zijn die er ook voor naasten. Bij de Intact groepen ontmoeten (gestopte) verslaafden elkaar en zijn ook naasten welkom. Dat werkt goed. Specifiek voor naasten alleen zijn de Al Anon groepen. Deelname als naaste is dan niet zozeer om te leren hoe je je dochter kunt begeleiden, maar veel meer hoe je zorgt dat je zelf overeind blijft. Uiteindelijk heeft je dochter daar, naar mijn mening, ook het meeste aan. Je dochter gaat een dagbehandeling in groepsverband in. Soms hebben instelling voor verslavingszorg ook een programma of een contactpersoon voor naasten. Dat zou je kunnen navragen. Ook zijn er cursussen voor naasten, waar je in groepsverband in een aantal sessies veel informatie kunt opsteken. Stoppen met gebruiken van een middel of middelen kan makkelijk zijn. Gestopt blijven is een stuk lastiger voor veel mensen. Ik hoop natuurlijk dat jouw dochter dit allemaal fluitend te boven komt. Het komt echter best vaak voor, dat het een aantal pogingen kost voordat iemand echt kan stoppen. Ik wil niet pessimistisch zijn, maar hou er rekening mee dat het zo kan lopen. Hou je goed, Pipa
-
Beste @rabi5609. Ik vind het ook niet meer dan normaal om je te bekommeren om jullie zoon. Zoals ik al aangaf, weet ik niets van jullie situatie. Wat ik wel uit ervaring weet is dat regelmatig naasten voor hun verslaafde zoon, dochter, man... zoveel hulp bieden, dat hun eigen leven alleen daaruit bestaat. Waarbij de verslaafde dan ook soms niet voor zichzelf hoeft te zorgen omdat alles toch wordt opgeruimd, financieel weggeruimd, vergoelijkt, noem maar op. Zo'n naaste werkt dan eigenlijk mee aan het in stand houden van de verslaving, zou je kunnen zeggen. Begrijp me goed: ik zeg niet dat dat bij jullie het geval is. Ik werd getriggerd doordat je schreef "...we zitten nog steeds in de hel...". Ik las elders op het forum dat jullie zoon is opgenomen. Ik hoop van harte dat dit het keerpunt mag zijn. Jullie hebben met een ervaringsdeskundige (alcoholist in ruste) gesproken. En jullie hebben nu hopelijk wat tijd om aan jezelf te werken, zoals je schrijft. In Nederland hebben we Al-Anon groepen, specifiek voor mensen met een familie- of gezinslid, vriend ... die verslaafd is aan alcohol. Die zijn er bij jullie ook wel, denk ik en waarschijnlijk wist je dat allang. Ik ben erg enthousiast over zelfhulpgroepen; misschien ook wat voor je zoon als hij weer uit de behandeling komt? Ik help jullie van een afstandje hopen dat deze opname van je zoon succes gaat hebben.
-
Je moet niets, Swappie. Het is echt aan jou om te bepalen wat je nog voor hem wilt doen, of denkt te kunnen opbrengen. Dat kan niemand anders voor je doen. Ik heb al vaker gemerkt dat naasten regelmatig zo lang proberen om iemand zo goed mogelijk gezond te houden en te overtuigen zich te laten helpen, dat ze zelf richting overspannen en oververmoeid gaan. In mijn ogen zijn ze zichzelf dan vergeten. Ik hoop dat hij zich straks wel gaat melden en zich laat opnemen. Hij is nu misschien bang omdat hij zich niet kan voorstellen hoe hij zonder drank en medicatie het leven aan moet. En dat hij tijdens die opname gaat merken dat het wél kan zonder middelen; of in ieder geval zonder heel zo’n cocktail van pillen. En laat hij zich niet opnemen, of is hij binnen een paar dagen weer thuis, dan is het aan jou om eerst voor jezelf te zorgen. Dat kan betekenen dat het contact met hem minder wordt, dat je sommige dingen gewoon niet meer voor hem doet, of dat je de relatie opm pauze zet, of beëindigd. Ik denk dat je in gesprek met lotgenoten misschien beter kunt bepalen wat je zelf wilt en kunt. O ja, dit forum is openbaar. Iedereen kan hier lezen. Misschien is het beter om de plaatsnaam uit je laatste bericht te verwijderen i.v.m. mogelijke herkenning. Als je op de … rechtsboven in je bericht klikt, kun je je bericht aanpassen. Hou je goed.
-
Hallo @Swappie, het is wel heel aardig van je dat je nog steeds probeert er voor je vriend te zijn. Zoals je nu ervaart, is het vaak erg lastig om tot iemand die drinkt (of slikt, spuit of wat dan ook) door te dringen. Soms is alleen het idee om te (moeten) stoppen al heel beangstigend voor zo iemand. Soms is het kwartje nog niet gevallen, zoals hier wel wordt gezegd. Of is iemand nog niet "rock bottom" gekomen... Dan kun je als naaste op je kop gaan staan en gebeurt en niets. Het leven van een naaste, zoals jij, wordt vaak sterk beïnvloed door zo'n verslaafde partner, ouder, kind, vriend. Het levert veel verdiet op, gevoelens van onmacht, boosheid. Je leeft dan je eigen leven niet meer, als het ware. Om niet het contact met iemand te verbreken, is het vaak nodig om grenzen te stellen aan wat je wel doet en toestaat; en wat niet. Zodat je niet helemaal wordt meegetrokken in een anders verslaving. Dat is heel lastig en vaak kun je er ook niet met familie, vrienden en kennissen over praten. Er zijn wel mogelijkheden voor jou om in contact te komen met lotgenoten en dat kan erg helpend zijn. Niet omdat ze weten hoe je je vriend uit zijn verslaving haalt, maar wel omdat ze je kunnen helpen om zelf overeind te blijven en je eigen leven zo goed mogelijk te leiden. In veel plaatsen in Nederland vind je een Al-Anon groep, een zelfhulpgroep voor naasten van alcoholisten. Op www.al-anon.nl vind je daar informatie over. Woon je ergens tussen Almere, Zwolle, Hardenberg, Enschede, Winterswijk, Zutpen, Apeldoorn dan zit er een Intact zelfhulpgroep bij je in de buurt, waar naasten welkom zijn. Op www.tactus.nl/overzicht-intact/zelfhulpgroepen vind je ze terug. Op www.tactus.nl/hulp-voor-naasten/ vind je meer informatie waar je misschien wat aan hebt; zo zijn er ook cursussen specifiek voor naasten. Hou je goed Swappie.
-
@Swappie, mooi dat hij echt op wachtlijsten staat. Ik ben zelf alcoholist in ruste, nu 10 jaar droog. Ik kan me echter nog goed herinneren dat ik niet echt betrouwbaar was. Dat werd later bevestigd door ervaringen die ik in andere gevallen heb opgedaan. Vandaar de achterdocht. Je weet niet meer wat je moet doen, schrijf je. Ik weet niet wat je bedoelt. Bedoel je om hem de tijd tot zijn opname goed door te laten komen, of om hem te bewegen nu al met alcohol te stoppen, of hem het huis uit te krijgen, of… ? Of bedoel je wat je voor jezelf moet doen om overeind te blijven? Ik wacht je reactie even af. Hou je goed.