Spring naar bijdragen

Domtoren

Forumdeelnemers
 • Aantal bijdragen

  14
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Recente profielbezoeken

976 profielweergaven

Domtoren's Achievements

Nieuw hier

Nieuw hier (1/4)

 1. Hoi Domtoren,

  ik heb vol verbazing jouw verhaal gelezen. Zulke hoge dosis. Maar wat goed dat het jou gelukt is , ik heb heel lang op 40mg Temazepam gezeten. Toen zelfs dat op een gegeven moment niet meer hielp , zei de arts dat meer ook niet zou werken. Ik kreeg toen een medicijn wat voor epilepsie bedoelt is . Want dat versterkte de Temazepam . Met die pillen ben ik eind 2013 gestopt. Midden 2014 Temazepam gaan afbouwen , op zich weinig last van bijwerkingen. Maar het lukt mij niet om onder de 20mg te komen. Ik heb geen last van angst of paniekaanvallen. Dus daar ben ik niet bang voor. Maar mijn dochter heeft 3 dagen over haar bevalling gedaan , daar was ik natuurlijk bij. En nog kon ik na die 3 zware dagen niet in slaap komen zonder temazepam. Op zich vind ik het geen probleem om een paar nachten wakker te zijn als ik daarmee van die pillen af zou zijn. Maar ik heb gehoord dat je in een psychose kan komen als je ongeveer een week niet slaapt. Daar zit ik echt niet op te wachten. Maar hoe kom ik van 20mg naar 10mg? En dan naar niks? Ik heb al van alles geprobeerd , alle tips die ik kon vinden op internet . Ik ben verder niet verslavingsgevoelig , ik heb nog nooit gerookt en drinken doe ik misschien 3 x per jaar ( feestje) . Ik vind het dus onwijs goed van jou dat het je gelukt is. Als je een tip op maat voor mij hebt , hou ik mij aanbevolen. 

  Groetjes Paulien 

   

  1. Domtoren

   Domtoren

   Dag Paulien,

   Dank je wel voor je bericht en leuk dat je mijn afbouw verhaal hebt gelezen. Ben inmiddels bijna een jaar verder en het gaat goed. Nog steeds geen benzo's, slaap echt goed (en ben super uitgerust doordat me slaap nu natuurlijk is), ben 18 kilo (bewust) afgevallen en zit goed in me vel. En dat is voor 100% te danken dat ik met die benzo's ben gestopt.

   Uiteraard heb ik jouw bericht ook gelezen. En ik kan me heel goed voorstellen waar je mee worstelt. Temazepam is echt een rottig goedje en het is wel fijn om de garantie te hebben om in slaap te komen. En de gedachte dat je zonder zit/moet houdt je wakker. Met het risico dat er een hoop dubbelingen qua informatie inzetten, geef ik je nog een aantal tips mee vanuit mijn eigen ervaring:

   - Je gaat niet in een slaap psychose komen. Wees daar niet bang voor. Dat gebeurd met mensen die bewust uit slaap (verhoren, bijzondere omstandigheden) worden gehouden. Hoewel de eerste dagen/week zonder slaap heel heftig zijn, gaat het lichaam uiteindelijk echt slapen. En je voelt je daarna zo goed. 

   - Realiseer je dat  het slapen met Temazepam feitelijk gelijk staat aan het niet slapen. Het goedje creëert een kunstmatige slaap. Je komt niet in de "diepe" slaap terecht, de REM slaap (waar je echt in uitrust) is er bijna niet. Je gevoel zegt dat je hebt geslapen, maar feitelijk is dat niet zo. Met name deze kennis hield me op de been toen ik twijfelde om weer een capsule (ik had die) te nemen.

   - De verslaving (helaas, dat is het) zit echt in het hoofd. Het lichaam en de geest zijn onwijs sterk. Dat kan ontzettend veel hebben. Ook al denk je van niet; uiteindelijk komt het altijd goed. Vertrouw daarop; het is echt de waarheid. Bovendien: na al die jaren is een groot gedeelte een placebo effect. Het effect van temazepan is- zeker na al die jaar-  vrijwel minimaal. 

   - Zie de risico's. Het is chemische rotzooi, het slaappatroon is volledig door de war, de kans op vallen (en botten breken) is groter, de hersenen raken van slag  etc etc. Het is ronduit gevaarlijk. Afbouwen en ermee stoppen gaat uiteindelijk het leven beter, completer, gezonder en uitgeruster maken. 

   - Ieder mens slaapt en er bestaan geen mensen die geen slaap behoeven. Kortom; niemand is de uitzondering dat degene alleen met dergelijke middelen in slaap kan komen. Veel mensen maken zich dit wijs, maar dat is puur excuses voor gebruik. 

   Naast deze inzichten uiteraard ook een paar tips:

   - verdiep je niet zozeer in artikelen over ontwenning, maar focus je op de meerwaarde. Ga informatie opzoeken hoe slaap nou eigenlijk werk. Ik heb bijvoorbeeld een smart watch (koste 24 euro)  gehaald. Ik ben mijn slaap gaan meten (ja dit kan :) ) en kwam zo steeds meer te weten hoe het voor mij werkte. Naast de wetenschappelijke artikelen over slaap ritmes, REM slaap, fase 1 en fase 2 kreeg ik data binnen. De slechte nachten waren duidelijk, maar na verloop van tijd werden ze steeds (ook in de metingen) beter. Je ziet je slaapritme herstellen en nu is het voor mij een sport om goed te slapen. Ik heb nog steeds slechte nachten (1 keer in de week), maar ik weet en ben gerust dat de andere 6 nachten top zijn. 

   - Schakel een (verslavings)arts in om je te begeleiden. Kies een rustige periode en ga rustig afbouwen. Steeds een beetje minder. Ik heb met (dat was de oxazepam) zelfs met een vijl de dosis steeds een beetje minder gemaakt. Gespecialiseerde hulpverleners kunnen je erbij helpen. Weet ook dat het gros van de hulpverleners het afdoen als iets waar je met 2 weken klaar moet zijn. Gelukkig zijn er ook specialisten. Maak daar gebruik van.

   - Ik heb me hele ritme aangepast. Vaste tijd naar bed, vaste tijd op (ook in de weekenden), vanaf 21:30 geen TV of smartphone meer, gezond eten, vanaf 14:00 geen koffie meer etc etc etc. Uiteindelijk valt het als een puzzel in elkaar en ging ik goede nachten maken. 

   - Neem er de tijd voor. Je hebt een stap gezet om er contact over te zoeken. Dat betekent dat je er klaar voor bent. Maak een plan en hou je eraan. Trek er gewoon 2 maanden voor uit en steeds een beetje minder. Met hulp van hulpverlening, kan je snel stappen maken. 

   - Realiseer je dat (ook op dit forum) uiteindelijk iedereen ervanaf komt. De verhalen die je leest zijn heel heftig. Maar uiteindelijk komt het goed (helaas lees je dat te weinig hier). Als ervaringsdeskundige: iedereen kan benzovrij slapen.

   Heel veel succes. 

   Hou je me op de hoogte?

    

  2. Paulien

   Paulien

   Hoi Domtoren, 

   dankjewel voor je reactie en tips. Op tijd naar bed gaan en op staan , dat doe ik al een tijdje.(heel saai soms). Maar dat van die smart watch wist ik nog niet en die vind ik persoonlijk geweldig! Niet dat ik van de gadgets ben , maar idd dat je je slaap "ziet" en meet. Een vorm van bevestiging , tenminste zo voel ik dat dan. 

   Er komt nu een hele rustige periode voor mij aan , dus die ga ik benutten om niet alleen jou tips maar ook van andere op te volgen. Ik heb sinds kort een nieuwe jonge huisarts, praktijk van de oude overgenomen , dus ik denk dat dat wel goed zit.

   En idd , focussen op het positieve en niet aan wat eventueel zou kunnen gebeuren.

   ik hou je/jullie natuurlijk op de hoogte!!

   groetjes Paulien 

  3. Kobus

   Kobus

   Allemaal leuk die dramatische verhalen van jullie maar waar kan ik Dormicum zonder recept krijgen??? ;)

 2. Domtoren

  Afgebouwd oxazepam

  Ha Piet, vervelend om te horen dat je een mindere week hebt. Uiteraard zijn het je eigen keuzes, maar ik lees dat je drinkt terwijl je net gestopt bent. Is dat wel zo verstandig? En ook nog de druk erbij om te stoppen met roken. Heel goed dat je zulke gezondheidsstapppen maakt, maar Rome is niet in 1 dag gebouwd.
 3. Domtoren

  Afgebouwd oxazepam

  Dat is ook herkenbaar! Als ik een avondje door drink dan lig ik er rustig 4 dagen "af" met een kater. Of dat te maken hebt met voormalig benzo gebruik of dat ik gewoon een dagje ouder wordt weet ik niet fijn dat het nu goed gaat! Groet!
 4. Domtoren

  Afgebouwd oxazepam

  Dag Pieter, Nee Pieter, dit zegt me niets. Wat zegt de huisarts ervan? Hoe is het de afgelopen dagen gegaan? Groet
 5. Domtoren

  Afgebouwd oxazepam

  Dag Piet, goed om te horen dat het beter gaat! Mooi! Van Citalopram is het bekend dat het emoties afvlakt. Misschien is dit het hetgeen wat je ervaart nu als een leeg gevoel. Het zal snel nog beter gaan en veel succes daarmee!
 6. Domtoren

  Afgebouwd oxazepam

  Dat is inderdaad wat ik bedoel Piet. Heel goed dat je met de HA overlegt. Bereid dat goed voor, beschrijf de symptonen goed, spreek uit dat je je mogelijk zorgen maakt over ontwenning Oxazepam en gewenning/bijwerking van Citalopran en kijk wat hij ervan zegt. Gelet dat je zo zorgvuldig hebt afgebouwd betekent dat je er op de juiste manier mee om gaat. Het gaat sowieso over en je gaat opknappen. Hou dat in je achterhoofd. Veel succes!
 7. Domtoren

  Afgebouwd oxazepam

  Hoi Piet, In mijn geval wel. Ik kreeg na een week of 6 rillingen, kou en een gevoel van gejaagdheid. Ging ook weer weg. Deze gewenningsverschijnselen staan ook in de bijsluiter. Dit kan een aantal weken duren. Zeker bij verhogingen van doseringen kunnen er effecten optreden. Zoals ik kan lezen heb je zeer zorgvuldig afgebouwd. Maar heb je recentelijk je dosis citalopram verhoogd. Je lichaam reageert dus op de aanwezigheid van Citalopran en de afwezigheid van Oxazepam. Allicht dat daar de oorzaak ligt. Overigens zou ik dit zeker met de huisarts bespreken. Bij mij zijn (inmiddels een jaar) alle verschijnselen weg. Ben af van AD en ook oxazepam. Ik voel me echt goed. Uiteindelijk komt het goed. Veel sterkte en bij twijfel: overleg met je arts.
 8. Domtoren

  Afgebouwd oxazepam

  Dag Piet, Kunnen het niet gewinningsverschijnselen zijn van Citalopram? Daarvan had ik juist (toe het ging werken) een gespannen en gejaagd gevoel van. Succes in ieder geval.
 9. Domtoren

  afzien

  Daar ben ik ook benieuwd naar. Hoop echt dat hij zich een stuk beter voelt. Hier nu de zesde maand in zonder de benzo's. Train volop, geniet van het leven en slaap beter als ooit tevoren (wordt echt uitgerust wakker).
 10. Inmiddels bijna 5 maanden verder en ben blij dat er geen terugval is geweest en alles gewoon erg goed gaat. Het slapen gaat goed, mijn functioneren gaat goed en voel me goed. Alle klachten zijn weg gebleven en eet en leef gezond. Dankzij goede voeding en sportschema ook weer op gewicht. Ik weet dat ik qua ontwenning minder klachten heb gehad dan anderen hier, maar wilde toch iedereen laten weten dat het nog steeds goed gaat. Ik kom nog wel frequent op het forum en lees mee. Ik leef nog steeds mee met iedereen die dit gevecht aan is gegaan.
 11. Ik heb tijdens mijn afbouw - welke volledig achter de rug ligt- ook last gehad van nachtmerries. Dit duurde bij mij omgeveer 2 weken. De benzo zorgt ervoor dat de kwaliteit van REM slaap/Droomslaap onder druk komt te staan. Deze fase tijdens het slapen zorgen juist voor emotioneel herstel (het verwerken van indrukken). Doordat je stopt neemt de kwaliteit van je REM slaap/ Droomslaap weer toe. In het begin uit zich dat in nachtmerries. Dat je droomt over herstel en terugval is logisch omdat je hier mee bezig bent. Nadat de nachtmerries ophouden ga je je snel beter voelen. Zie het als een ontwikkeling naar definitief herstel. Succes!
 12. Vandaag een maand zonder de benzo en dat voelt als een overwinning. Vier weken niet de gewoonte om tabletten in te nemen en te slapen, vier weken niet "als een roos slapen" en toch moe wakker worden en vier weken niet de drang om (ongeacht het tijdstip) benzo's te nemen. Zoals eerder beschreven heb ik last gehad van ongemakken en niet de heftige ontwenningsverschijnselen die hier door mensen beschreven zijn. Sinds afgelopen maandag zijn die ongemakken vrijwel volledig weg. Niet meer trillen, nauwelijks spierpijn, minder transpireren en vooral beeld en geluid weer "normaal kunnen verwerken". Ik heb wel een aantal "vage" situaties gehad. Afgelopen zondag was ik in een bioscoop (met 3D brillen) en ik had een aantal rare reacties (leken wel hallucinaties) tijdens de film. Tevens is mijn gewichtswisseling absurd (consequent gewogen op de ochtend). Zaterdag woog ik nog 94 kilo, maandag was dat 97,8 kilo en vanmorgen 94,6. Dergelijke wisselingen lijken mij buitenproportioneel. Vanaf afgelopen maandag gaat het ronduit goed. Ik denk er steeds minder aan en vooral: ik bemerk significante verbeteringen. Het opstaan blijft lastig, maar als ik eenmaal op de weg/op kantoor zit gaat het goed. Eindelijk weer normale gesprekken, lekker rondrijden in het land. Afgelopen dinsdag was een top dag. Uitgerust, lekker geslapen en zeer productief. Het werk waar ik normaliter 3 dagen over doe, was nu binnen 1 dag afgerond. Ik heb gewoon zin om weer te denken, dingen te ondernemen en voel me fit en vrijwel (er blijft iets van een mist in mijn hoofd) fit. Er zijn moeilijke momenten (kinderen die ineens wakker worden, s'nachts wakker, vroeg wakker), maar ik neem me voor dat het nog beter is om alleen te liggen dan een tablet in te nemen. Resultaat is dat ik uiteindelijk (kan een paar uur duren) in slaap val een voldoende rust heb. Tevens bemerk ik een verschil in het ademhalen. Ademhalen gaat zo relaxt en zorgt voor minder druk op mijn borst. Hierdoor heb ik geen paniekaanvallen en lijkt het (of voelt het) of ik beter in conditie ben. Net alsof de benzo's de afgelopen periode mijn ademhaling negatief hebben veranderend en nu hersteld is. Het stoppen met de benzo's lijkt zich terug te betalen. Ik hoop oprecht dat een ieder die stopt met benzo's zich uiteindelijk zich zo voelt.
 13. Hallo Gaba, Het gaat goed! Nog steeds last van ongemakken, maar nog steeds geen benzos. De nachten zijn vaak raar (veel nachtmerries), maar het gaat. Ik heb wel veel spierpijn (boven benen) en op de weg en bij drukke gelegenheden merk ik wel dat mijn geest moet wennen aan de situatie.Het wordt op dagbasis beter en zet door richting een benzo vrij bestaan. Ik heb een "zwak moment" gehad afgelopen dinsdag toen ik om 03:00 wakker was en niet in slaap kon komen, maar heb languit gelegen en heb zo mijn rust gepakt. Samengevat: het gaat redelijk goed. Slaap gaat redelijk tot goed en de ontwenningsverschijnselen beperken zich tot spierpijn, onrustige gevoelens, trillen (is nu weg) en overgevoeligheid voor geluid/beeld. De ervaringen die ik hier lees staan daar haaks op en ik lijk wel een uitzondering. Ik heb vandaag alle tabletten uit het huis gegooid. Een extra steun in de rug om hiermee te stoppen. Geeft een onbehagen, maar goed gevoel. Dagelijks lees ik de ervaringen op dit forum en hoop dat de "stoppers" het goed vergaat. Heel veel sterkte!
 14. Bedankt voor jullie reacties! Ik zie mede lotgenoten inderdaad verschrikkelijk knokken met hun strijd. En ik heb heel veel respect en waardering voor degene die deze strijd voeren. Ik heb de afgelopen maanden veel houvast gehad aan dit forum (heb veel mee gelezen) en dat heeft me een goed inzicht van hetgeen wat te verwachten is gegeven. Daar ben ik dankbaar voor. En ik heb veel medeleven met degene die hierdoor heen moeten. @ Shakemarieke Ik denk inderdaad dat jezelf je tempo moet bepalen. Zeker met de verantwoordelijkheid met kinderen, begrijp ik je afweging heel goed. Het afbouwen met diazepam heeft bij mij goed gewerkt. Enige pech die ik had is dat ik de tabletten (ik had alleen van 10mg) op een gegeven moment moeilijk te splitsen waren (verkregen op de zwarte markt). Het laatste stapje (kreeg het tot ongeveer 2mg redelijk compleet) was een forse. Gelukkig vallen de verschijnselen (vooralsnog) mee en zijn het (bij mij) voornamelijk ongemakken. Ik wens je heel veel succes met het verder afbouwen en ik zal je op dit forum volgen. @Gaba Ik hou jullie zeker op de hoogte. Ik heb vertrouwen in mijn "pad" en ik denk ook die ervaring waardevol is op dit forum. En ik heb jouw indrukwekkende verhaal gelezen en dit heeft me ook geholpen. Heel erg bedankt daarvoor!
 15. Dag forum bezoekers, Hierbij mijn verhaal en introductie. Inmiddels ruim 2 jaar geleden begon ik met het nemen van Oxazepam. Na enkele nachten wakker te hebben gelegen (kinderen hadden gebroken nachten) heb ik een advertentie op internet gezet voor Oxazepam. Al vrij snel kreeg ik diverse mail binnen n.a.v. mijn oproep. Heel gemakkelijk bestelde ik de doosjes en vrij snel kocht ik tevens Temazapam “erbij”. Ze werden keurig voor mijn voordeur afgeleverd. Iedere avond nam ik de pammetjes en ik sliep als een roosje. Heerlijke nachten en ik zag er geen kwaad in. Ik sliep, ik functioneerde en alles verliep goed. Eerste (onbewuste) ervaring: foute boel Achteraf kreeg ik de eerste wake-up call in april 2015. Ik ging voor 10 dagen naar Amerika en had tevens wat Oxazepam in mijn koffer mee genomen. Bij aankomst constateerde ik dat de strips (waarschijnlijk temperatuurwisseling in het luchtruim) onbruikbaar waren geworden. Omdat ik op dat moment dacht dat ik er niet afhankelijk van was, nam ik het ter kennisgeving aan. Wat mij opviel was dat ik een zeer heftige reactie kreeg. Ik kon niet meer slapen, niet meer eten, was volledig de weg kwijt en was echt zeer onrustig. Mijn verblijf aldaar was desalniettemin geweldig (Las Vegas) dus ik dacht dat het met een jet-leg te maken had en daarom ging ik “door”. In deze tien dagen heb ik misschien 20 uur geslapen en ik ging uitgeput terug naar Nederland. Thuis sliep ik (met een oxazepam) ruim 14 uur achter elkaar en nadien was ik snel hersteld. Achteraf was dit te toe te schrijven aan het plotseling stoppen van de oxazepam. Paniek! In september 2015 kreeg ik ineens in de auto paniek aanvallen. Dat was een hele vreemde gewaarwording. Uit het niets kreeg ik ineens een fobie om in de auto te stappen. Tijdens het rijden kreeg ik het gevoel dat ik flauwviel en ik durfde ineens niet meer te rijden. Na een week schakelde ik de huisarts in. Nadat we het een aantal weken hadden aangekeken besloten we om te starten met een AD (Citrolapran). Om de bijwerkingen tegen te gaan kreeg ik een oude bekende voorgeschreven: oxazepam (maar moest deze ook op de dag gaan gebruiken). De paniek aanvallen verdwenen (door de oxazepam) en ik ging ook over om de oxazepam op de dag te gebruiken. De AD heb ik ruim 3 maanden genomen en ik constateerde dat ik er geen baat bij had. In overleg met de dokter heb ik deze in februari 2016 afgebouwd. Tevens ben ik gestopt met oxazepam op de dag te gebruiken en heb toen alleen s ‘nachts de pammetjes genomen. Ommekeer Hoewel ik goed sliep, verslechterde mijn functioneren op de dag. Ik kwam heel moeilijk mijn bed uit, kon me slecht concentreren, werd steeds onzekerder. Ik ging zakelijke afspraken afzeggen en steeds meer uit huis werken. Pas op dat moment kwam bij mij de gedachte op dat het gebruik van oxazepam/temazepam de aanleiding van dit alles kon zijn. Ik besloot me goed in te gaan lezen en stelde een plan van aanpak op. Afbouwen Ik heb mij ingevreten in de materie en heb een afbouwschema gemaakt. In april 2016 begon ik te minderen (gebruikte toen 100 mg oxazepam en 40 mg temazepam) door in eerste instantie de temazepam te elimineren. Ik besloot dit te doen door ze simpelweg niet meer in te nemen en dat werkte. Ik bleef met 100mg oxazepam over en ben deze steeds met een kwart gaan afbouwen per 2 weken. In mei 2016 blijf ik met 50 mg oxazepam over. Toen heb ik diazepam gekocht (jazeker, die waren ook in de aanbieding) en heb toen een mijn dosis oxazepam omgezet naar een gelijkwaardige dosis diazepam en ben vervolgens deze gaan afbouwen met steeds een beetje eraf. In de tweede week van Juni ’16 heb ik deze afgebouwd tot 0. Nu dus 2 weken “benzovrij”. Ontwenningsverschijnselen Tijdens het afbouwen heb ik naar mijn weten niet veel ontwenningsverschijnselen gehad. Ik kreeg ook geen meer energie, voelde me ook niet beter, maar kreeg geen nieuwe verschijnselen. De overgang naar de eerste nacht “benzo vrij” was enorm spannend. Mijn grootste vrees was niet slapen en de eerste nachten waren erg heftig. Ik lees dat benzo’s invloed hebben op de REM slaap en je geest minder verwerkt wanneer je benzo’s geslikt hebt. De eerste 4 nachten waren heel heftig. Ik sliep wel, maar schrok regelmatig van heftige nachtmerries wakker. Hele bizarre en heftige dromen en het leek inderdaad te kloppen dat ik qua verwerking een tijd stil had gestaan. Positief eraan was dat ik voor mijn gevoel wel 5-6 uur geslapen had (en dat vond ik op dat moment prima). Na deze 4 nachten kwam mijn eerste normale nacht. Hierin sliep ik gewoon goed (7,5 uur ineen stuk door). Inmiddels maak ik normale nachten en slaap ik goed. Verder bemerk ik een aantal ongemakken (het is handelbaar) na het stoppen. Trillen en beven, zweten, spierpijn en wat overgevoelig voor licht en geluid. De hersenen zoeken duidelijk nog naar de nieuwe balans. Positief is wel dat ik voor me gevoel steeds meer wat “van mijzelf” terugkrijg. Mijn gedachtes zijn anders, heb veel mij interesse voor mijn kids en begin ook weer wat op stoom op mijn bedrijf te komen. Ik hoop dat de komende weken de ongemakken verder afnemen en vooral dat de benzo’s definitief uit mijn systeem gaan. Ik let op mijn voeding en heb wat extra beweging in mijn schema “geïntegreerd”. Ik hoop dat dit de juiste zetten zijn. Juli gaat een kwestie van doorkomen zijn, in augustus ben ik een maand op vakantie in het buitenland (geen toegang tot benzo’s) en dan hoop ik er eind augustus er een definitieve streep (einde ongemakken, niet meer continu in mijn gedachten en bovenal de ingeslagen weg voltooid) door mijn benzo verslaving te zetten. Mocht iemand nog tips hebben, dan hou ik me aanbevolen. Mijn tips: - Koop al je medicijnen bij de apotheek, ga nooit de zwarte markt op. - Ondanks dat ik zelf heb afgebouwd: laat je begeleiden door een arts. Ik durfde niet uit schaamte, maar dit had me zeker geholpen. - Gebruik het internet, maar realiseer je dat sommige ervaringen in het heetst van de strijd zijn geschreven. De verhalen met een goede afloop kom je zelden tegen. Ik hoop dat mijn ervaring ook bijdraagt bij het besluitvorming en uitvoeringsproces voor andere om hun benzo verslaving definitief achter hun te laten.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...