Spring naar bijdragen

Voorstellen Livia


Livia

Aanbevolen berichten

Goedemorgen,

 

Na lang zoeken heb ik deze website en dit forum gevonden. Al veel informatie gelezen en ook de hele handleiding van prof. Ashton doorgenomen.
Graag wil ik mijn verhaal doen.

 

Ik ben een vrouw van 49 jaar en gebruik al zo'n 10 jaar bromazepam, 3 mg een halve tot hele tablet voor het slapengaan. Dit middel heb ik oorspronkelijk voorgeschreven gekregen tijdens een burn-out via de huisarts en later kreeg ik het van de reumatoloog omdat ik zo slecht sliep vanwege pijn. Ik ben nooit meer dan 1 tablet voor het slapen gaan nemen. 
Vanwege heftige gebeurtenissen in ons gezinsleven de afgelopen jaren ben ik dit middel altijd blijven gebruiken. Ik heb een zorgachtergrond en heb daar wel veel dingen gezien mbt hoog gebruik van kalmerende middelen, ik dacht dat het allemaal wel los liep met mijn gebruik van benzo's.

Tot vorig jaar mijn recept op was en ik een week zonder zat door miscommuncatie met de reumapoli. Toen ben ik erg geschrokken van de ontwenningsverschijnselen. Ik kreeg enorme flashes (elektrische ontladingen) in mijn hoofd en vooral bij geluiden. Ook een hevig angstig gevoel in mijn lijf met misselijkheid en duizelingen. Kortom ik had toen vrij snel door dat dit geen snoepjes waren. 

Op dat moment was het echter nog niet wijs om te stoppen hiermee, maar voelde me wel gewaarschuwd.

 

Zo'n 4 maanden geleden ben ik dan wel begonnen met afbouwen, eerst een maand 3/4 tablet, toen een maand een half tablet, toen een kwart en de laatste week ben ik zonder bromazepam.

En ik moet eerlijk zeggen het valt me toch zwaar, van nachten niet slapen tot nachten extreem slapen (en dromen) nog steeds heftige flitsen in mijn hoofd vooral bij het horen van een geluid, moeilijk concentreren, vergeetachtig. Ben ook zeer humeurig geweest (arme gezinsleden) dat lijkt nu wat af te nemen.

Maar wat mij zo verbaasd is dat ik mijzelf helemaal niet tot een verslaafde rekende, ik sloeg immers ook wel eens een avond over, ik was er niet van afhankelijk dacht ik. Totdat ik nu zie dat Bromazepam een lange halfwaarde heeft. En het bij mij dus pas na een dag of 5-6 na stoppen symptomen gaat geven.
Kan je ook met deze dosis al verslaafd zijn en dat het zoveel klachten geeft als je ermee stopt? Nu ben ik wel erg gevoelig voor geneesmiddelen zelfs met homeopathie en ook koffie/cola e.d. moet ik uitkijken. Dus dat zou misschien een verklaring kunnen zijn?

 

Hartelijk dank voor het lezen van mijn verhaal en ik hoop op jullie adviezen hierin. Ik had de huisarts hier trouwens niet in betrokken omdat ik dacht dat het mijzelf wel zou lukken....

 

Lieve groet en respect voor allen die deze weg al gingen! 

 

Livia

 
bewerkt door Livia
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo Livia,

Welkom op het forum en goed dat je jouw verhaal wilt delen met anderen. Ik rekende mezelf ook niet tot de verslaafden totdat ik besloot te stoppen met Clonazepam. Dan pas merk je hoe verslavend de benzo's zijn. Ik heb de afgelopen 2 jaar waanzinnig veel gelezen hierover en ik zou het eigenlijk niet een echte verslaving willen noemen. Afhankelijkheid is misschien een beter woord. Wat mij opvalt is dat -uitzonderingen daargelaten- bijna niemand behoefte heeft om weer te gaan gebruiken zodra ze gestopt zijn of met afbouwen begonnen. Vreemde is dat het vaak ook niet werkt om weer te beginnen. De benzo geeft geen soulaas op korte termijn. De dringende behoefte om de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken bereik je vaak niet door weer te gaan gebruiken. Vaak geeft dat zelfs een omgekeerd effect. En dat maakt het anders dan de verslavende middelen waarbij de behoefte op korte termijn weer bevrediging geeft.

En daarnaast duurt het nu eenmaal vele langer voordat je lichaam en brein weer hersteld is na (langdurig) benzogebruik.

 

Maar zo te lezen ben je hartstikke goed bezig. Ik ken bromazepam niet goed maar de werking zal ongetwijfeld zo'n beetje hetzelfde zijn als bij de andere benzo's.

Vanaf welke dosis ben je helemaal gestopt?

En gaf de Ashton Manual geen omzetting naar Valium aan?

 

Ik hoop voor jou dat je al snel weer de oude zult worden. Bij iedereen is het anders. Sommigen zijn al vrij snel de oude en bij anderen duurt het erg lang.

 

Hou je taai want het gaat absoluut uiteindelijk helemaal goed komen. Ondanks dat je kunt meemaken dat het af en toe erop lijkt dat het een definitief iets is.

 

Wat me ook nog bezighoudt is je reuma. Heb je reuma gekregen nadat je bromazepam bent gaan gebruiken? Ik vraag dit omdat ik ook een aantal keer bij een reumatoloog ben geweest en de diagnose reuma kreeg. Ook had ik vreselijk last van mijn knieën. Daar zijn toen MRI scans van gemaakt en de specialist wilde opereren. 

Gek genoeg verdwenen mijn klachten enkele maanden nadat ik gestopt was met clonazepam. Maar zo heb ik nog wel een waslijstje met klachten gehad die allemaal verdwenen in de loop van de tijd.

 

Hoe dan ook, je bent al een week benzovrij!

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hey welkom

 

Ik kreeg ook Bromezepam... kortwerkend gedurende 6u en na 2 weken begon mijn lichaam al te flippen. Gekregen na burnout en 8 maanden met weinig of geen slaap. Blijkbaar had ik direct al tolerantie en begon mijn lichaam en geest afschuwelijk te protesteren. Wanneer je niet weet wat er gebeurt,, denk je gewoon dat je gek wordt. Ondertussen ben ik overgestapt omdat de afbouw van deze kortwerkende benzo te snel moest gaan vd dr overstapt op diazep en al sinds December ah afbouwen. En het is echt een werk van lange adem want als ik te snel ga kan mijn lichaam dit niet aan. Ik ben nu aan 2.91 mg en het is niet makkelijk meer. Het einde lijkt nog mijlenver weg ! 

Jij bent 'r al vanaf en je zal zien dat het alleen maar zl beter gaan eens je eraf bent. Erg hé eens eraf gaat het beter maar je mag niet te snel of het gaat slechter !

Succes, je redt het wel ! x

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Livia,

 

´Kan je ook met deze dosis al verslaafd zijn en dat het zoveel klachten geeft als je ermee stopt?´

 

Verslaafd is wel een erg hard woord. Dat woord zou ik liever reserveren voor verslavingsgedrag (dosisescalatie, probleemgedrag, zucht). Fysieke afhankelijkheid kan bij elke dosis optreden, zelfs na kortdurend gebruik. Bij dagelijks gebruik op lange termijn is enige fysieke afhankelijkheid bijna zeker, ongeacht de dosis.

 

Knap dat je er nu van af bent !

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bedankt voor de reacties! Excuus voor het woord verslaving, maar gezien de heftige reactie van mijn lijf voelt het wel bijna als zodanig denk ik. Maar afhankelijkheid is misschien wel beter ja. 
Ik vind het een nare fase nu omdat ik wel heel veel klachten heb en nog maar weinig voordeel zeg maar van het stoppen.

Maar ik heb gelukkig idd nog weinig behoefte om er opnieuw naar te grijpen, wel zou ik iets anders willen zodat deze fase snel voorbij gaat. Maar ik besef heel goed dat dat het probleem uiteindelijk niet oplost en ik hier "gewoon" doorheen moet.

 

De diagnose ontstekingsartrose kreeg ik nadat ik al een tijdje bromazepam gebruikte maar heb al van vrij jong af aan gewrichtsklachten Gaba. Ik ben dan ook heel benieuwd of daar nu ook nog wat verandering in zal komen. 

 

Ben nu heel duf heb vanmiddag 3 uur geslapen wat ik nooit doe overdag, ik probeer toch maar wat beter naar m'n lichaam te luisteren. Vanmorgen liep ik wel al om half 8 met de hond in de polder en ja het lijkt wel of daar een soort van grauwsluier weg is, dus we houden moed! 

 

hartelijke groet,

 

Livia

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ben heel moe momenteel, maar wou even laten weten dat die elektrische shockjes, vooral bij geluid in je hoofd, een ontwenningsverschijnsel is. Brainzaps genoemd, ik heb dit ook gehad en heel af en toe nu nog is. Kreeg ze tijdens gebruik al en bij stoppen ook nog aanwezig. Iedere nacht in bed, als ik bijna in slaap viel, kreeg ik ze. Nu bijna nooit meer, heel af,en toe nog eens.

In ieder geval, welkom hier! En het is een hele strijd, maar de moeite waard om te stoppen!

Liefs,

Ellendig

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goed om te horen dat je eraf bent, nu vooral volhouden! Je hebt best een lange tijd gebruikte.

Wel bizar dat je ene keer niet slaapt en andere keer heel veel. Zelf in afbouw lorazepam. De laatste fase volgens Ashton van 1 mg nar 0. Vannacht sinds lange tijd niet goed geslapen, waar ik van baal omdat afgelopen maanden vrij goed heb gehouden. Voor de rest wat klachten gehad als zweten, zware ademhaling, paniek aanval, spierpijn en druk op borst, die bij vlagen komen en gaan. Slaap is onrustig maar wel ok qua uren op vannacht na...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja naar he Ellendig die brainzapps het is echt een soort kortsluiting in je hoofd. Gisteravond kreeg ik een "schok" net voordat ik in slaap viel, ik stuiterde zowat m'n bed uit. Gelukkig eenmalig zo heftig. Jij ook veel sterkte!

 

Wat een heftige weg ook Benzozat, herkenbaar de symptomen die je beschrijft, heel veel sterke ermee! 

bewerkt door Livia
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ja, heel raar! Ik wist niet wat er scheelde met me en dacht dat ik een epileptische aanval of hersenbloeding of beroerte kreeg. Iedere nacht opnieuw dat vreselijke gevoel! Ik ging er mee naar de huisarts, maar die begreep helemaal niet wat ik bedoelde toen ik hem zei dat ik een soort elektrische shock kreeg in mijn hoofd, bij een geluid, toen ik bijna in slaap viel. Hij bekeek me, alsof ik gek was. Hij zei, iedereen krijgt een soort shockje als je in slaap valt, jij bent je er gewoon teveel van bewust. Naar een andere arts, zelfde verhaal gedaan, weer een blik, net alsof ik gek was, bètablokkers voorgeschreven gekregen. Nooit genomen hoor. Ben toen zelf maar beginnen googelen, tot ik brainzaps tegen kwam. Het beschreef precies wat ik ervaarde. Kwam toen ook tegen dat het van afbouw antidepressiva of benzo kon zijn. Ook bij hevige stress zouden sommige dit hebben. Het verdween de eerste maanden niet, maar was al ietsje meer gerust gesteld, dat ik eindelijk een verklaring vond voor dat enge, vreemde gevoel. Nu is het zo goed als verdwenen. Een enkele nacht, kan het soms nog eens terugkomen.

Hoop dat je snel verbetering mag merken! Het is een hele strijd, maar je gaat er komen!

Liefs,

Ellendig

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goedemorgen,

 

Inmiddels ben ik weer 3 dagen verder en ik merk dat ik af en toe momenten heb dat ik me heel erg rustig voel, een heel fijn gevoel moet ik zeggen! Het zijn nog momenten maar ik heb vertrouwen dat het steeds beter zal gaan.

Lichamelijk is het nog steeds lastig, ik heb overal pijn zelfs tot in mijn tanden en kiezen waar verder niets mee is. Heeft het ermee te maken? Geen idee, ik probeer er maar zo rustig mogelijk onder te blijven en als het te gek wordt neem ik een diclofenac hiervoor. Slapen gaat ook al heel langzaam iets beter al moet ik s'nachts nog wel eens vechten tegen de paniek maar dan doe ik het licht aan en ga ik wat lezen, ik weet dat ik dit moet "uitzitten" met de kans dat het echt beter zal gaan worden. De brainzapps nemen in rust al iets af, maar als er teveel gebeurt om me heen "ontploft" m'n hoofd nog steeds, gelukkig probeert m'n gezin een beetje rekening ermee te houden. Uiteindelijk hoop ik dat ze ook zullen merken dat het beter met me gaat.

Heb besloten om vandaag de bromazepam uit m'n nachtkastje te halen, ben al bijna 2 weken zonder nu! Ik ga het beneden leggen en de volgende stap is weggooien.

 

Wens jullie ook weer sterkte voor vandaag!

 

groetjes Livia

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 months later...

Ik kom een laatste bericht plaatsen. Het gaat goed met me, heel langzaam zijn alle symptomen afgenomen en heb ik het nooit meer gebruikt na begin augustus. Het was zwaar maar ik ben blij dat ik ervan af ben.

Voel me veel helderder en rustiger en heb geen paniekaanvallen meer. Zo raar dat een medicijn op een gegeven moment juist het tegenovergestelde veroorzaakt als wat het zou moeten doen.

 

Ik wil iedereen hier veel sterkte wensen! 

 

hartelijke groet

 

Livia

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...