Spring naar bijdragen

World Benzodiazepine Awareness Day 2016


Aanbevolen berichten

Hoe groot is het benzoprobleem in Vlaanderen ? En ik kan me indenken dat dit in Nederland en de omringende landen niet anders is.

Een en ander is te vinden op http://www.vad.be/media/37503/dossier_benzos.pdf   (VAD Vereniging voor Alcohol en Drugsbestrijding)

 

Enkele uittreksels:
In 1989 voerde Projekt Farmaka een bevolkingsonderzoek uit bij een toevallige steekproef van 1500 volwassenen (≥18j) uit de provincie Oost-Vlaanderen. Hierbij werden de volgende gegevens vastgesteld : - Op het moment van de enquête nam 18.8% van de ondervraagden benzodiazepines 
(1 op 5 dus ongeveer! 
 
 Bij 9% van de bevraagden werden reeds sedert tenminste 6 weken en gedurende minstens 3 dagen per week benzodiazepines genomen, het zogenaamde chronisch continu gebruik. Bijna alle gebruikers uit deze groep (96%) namen hun medicatie dagelijks. Eén op tien personen nam twee verschillende benzodiazepines.
 
De leeftijd waarop het gebruik werd gestart was gemiddeld 54.5 jaar, met een minimum van 18 jaar en een maximum van 85 jaar. De gemiddelde gebruiksduur was 9 jaar en in de meeste gevallen was er van bij de start sprake van dagelijks gebruik (90.3%). . De gemiddelde dagdosis op het moment van de enquête lag rond 7mg diazepam per dag.
 
Bij een toevallige steekproef onder volwassen leden van de Socialistische Mutualiteit (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) nam 27.9% regelmatig of dagelijks benzodiazepines 
 
Gegevens  verzameld bij 4800 personen d.m.v. een enquête. Bijna één op vier bevraagden (24.9%) nam op het moment van de enquête tenminste één benzodiazepine
Een retrospectieve studie van 4307 patiëntendossiers uitgevoerd in een universitair ziekenhuis van Luik met 635 bedden, gaf informatie over orale inname van benzodiazepines (Petit 1994) bij opname en ontslag. Hieruit bleek dat 44.3% van de patiënten benzodiazepines nam tijdens hun ziekenhuisopname,
In veel gevallen wordt je dus opgenomen voor een relatieve kleinigheid en ga je buiten met een beginnende levenslange verslaving.
 
Evolutie van de inname na één jaar: Nagegaan werd hoe het gebruik van benzodiazepines over een jaar tijd geëvolueerd was. Van de 103 personen die in het jaar voordien chronisch continu gebruiker waren, waren er 7 volledig gestopt en 7 waren overgeschakeld op een intermitterende inname. Van de 116 niet-gebruikers volgens de eerste enquête gebruikte de grote meerderheid (112) nog steeds geen benzodiazepines bij de tweede bevraging
Waar zouden die mensen ook de moed halen? Waar zouden ze steun vinden?
Het gebruik neemt toe met de leeftijd: van 1.3% bij de jong-volwassenen (18 tot 39 jaar), over 8.5% bij de 40 tot 59 jarigen, tot 21.7% bij de 60-plussers.
Er staat op die website nog heel wat interessante informatie.
 
Dit alles om maar een te duiden hoe groot het benzoprobleem  is!
 
Een toemaatje:
 
Temesta's worden voorgeschreven als waren het snoepjes
50 temesta's van 1mg kost de patient 4,38 Euro.... (Belgie)
Voor de kostprijs hoef je het niet te laten Een zak snoepjes is vermoedelijk duurder.
bewerkt door Kanarie
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Kanari,

 

Bedankt voor deze informatie, we zijn nu wel al enkele jaren verder en volgens mij zullen de gebruikers wel gestegen zijn. Sinds ik in mijn ontwenning zit vraag ik naar het pillen gebruik in mijn omgeving. Ik sta er echt stom van hoeveel mensen deze sporadisch of dagelijks innemen. Er zijn blijkbaar enorme problemen in onze maatschappij waardoor velen niet meer kunnen leven zonder medicijnen. Laatst vertelde mijn zoon nog hoeveel pepmiddelen er worden gebruikt tijdens de examens dit is niet meer normaal. Gelukkig doet hij hiermee niet aan mee, door mijn ontwenning is hij doodsbang geworden van medicijnen en IK OOK. 

Hopelijk mag jij van je avond genieten.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Bedankt voor deze belangrijke informatie, sterkte aan jou.

Hieronder informatie ivm de geestelijke gezondheid van de Vlaamse Belgen (heel triestig om te beseffen dat wij de koplopers zijn voor zelfmoord, vraag mij af of benzo's hier iets mee te maken hebben, volgens wat ik heb meegemaakt tijdens mijn ontwenning ben ik er nu heel zekers van).

 

 

Eén op vier mensen krijgt vroeg of laat af te rekenen met min of meer ernstige psychische problemen. Die gaan soms vanzelf weer over maar ze kunnen ook heel lang aanslepen. Over de periode van een jaar kampen ongeveer 700.000 mensen met een psychisch probleem. Dat komt bijna overeen met de totale bevolking van de twee grootste Vlaamse steden, Antwerpen en Gent, samen.

Geestelijke gezondheidsproblemen hebben doorgaans ook een invloed op de omgeving van de patiënten. Als je je familie, vrienden, collega’s, werkgevers… meetelt, komen er dus nog veel meer mensen mee in aanraking.

Psychische klachten komen even vaak voor bij mannen als bij vrouwen, maar ze nemen een andere vorm aan. Vrouwen hebben bijna twee keer zoveel last van depressie en angst als mannen. Mannen hebben veel vaker last van psychische stoornissen die te maken hebben met alcoholgebruik.

Vlaanderen heeft een van de hoogste zelfmoordcijfers van Europa. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk. Maar de cijfers bewijzen wel dat veel landgenoten, ook jongeren, geen uitweg meer zien voor hun problemen. Daarom is het belangrijk om meer over onze geestelijke gezondheid te praten.

Itinera

Enkele cijfers uit een onderzoek van denktank Itinera Institute (2013):

  • Als je willekeurig 3 Belgen rond een tafel plaatst, zal gemiddeld één van hen doorheen zijn leven ooit geconfronteerd worden met een psychische stoornis. (Dit zijn hoge en confronterende cijfers, maar België bevindt zich hiermee in de internationale middenmoot). Doorheen diverse bevragingen blijkt ook dat ongeveer 26% van de Belgen zich slecht in zijn vel voelt.
  • België blijft wereldwijd koploper in het opnemen van patiënten in psychiatrische instellingen. Het aantal gedwongen opnamen is met 42% gestegen tussen 1999 en 2008, nog voorafgaand aan de crisis. Recent, in de periode 2004-2008, kennen we een stijging van 10% in aantal opnamen in de psychiatrische ziekenhuizen, vooral in Vlaanderen.
  • Vlaanderen kent een opvallend hoog cijfer heropnames binnen 30 dagen in psychiatrische ziekenhuizen: 25% bij schizofrenie, 20% bij manische-depressie.
  • Psychische stoornissen staan met 34% op nummer 1 als oorzaak van invaliditeit, met depressie, alcohol en dementie in de top 10.
  • 27% van het ziekteverzuim boven 15 dagen kent een psychische oorzaak. Psychisch onwelzijn is mede verantwoordelijk voor 25% van alle uitkeringen voor werkonbekwaamheid.
  • Het presenteïsme, met een lagere productiviteit op het werk, is in België op vijf jaren tijd bijna verdubbeld bij mensen met een matige psychische aandoening. Hierdoor is België over het Europese gemiddelde gesprongen.
  • Psychiatrische patiënten kennen gemiddeld een 15 jaar lagere levensverwachting, hoofdzakelijk als gevolg van lichamelijke oorzaken.
  • Het aantal zelfdodingen is gelijk aan respectievelijk 17, 24 en 14 zelfdodingen per 100.000 inwoners in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Vlaanderen bevindt zich hiermee 1,5 keer hoger dan het Europese gemiddelde. België zit met drie zelfdodingen per dag in de top drie van Europa. Vlaanderen illustreert echter in positieve zin dat een state-of-the-art plan van beleidsaanpak vruchten kan afwerpen. De vooropgesteld daling van 8% in het eerste suicidepreventieplan werd goed gehaald.
  • 30 tot 70% van de kinderen van ouders met een psychische stoornis, ontwikkelen zelf een psychische stoornis. Opvallend is ook dat meer dan 90% personen die overgaan tot zelfdoding vooraf leden aan een psychische stoornis. Bijna de helft van hen werd reeds voordien behandeld. Zelfdoding is dus meestal geen losstaand of geïsoleerd fenomeen.
  • Met 19,1% is het gebruik van psychofarmaca opvallend hoog in vergelijking met andere landen. Wat betreft kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen is er duidelijk sprake van een overconsumptie.
  • In België ziet 46% van de personen met een ernstige aandoening een arts, maar krijgt geen medicatie noch therapie. 25% krijgt enkel medicatie en 3,8% enkel therapie. De voorkeur voor medicatie boven therapie is deels ook kostengedreven. De benadering van medicatie en therapie, die de norm zou moeten zijn, komt niet overeen met de realiteit. De lange wachttijden, die kunnen schommelen van een maand tot een jaar, worden ook door de overheid bevestigd.
  • Er is een duidelijk verband tussen psychische problemen en de socio-economische status: 72% van de personen die beroep doen op een OCMW of CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) ervaren een toestand van psychisch onwelbevinden. 58% van hen kent een milde depressiviteit. 36% ondernam reeds een poging tot zelfdoding, en 20% doet beroep op de GGZ. Dit zijn veel hogere cijfers dan bij personen die geen beroep doen op sociale ondersteuning.
  • De opstart van professionele zorg komt vaak veel te laat: gemiddeld 1 jaar te laat voor stemmingsstoornissen, 16 jaren te laat voor angststoornis sen en 18 jaren te laat voor middelenmisbruik. 
  • Deze onderbehandeling is het gevolg van een cascade van barrières. Slechts 1 op 3 personen zoekt professionele hulp. Het is bijvoorbeeld illustratief dat binnen welzijnszorg slechts 9% zijn psychische problemen bespreekt. 31% weet niet waar ze hulp kunnen vinden. 15% zoekt geen hulp omwille van het prijskaartje. 32% stelt het zoeken van hulp uit omwille van financiële redenen.
  • 60 tot 70% van de psychiatrische patiënten werken; 45 tot 55% bij een ernstige stoornis. Dit is op zich slechts 10 tot 15% lager dan de rest van de bevolking. De patiënten zonder werk vormen in absoluut aantal wel een grote en toenemende groep. Dit uit zich ook in een stijging van en groter aandeel in aanvragen van uitkeringen.

Itinera pleit ervoor om de financiering van de gezondheidszorg fundamenteel bij te sturen, de zorg in de samenleving te integreren als alternatief voor opname van patiënten in psychiatrische instellingen, kwaliteit centraal te plaatsen in het eigenbelang van alle actoren, in te zetten op vroegtijdige detectie en tegemoet te komen aan werkelijke preventie- en zorgnoden. De 10 aanbevelingen van de denktank staan hier. Het volledige rapport van deze groep vind je via deze link

Eén op vier mensen krijgt vroeg of laat af te rekenen met min of meer ernstige psychische problemen. Die gaan soms vanzelf weer over maar ze kunnen ook heel lang aanslepen. Over de periode van een jaar kampen ongeveer 700.000 mensen met een psychisch probleem. Dat komt bijna overeen met de totale bevolking van de twee grootste Vlaamse steden, Antwerpen en Gent, samen.

Geestelijke gezondheidsproblemen hebben doorgaans ook een invloed op de omgeving van de patiënten. Als je je familie, vrienden, collega’s, werkgevers… meetelt, komen er dus nog veel meer mensen mee in aanraking.

Psychische klachten komen even vaak voor bij mannen als bij vrouwen, maar ze nemen een andere vorm aan. Vrouwen hebben bijna twee keer zoveel last van depressie en angst als mannen. Mannen hebben veel vaker last van psychische stoornissen die te maken hebben met alcoholgebruik.

Vlaanderen heeft een van de hoogste zelfmoordcijfers van Europa. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk. Maar de cijfers bewijzen wel dat veel landgenoten, ook jongeren, geen uitweg meer zien voor hun problemen. Daarom is het belangrijk om meer over onze geestelijke gezondheid te praten.

Itinera

Enkele cijfers uit een onderzoek van denktank Itinera Institute (2013):

  • Als je willekeurig 3 Belgen rond een tafel plaatst, zal gemiddeld één van hen doorheen zijn leven ooit geconfronteerd worden met een psychische stoornis. (Dit zijn hoge en confronterende cijfers, maar België bevindt zich hiermee in de internationale middenmoot). Doorheen diverse bevragingen blijkt ook dat ongeveer 26% van de Belgen zich slecht in zijn vel voelt.
  • België blijft wereldwijd koploper in het opnemen van patiënten in psychiatrische instellingen. Het aantal gedwongen opnamen is met 42% gestegen tussen 1999 en 2008, nog voorafgaand aan de crisis. Recent, in de periode 2004-2008, kennen we een stijging van 10% in aantal opnamen in de psychiatrische ziekenhuizen, vooral in Vlaanderen.
  • Vlaanderen kent een opvallend hoog cijfer heropnames binnen 30 dagen in psychiatrische ziekenhuizen: 25% bij schizofrenie, 20% bij manische-depressie.
  • Psychische stoornissen staan met 34% op nummer 1 als oorzaak van invaliditeit, met depressie, alcohol en dementie in de top 10.
  • 27% van het ziekteverzuim boven 15 dagen kent een psychische oorzaak. Psychisch onwelzijn is mede verantwoordelijk voor 25% van alle uitkeringen voor werkonbekwaamheid.
  • Het presenteïsme, met een lagere productiviteit op het werk, is in België op vijf jaren tijd bijna verdubbeld bij mensen met een matige psychische aandoening. Hierdoor is België over het Europese gemiddelde gesprongen.
  • Psychiatrische patiënten kennen gemiddeld een 15 jaar lagere levensverwachting, hoofdzakelijk als gevolg van lichamelijke oorzaken.
  • Het aantal zelfdodingen is gelijk aan respectievelijk 17, 24 en 14 zelfdodingen per 100.000 inwoners in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Vlaanderen bevindt zich hiermee 1,5 keer hoger dan het Europese gemiddelde. België zit met drie zelfdodingen per dag in de top drie van Europa. Vlaanderen illustreert echter in positieve zin dat een state-of-the-art plan van beleidsaanpak vruchten kan afwerpen. De vooropgesteld daling van 8% in het eerste suicidepreventieplan werd goed gehaald.
  • 30 tot 70% van de kinderen van ouders met een psychische stoornis, ontwikkelen zelf een psychische stoornis. Opvallend is ook dat meer dan 90% personen die overgaan tot zelfdoding vooraf leden aan een psychische stoornis. Bijna de helft van hen werd reeds voordien behandeld. Zelfdoding is dus meestal geen losstaand of geïsoleerd fenomeen.
  • Met 19,1% is het gebruik van psychofarmaca opvallend hoog in vergelijking met andere landen. Wat betreft kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen is er duidelijk sprake van een overconsumptie.
  • In België ziet 46% van de personen met een ernstige aandoening een arts, maar krijgt geen medicatie noch therapie. 25% krijgt enkel medicatie en 3,8% enkel therapie. De voorkeur voor medicatie boven therapie is deels ook kostengedreven. De benadering van medicatie en therapie, die de norm zou moeten zijn, komt niet overeen met de realiteit. De lange wachttijden, die kunnen schommelen van een maand tot een jaar, worden ook door de overheid bevestigd.
  • Er is een duidelijk verband tussen psychische problemen en de socio-economische status: 72% van de personen die beroep doen op een OCMW of CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) ervaren een toestand van psychisch onwelbevinden. 58% van hen kent een milde depressiviteit. 36% ondernam reeds een poging tot zelfdoding, en 20% doet beroep op de GGZ. Dit zijn veel hogere cijfers dan bij personen die geen beroep doen op sociale ondersteuning.
  • De opstart van professionele zorg komt vaak veel te laat: gemiddeld 1 jaar te laat voor stemmingsstoornissen, 16 jaren te laat voor angststoornis sen en 18 jaren te laat voor middelenmisbruik. 
  • Deze onderbehandeling is het gevolg van een cascade van barrières. Slechts 1 op 3 personen zoekt professionele hulp. Het is bijvoorbeeld illustratief dat binnen welzijnszorg slechts 9% zijn psychische problemen bespreekt. 31% weet niet waar ze hulp kunnen vinden. 15% zoekt geen hulp omwille van het prijskaartje. 32% stelt het zoeken van hulp uit omwille van financiële redenen.
  • 60 tot 70% van de psychiatrische patiënten werken; 45 tot 55% bij een ernstige stoornis. Dit is op zich slechts 10 tot 15% lager dan de rest van de bevolking. De patiënten zonder werk vormen in absoluut aantal wel een grote en toenemende groep. Dit uit zich ook in een stijging van en groter aandeel in aanvragen van uitkeringen.

Itinera pleit ervoor om de financiering van de gezondheidszorg fundamenteel bij te sturen, de zorg in de samenleving te integreren als alternatief voor opname van patiënten in psychiatrische instellingen, kwaliteit centraal te plaatsen in het eigenbelang van alle actoren, in te zetten op vroegtijdige detectie en tegemoet te komen aan werkelijke preventie- en zorgnoden. De 10 aanbevelingen van de denktank staan hier. Het volledige rapport van deze groep vind je via deze link.

Kinderen en Jongeren
Link naar opmerking
Deel via andere websites

@BS Goed dat je dit gevonden en geplaatst hebt! 17.000 mensen.......... dat is een waanzinnig aantal!!!

 

Als ik dit filmpje bekijk begin ik te geloven dat ik aan de dood ben ontsnapt

bewerkt door Gaba
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gaba

 

Verschrikkelijk hé, ja ik denk ook dat jij aan de dood bent ontsnapt want jij hebt een hééééél zware weg achter jou en toch ondanks alle ellende stond jij klaar voor anderen, respect.  Geniet er nu maar dik en dubbel van hé.

Weet niet of jij op FB zit maar probeer dit filmpje zoveel mogelijk te delen.

Ik vraag dit ook aan alle anderen hier op het forum, het moet eens gedaan zijn met deze pillenmaffia.  

Liefs

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 10 months later...

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...