bolletje Geplaatst 24 juli 2012 Rapport Geplaatst 24 juli 2012 Beste Tactive, Regelmatig merk ik op het forum dat, zodra er gesproken over minderen of stoppen, het forum uit evenwicht raakt. Het lijkt dan net of de minderaars en de stoppers elkaar ineens niet meer "verstaan". We streven allemaal één doel na, en dat is adb. worden. De één door te proberen te minderen, en de ander door te proberen, te stoppen. Ikzelf heb vaak het gevoel dat we elkaar dan proberen te overtuigen van ons gelijk. Die ander ziet het verkeerd. Misschien weten jullie een oplossing hoe we hier nu mee om moeten gaan, want waar ik moeite mee heb is dat, deze nieuwelingen, meteen het gevoel krijgen, niet welkom te zijn. Soms kan ik me schamen over hoe een nieuweling, die probeerd op zijn of haar manier met alc. om te leren gaan, niet geaccepteerd wordt, en dan weer afhaakt. Dat kan zeker niet de bedoeling zijn van een forum.
Gast Admin Geplaatst 24 juli 2012 Rapport Geplaatst 24 juli 2012 Beste Bolletje, Wat een mooie vraag van je. Ik zal proberen om je een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven. Wanneer kies je voor stoppen en wanneer kies je voor minderen? En wat is de beste keus? Het is natuurlijk lastig om daar een eenduidig antwoord op te geven. Echter is het wel aangetoond dat je met de volgende kenmerken een hogere slagingskans hebt om succesvol te minderen, wanneer: - je jonger bent dan 40 jaar - in je familie geen verslaving voorkomt - je geen last van ontwenningsverschijnselen hebt en dit vroeger ook nooit hebt gehad - je een vrouw bent - je minder dan 10 jaar een probleem met drinken hebt - je op andere gebieden géén grote problemen hebt, zoals bijvoorbeeld in je werk, op financieel gebied, in je gezinsleven, je liefdesleven, met huisvesting - je vroeger matig gedronken hebt. Hoe meer van de bovengenoemde punten op je van toepassing zijn, des te groter is de kans van slagen om te kunnen minderen. Wanneer je graag sociaal wilt leren drinken, kan het verstandig zijn om eerst een periode te stoppen, om volledig los te komen van gewoontevorming. Het advies is dan een half jaar stoppen, om dan weer voorzichtig te proberen te drinken. Echter is dat niet voor iedereen weggelegd en daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. Wanneer er een discussie ontstaat over minderen of stoppen, en je het idee krijgt dat het wederzijds begrip verloren gaat tijdens zo'n discussie, is het belangrijk om de mate van motivatie en het doel van iemand te weten. In de verslavingszorg werken we met de fasen van gedragsverandering, van Prochaska & DiClemente. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/34923-cirkelfasen-van-gedragsverandering-prochaska-en-diclemente.html Op deze site staat het model duidelijk uitgeschreven. Wanneer iemand in een andere motivatiefase zit, dan dat je je adviezen geeft, loop je het gevaar dat iemand in de weerstand schiet, zich niet begrepen voelt, of het bijltje erbij neergooit. Je praat namelijk niet over hetzelfde. Dat willen we natuurlijk allemaal voorkomen. Iemand steunen bij zijn eigen doel, is daarbij de kracht, maar ook een kunst. Denk er dus altijd aan wat het doel van iemand is en help hem of haar daarbij. Echter kritische vragen kunnen iemand aan het nadenken zetten over de haalbaarheid van zijn of haar doel, maar een passende steunende wijze is hiervan belang, of iemand wil stoppen of wil minderen. Respecteer elkaars doel, ook al ben je het daar niet mee eens. Ook dan kun je elkaar ondersteunen! Hopelijk kun je hier wat mee! Succes! Vriendelijke groet, de Moderator Gazel reageerde hierop 1
bolletje Geplaatst 24 juli 2012 Auteur Rapport Geplaatst 24 juli 2012 Bedankt tactive voor je uitgebreid antwoord. Ga er echt op letten.
Bella Geplaatst 27 juli 2012 Rapport Geplaatst 27 juli 2012 Mooi antwoord! En helder ook: zo kan een ieder zijn eigen succesfactoren inschatten. Ik ben zelf om de reden die Bolletje aanhaalt ook naar een ander forum gegaan (hier niet afgemeld hoor, en nog veel meegelezen, maar weinig meer gepost). Ik voelde me als minderaar een beetje veroordeeld in de trant van "dat lukt je toch niet, hoe haal je het in je hoofd". Ik denk dat het belangrijk is om te weten dat het voor een ieder een heel proces is, dat anders kan verlopen, en dat velen gedurende dat proces ook switchen tussen minderen en stoppen. Er zijn stoppers die later weer gematigd kunnen drinken, en er zijn minderaars die uiteindelijk toch stoppen. Dat besef maakt voor mij dat er niet zo'n groot verschil zou hoeven zijn tussen minderaars en stoppers; het zijn beiden stations op hetzelfde spoor van de trein die van A naar B rijdt, van Alcohol naar Baas :-) Maar het noemen van de succesfactoren vind ik heel concreet en handig. Als ik ze op mezelf van toepassing verklaar: - je jonger bent dan 40 jaar JA - in je familie geen verslaving voorkomt NEE, KOMT WEL VOOR, VAN VADERS KANT ALLEEN, EN OOK NIET DUSDANIG DAT HIJ (EN ZIJN VADER) NIET MEER FUNCTIONEREN. ECHTER WEL EEN BEPAALDE DWANGMATIGHEID IN HET DAGELIJKS MOETEN DRINKEN. - je geen last van ontwenningsverschijnselen hebt en dit vroeger ook nooit hebt gehad NOOIT GEHAD - je een vrouw bent JA - je minder dan 10 jaar een probleem met drinken hebt SPANT EROM, IK ZIE HET PAS 3 JAAR ALS PROBLEEM, MAAR DAARVOOR DRONK IK WEL REGELMATIG TEVEEL, ZONDER ER ERG IN TE HEBBEN DAT DAT NIET NORMAAL DANWEL PROBLEMATISCH WAS, DIT HELE TRAJECT BIJ ELKAAR IS WEL 10 JAAR. - je op andere gebieden géén grote problemen hebt, zoals bijvoorbeeld in je werk, op financieel gebied, in je gezinsleven, je liefdesleven, met huisvesting GEEN PROBLEMEN - je vroeger matig gedronken hebt. TOT JE 25E HELEMAAL NIET DRINKEN, TELT DAT OOK? :-) Voor mij helpt dit, maar voor een ander kan het mss wel teleurstellend zijn, omdat hij niet aan de criteria voldoet.
sieraad Geplaatst 27 juli 2012 Rapport Geplaatst 27 juli 2012 Een helder verhaal van Tactive. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat er bij zijze van spreken 'twee kampen' zouden zijn op dit forum, maar dat íedereen hier met eenzelfde doel was. Maar goed, met het duidelijke verhaal van Tactive kunnen we er wel weer wat mee. Thanks!
Hanneke Geplaatst 28 juli 2012 Rapport Geplaatst 28 juli 2012 Discussieren over dit soort dingen is altijd gevaarlijk. Ik hoef een ander niet te overtuigen van " mijn gelijk". En wat voor mij goed is hoeft dat voor een ander niet zo te zijn. Ik vertel hier wat voor mij het beste is. Voor een ander kan dat anders liggen. Het is ook geen AA- Forum waar de voorwaarde wel is dat je helemaal wilt stoppen. Daarvoor ga ik hier naar het AA-draadje. Het maakt allemaal niet zoveel uit waar het over gaat. Respect voor ieders weg en mening daar gaat het om. Ook als het een radicaal andere is dan de mijne. Best moeilijk soms. Ik heb wel een beetje geleerd niet direct te reageren als ik het ergens niet mee eens ben. Of denk dat een ander de verkeerde keuze maakt. Een dag later kan ik me er al niet zo druk meer om maken en ben ik blij dat ik niet gereageerd heb. Enne... het is ook zo dat de ander en ikzelf ook gewoon de kans moeten krijgen fouten te maken en foute beslissingen te nemen. Daar leer je van.
lady jane Geplaatst 30 juli 2012 Rapport Geplaatst 30 juli 2012 en ook nog bedenken dat stoppers (zoals ik nu toevallig heet) ook jaren hebben getracht te minderen vaak. Met vallen en opstaan leek me dat vaak te lukken, maar ik bleef een probleemdrinker en moest echt één keer teveel doorzakken op een slecht moment, om in te zien dat ik beter kon stoppen. Dat is pas die dag het forum ontdekte is min of meer toeval. Maar voor hier lijk ik dus een stopper, zonder meer. Ik wil mensen wel eens behoeden voor dat pad van vallen en opstaan, al mag iedereen zijn/haar eigen tempo en fouten maken. Beetje dubbel dus.
Aanbevolen berichten
Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen
Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten
Account aanmaken
Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!
Registreer een nieuw accountAanmelden
Ben je al lid? Meld je hier aan.
Nu aanmelden