Spring naar bijdragen

Uit de kast...


Roerom

Aanbevolen berichten

3 uur geleden zei denise2:

Niet dat ik t wil goed praten de alcohol, maar vaak als je dan toch weer ging drinken gedachtes als iedereen doet het en ik wil ook gewoon "leven" :rolleyes:.

Veel van wat je schrijft is zo herkenbaar... ik kom ook uit een familie waar alcohol de norm is, ieder weekend een huis vol en de meesten lam. 

 

Ben je er voor jezelf wel achter welke onvrede precies?  Ik snap heel goed wat het is in zo'n omgeving te bivakkeren,  als het genormaliseerd is. Toch ook wel mensen écht af zien glijden, heel treurig eigenlijk... ik kan me een leven lang ook niet voorstellen hoor, althans nu niet. Waarom rook je nu weer?  Wat is de trigger? Ik heb vroeger ook 7 jaar gerookt, en stevig ook (pakje shag per dag, echt onvoorstelbaar, ik was nog geen 20), maar ben daar echt zo klaar mee, ik weet 100 procent zeker dat ik dat nooit meer zal doen. Kostte me wel ook 3 stoppogingen, maar dat was voor mij vooral het afleren van een gewoonte. Maar misschien is dat nu ergens ook wel vergelijkbaar... 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Vanavond m'n 7e alcoholloze avond, in de eerste week van m'n vakantie. Normaal gesproken is weekend of vakantie juist een tijd waarin ik dagelijks wel een (meerdere) borrel neem, want hoeft toch niks in de ochtend, druk is van de ketel. Geen onbedwingbare trek nu ofzo, helemaal niet eigenlijk. Ook niet als ik door de supermarkt loop. Mis wel de gezelligheid van 't borrelen... ik vraag me af of mij dat een sociale drinker maakt, totdat ik besefte dat ik meestal in de avond alleen een flesje open trek :s. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goed bezig @Roeromdat gezellig borrelen mis ik ook, vooral op vrijdagavond wat ik daar echter niet aan mis is het thuis komen en dan inderdaad nog even helemaal alleen  doorgaan tot je half bewusteloos bent. En dat je dit in je vakantie doet maakt het helemaal knap. Wees trots op jezelf en deze overwinning.

Want dat is het toch een overwinning.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bedankt mensen, ik heb jullie echt even nodig om mij er aan te herinneren waarom ik niet meer wil drinken. Jullie teksten roepen levendige herinneringen op, toch gek dat je dat bijna vergeet na zo'n week. Ik wel, het klinkt misschien stom maar het gaat namelijk zo gemakkelijk dat ik me afvraag of het nou echt wel een probleem is. Of dat ik er wat te zwaar aan getild heb en mezelf allerlei leuke momenten en ontspanning ontzeg. Maar als ik eerlijk ben waren er veel ochtenden waarop ik dacht 'dit wil ik niet meer', terwijl die avond vervolgens toch een herhaling van zetten plaatsvond... maar je gaat toch wat selectief herinneren.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

18 uur geleden zei denise2:

Goed bezig :)

vakantie is toch vaak de associatie dat drinken daar bij hoort. Alleen al bij veel mensen dat ze in hun status smileys zetten als een zonnetje palmboom en een glas wijn. Je ziet nou nooit een kopje koffie in de plaats staan:lol: 

Borrelen het klinkt zo leuk, en het is vaak ook even leuk. Met de nadruk op even. Natuurlijk is het eerste glas best een ontspannend gevoel. Maar bij mij kwam eigenlijk al snel de onrust. Heb ik wel genoeg? Hoe laat is de winkel dicht? Zal m'n man zo gaan zeuren dat ik al heb gedronken. M'n glas beetje verstopt neer zetten zodat m'n kinderen of buren t niet zien. Moeten jullie niet boven spelen??! Gekibbel met man erna. Niet kunnen slapen. En een kater en schuldgevoel erna. Om vervolgens doodleuk de volgende dag t zelfde te doen, het was immers vakantie! Ik zette ook maar wijnglaasjes bij m'n watsapp status. Misschien reageerd er iemand? dan voel ik me niet zo eenzaam:huh: 

En nu zit ik aan een kop koffie. Ook in de zon. Ook gewoon te genieten maar dan zonder al dat gedoe eromheen. Even nog getwijfeld een koffie smiley te plaatsen, maar ik denk niet dat iemand t ook maar iets intreseerd wat ik drink:lol: 

 

Mag ik vragen in welke leeftijdscategorie jij zit? Ik 35-40 ... Van mij mag je er koffie bij zetten hoor, volgens mij  begint een nieuwe norm omdat iemand er mee begint. Aanvankelijk is dat dan anders, afwijkend, maar op den duur verschuift dat. 

Je hebt zo gelijk over dat 'even leuke. Dat herinnerde ik me nu vooral. Ik las hier ergens een zin die is blijven hangen; 'als je eenmaal de rem kapot gezopen hebt'. Ik weet niet meer wie dat zei, maar vraag me wel af of het zo werkt? Is het zo dat je, door over grenzen heen te gaan, die grens oftewel rem vervaagt? Of zijn er 'gewoon' mensen die wel een rem hebben en mensen die in mindere mate vanaf een bepaald punt controle kunnen houden? Is het aanleg of aangeleerd?  Nature or nurture?

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik denk dat het beide kan zijn. Aangeboren of een mindset die getraind is. Er is een youtube filmpje van een verslavingsarts, Noorlander, die dit allemaal heel helder uiteen zet. Google er maar eens op.

Wat mij bij de ontwenning hielp is opschrijven welke effecten het niet-drinken heeft. Het kan al snel normaal worden. En de kans is dan groot dat je jezelf van alles wijs gaat maken. Het viel best mee. Een drankje op de vrijdagavond kan heus wel, ik stop na twee. Ik heb het verdiend. Ik heb bewezen dat ik het kan. Etc.

Zo was ik me er van bewust dat ik 's ochtends op weg naar mijn werk mezelf allerlei verwijten maakte; wattig in mijn hoofd omdat ik teveel had gedronken. Of het weekend teveel gedronken, wat nog lang effect heeft. Wat een opluchting om te merken dat die zelfverwijten verdwenen. Dat ik minder somber was en helderder.  Meer zin om dingen te ondernemen.

 

bewerkt door Lonster
Noorlander toegevoegd
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik merk bij mezelf dat dat hele rem verhaal begint met het feit of je wel of niet je kop erbij hebt.

Ik zie mn eigen domme koeiengedrag met de telefoon. Dan heb ik m alweer in mn handen en zit ik weer op het forum zonder dat ik het echt besloten had. Of de krant. Of een spelletje. Dan zap ik weer van 1 ding naar het andere. Ik zie het ook met chocola en zo. Je maakt zo'n reep open en dan is ie ineens op en was ik in de tussentijd met iets anders bezig.

Als je mij een fles wijn voorzet is ie meestal ook ineens op, tenzij ik halverwege bewust word dat ik aan het zuipen ben. Gewoon domme koeiengedrag. Met excuses aan de koeien. Gewoon mindless. Automatische piloot. Je denkt ik neem 1 glas en je vergeet het vrijwel onmiddellijk. Puur gewoontegedrag. Een fles wijn is voor mij een gevaarlijk ding, nog altijd sinds 2017. Stoppen na 1 biertje lukt wel omdat ik dan bewust ben dat ik naar de kelder moet voor een volgende en dan zeg ik gewoon nee tegen mezelf.

Het uitschakelen van de automatische piloot is een essentiële stap bij het stoppen. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

2 uur geleden zei Roerom:

het gaat namelijk zo gemakkelijk dat ik me afvraag of het nou echt wel een probleem is. Of dat ik er wat te zwaar aan getild heb en mezelf allerlei leuke momenten en ontspanning ontzeg. Maar als ik eerlijk ben waren er veel ochtenden waarop ik dacht 'dit wil ik niet meer', terwijl die avond vervolgens toch een herhaling van zetten plaatsvond... maar je gaat toch wat selectief herinneren.

het kan ook zijn dat je nu in de roes zit van gemakkelijk gaan/euforie. Dat is een hele fijne fase. Zo lang je je ook maar bewust blijft dat alles verandert altijd. Je krijgt ook wel minder gemakkelijke tijden, verleidingen, craving misschien zelfs, en je brein speelt dan ook parten. De rem kan weg zijn na een paar drankjes. Maar belangrijkste is toch die eerste niet nemen. Dat kost zelden strijd. En het leven gaat zo in kwaliteit vooruit dat niet drinken gewoon is. Net als ooit vóór je (teveel) dronk.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

36 minuten geleden zei denise2:

Oja ik las een tijd terug in een boek het volgende: 

Als je tijden heb hoe laat en wanneer je alcohol mag drinken van jezelf, hoeveelheden al van te voren inplannen, bv max 3 eenheden.  Dan heb JIJ niet de controlle over alcohol maar de alcohol over JOU.. 

absoluut

Als je er steeds mee bezig bent. 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...