Spring naar bijdragen

Voorstellen


Jordi

Aanbevolen berichten

Goedemorgen allemaal, na een speurtocht op internet voor al mijn klachten ben ik terecht gekomen op dit forum. Ik ben 40 jaar, gescheiden vader van een 2-ling van 8 jaar oud. Momenteel zit ik ruim 1 jaar in ziekteverzuim en ben aan het detoxen van 40 mg Diazepam. Vorig jaar rond deze tijd zat ik in opname wegens een crisis, dit nav een eigenhandige stoppoging van venlafaxine, dit pakte niet geheel goed uit. De opname, was trouwens de eerste keer, is geen succes geweest en al helemaal niet van wat ik me ervan had voorgesteld, maar goed dat hoofdstuk is gesloten. Sinds vorig jaar zat ik aan de 4 mg xanax en 10 mg Temazepam en 150 mg Venlafaxine. Vanaf 2010 gebruikte ik benzo's, echter in mijn beleving niet zoveel nl 40 mg oxazepam en 10 mg temazepam. Inmiddels heb ik weer een vaste behandelaar en op zijn advies ben ik helemaal opnieuw ingesteld op medicatie, dwz gestopt met de benzo's en continueren van de Venlafaxine. Ik heb in 13 weken afgebouwd van 40 mg Diazepam, de xanax en temazepam zijn door de psychiater omgezet naar Diazepam. nu ben ik 2 weken vrij van benzo's, maar waar ik nu in terecht gekomen ben is waanzinnig. Ik dacht dat het wel mee zou vallen met de ontwenningssymptomen, dit heeft men mij niet niet vermeld, maar wat* is dit man? Mijn klachten is een lijst waar geen eind aan komt. Jullie kennen al deze klachten van wat ik gelezen heb. Ik snap er niks van, maar hoe lang gaat dit duren allemaal? Het ergste vind ik de depersonalisatie ,onrust, vergeetachtigheid, niet kunnen concentreren en net of ik de hele dag in een draaimolen zit. Is dit herkenbaar? De rest van de klachten is vervelend, maar okay dat is wat het is, al is dat niet bevorderend voor mijn stemming. Mijn vraag is eigenlijk aan jullie, als zijnde ervaringsdeskundigen, dit hoort allemaal bij de detox? Hoe hou je moed om stug door te gaan, en hoe hou je het vertrouwen in eigen kunnen? Nou we gaan gewoon maar door met de shit, opgeven is geen optie, NOOIT, maar ben er wel helemaal klaar mee eerlijk gezegd. Grtz Jordie

*aanpassing door moderator

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dag @Jordi, welkom hier!

Allereerst: in onze dagelijkse huiskamer treffen veel lotgenoten elkaar. Je vindt de huiskamer bij ditjes, datjes en dagdraad. 

Maar dan je verhaal! Tjonge, je hebt het erg voor je kiezen gekregen zeg! 
Wat mij frappeert en eigenlijk ook boos maakt is dat de arts jouw 4 mg Xanax heeft vervangen in 40 mg Diazepam. Dat is echt te weinig. Xanax wordt qua omrekenfactor in de meeste tabellen 20 meegegeven, dus het had eigenlijk 80 mg Diazepam moeten zijn. Geen wonder dat je zoveel klachten kreeg, je hebt als het ware in 1 keer al 50% afgebouwd. Eigenlijk nog meer, wat de Temazepam is ook meegenomen in de omzetting. Jouw arts verdient een stevig standje. 
Ik vind het erg kranig dat je doorzet, want je ontwenningsverschijnselen zijn heftig.
Het grote voordeel is dat het wel minder gaat worden.
De klachten zijn overigens herkenbaar en het hoort er bij. Jouw klachten hadden alleen minder heftig kunnen zijn als je arts de juiste omrekentabel had gehanteerd. 

Hoe houd je vertrouwen? Wel, door tegen jezelf te zeggen dat je het kan, dat je gemotiveerd bent en dat de klachten niet uit jezelf komen, maar te wijten zijn aan de benzo afkick. 
Iedereen die van de benzo's af is gekomen zegt dat het echt beter wordt en daar moeten we ons aan vasthouden. Dat vooruitzicht moet je het laatste zetje geven om door te gaan. Je bent nu 2 weken benzovrij, dus je brein is nog volop in herstel. Geef dat de tijd, want het kan nog even duren voordat de benzo's helemaal uit je systeem zijn. 

Sterkte, Jordi!

bewerkt door Cyclad58
Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Jordi

Welkom jordi ! Je bent hier in goede handen en begrijpende zielen...

Ik heb zelf ook héél erge depersonalisatie en de-realisatie gehad, met de nadruk op gehad ...HET GAAT DUS OVER! Ook al denkt je benzobrein van niet.

Als je er over wil praten...we zijn er ! 

Veel moed en vertrouwen 

Krisje

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Thx Cyclad58!

 

Fijn om je berichtje te ontvangen.

Ik heb je reactie ontvangen en ik val letterlijk van mijn stoel:

"Wat mij frappeert en eigenlijk ook boos maakt is dat de arts jouw 4 mg Xanax heeft vervangen in 40 mg Diazepam. Dat is echt te weinig. Xanax wordt qua omrekenfactor in de meeste tabellen 20 meegegeven, dus het had eigenlijk 80 mg Diazepam moeten zijn. Geen wonder dat je zoveel klachten kreeg, je hebt als het ware in 1 keer al 50% afgebouwd. Eigenlijk nog meer, wat de Temazepam is ook meegenomen in de omzetting." 

Dat verklaart dat ik na omzetting op de diazepam helemaal de weg kwijt was*!!! wat ben ik blij dat ik dit nu weet, de hele afbouwfase daarna heb ik dus achter de feiten aangelopen :angry:, met als gevolg dat ik niet de rust kreeg tijdens het afbouwen in 13 weken :angry:!!! man wat was ik slecht* de week na omzetting, en dat heeft zicht verder ontwikkeld in de gehele afbouw, niet zo raar dat ik dan helemaal op ben inmiddels. Dank dank dank daarvoor.

wel ben ik erg nieuwsgierig hoe jij dit weet, van die omreken factor, dat verbaasd me enorm zeg. Nu ben ik wel bezig om begeleiding te krijgen bij een verslaviingsarts, want de ontwenning is zo zwaar.

"Hoe houd je vertrouwen? Wel, door tegen jezelf te zeggen dat je het kan, dat je gemotiveerd bent en dat de klachten niet uit jezelf komen, maar te wijten zijn aan de benzo afkick. 
Iedereen die van de benzo's af is gekomen zegt dat het echt beter wordt en daar moeten we ons aan vasthouden. Dat vooruitzicht moet je het laatste zetje geven om door te gaan. Je bent nu 2 weken benzovrij, dus je brein is nog volop in herstel. Geef dat de tijd, want het kan nog even duren voordat de benzo's helemaal uit je systeem zijn."
  

Dus ik moet het de tijd geven, hmmm...wishfull thinking dus om aan re-integratie te denken bij mijn werkgever:(.

We hopuden de moed er dus maar in, wehebben geen keus, wat is jouw ervaring met de benzo's??

Grtz Jordie

*aanpassing door moderator

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ha @Jordi

Als je googlet op "omrekentabel benzodiazepinen" kom je het wel tegen. Sommige Nederlandse omrekentabellen geven de factor 10 bij Xanax naar Diazepam, maar de meeste tabellen de factor 20. Zeker de Amerikaanse/Engelse omrekentabellen geven 20 aan. Er is de Engelstalige bijbel voor de benzogebruikers, The Ashton Manual. Is ook in het Nederlands beschikbaar. Ook daarin vind je de omrekentabel en daarin wordt ook 20 aangegeven.
Zelf heb ik 4 weken Lorazepam 4 mg (omrekenfactor 10) moeten slikken,  wat ik uiteindelijk in een jaar(!) langzaam heb afgebouwd. Omzetting in Diazepam zag ik zelf niet zitten, dus dat heb ik niet gedaan. Of dat verstandig was? Weet dat niet goed. Lorazepam is ook relatief kortwerkend, evenals Xanax. Mijn ontwenningsklachten (ik ben nu 4 maanden Lorazepamvrij) zijn er nog steeds, maar ze nemen af in frequentie. Het wordt dus echt beter. Dat gaat in waves (slechte periodes) en windows (goede periodes). Uiteindelijk nemen de waves in frequentie en duur af en nemen de windows toe, totdat de waves weg zijn. De duur van de totale ontwenning varieert van een maand tot soms meer dan een jaar. Onvoorspelbaar bij wie het lang duurt, maar ook bij degenen die een lang ontwenningstraject moeten volgen is het credo dat het langzamerhand beter wordt en uiteindelijk herstelt iedereen. 

En reïntegratie: waarom niet? Ik ben zelf 2 maanden ziek geweest nadat ik met Lorazepam begon, en vervolgens heb ik mijn werk weer langzaam opgebouwd. Begonnen met 2 uur per dag en dat langzaam opbouwend tot nu weer fulltime. Overleg de mogelijkheden met je werkgever en je bedrijfsarts. Wat vooral belangrijk is dat zij begrijpen dat er vooral geen druk achter moet zitten en dat je een escape hebt (thuis werken of niet komen) als het op een dag echt niet gaat. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ha @Cyclad58 

Dank dank dank!!! ik heb idd de omrekening conform de The Ashton Manual gevonden --> https://benzo.org.uk/manual/bzsched.htm#s7.

In 13 weken van 80 mg Diazepam naar 0 dus, wat slecht van de psychiater :angry::angry::angry::angry::angry::angry::angry:

Ik ben flabbergasted, seriously..... ik maar denken dat ik koekoek was :(. Ben je zo ontzettend dankbaar, dit had ik net nodig om me klachten überhaupt te kunnen verklaren, onwijs dank!! Nu ga ik zo een mailtje maken voor mijn hoofdbehandelaar, die ga ik eerst even de kast uitmesten zeg. 

"Zelf heb ik 4 weken Lorazepam 4 mg (omrekenfactor 10) moeten slikken,  wat ik uiteindelijk in een jaar(!) langzaam heb afgebouwd." --> heel fijn dat je dit zo kort heb gebruikt. Dat je ervan af ben is idd nu wel het allerfijnste!!

Vwb de reintegratie, ff on hold, ben erg duizelig en kan weinig prikkels hebben, maar ik begrijp wat je zegt. zal het eens wekelijks een uurtje proberen.

Dank Cyclad58

Link naar opmerking
Deel via andere websites

2 uur geleden zei Jordi:

Thx Yules / !! Fijn om je berichtje te ontvangen. Je hebt het gehad??? Het is echt superwazig uh, alsof je jezelf helemaal kwijt ben. Waarvan ben jij gedetoxed? Grtz Jordie

Ja Jordie suuuuuperwazig ! Niets leek nog hetzelfde ...het gras, de bomen, mijn gezin....niets. Mijn dochter wreef even over mijn rug en ze vroeg of dat deugd deed.....ik kon dát zelfs niet bevatten ! Ik kon de connectie niet leggen tussen haar hand en mijn rug ! Het voedsel dat ik at...mijn hersenen konden de smaak niet combineren met de sensatie of het lekker was of zoet of zout ....heel angstaanjagend allemaal vond ik dat ! 

Ik schrijf dit absoluut NIET om je bang te maken,  integendeel, je bent niét alleen of raar of onherstelbaar!  

Jouw chemie is op weg zich te herstellen....takes time ...only time...

Ik ben cold turkey gestopt met lorazepam...ik nam het maar voor korte tijd en dacht dus dat het geen kwaad kon, enfin ik dacht er helemáál niets bij...was me van geen kwaad bewust.

1 dag na het stoppen was ik compleet geflipt...maar ik ben wél hypergevoelig wat medicatie betreft. 

Hoe lang het gaat duren ....doe jezelf een plezier en probeer je daar niet té veel op te focussen. Bekijk het week per week...en tel je winsten ...soms val je even terug maar dat hoort er ook bij.

Je zal nu even door een wave gaan ... maar er komt een dag dat je een window krijgt en dan schijnt plots de zon ...ook al zijn de Windows eerst van korte duur, ze komen met de tijd meer frequent en duren langer....

Probeer afleiding te zoeken. Welk verhaal je ook leest, van allemaal vreemde mensen, die ook elkaar niet kennen, ze hebben ALLEMAAL 1 ding gemeen....de benzo ervaring...en hielpen en helpen zichzelf door afleiding te zoeken...en mekaar te ondersteunen, zoals we dat ook bij jou zullen doen.

Hou moed, heb vertrouwen...HET KOMT GOED!!!

Liefs krisje x 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Cyclad58, hierbij een bericht aan je daar ik zie en lees dat je redelijk wat expertise heb op benzo gebied. Ben naar de k#*te, komt ws door de te snelle afbouw.  Ik heb zelf maar contact gezocht met een verslavingsarts, mijn huidige behandelaar is niet meer beschikbaar en mijn therapeut geeft aan pas in juni te kunnen beschikken over een psychiater, dat duurt me veel te lang, en die gaan mij in behandeling nemen neem ik aan, deze week word ik gebeld iig.

Maar ik sta versteld van het type klachten, het lijkt wel of ik depressieve gevoelens heb, voel me wel erg zo, kan dat van de afbouw komen ook??? En ben de hele dag dizzy, of ik in de python gezeten heb. 

Kan ik niet beter teruggaan naar zeg 20 mg diazepam en dan die vervolgens in een half jaar afbouwen?

Grtz jordie

bewerkt door Jordi
Nabrander toegevoegd
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ha Jordi, je klachten zijn super herkenbaar en zijn allemaal gekend in de benzo ontwenning.

Ook de depressieve gevoelens zijn herkenbaar, eveneens het begrip "vertigo" zoals de Engelstalige de duizeligheid etc noemen. Echt een verschijnsel van de ontwenning. Ik had daar dan weer geen last van, maar wel van onrust en vooral slaapproblemen. Dat laatste heb ik nog en neemt niet echt af. Komt ook vaak voor bij de ontwenning. 

Bedenk dat jouw klachten het gevolg zijn van de ontwenning en dat ze minder worden en uiteindelijk overgaan. Je receptoren moeten weer zelf aan het werk, dat hebben de benzo's overgenomen. Dat systeem moet weer hersteld worden. Dat duurt even (houd rekening met enkele maanden) maar uiteindelijk herstelt het zich. 

Als je meer vragen hebt: you ' re welcome 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo @Dis en @Cyclad58, dank voor jullie reactie. Hoort er dus bij, gratis :(. Terug naar 20 Mg diazepam en afbouwen is dus eigelijk geen optie?

(@Dis, 40 mg diazepam, wat omgezet is vanuit 3 mg alprazolam en 10 mg temazepam, dit is te weinig geweest heb ik vernomen van Ad, en ook nagelezen in de Ashton manual, in 13 weken afgebouwd, nu bijna 3 weken op 0)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ha Jordi, het is wel een optie, maar geen verstandige. Als je weer herstart met benzo's kan de ontwenning nog lastiger worden.  

Ik ben zelf snel afgebouwd met Lorazepam en op basis van mijn klachten vond mijn psych het verstandig om weer 1 mg Lorazepam te nemen.  Vervolgens heb ik dat heel langzaam afgebouwd, met heel veel moeite. 

Zeker als je geen slaapklachten en/of heel veel angst ervaart zou ik de klachten uitzitten en proberen deze te accepteren (dat vind ik zelf vreselijk moeilijk, maar als je dat kunt heb je de helft al gewonnen).

Heb het er met je behandelaar over. Hopelijk begrijpt hij ook, dat herstarten met benzo's niet zinvol is.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hi Jordi, @Jordi

Met verbazing en frustratie lees ik je verhaal. Wat een berg onwetendheid is er toch bij psychiaters en doktoren en psychologen. Niemand weet dat wat jij nu doormaakt enigszins voorkomen had kunnen worden als ze je veel rustiger hadden laten afbouwen. Maar laat het je een troost zijn dat zelfs bij een rustige afbouw veel mensen door dezelfde hel gaan als die jij nu ervaart. Je hele lichaam, je hele systeem is in rep en roer. Er zijn dagen dat je bijna niet kan geloven dat dit nog over gaat, maar ook al duurt het soms echt lang, het gaat ook echt weer over.
Depersonalisatie en derealisatie heb ik ook allebei ervaren, net als de depressie en de duizeligheid. Depressie ook. Bizar eigenlijk altijd om te merken dat veel artsen bij depressieklachten ook toch vaak benzo's geven, terwijl het een veelvoorkomende klacht is dat ze depressie veroorzaken.

Welkom in de benzo-familie online... we houden elkaar op de been, geven raad waar we kunnen, maar zijn er vooral dankbaar voor dat we mensen kunnen ontmoeten die begrijpen wat we doormaken. Jij bent niet gek, en wij allemaal ook niet, al lijkt het op dagen alsof je dat wel bent omdat je niets meer van jezelf herkent. Maar jij komt terug. Daar mag je op vertrouwen, ook ik begin langzaam, stukje bij beetje, mijzelf terug te zien. Een paar uur, soms een paar dagen, en dan ga ik terug naar de bank en mijn bed.

Voor nu, dikke knuffel ter ondersteuning. Ik hoop dat je er snel doorheen bent. Wij zijn hier om je bij te staan.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Kannietmeer

Bedankt voor je reactie kannietmeer, erg lief. 

Inderdaad is er veel onwetendheid bij de "specialisten". Ik baal ervan dat ik deze kennis niet had voordat ik aan de detox begon, wat een deceptie zeg. Aan de andere kant geeft me de informatie die ik krijg op dit forum wat vertrouwen dat het goed gaat komen, maar neemt niet erg dat de klachten echt kl*#te zijn en het elke dag een strijd is om door te komen. Het moeilijkste van alles is dat de omgeving niet begrijpt wat je doormaakt. Hier krijg je begrip voor je situatie, compassie en erkenning, dit terwijl de wereld om je heen gewoon doordraait. Als je in de  benzo ontwenningsfase zit met alle toeters en bellen erbij dan draait de wereld vooral om jezelf. 

Depersonalisatie en derealisatie is echt heel "eng" en in een depressie getrokken worden en gehouden worden door continu negatieve gedachtenstromen, het ontbreken van energie, maakt je inderdaad radeloos. Alle reacties op dit forum zijn zo positief en geven zoveel inzicht, mede dat weet dat je door moet zetten, daar waar je zelf het einde van de tunnel niet kunt zien. 

Wat een ongelooflijke rommel zijn die benzo's, nooit geweten wat de impact is op je geestestoestand, nu wel, en never nooit dat ik er ooit nog aan ga beginnen na detox. 

Ik weet niet wat jouw ervaring in de benzo's is, maar je geeft fijne feedback en laat ik mede jouw als voorbeeld nemen dat er verlichting zal komen. 

Nogmaals dank @Kannietmeer

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Cyclad58, @Dis, @Kannietmeer@YulesLotgenoten, gisteren gesprek gehad met mijn vervangende behandelaarster en ze gaf aan dat ze geen ervaring had met diazepam maar wel met lorazepam. Ze gaf aan dat ik terug zou kunnen gaan naar het punt in het afbouwschema waardoor ik de duizeligheid ervaarde. Maar dan gaf ze de voorkeur aan lorazepam. Dit advies heb ik niet opgevolgd. Ik ben 3 weken zonder de benzo's en heb aangeven dat ik dat voor mijn moraal en niet een stap terug wil. Ze begreep me wel, en gaf aan dat het "lijden" dan verzacht kon worden en vervolgens rustig van de benzo's kon ontwennen. Maar vandaag is het weer brandhout en voel me slecht* en negatieve gedachtenstromen. Dan ga ik weer twijfelen of ik het toch niet moet doen. Mijn verstand zegt van niet, mijn lijf en gevoelens zeggen van wel. Wat een strijd en hou me vast dat het door de benzo's komt deze ellende.

*aanpassing door moderator

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hi @Dis, dank voor je reactie. Wat is de reden geweest van jouw om te stoppen? Het is een moeilijk dillema, absoluut. Het is inderdaad zo dat als ik zou teruggaan dat ik niet weer naar welke dosis en de afbouw zal dan ook niet "geruisloos" gaan. Het is zwaar, linksom of rechtsom, en idd de ene dag is het wat lichter dan de andere dag, en in de namiddag idd bij mij ook wat minder zwaar. Drie weken vind ik al lang maar wat ik lees op dit forum is het niks nog. Da kan voor je advies man. 

Gr Jordan 

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

7 uur geleden zei Jordi:

@Cyclad58 @Dis, @Kannietmeer@YulesLotgenoten, gisteren gesprek gehad met mijn vervangende behandelaarster en ze gaf aan dat ze geen ervaring had met diazepam maar wel met lorazepam. Ze gaf aan dat ik terug zou kunnen gaan naar het punt in het afbouwschema waardoor ik de duizeligheid ervaarde. Maar dan gaf ze de voorkeur aan lorazepam. Dit advies heb ik niet opgevolgd. Ik ben 3 weken zonder de benzo's en heb aangeven dat ik dat voor mijn moraal en niet een stap terug wil. Ze begreep me wel, en gaf aan dat het "lijden" dan verzacht kon worden en vervolgens rustig van de benzo's kon ontwennen. Maar vandaag is het weer brandhout en voel me naar de kl#*te en negatieve gedachtenstromen. Dan ga ik weer twijfelen of ik het toch niet moet doen. Mijn verstand zegt van niet, mijn lijf en gevoelens zeggen van wel. Wat een strijd en hou me vast dat het door de benzo's komt deze ellende.

Dag @Jordi,

 

Ik vind het advies van je behandelaarster niet verstandig. Het is korte termijn politiek, maar op de lange duur ben je verder van huis. 
Goed dat je het advies niet opvolgt, ik geloof er echt in dat het beter is dit nu te doorstaan, want het wordt uiteindelijk beter. Herstarten van de Lorazepam helpt zeker even, maar daarna begint de afbouwellende weer en duurt het langer. 

Just my two cents....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 29-3-2018 om 21:38 zei Yules:

Ja Jordie suuuuuperwazig ! Niets leek nog hetzelfde ...het gras, de bomen, mijn gezin....niets. Mijn dochter wreef even over mijn rug en ze vroeg of dat deugd deed.....ik kon dát zelfs niet bevatten ! Ik kon de connectie niet leggen tussen haar hand en mijn rug ! Het voedsel dat ik at...mijn hersenen konden de smaak niet combineren met de sensatie of het lekker was of zoet of zout ....heel angstaanjagend allemaal vond ik dat ! 

Ik schrijf dit absoluut NIET om je bang te maken,  integendeel, je bent niét alleen of raar of onherstelbaar!  

Jouw chemie is op weg zich te herstellen....takes time ...only time...

Ik ben cold turkey gestopt met lorazepam...ik nam het maar voor korte tijd en dacht dus dat het geen kwaad kon, enfin ik dacht er helemáál niets bij...was me van geen kwaad bewust.

1 dag na het stoppen was ik compleet geflipt...maar ik ben wél hypergevoelig wat medicatie betreft. 

Hoe lang het gaat duren ....doe jezelf een plezier en probeer je daar niet té veel op te focussen. Bekijk het week per week...en tel je winsten ...soms val je even terug maar dat hoort er ook bij.

Je zal nu even door een wave gaan ... maar er komt een dag dat je een window krijgt en dan schijnt plots de zon ...ook al zijn de Windows eerst van korte duur, ze komen met de tijd meer frequent en duren langer....

Probeer afleiding te zoeken. Welk verhaal je ook leest, van allemaal vreemde mensen, die ook elkaar niet kennen, ze hebben ALLEMAAL 1 ding gemeen....de benzo ervaring...en hielpen en helpen zichzelf door afleiding te zoeken...en mekaar te ondersteunen, zoals we dat ook bij jou zullen doen.

Hou moed, heb vertrouwen...HET KOMT GOED!!!

Liefs krisje x 

Hey Krisje, @Yules, wat deed jij als je je gederealiseerd voelde?? Ik merk dat ik er heel moelijk mee kan omgaan, het voelt ook echt heel naar. Gr Jordie

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...