Spring naar bijdragen

Het na lange tijd weer slikken van benzos


Aanbevolen berichten

Goedemiddag,

ik heb een korte vraag. Wanneer je verslaafd bent geweest aan benzos en hier succesvol van bent ontwent, val je dan weer direct terug in je oude lichamelijke verslaving wanneer je gedurende 1 of 2 weken ongeveer 3 keer per week 10mg diazepam neemt om goed te kunnen slapen?

Ik maak momenteel namelijk een moelijke tijd mee waardoor ik totaal niet slaap. Ik vertik het in eerste instantie om weer medicatie te gebruiken, maar ik ben nu ten einde raad. Heb al van allerlei andere oefeningen geprobeerd maar tevergeefs.

geestelijk ben ik ervan overtuig dat ik niet meer verslaafd zal raken maar ik ben bang voor de langdurige lichamelijke klachten die ik enkele jaren geleden had nadat ik gestopt was met het dagelijks slikken van benzos.

Ik hoop dat iemand mij snel een duidelijk antwoord kan geven op deze vraag. Alvast enkrm bedankt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste Aldwyne,

 

Hartelijk bedankt voor je vraag. Het is goed dat je hierover nadenkt, want ik denk dat het van belang is om daar voorzichtig mee te zijn.

Wanneer je een verslaving hebt (gehad), zul je deze gevoeligheid daarvoor behouden. Oud gedrag kan weer getriggerd worden wanneer je de middelen weer inneemt en kan het oude gedrag er weer insluipen. Dus goed dat je je daar zo bewust van bent en de medicatie ook niet dagelijks inneemt.

Het advies dat we geven is om benzo’s, ook in periodes van moeilijkheden, slechts voor een korte periode te gebruiken.

 

Wat je schrijft over de moeilijke tijd en daardoor niet kunnen slapen is erg vervelend. Je hebt verschillende dingen geprobeerd om deze klachten te verlichten, wat je niet heeft geholpen. En op zich is het natuurlijk ook logisch, als je een moeilijke tijd doormaakt, dit effect kan hebben op bijvoorbeeld het slapen. Door piekeren, zorgen of verdriet.

Juist dit kan helpend zijn te onderzoeken en wat jou kan helpen hier op een andere manier mee om te gaan zonder medicijnen te gebruiken. Je kunt dit bespreken met je huisarts, misschien heb je dit al gedaan?

Het gebruik van een benzo/middel is vaak een oplossing die snel werkt, terwijl andere mogelijkheden meer tijd kosten en tijd nodig hebben om daarmee te oefenen.

Heb je bijvoorbeeld ondersteuning in je omgeving bij de moeilijke tijd die je nu door gaat?

 

Ik wens je sterkte en succes!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo Aldwyne,

Het is geen goed idee, om nu toch weer diazepam 10 mg ( veel ook) per dag te gaan slikken.

Niet kunnen slapen is vreselijk, maar als ik jou was, zou ik de huisarts vragen om mirtazapine voor tijdelijk. Dit is een antidepressivum, dat heel laag gedoseerd helpt om te slapen. Ik slaap er als een blok op. Tegenwoordig wordt dit middel vaak als slaapmiddel voorgeschreven . Je hebt van een pilletje van 15 mg maar een kwart nodig of 7,5 mg, als je met 3,75 mg nog niet kunt slapen.

Het werkt ook al na de eerste inname.

Sterkte en succes.

Sneeuwhoen

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo Moderator en Sneeuwhoen,

Bedankt voor jullie snelle reacties. @moderator Ik ben inderdaad al verschillende keren bij de huisarts geweest. Deze heeft me doorverwezen naar het GGZ, maar deze heeft me te kennen gegeven dat ik meer specialistische zorg nodig heb. Hier sta ik dan ook al ruim 5 weken op de wachtlijst en ik heb nog steeds geen ingeplande afspraak. Mijn omgeving weet ervan en ondersteunt me ook goed. Echter zul je begrijpen dat ik het idee heb dat ik aan mijn lot wordt over gelaten omdat ik zo lang moet wachten op passende hulp. Doordat ik zo slecht slaap kan ik totaal niet functioneren en vreet het me helemaal op. Vandaar dat ik echt al enkele dagen op het punt sta om een diazepam 10mg tabletje te pakken zodat ik me in iedere geval 1 a 2 dagen weer wat beter voel. Alleen ben ik enorm bang voor wat er daarna weer gaat gebeuren. Komen die vreselijke ontwenningsverschijnselen na 1 a 2 keer 10mg weer vollop terug? Nogmaals; ik ben ervan overtuigd dat ik er geestelijk niet meer afhankelijk van wordt. Ik weet namelijk goed welke ondraaglijke nadelen benzos met zich meebrengen bij langdurig gebruik. Ook de Ashton Manual ken ik onderhand uit mijn hoofd.

 

@sneeuwhoen Ook jij bedankt voor je reactie. Denk je dat ik mirtazapine zomaar voorgeschreven krijg als ik daarom vraag? Ik heb er nog nooit van gehoord. Het liefst neem ik helemaal geen medicatie meer maar op dit moment sta ik voor alle tijdelijke oplossingen open. Zolang ik het probleem maar niet vererger. 

Nogmaals dank voor het meedenken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Aldwayne,

Wat naar dat je een zware tijd hebt en daardoor slecht slaapt. Is verschrikkelijk weet ik uit ervaring. Ik ben nu 5 weken afgebouwd en sliep de eerste week daarna zeer slecht tot niet. Wat mij enorm heeft geholpen is het innemen van magnesiumpoeder bisglycinaat voor het slapen gaan. Samen met l-theanine. Zorgt voor natuurlijke ontspanning van lichaam en geest. Als je dat ziet zitten: niet zomaar elke magnesiumtablet of poeder is geschikt hoor. Bisglycinaat werkt in ieder geval maar google zelf anders nog even of laat je informeren bij een gespecialiseerde winkel.

Ook ik zou adviseren de benzo's te vermijden en indien toch echt nodig dan in lage dosis (10 mg diazepam lijkt mij heel veel ik flipte al van 4 mg). En misschien kun je de pillen bij iemand die je vertrouwt in bewaring geven en afspreken dat je 2 a 3 keer per week een dosis voor 1 nacht ophaalt? Maar ik zou eerst magnesium proberen als ik jou was.

Heel veel sterkte

Groet Muis

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo Aldwayne,

De meeste huisartsen schrijven tegenwoordig mirtazapine/remeron voor tegen slapeloosheid, juist vanwege de verslavende werking van benzodiazepinen.

Mirtazapine is niet verslavend. Als je toch een benzo neemt, kies dan niet voor de langwerkende diazepam, maar kies voor een kortwerkende slaapmiddel.

Dan ben je overdag niet suf. Lormetazepam bijvoorbeeld.

Binnen de kortste keren ben je wel weer verslaafd, als je het dagelijks of een paar keer in de week gebruikt.

Ik hoop, dat je snel hulp krijgt. Hopeloos , die ellenlange wachtlijst bij GGZ.

 

 

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik zou geen kortwerkende benzos nemen. Die zijn nog verslavender. Begin er aub niet meer aan. Gebruik idd mirtazepine. Op advies van Sneeuwhoen heb ik dit ook gebruikt. En zie ben helemaal benzo vrij en ook nog zonder mirtazepine. Slaap is zo goed als hersteld! Mirtazepine heeft mij enorm geholpen. 

Vraag je huisarts! 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 5 months later...

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...