Spring naar bijdragen

Goed eten als je stopt met drinken


Vie

Aanbevolen berichten

AARDAPPELPUREE MET SPEKJES UIT DE OVEN


Ingredienten:

1kg aardappelen
zout
peper
nootmuskaat
1dl melk
2 eieren
scheutje koffieroom
50g ontbijtspek

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, was deze en kook ze in een pan met een beetje water en zout gaar.
Giet dan de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer de melk, nootmuskaat en peper door de aardappelpuree.
Klop de eieren los met een scheutje koffieroom en roer dit aardappelpuree.
Vet een ovenschaal in en schep hier de aardappelpuree in.
Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Snijdt het ontbijtspek in stukjes en bak dit in een droge koekenpan knapperig.
Bestrooi de aardappelpuree met de knapperige stukjes spek.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Antwoorden 227
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

1 pak kruidenzuurkool
1 doosje garnalen
3 knoflooktenen
1 bakje zure room
Broodjes

Kook de zuurkool kort en laat uitlekken. Hak de knof en roer door de zuurkool, samen met de zure room en de garnalen. Snij de broodjes open en vul ze met het mengsel. Je kan ook echt ordi doen er er nog een schep ketchup aan toevoegen.

Als je niet van garnalen houdt en geen veggie bent, kan je de garnalen vervangen door reepjes kip of ander vlees, maar dat moet je dan wel eerst bakken met een beetje peper en zout.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Dikke lunchboterham:
1 blikje mais
2 tomaten, in blokjes
Teentje knof, gehakt
10 champignons, gesneden
1 ons kaas (geraspt) naar smaak
Kleine eetlepel sambal, ook naar smaak
4 bruine boterhammen.

Bak de tomaten, knof en de champignons op zacht vuur. Voeg de kaas toe en laat smelten. Op het laatst de mais en de sambal erbij, even laten meewarmen. Verdeel over 2 boterhammen en klap dicht met de andere 2. Voor niet-vega's: gebakken spekjes zijn hier ook heel lekker bij.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Nodig voor de buitenkant:
130 gr vijgen
60 gr rozijnen
245 gr paranoten
245 gr Walnoten
2 theelepels jus d'orange
beetje zout
Nodig voor de vulling:
485 gr rauwe cashewnoten 10 uur laten weken vooraf
245 gr amandelen of macadamia noten 2 uur weken vooraf
15 gr pijnboompitten
10 ml citroensap
beetje zout
1/3 kopje kokosnootwater
3 theelepeltjes kokos gehakt
15 ml vanille extract
Nodig voor de room:
245 gr verse kokosnoten vruchtvlees in stukjes
3 theelepels rauwe cashewnoten zo'n 10 uur vooraf geweekt
Honing, een flinke schep
3 theelepeltjes amandelmelk of sojamelk
1 theelepeltje citroen schil schraapsel
beetje vanille extract
Nodig voor de topping:
500 gr aardbeien fijn snijden
3 theelepels citroensap,
theelepel honing
beetje water
Bereiding van de vulling: Blendeer cashew noten en de amandelen of macadamia noten er een romig geheel ontstaat. Doe dat in een kom en doe het citroensap en het zout er bij. Goed blenderen! Deze inhoud moet in een kom met daarover een doek en geplaatst worden op kamertemperatuur (10 a 12 uur.) Hierna (NA de 10 a 12 uur) moet je deze, nu inmiddels soort room, blenderen met 1/3 kokosnootvocht en t vruchtvlees, de vanille extract en de honing. Doe het daarna in de vriezer voor later gebruik.
Bereiding van de topping: Druk de aardbeien door een zeef en vang het aardbeienvocht op. Vermeng dat vocht met citroensap en de honing. Zet even op een koele plek. (Ik doe er de stukjes aarbeien bij, die dingen zijn tenslotte niet goedkoop.)

Taart afronden:
Stap 1: Pak nu de springvorm
Stap 2:Giet de vulling erop
Stap 3:Doe de gesneden aardbeien er op
Stap 4:Daarna de aardbeien-citroensapmengsel erover
Stap 5:Daarna de geklopte room.
Stap 6:Daarna evt garnering met citroen schraapsel
Laatste stap: Zet de taart ruim 8 uur in de vriezer. Voor het eten even 10 minuten op kamertemperatuur laten komen.
Werkelijk, dit is oooooverheerlijk, U weet niet wat u proeft!
Eet smakelijk
Vriendelijke groeten,
Isis
meer rawfood

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Jeetje ... ik ga hier bij kwijlen....al die gerechten...mmmmMM

Mn gerechten zn nog niet zo gezond, maar maak altijd wel die salade van de MAC na :-P gewoon zakje bij de AH die heb lekker veel keus en dan met stukjes kaas.

GEZOND!

Nou ik ga jullie recepten proberen hoor...teminste een aantal .. anders word ik vierkant zoveel ;-)

Groeten

Marco

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Kaasfondue zonder wijn

Kaasfondue met melk en prei
Ingrediënten

* 1 dunne prei
* 1 teentje knoflook
* boter
* 300 g jong belegen (Boeren) Goudse kaas met mosterdzaad of kruiden gerasp.
* 300 g belegen Boeren Goudse kaas gerasp
* 3 dl melk
* bindmiddel
* 1-2 tl mosterd
* (1-2 tl karwijzaad)

Bereiding

Hak de prei en de knoflook fijn. Smelt de boter in een pan en smoor de prei en de knoflook in ca. 5 minuten beetgaar. Breng de melk in de caquelon tegen de kook aan. Roer geleidelijk de kaas erdoor en vewarm het geheel al roerend op een matig vuur tot alle kaas gesmolten is. Bind het kaasmengsel. Roer het preimengsel, de mosterd (eventueel het karwijzaad) door de fondue en voeg peper toe naar smaak.
Dippen

* kleine champignons
* radijs
* kattenspek (in reepjes,oprollen)
* meergranenbrood
* roggebrood.

OF Kaasfondue met bouillon


Ingrediënten

* 4 dl water
* 150 gram champignons (gewone/grot/kastanje) in kwarten of plakjes
* 3/4 bouillontablet
* 60 gram boter
* 60 gram bloem
* 100 gram kernhem
* 200 gram belegen kaas
* peterselie
* 100 gram ham in stukjes
* stokbrood

Bereidingswijze

De champignons in het water met bouillon koken. Een klontvrije roux maken van de bloem, boter en het vocht van de champignons Kaas erdoor smelten. Goed roeren. Champignons toevoegen. Als laatste de ham even mee laten pruttelen en dan royaal bestrooien met peterselie.

Andere kaas kan ook, parmezaanse bijvoorbeeld. Pas de hoeveelheid bouillon aan als de kaas al meer smaak heeft.

OF Kaasfondue met room


Ingrediënten

* 2 uien
* 1 rode en 1 groene paprika
* boter
* knoflook
* 3 tomaten
* halve liter (koffie)room
* 500 gram Kernhem
* peper, tijm, oregano, tabasco, worcesterhiresauce

Bereiding

1. Uien en paprika's kleinsnijden en samen met de knoflook 5 minuten fruiten in de boter.
2. Tomaten ontvellen (onder en bovenkant inkruizen en kort onderdompelen in kokend water) en kleinsnijden.
3. Tomaten en koffieroom toevoegen aan ui-praprika mengsel
4. Voeg de geraspe Kernhem toe en smelt deze
5. Op smaak brengen met kruiden en eventueel Tabasco of Worcesterhiresauce

OF Kaasfondue met appelsap



* 400 gram Beemsterkaas jong belegen
* 400 gram Beemsterkaas extra belegen
* 50 gram gepelde en gehakte walnoten
* 1 teentje knoflook
* 4 dl droge witte wijn of appelsap
* bindmiddel
* (verse) bieslook
* stokbrood
* zout, zwarte peper en nootmuskaat

Bereiding

Volg de algemene bereiding, voeg na het binden de gehakte walnoten en klein geknipte bieslook toe

Ook lekker om te dippen zijn courgette, appel, champignons en kerstomaatjes.


algemene bereidingswijze

Bereidingswijze:

Net als er varianten zijn op de recepten, zijn er ook verschillende wegen die naar een pot kaasfondue leiden. Echt moeilijk is het niet, ik denk niet dat het allemaal veel uitmaakt.

* Kaas (laten) raspen. Zorg dat de kaas op kamertemperatuur is.
* Een teentje knoflook pletten en halveren en de (fondue)pan ermee inwrijven.
* Voor een sterkere knoflooksmaak teentjes in de pan laten en meekoken.

* de wijn vervanger in de pan gieten en aan de kook brengen tot het bruist.
* Toegevoegde knoflook er weer uitvissen.
* Voeg een scheutje citroensap toe, hierdoor smelt de kaas beter, en het zorgt voor een homogener mengsel
* De kaas toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten. Meestal werkt beetje bij beetje toevoegen het beste.

* Het kaasmengsel niet te hard laten koken en niet te lang verhitten. Het wordt dan rubberachtig en moeilijk te verteren.
*
* De fondue binden totdat een homogene massa ontstaat.
* De fondue op smaak brengen met kruiden ( zout, peper en nootmuskaat voor de standaard fondues).

Verhitten

Een belangrijke factor voor een goede kaasfondue is de temperatuur die het mengsel bereikt. Deze mag niet te hoog worden. Bij kaasfondues die geen alcohol bevatten is het opletten dat het vocht niet kookt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 4 weeks later...
Zelfgemaakte Indiaase Curry voor 4 personen

Ingredienten:
basmatierijst of gewone rijst
1 pak shoarma/pitabroodjes of echt Nanbread
1 teentje gember ( of meer als je gember lekker vind) in klein stukjes
3 teentje knoflook persen
2 dikke uien in kleine stukjes snijden
2 theelepels komijn zaadjes
2 theelepels ketoembar zaadjes
10 groene kardamom zaadjes
3 middelgrote wortels in plakjes gesneden
1 zoete aardappel in blokjes gesneden
4 aardappels in blokjes gesneden
twee handjes vol sperzieboontjes
of snijbonen in stukjes gesneden
paar struikjes bloemkool in roosjes snijden
1 klein blikje kikkererwten
3 eetlepels curry paste (bij AH milde curry)
2 blikjes coconut milk
paar gedroogde of verse chili pepertjes als je van erg pittig houd(voorzichtigheid geboden!)

Bak eerste even de komijn zaadjes+ketoembar zaadjes in de wok totdat ze 'poppen'
voeg dan de gember+ uien toe en bak tot de uit mooi glanzend en geel is
voeg dan de knoflook toe en bak nog een paar minuten
de kardamom zwarte pitjes uit het zaad schilletje snijden en toevoegen
(chillies nu toevoegen(zonder zaadjes!!) als je die gaat gebruiken)
Dan de lepels curry paste erbij doen en nog even laten bakken een paar minuten
af en toe omscheppen
dan de kokokmelk erbij doen en even goed roeren
Alle verse groente erbij doen en met deksel op de wok
op een matig vuurtje 20-25 minuten laten koken (tot de groente gaar is)
Kikkererwten er de laatste 5 minuten nog bij doen

De rijst klaarmaken en de broodjes in het broodrooster doen.
Nan brood is lekkerder onder de grill maar is me soms te duur.


Makreelcurry pakketje

1 gerookte makreel
1 pak roomboterbladerdeeg
rest curry en rijst

curry en rijst door elkaar mengen
gerookte makreel ontdoen van het vlees en door de curry/rijst mengen

Langwerpige overschaal invetten,
bladerdeeg op de bodem leggen en aan elkaar plakken
even gaatjes inprikken met de vork
velletjes bladerdeeg aan de zijkanten plakken en over de zijkant van de schaal laten hangen
curry/rijst/makreel prak erop leggen en het pakketje dichtvouwen
paar gaatjes in het bladerdeeg prikken met een vork
in de oven tot dat de bladerdeeg een mooi gouden bruin kleurtje heeft
Heerlijk met een lekkere frisse salade

Als je wat van de chinees overhebt kun je ook zo'n pakketje maken.
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 8 months later...

Vega-pannenkoeken.
Maak het beslag aan volgens het pak. Je kan natuurlijk ook zelf beslag maken, maar dit vind ik gemakkelijker.
Bak in een grote pan een pannenkoek per persoon. Doe er kaas over, gesneden pepertjes (niet al te sterk) en draai de koek om in de pan. Zet het vuur laag, zodat de kaas langzaam smelt.
Ondertussen roerbak je even snel een mix van gesneden paprika, bleekselderij, mais uit blik, eventueel knoflook en wat zout. Meng op het laatst met zure room of kwark.
Leg de koek op je bord en schep het groenmengsel er op. Rol de pannenkoek op.
Voor de niet-vega's kan dit ook met spekjes, gehakt of gesneden ham of kip.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

reinigen/ontgiften

vormen van reinigen
1 vasten met sap van vruchten en groenten
2vruchten-vasten;fruitdagen,dus het uitsluitend eten van ftuit
. [vruchten van het seizoen]
3 als er behoefte is aan een sterkere verzadiging,pas dan het volgende schema toe
dagschema
ochtend,thee of vers geperste sappen
. cracker met margarine of roomboter
middag;thee
. rauwkost salade met dressing
cracker met margarine of roomboter
avond ;soep[verse tomaten en of groente]
. op basis van een bouillon
1 of 2 crackers en naar wens vruchten

drink gedurende de dag en avond royaal water thee of vers vruchten sap
doe dit niet langer dan 3 dagen
doe het eens in de 3weken
op een gegeven moment merk je dat je lichaam er goed op reargeert en je het regelmatig nodig heeft

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Ha, dankjewel Wing. Ik doe in plaats van ham, kipreepjes want ik eet geen varken, maar dat zal niet zoveel verschil maken. Weet je wat een aanvulling zou kunnen zijn? Een schep zure room erbij op het bord en een fijngesneden pepertje (zonder de zaden want daar gaat je bek zo van branden). Dit ga ik maandag beslist proberen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Avocado recept.

Als voor, bij gerecht of als dip.

1 rijpe avocado
1 teentje knoflook
zout en peper naar smaak
citroensap

Eventueel aan te vullen met bv. stukjes gerookte kipfilet, gerookte zalm in snippers of stukjes ansjovis.

Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit en prak dit grof met een vork. Zout en peper naar smaak toevoegen, rijkelijk citroensap en een fijngemaakt teentje knoflook erdoor scheppen. Als vulling kan je bovenstaande gebruiken.
Direct opeten/serveren wegens verkleuring.

Rijk aan antoxidanten en gezonde vetten.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Recept Vegetarische curry 2 personen (kan natuurlijk ook vlees of vis toevoegen)

1 ui in ringen
1 teentje knoflook (voor de liefhebbers 2,3, 4, of meer)
3-4 vastkokende aardappels in kleine blokjes
2 handjes peultjes (voor de curry)
1 komkomer (voor de salade)
1 citroen (voor de salade)
1 blikje kindney bonnen, uitgelekt.
2 x hand rijst
1 volle lepel currykruiden (kan ook meer, wordt scherper)
3 eetlepels zonnebloem olie
1 blik kokosmelk
zout
Peper

Verhit de olie en fruit uien en knoflook.
Voeg aardappelblokjes toe en bak mee.
Paar minuten wachten.
Voeg peultjes en uitgelekte kidneybonen toe.
Voeg de currykruiden en de kokosmelk toe. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Laat 20 minuten zachtjes pruttelen, schep regelmatig om.

kook intussen de rijst gaar en maak komkommersalade met olie, citroen, peper en zout.

Eet smakelijk.

nachtbraker

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Zomerse erwtensoep. Ja het bestaat echt!
Een blik erwten. kan ook met spliterwten, maar die moet je dan wel een nacht van tevoren in de week zetten.
Een pond kipfilet, maar als je vegetarisch eet mogen het ook sojabrokken zijn.
Een paar knoflooktenen naar smaak
4 stengels bleekselderij
1 grote ui
1 bosje koriander, fijngehakt
1 bakje crème fraiche
1 uitgeperste limoen.

Hak en snij alles in kleine stukjes en zet het op zacht vuur. kook (zacht) tot de kipfilet gaar is.
Voeg pas op het laatst de zure room en de limoen toe.
Eet met geroosterd brood, eventueel even ingewreven met knof en olijfolie.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 4 weeks later...

Tortilla uit de oven (4 personen).
Voorbereiden: ca. 10 minuten, en de oven doet de rest.

1-1,5 zak aardappelschijfjes of partjes (of verse aardappels, evt. met schilletje, in plakjes of stukjes even garen in de magnetron) ca. 600 gram in totaal
1 of 2 paprika bv. in twee kleuren
2 uien
1 teentje knoflook
1 bosje bosui (hihi)
4 stevige tomaten
melk
8 eieren
kruiden bv. all season poeder en zout en peper
stokbrood

Bak de uien, vrij grof gesneden even in een hete pan. Voeg de paprika toe en de knoflook (die mag niet verbranden). Voeg de gesneden bosui toe. Warm de aardappelschijfjes even mee op door de groenten.

Vet een ovenschotel goed in.

Leg er de helft van het mengsel in. Snij 2 tomaten in plakken en leg ze erop. Dan de rest van het mengsel. Klop 8 eieren los met ongeveer 1 dl. melk (niet téveel, het moet wel stollen) en de kruiden (all season en zout en peper bv.). Giet dit over de groenten-aardappels en versier met plakjes tomaat.

In de combinatieoven: ongeveer 25 minuten op 180 graden met 12 minuten op 360 Watt.
Anders 40 minuten in de gewone oven.
Als het goudbruin is haal je het eruit.

Lekker met een stokbroodje! Dat kun je in de laatste 10 minuten mee warmen in de oven.

Terwijl het in de oven staat, was je de pan af. Hoef je alleen 4 borden en één ovenschaal af te wassen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Stamppot anders voor twee personen.
Kook vier grote aardappelen met wat zout. Snij een niet zo grote krop andijvie fijn.
Stamp het geheel samen met wat bouillonpoeder, boter (of als je wil olijfolie) en peper uit de molen.
Van te voren heb je blokjes gesneden van zachte, maar wel pittige geitenkaas. Die prak je erdoor. Je kan als je geen veggie bent, er ook reepjes ham doorheen doen.
Maak ondertussen een jus zoals je gewend bent. Laat daar in een takje verse tijm mee trekken. Op het laatst een flinke scheut honing toevoegen in de jus.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Flesjes met olijfolie

Voor iedereen die véél te veel Cava/Champagne gezopen heeft én zijn/haar kurken heeft bewaard: Bij de Action (die El Cheapo-shop) verkopen ze 'kleine vaasjes', om 1 roos in te zetten, en dergelijke. Prachtige schenkflesjes, met een brede bodem, zo'n 'flens', en een hele lange hals. Hierin passen precies die kurken van Cava/Champagneflessen.

Ik heb nu op 't bovenste schap staan:
zelfopgelegde citroenolie
chili-olie van/met gedroogde hele chilipepers (topje eraf is voldoende, liefst zonder pitjes)
notenolie (onderweg; de notenmelange van de Aldi door een vijzel trekken, klaar is ik)
mosterdolie (mosterdzaad in de vijzel en daarna in de olie)

Prachtig zicht en vrijwel gratis; de flesjes kosten 62ct p/s en de olijfolie koop ik per blik van 3ltr bij de Colruyt.
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Pompoensoep.
Schil een grote oranje pompoen en snijd hem in stukken.
Breng met water aan de kook tot de de pompoen kan prakken.
Voeg toe:
Kruidenbouillonblokje
Geraspte verse gember
Bosje gehakte koriander
Sap van een uitgeperste limoen
Knoflook naar smaak.
Als je van brokjes houdt, alleen even prakken met een aardappelstamper.
Ik hou van gladde soep dus zet ik er de staafmixer in.
Eten met olijfbrood.

(Wat ook lekker is: een flinke scheut koksroom of sour cream toevoegen.)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Pompoensoep III
Nodig:
1 pompoen
1 kg paprika
1 bos verse koreander
1 bol knoflook (ze zijn er zonder teentjes/vliesjes in een mandje, op de markt te koop, soms Lidl)
stuk verse gember
2 bouillonblokken, groente (veggies) of kip
potje creme fraiche og blik cocosmelk
sambal
olijfolie

Was de groenten, snijd de pompoen in stukken en leg ze met de paprika en bol knoflook, overgoten met scheut olijfolie in een ovenschaal of bakblik. Laat ze in een klein uur roosteren in de oven op 200o.
Trek aan de stelen van de paprika zodat de zaaklijsten enuit komen, velletjes mogen mee de soep in, evenals de schil van de pompoen. Doe de knoflook en koreander, geraspte gember, sambal naar smaak, 1,5 liter water, bouillontabletten met de groenten in een grote soeppan en pureer fijn. Tegen de kook aan brengen en creme fraiche of cocosmelk (erg lekker) erdoor roeren, eet smakelijk!
Jane

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Eiersalade, voor op brood.
Kook drie eieren hard. Prakken met drie eetlepels mayonaise, een eetlepel yoghurt, vier eetlepels geraspte (pittige) kaas en een theelepel currypoeder.
(Prak, prak)
Doe daar bij het smeren ('k zag twee beren...) nog wat fijngehakte ijsbergsla bij. En een heel fijngehakt bos-uitje.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Hier even een vraagje van mij.
Ik heb gister een broodbakmachine van iemand gehad (jaja een nagenoeg nieuwe, maar 3 keer gebruikt)
Er zit ook een instructie boekje bij.
Maar mijn vraag is eigenlijk of iemand hier toevallig weet, of je ook gewoon een pak broodmix kunt gebruiken en die erin kunt gooien, of moet je alles los kopen zoals bloem, gist enz...

Dus mensen die zo een mega apparaat (wat is die groooooooot, veel groter dan ik verwacht had) hebben graag wat gebruiktips, ben nl gek op vers brood!!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×
×
  • Nieuwe aanmaken...