Spring naar bijdragen

Goed eten als je stopt met drinken


Vie

Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 227
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Nou daar gaat ie dan!
Een heerlijk vegetarisch gehaktbrood ook wel genoemd:
Vegetarische'Schotse Haggis' Schotel..

100 gr uien, in kleine stukjes gesneden
1 eetlepel zonnebloemolie
50 gr wortelen, heel fijn gesneden
35 gr paddenstoelen, fijn gesneden
50 gr rode linzen (te vinden bij AH bij de pot groenten)
150 gr gele linzen(te vinden bij AH bij de pot groenten)
600 ml groente bouillon
25 gr rode kidneybonen, goed fijn prakken
35 gr gemalen pinda's of walnoten
30 ml shoyu (soya saus)
1 eetlepel citroen sap
11/2 eetlepels gedroogde tijm
1 eetlepel rozemarijn
halve theelepel cayenne peper
1 eetlepel komijnpoeder
1/2 theelepel nootmuskaat
genoeg havervlokken om er een brij van te maken die niet vochtig meer is
vers gemalen peper naar smaak

1. Verwarm de oven voor op 180*C of gasstand 5

2. Fruit de uien in de olie voor 5 minuten , voeg dan de wortels en de paddenstoelen toe en fruit het nog voor 5 minuten

3. voeg nu de linzen toe en 3/4 van de groenten bouillon

4. meng de geprakte kidneybonen met de rest van de bouillon en voeg daar de noten, citroensap en kruiden aan toe. Doe dit ook in de pan en laat het nog 10 tot 15 minuten matig koken

5 Voeg nu de havervlokken toe en laat dit nog 10 minuten zachtjes pruttelen op een laag pitje. Voeg wat water toe als het te dik wordt.

Beboter een bakblik en doe daar de massa in en bak in de oven voor 30 minuten.

heerlijk met aardappels, koolraap en jus als jet echt op zijn schots wilt eten
maar ook met rodekool, andijvie stamppot, boerenkool stamppot etc
Of als schijf gehakt, even gebakken bij macaronie

Je kan het gehaktbrood in de koelkast wel 5 dagen bewaren en elke dag een plak afsnijden.
Ook op brood is het heerlijk

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Die koolraap gooi ik er altijd bij, dat 'ie meekookt. Ook gooi ik er verse bleekselderij bij, en knoflookteentjes. En soms ook cassave, maar dat vind ik zelf nogal melig. Is heel lekker met bruin stokbrood. En... een heel grote pan maken, want de volgende dag is het nog lekkerder, als je tenminste niet 's nachts uit je bed komt om alles op te snoepen.

De snert van An moet er eigenlijk ook bij staan.

Wat ik mis is een recept voor vega-haché, bestaat dat wel?

Kook twee grote aardappelen in water en een boullonblokje. Laat ze even afkoelen totdat je je vingers niet meer brandt en snij ze open. Meng het kruim van de binnenkant met fijngesneden paprika, ui, knoflook en zure room of yoghurt. Wat zeezout en peper.
Schep dit alles weer in de aardappels en wikkel ze in zilverfolie. Doe een half uur in de oven op de hoogste stand. Eet met een glimlach en drink er veel gekoelde thee bij. Serves two.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hier issie dan!

Vegetarische hachee

Nodig voor 4 personen:



1 bakje Quorn Fijngehakt Haché ( = 175 g), je kunt het ook klaarmaken met tofu roerbakreepjes

3 grote uien

1 bakje champignons

3 teentjes knoflook

1 pakje Honig Mix voor Hachee

2 eetlepels olijfolie

zwarte peper uit de molen

kruidenbouillonpoeder naar smaak

scheutje ketjap manis

water

maïzena



Voorbereiding:



- uien pellen en fijn snijden

- champignons schoon borstelen en in schijfjes snijden

- knoflookteentjes pellen



Bereiding in de hapjespan:



- Olie verhitten in de pan

- Quorn ongeveer 5 minuten op hoog vuur bakken (pas op: kan behoorlijk spetteren)

- Voeg de uien toe

- Pers de knoflook erboven uit

- Roerbak het geheel tot de uien glazig zijn

- Voeg de champignons toe en bak ze mee tot ze bruin worden

- Voeg de hacheemix met 750 ml water en een scheutje ketjap toe en roer dit goed door

- Zet het gas laag en laat 1 uur sudderen met de deksel op de pan. Af en toe wel even omscheppen

- Even proeven, voeg naar smaak versgemalen zwarte peper en tuinkruidenbouillonpoeder toe

- Los 1 eetlepel maïzena op in water volgens de verpakking en voeg dit toe aan de hachee. Roer dit goed door en laat nog een paar minuten doorpruttelen.

EET SMAKELIJK!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Een overheerlijke vega pasta.

Tagiatelle,(ik neem altijd verse van AH)
1 doosje cherrytomaten,
1 stukje geitenkaas
1doosje kastanjechampinons
1 doosje portobellochampignons
2 tenen knoflook
1 ui
rode pesto
zak rucola
knoflookolijven.

Pasta koken volgens gebruiksaanwijzing(koken in bouillonblokje)
ui fruiten in olijfolie
tomaten gehalveerd en champignons erbij
knoflookolijven halveren en toeveoegen
knoflook uitpersen en toevoegen
rode pesto toevoegen
de gekookte pasta toevoegen en dan de rucula erbij
alles goed doormengen en dan als laatste de geitenkaas erdoor laten smelten

Nou als dat geen lekkere pasta is

Tina

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Spinazie Pannenkoek met gerookte zalm en blauwe kaas


Beslag voor de pannenkoeken maken, peper en zout toevoegen

Voor twee personen 4 blokjes spinazie ontdooien en goed laten uitlekken
In het vergiet overtollig water eruit persen

Teentje knoflook persen en door het beslag gooien samen met de uitgelekte spinazie

Pannenkoeken bakken en vullen met gerookte zalm en blauwe kaas

Oprollen en smullen maar!

De vulling kan je natuurlijk variëren met geitenkaas en tomaten en pesto
Tonijn en rode uien met brie
Of wat je maar lekker lijkt

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Snelle Schotse Wintersoep

2 uien
3 teentjes knoflook
6 winter wortels
6 grote aardappels
halve koolraap (hoeft niet perse)
2 blokjes kruiden bouillon per liter soep
Kopje rode linzen
peper/zout naar smaak

Alle ingrediënten in kleine stukjes/blokjes snijden.

Uien fruiten, knoflook erbij
Groentes en linzen erbij doen
Bouillon blokjes en water tot dat alles ruim onderstaat.
25 minuten koken, even aanstampen met de pureestamper tot een smeuige soep
en klaar is je soep.

Erg lekker met donker brood, dik besmeerd met room boter

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dit is een heel gemakkelijk en smakelijk recept.

Benodigdheden voor de Gado-Gado:

- 1 Chinese kool
- 1 komkommer
- 1 bakje tauge
- 300 gram boontjes
- 4 eieren
- 1 zakje Krupuk Emping.
- 1 zakje of bakje gebakken uitjes

Snij de kool in reepjes van 1 cm en leg dit op een mooie platte schaal met een opstaande rand. (je hoeft niet alles te gebruiken, het is al voldoende om een halfje te gebruiken.)
Snij de komkommer in blokjes (snij de zaadlijsten eruit)
Kook de boontjes beetgaar. Hussel nu de tauge, boontjes en de komkommer door elkaar en verspreid dat over de chinese kool heen.
Kook de eieren 6 minuten en snij ze in partjes en garneer die langs de rand.

Benodigdheden voor de pinda-saus

1 gesnipperd uitje
3 teentjes knoflook
stukje verse gember (1cm)
Bouillonblokje
Halve pot pindakaas
2 eetlepels ketjap
1 theelepel sambal (of een vers gesneden rood pepertje)kopje water

Doe in de keukenmachine de ui, knoflook en gember en flink malen. Doe een kopje water in een pannetje en doe er het bouillonblokje en je gepureerde massa erbij en laat ff lekker pruttelen. Doe de pindakaas erbij en de ketjap en de sambal (pepertje)

Laat het geheel pruttelen (als het te dik wordt doe je er water bij en wordt het te dun doe je er nog wat pindakaas bij.)

Giet dat mooi over de gado-gado heen en strooi de gebakken uitjes over de saus.
Strooi de krupuk emping er overheen en Klaar is (vul je naam in :) )

Zeer snel te maken en heerlijk knapperig en smakelijk!

Bewondering van je gasten is gegarandeerd!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Eenpansgerecht Cacao

Omschrijving:
Makkelijk eenpansgerecht. Voor 3 a 4 personen
Bereidingstijd:
30 a 45 minuten

Ingredienten:
3 a 4 ongepaneerde schnitzels, 2 prei, 2 uien, 1 ons taugé, 4 grote tomaten, peterselie, bieslook, eventueel tijm, mespuntje, teentje knoflook, of knoflookpoeder, zout en peper, 1 theelepel sambal, 2 eetlepels ketjap, in olie bakken b.v. in een wok. eten met rijst

Bereiding:


De tomaten in kokend water leggen voor het ontvellen....zogauw je ze kan ontvellen, uit het water halen en ontvellen, en zaad eruit halen. In stukjes snijden.
Vlees in reepjes snijden, en even apart bakken.
Snel de uien fruiten en de uitgeperste knoflook.
Dan de prei en tauge erdoor en het vlees erbij doen.
En als laatste de tomaten en de kruiden.
Op smaak maken met peper en zout. En de ketjap en sambal...

Eet smakelijk !

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Rösti ovenschotel

klontje boter
250 gram rundergehakt /vegetarisch gehakt
2 eieren
2 eetlepels paneermeel
snufje oregano
1 eetlepel basilicum (diepvries)
1 kleine ui of sjalot
1 paprika
1 eetlepel olie
300 gram (= halve zak) rösti (diepvries)
2 tomaten
groot pakje boursin
½ deciliter melk
geraspte kaas
zout
peper

Bereidingswijze van Rösti ovenschotel
Één ei loskloppen. Ui snipperen. Paprika in halve plakjes snijden. Tomaten ontvellen, in plakjes snijden en vocht en pitjes verwijderen. Oven voorverwarmen op 200 graden. Gehakt rul bakken in de boter. Uisnippers, de helft van het ei, paneermeel, ¼ theelepel oregano, basilicum en wat zout en peper erdoor scheppen. Intussen in andere pan parika in ca. 5 minuten lichtbruin bakken in de olie. Bestrooien met peper.
Helft van rösti in ingevette ovenschaal doen.
Achtereenvolgens plakjes tomaat, gehaktmengsel, paprika en rest van rösti erover verdelen.
Boursin met het andere ei, melk en snufje oregano tot sausje kloppen en op smaak brengen met zout en peper.
Sausje over rösti schenken en geraspte kaas erover strooien. Schotel ca. 40 minuten in de oven zetten.

Eet smakelijk!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Krijgen jullie in de zomer ook wel eens zakken vol pruimen van kennissen waar je je bijna geen raad mee weet? Maak er pruimensoep van.

1 kilo pruimen
snuf zout
1 glas sinaasappelsap

1 eetlepel verse gember (geraspt)
2 theelepels mosterd
2 eetlepels honing
2 kopjes yoghurt.

Kook de pruimen in het sap met het zout 5 minuten. Laat afkoelen en haal de pitten er uit.
Doe de rest van de ingrediënten erbij. Eventueel door de blender, ik hou zelf wel van stukjes en brokjes dus dat doe ik nooit. Eet met beboterde warme toast. Liefst bij ondergaande zomerzon.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ingredienten
2 rijpe bananen
2 el citroensap
2 teentjes knoflook
olie
4 el pindakaas
1 kippenbouillontablet
ca 2 dl kokosmelk
sambal
4 el gebakken uitjes Bereiding
Pel de bananen. Snijd ½ banaan in plakjes en meng ze met 1 el citroensap. Pureer de rest van de bananen (of prak ze fijn) met de rest van het citroensap. Pel en pers de teentjes knoflook. Verhit een scheutje olie in een diepe pan en roerbak de knoflook 1 min. Roer de pindakaas, ½ liter koud water, de bouillontablet, de kokosmelk en de gepureerde bananen erdoor en breng het al roerende aan de kook. Laat de soep 5 min koken. Voeg sambal naar smaak toe. Schep de soep in kommen en verdeel de plakjes banaan en de uitjes erover.


Voor de balletjes ga ik nog even verder kijken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Veggie balletjes i.p.v gehaktballen

1 klein blikje kikker erwten
1 klein blikje witte bonen in tomatensaus
4 augurken in kleine stukje
1 uitje in kleine stukje
1 tomaatje in kleine stukjes
gehakt of shoarma kruiden
1 ei
paneermeel

Kikker erwten en bonen fijn prakken met een vork
uitjes, augurken, tomaatje, kruiden, ei erdoor
goed door elkaar mengen
en dan voldoende paneermeel erbij om een balletje (ongeveer zo groot als een pingpong balletje)te kunnen draaien die stevig aanvoelt.
Een uurtje in de koelkast met de balletjes, zodat ze stevig worden.
Dan nog even weer in een mooie ronde vorm draaien voordat ze de pan in gaan.
Ik gebruik een koekenpan en 50 gr boter en bak ze op een matig vuurtje
Draai ze voorzichtig om zodat aan alle kanten een mooi korstje komt.
Ook heerlijk op brood!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Safi: DIE Ballen ga ik dus vandaag maken. Nog nooit vegaballetjes gegeten. Dat eerste gerecht kan ik dus niet maken, want ik snap niet veel van dat engels.

Cacao: wat is Quorn?


Sambal, daar ben ik gek op!!!!!!

Grote pot sambal oelek.
Apart: uien en knoflook bakken,
toevoegen naar smaak: suiker en ketjap en chinese kruiden zoals djinten, ketoembar...
De sambal oelek toevoegen en zo lang laten sudderen dat het inkookt.
Laten afkoelen en je hebt de heeeeeeeeeeeerlijkste sambal.

Satehsaus, zalig!

pot pindakaas in pan en dan : au bain marie zetten.
Toevoegen koffiemelk, flinke scheut ketjap en wat van die sambal: goed blijven roeren en zonodig nog koffiemelk toevoegen totdat het de juiste dikte heeft en goed warm is.

Knor knor, krijg er zelf honger van.

aanpassen: bij de sateh saus de melk en ketjap heeeeeel langzaam toevoegen

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik weet een manier waarmee je wel de lekkere smaak van de knof kan hebben, maar niet de adem waarvoor iedereen schijnt terug te deinzen. (Zelf vind ik dat bij een ander nooit erg, maar blijkbaar is dat voor sommigen afstotend.)
Pel de knoflooktenen. Laat ze heel en kook ze tien minuten zacht in een kop melk en een kop water. Verwerk ze daarna zoals je gewend bent. Door het koken behoud je wel de smaak, maar verdwijnt het zwavel, wat die adem geeft.
Verder nog een lekker dip-recept voor brood en selderijstengels en alles wat je dippen wil.
Pel 20 teentjes knof. Kook ze in een kop melk en een eetlepel boter, op heel zacht vuur tien minuten, of zo lang tot de knoflook zacht wordt en je die fijn kan prakken.. Voeg er al roerend, langzaam een kop olijfolie aan toe. Niet te hard laten koken, dan wordt het bitter.
Prak ondertussen een blikje ansjovis. Haal de dip van het vuur en roer er de geprakte ansjovis doorheen.
Naar smaak aanvullen met sambal, currypoeder en als je het nog romiger wil, een bakje kwark, kookroom of zure room.
Dit kun je op een réchaud op tafel zetten, maar ook koud serveren. Dip ze!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Benthe: mjam, mjam. Het schijnt dat de knoflook nare luchtjes veroorzaakt als je ze door de knoflookpers haalt. Dus gewoon hakken of snijden en dan door het eten.

Super snel, makkelijke, gezonde PATATAS:

Neem mooie aardappelen, met mooie schil dunne schil.
Heel goed wassen en eventuele lelijke plekjes weghalen. (schil laten zitten)
Schijfjes snijden.
Op een bakplaat en besprenkelen met olijfolie
een uur in de oven van 200 graden.

En smikkelen maar.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

SURINAAMSE BAMI (2 Pers.)

Ingredienten
half pak dunne spaghetti
1 stukje trassi gekruimeld
2 flinke tenen knoflook, geperst, rapst of zoiets
chinese zoute ketjap (yellow label blikje) geen asin da's anders
1 tl laos poeder
1/2 tl gemberpoeder
1 flinke handvol gare kouseband in stukjes
4 lenteuitjes in stukjes
100 gr. taugeh

Eventueel wat gestoomde baby paksoy grof gesneden

Naar keuze tahoe/tempeh, vlees, garnalen, kip, al gaar.

Wat lekkerder en pittiger wordt het met een klein beetje madame jeanet sambal


Bereiding
Kook spaghetti gaar volgens verpakking. Bak de kouseband, lenteui, trassi, laos en gember en knoflook een beetje op, niet te hoog vuur.

Voeg dan spaghetti toe en bak op hoog vuur. Voeg pas als het zo goed als klaar is vlees, garnalen toe en warm door.

En smullen maar!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ZUURKOOLSCHOTEL (4Pers)

Ingredienten
1 pond zuurkool
1 pond (vegetarisch) gehakt
uien
knoflook
sambal
mosterd
ananas
aardappelpuree
jus/boter
(evt. gemalen kaas)


Bereiding
Indien nog niet gekookt, de zuurkool koken.
Gehakt rul bakken met uien, knoflook en sambal (hoeveelheid en evt. andere kruiden naar eigen smaak toevoegen).
In een ovenschaal de ingredienten doen van boven naar beneden, zuurkool, gehakt, mosterd, ananas (in ringen of stukjes), aardappelpuree, dunne plakjes boter (of wat jus) en daar boven op evt. gemalen kaas of (kruiden)paneermeel.

Wat betreft de mosterd, niet wat puntjes, maar gewoon een een laagje over het gehakt heen smeren.

Ong. 45 minuten in de oven op 150 a 200 graden.

EET SMAKELIJK!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×
×
  • Nieuwe aanmaken...