Spring naar bijdragen
Forum Verslavingdebaas
Leni

Voorstellen

Aanbevolen berichten

Beste mensen,

Mijn naam is Leni, ik ben nieuw hier. Sinds eind januari heb ik last van paniekaanvallen door langdurige stressklachten (zieke vriend (maar inmiddels hersteld)druk werk). Ik ben hoogsensitief en heb ADD en gebruikte wel al jaren escitalopram 5 mg (en soms een periode 10 mg)om alles aan te kunnen.
De huisarts stelde voor de escitalopram op te hogen naar 7.5 mg en oxazepam te gaan gebruiken.

Ik had wel eens paniekaanvallen maar sporadisch en gerelateerd aan een plek (openbaar vervoer, lift). Heel af en toe nam ik dan een halve Bromazepam. Het was verder geen belemmering. Nu was de paniek opeens in mn huis en had ik last vast doemscenario’s.

Omdat mijn spanningen niet zakten met af en toe wat meer oxazepam (ik kreeg nu iedere nacht paniekaanvallen en hartkloppingen) wilde mn huisarts dat ik 30 mg oxazepam over de dag ging verdelen. De verergerde spanningen zouden door de ophoging van de escitalopram komen (nog nooit eerder last van gehad) en de oxazepam was hierbij een steuntje in de rug.

Omdat ik me afhankelijk voelde worden van dit middel en niet echt de rust ervaarde (enkel in de avond) wilde ik zo snel mogelijk weer van de oxazepam af in tegenstelling van wat de huisartsen (waren er meer) vonden. Na een maand 30 mg gebruik ben ik dus zelfstandig afgebouwd in drie weken naar 10 mg overdag en inmiddels een temazepam voor de nacht. Trillen, overgevoelig voor geluid en licht, de huilbuien overdag (deze heb ik al maanden) en de nachtelijke paniek (en dus het slechte slapen) bleven. Maar ik voelde me wel minder gedrogeerd.

Een second opinion van een andere huisarts gevraagd die me uit deze vicieuze cirkel wilde trekken door een hogere dosering. Ik mocht zelf kiezen welk middel en ging voor Diazepam (3x 2 mg) en kreeg van hem een Nitrazepam voor de nacht. Van de ene op de andere dag ging ik hier op over wat mij volgens mij weer klachten opleverende . Ik bleef angstig erg onrustig en huilbuien houden.
Mijn huisarts zocht contact met een psychiater en die schreef een ophoging van de escitalopram voor (10mg nu) en 3 x 1 mg Lorazepam. Volgens hem deed Diazepam niet zoveel voor de angst. Ik ben hier dus ook weer van de ene op de andere dag ( na een week Diazepam en Nitrazepam) mee gestart sinds 10 april. Ik kreeg gelijk een afbouwschema mee. Een heel rustige week volgde en ik was vol opluchting en goede hoop. Eens niet opstaan met huilbuien, angst en onrust maar zin in de dag! Maar op 18 april startte ik op zijn advies al met een halve eraf. Dus 1 mg in de ochtend, 0,5 mg middag, 1 mg avond voor het slapen. Ik merkte al na een aantal dagen dat ik minder goed ging slapen en mn huilbuien, onrust en angsten terug kwamen.
Nu moet er vandaag volgens het schema eigenlijk weer een halve af. Dus 1 in de ochtend, 0 middag en 1 avond. Maar ik ben bang dat ik me dan nog beroerder ga voelen. Of moet ik hier doorheen? En de klachten die ik ervaar komen die nog van de andere benzo’s die ik gestopt heb? Of zijn het bijwerkingen van de escitalopram? 
ik zit met zoveel vragen. Ik probeerde ze te stellen aan mn psychiater van de week maar kreeg een vervanger aan de telefoon, zij zei echter waar ik al bang voor was; dit zijn ontwenningsverschijnselen en het is vreselijk maar je moet hier doorheen. Geen nieuwe pillen erbij , je kan beter advies vragen aan de verslavingszorg (zei ze letterlijk). Ze had dit zelf nooit zo voorgeschreven in deze combinatie. Dit heb ik dus ook gedaan, wordt dinsdag teruggebeld door iemand van Jellinek, met tips hoe ik hiermee om moet gaan. 
 

Eergisteravond had ik echter een ‘ opklaring’ zoals ik dat noem, voelde weer vertrouwen en dat ik het aankon, sliep dus eindelijk weer een nacht goed en had gister een dag die goed startte maar ook weer eindigde met piekeren en angst: hoe kom ik hier ooit vanaf. Gelukkig wel weer 6 uren geslapen maar erg onrustig en angstig wakker geworden, weer veel huilen. Voel me zo alleen en gevangen hierin. Kan niet meer werken, alle prikkels zijn me teveel: tv kijken, boek lezen. Zou graag de middagdosering vandaag al minderen. De assistente van de huisarts echter (soms komt advies uit onverwachte hoeken) zei dat ze hetzelfde had meegemaakt en adviseerde me tot 1 mei op deze dosering te blijven. Ze zei ook: het komt goed, wordt stukken beter. Maar als ik in mn angst zit heb ik alleen maar doemscenario’s in mn hoofd. 

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Zo zie je maar dat iedere arts weer een andere behandelingsmethode hanteert, gebaseerd op hun eigen ervaring. 

 

Het is lastig om te weten waar de klachten vandaan komen aangezien er in korte tijd aan meerdere medicijnen is 'gesleuteld'. Wel kan je inderdaad klachten krijgen van een verhoging van de escitalopram, dat is normaal. Maar dat zijn wel merkbaar andere klachten dan de afkick van benzodiazepines, als je dat een beetje leert te onderscheiden. Wat mij een handig iets lijkt, is als de wereldsituatie met corona het weer toelaat om dan therapie te zoeken voor je angst klachten. Aan je verhaal te lezen hebben de verschillende artsen het puur op medicatie gegooit terwijl dat een extra ondersteuning zou moeten zijn op je therapie. Maar correct me if I'm wrong.. 

 

Wel eigenlijk eerlijk van de vervangende psychiater door te zeggen dat je beter gespecialiseerde hulp kan zoeken bij een afbouwarts, omdat zij veel kundiger zijn. Ookal komt het misschien rauw op je dak die opmerking. Wat ook vervelend is dat je zoveel switchen hebt moeten maken naar zeer potente benzodiazepines en dat je al diazepam hebt gehad en daar niet goed op reageerde. Want het is met lorazepam moeilijk om in kleine beetjes af te bouwen door de sterkte van de pillen. Je kan namelijk amper wat van de pil afhalen en het is gelijk al een grote dosering ( tenzij je zelf micro gaat afbouwen via een weegschaaltje, maar dat gaat geen enkele arts goedkeuren ). Ik zou vragen of je via diazepam mag afbouwen en dan met maximaal 2mg diazepam per 2 weken. Even kijken of dat al een stuk beter gaat.

 

Sterkte en laat even weten hoe het gaat!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Dank voor je reactie en meedenken! Ik ben sinds 27 april de middagdosering gaan weglaten. Het valt me enorm zwaar. Gisteren de hele dag gehuild en me wanhopig gevoeld. Gelukkig wel wat kunnen slapen. Die ochtendpil lijkt ook vandaag nauwelijks iets te doen. Veel onrust, spanning in mn lijf, misselijk, onrustige darmen. Vandaag maar weer eens met psycholoog overleggen. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×
×
  • Nieuwe aanmaken...