Spring naar bijdragen

Paulien

Forumdeelnemers
  • Aantal bijdragen

    3
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Recente profielbezoeken

635 profielweergaven

Paulien's Achievements

Nieuw hier

Nieuw hier (1/4)

  1. Paulien

    Temazepam

    Dankjulliewel ik neem jullie tips mee naar mijn huisarts en omdat er een heerlijke rustige periode voor mij aan komt , ga ik hiermee aan de slag!
  2. Hoi Domtoren,

    ik heb vol verbazing jouw verhaal gelezen. Zulke hoge dosis. Maar wat goed dat het jou gelukt is , ik heb heel lang op 40mg Temazepam gezeten. Toen zelfs dat op een gegeven moment niet meer hielp , zei de arts dat meer ook niet zou werken. Ik kreeg toen een medicijn wat voor epilepsie bedoelt is . Want dat versterkte de Temazepam . Met die pillen ben ik eind 2013 gestopt. Midden 2014 Temazepam gaan afbouwen , op zich weinig last van bijwerkingen. Maar het lukt mij niet om onder de 20mg te komen. Ik heb geen last van angst of paniekaanvallen. Dus daar ben ik niet bang voor. Maar mijn dochter heeft 3 dagen over haar bevalling gedaan , daar was ik natuurlijk bij. En nog kon ik na die 3 zware dagen niet in slaap komen zonder temazepam. Op zich vind ik het geen probleem om een paar nachten wakker te zijn als ik daarmee van die pillen af zou zijn. Maar ik heb gehoord dat je in een psychose kan komen als je ongeveer een week niet slaapt. Daar zit ik echt niet op te wachten. Maar hoe kom ik van 20mg naar 10mg? En dan naar niks? Ik heb al van alles geprobeerd , alle tips die ik kon vinden op internet . Ik ben verder niet verslavingsgevoelig , ik heb nog nooit gerookt en drinken doe ik misschien 3 x per jaar ( feestje) . Ik vind het dus onwijs goed van jou dat het je gelukt is. Als je een tip op maat voor mij hebt , hou ik mij aanbevolen. 

    Groetjes Paulien 

     

    1. Domtoren

      Domtoren

      Dag Paulien,

      Dank je wel voor je bericht en leuk dat je mijn afbouw verhaal hebt gelezen. Ben inmiddels bijna een jaar verder en het gaat goed. Nog steeds geen benzo's, slaap echt goed (en ben super uitgerust doordat me slaap nu natuurlijk is), ben 18 kilo (bewust) afgevallen en zit goed in me vel. En dat is voor 100% te danken dat ik met die benzo's ben gestopt.

      Uiteraard heb ik jouw bericht ook gelezen. En ik kan me heel goed voorstellen waar je mee worstelt. Temazepam is echt een rottig goedje en het is wel fijn om de garantie te hebben om in slaap te komen. En de gedachte dat je zonder zit/moet houdt je wakker. Met het risico dat er een hoop dubbelingen qua informatie inzetten, geef ik je nog een aantal tips mee vanuit mijn eigen ervaring:

      - Je gaat niet in een slaap psychose komen. Wees daar niet bang voor. Dat gebeurd met mensen die bewust uit slaap (verhoren, bijzondere omstandigheden) worden gehouden. Hoewel de eerste dagen/week zonder slaap heel heftig zijn, gaat het lichaam uiteindelijk echt slapen. En je voelt je daarna zo goed. 

      - Realiseer je dat  het slapen met Temazepam feitelijk gelijk staat aan het niet slapen. Het goedje creëert een kunstmatige slaap. Je komt niet in de "diepe" slaap terecht, de REM slaap (waar je echt in uitrust) is er bijna niet. Je gevoel zegt dat je hebt geslapen, maar feitelijk is dat niet zo. Met name deze kennis hield me op de been toen ik twijfelde om weer een capsule (ik had die) te nemen.

      - De verslaving (helaas, dat is het) zit echt in het hoofd. Het lichaam en de geest zijn onwijs sterk. Dat kan ontzettend veel hebben. Ook al denk je van niet; uiteindelijk komt het altijd goed. Vertrouw daarop; het is echt de waarheid. Bovendien: na al die jaren is een groot gedeelte een placebo effect. Het effect van temazepan is- zeker na al die jaar-  vrijwel minimaal. 

      - Zie de risico's. Het is chemische rotzooi, het slaappatroon is volledig door de war, de kans op vallen (en botten breken) is groter, de hersenen raken van slag  etc etc. Het is ronduit gevaarlijk. Afbouwen en ermee stoppen gaat uiteindelijk het leven beter, completer, gezonder en uitgeruster maken. 

      - Ieder mens slaapt en er bestaan geen mensen die geen slaap behoeven. Kortom; niemand is de uitzondering dat degene alleen met dergelijke middelen in slaap kan komen. Veel mensen maken zich dit wijs, maar dat is puur excuses voor gebruik. 

      Naast deze inzichten uiteraard ook een paar tips:

      - verdiep je niet zozeer in artikelen over ontwenning, maar focus je op de meerwaarde. Ga informatie opzoeken hoe slaap nou eigenlijk werk. Ik heb bijvoorbeeld een smart watch (koste 24 euro)  gehaald. Ik ben mijn slaap gaan meten (ja dit kan :) ) en kwam zo steeds meer te weten hoe het voor mij werkte. Naast de wetenschappelijke artikelen over slaap ritmes, REM slaap, fase 1 en fase 2 kreeg ik data binnen. De slechte nachten waren duidelijk, maar na verloop van tijd werden ze steeds (ook in de metingen) beter. Je ziet je slaapritme herstellen en nu is het voor mij een sport om goed te slapen. Ik heb nog steeds slechte nachten (1 keer in de week), maar ik weet en ben gerust dat de andere 6 nachten top zijn. 

      - Schakel een (verslavings)arts in om je te begeleiden. Kies een rustige periode en ga rustig afbouwen. Steeds een beetje minder. Ik heb met (dat was de oxazepam) zelfs met een vijl de dosis steeds een beetje minder gemaakt. Gespecialiseerde hulpverleners kunnen je erbij helpen. Weet ook dat het gros van de hulpverleners het afdoen als iets waar je met 2 weken klaar moet zijn. Gelukkig zijn er ook specialisten. Maak daar gebruik van.

      - Ik heb me hele ritme aangepast. Vaste tijd naar bed, vaste tijd op (ook in de weekenden), vanaf 21:30 geen TV of smartphone meer, gezond eten, vanaf 14:00 geen koffie meer etc etc etc. Uiteindelijk valt het als een puzzel in elkaar en ging ik goede nachten maken. 

      - Neem er de tijd voor. Je hebt een stap gezet om er contact over te zoeken. Dat betekent dat je er klaar voor bent. Maak een plan en hou je eraan. Trek er gewoon 2 maanden voor uit en steeds een beetje minder. Met hulp van hulpverlening, kan je snel stappen maken. 

      - Realiseer je dat (ook op dit forum) uiteindelijk iedereen ervanaf komt. De verhalen die je leest zijn heel heftig. Maar uiteindelijk komt het goed (helaas lees je dat te weinig hier). Als ervaringsdeskundige: iedereen kan benzovrij slapen.

      Heel veel succes. 

      Hou je me op de hoogte?

       

    2. Paulien

      Paulien

      Hoi Domtoren, 

      dankjewel voor je reactie en tips. Op tijd naar bed gaan en op staan , dat doe ik al een tijdje.(heel saai soms). Maar dat van die smart watch wist ik nog niet en die vind ik persoonlijk geweldig! Niet dat ik van de gadgets ben , maar idd dat je je slaap "ziet" en meet. Een vorm van bevestiging , tenminste zo voel ik dat dan. 

      Er komt nu een hele rustige periode voor mij aan , dus die ga ik benutten om niet alleen jou tips maar ook van andere op te volgen. Ik heb sinds kort een nieuwe jonge huisarts, praktijk van de oude overgenomen , dus ik denk dat dat wel goed zit.

      En idd , focussen op het positieve en niet aan wat eventueel zou kunnen gebeuren.

      ik hou je/jullie natuurlijk op de hoogte!!

      groetjes Paulien 

    3. Kobus

      Kobus

      Allemaal leuk die dramatische verhalen van jullie maar waar kan ik Dormicum zonder recept krijgen??? ;)

  3. Paulien

    Temazepam

    In 2002 na een flinke burn out een lichte inslaper gekregen , maar ja , je went er aan en dat het zo verslavend is , is mij nooit verteld. Ik kreeg gewoon steeds zwaardere pammetjes en de dosis werd steeds hoger. Op een gegeven moment 40mg Temazepam om überhaupt in slaap te komen. Toen ik een operatie moest ondergaan , schrok de anesthesist zich een ongeluk. Daar krijg je een olifant mee plat zei hij. In 2014 begonnen met afbouwen , soms een terugval als ik veel stress heb. Maar het is nu 2017 en ik kom niet onder de 20mg. En ik heb echt van alles geprobeerd , ook cold turkye. Maar na 3 dagen absoluut niet geslapen te hebben , heb ik ze weer ingenomen. Veel mensen zeggen tegen mij dat ik er geen probleem van moet maken. Er zijn er zoveel die pillen slikken. Maar ik wordt 52 en ik vind het diep in mijn hart verschrikkelijk dat ik er aan verslaafd ben. ( ik heb nog nooit gerookt en drinken doe ik 3x per jaar). Hoofd leegmaken kan ik niet , jaren in therapie gezeten. Mijn probleem is het inslaap komen. Misschien niet goed , maar het mag niet langer dan een half uur duren van mezelf. Sinds januari 2017 heb ik heel zelden meer dan 20mg ingenomen . Ik ben wel meer gaan dromen. Leuke en minder leuke. En bij mij werkt 2x 10mg beter dan dat ik er 1 van 20mg neem. Geen idee waarom. Alle tips en trics zijn welkom. Trouwens , ik heb geen last van bijwerkingen . En als ik overdag een dutje wil doen , na een slechte nacht , kan dit zonder iets , maar ik slaap precies 1 uur.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...