Spring naar bijdragen
Forum Verslavingdebaas
administrator

Is anorexia een keuze?

Aanbevolen berichten

Anorexia nervosa is een ernstige ziekte die grote gevolgen heeft voor wie eraan lijdt - en zijn of haar omgeving. Er zijn echter ook websites te vinden waar anorexia verheerlijkt wordt, waarbij de bezoekers elkaar aansporen om nog meer af te vallen. Anorexia wordt op dergelijke pro-ana sites gezien als een leefstijl, waar je zelf voor kiest. 

 

Dit roept de vraag op, is anorexia een keuze? Of toch een ziekte? Of misschien iets anders?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ondanks dat dit een oude vraag is, vind ik hem wel heel interessant. Ja, ik vind het een keuze. En daar is mijn behandelaar het niet mee eens. ;)

 

Verstandelijk gezien weet ik dat er chemische processen bij anorexia komen kijken en dat het vergelijkbaar is met een verslaving. Je kiest er ook zelf voor om een verslaving in stand te houden: eigen schuld, dikke bult, want waarom zou je niet gewoon gaan eten? Maar ik merk ook dat het iets lastiger ligt dan dat - en met andere verslavingen is dat natuurlijk net zo.

Op pro-anorexia-websites komen (denk ik) mensen die in hun eetstoornisovertuiging leven. Ik kan me heel goed voorstellen dat het heerlijk is om zo te leven en voor je eetstoornis te kiezen - net als het waarschijnlijk fijn en veilig voelt om voor een verslaving te kiezen. Maar ik denk dat je jezelf ook heel erg beperkt (fysiek en mentaal). En dat is een keuze, maar in hoeverre je echt invloed hebt op die keuze is de vraag.  

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×
×
  • Nieuwe aanmaken...