Spring naar bijdragen

Alweer vrijdag 8 december


Houtje

Aanbevolen berichten

Heb vanavond op internet zitten kijken naar de Teleac cursus: Minder drinken, doe het zelf.

Erg leerzaam, ook al hebben ze een ander doel dan ik heb, ik wil nl. NIET drinken en de deelnemers mogen kiezen of en hoeveel ze minder drinken.

Aflevering 1 en 2 vond ik erg boeiend, een aanradertje !!!!

Vandaag allemaal een goeie dag en sterkte met vrijdag, ik vind het de moeilijkste dag.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Antwoorden 207
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Weer een droge dag erbij!
Ja Anna, bij de kindjes liggen en wachten tot ze in slaap gevallen zijn is ook idd een gewoonte, maar ja dat bouw ik ook wel weer af.
Ik vind het nu in deze situatie ook wel lekker, dat ze bij mij in bed liggen, heb ik nu toch ook wel steun aan...
en ik vind het ook wel knus :)
Nu dus ook weer even wakker geworden en nog even snel bijgelezen.

Stien, We slepen elkaar er wel doorheen hier! We kunnen het wel op eigen kracht!!
Kop op!

Houtje, lijkt me ook interresant, zal eens kijken op de site.

Iedereen een fijne en droge dag toegewenst.

Liefs Moesje

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goedemorgen allemaal,

Danny Blind op de voorpagina Telegraaf:
Hij rijdt met een slok op een stilstaande auto met pech aan. Vlak bij de Arena. Hierin een vrouw met haar kind. Kind heeft gelukkig niets maar de vrouw is wel gewond.

Weer een stimulans om door het leven te gaan zonder alcohol. Op de teleac uitzending willen ze alleen minder alcohol drinken. Laten ze ook iemand volgen/begeleiden die niets meer wil drinken.
Misschien moeten ze Danny Blind uitnodigen kan hij zijn verhaal doen wat een paar glazen met je doet.
Hij zegt een paar glazen, maar ze schrijven 3x de toegestane hoeveelheid. (Is wel Telegraaf).

Groet,
Rob.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

jawel ffweg

ben het wel met je eens, maar ze zeggen er ook bij dat het MAKKELIJKER is om helemaal te stoppen dan elke dag opnieuw het gevecht aan te gaan wanneer mag ik mijn 2e glas en hoe lang duurt dat nog?

In mijn optiek ben je dan zoveel tijd kwijt met denken aan je trek (die discussie heb je niet meer als je gestopt bent) dat je tot niets anders komt, bv. niet aan het herbouwen van je leven zoals wij nu doen.

Als je zag die aangetaste hersenen zag (heb je het gezien dus?) in deel 2 en die lever, dan denk je jaaaaaaaaa dat kan herstellen als je helemaal stopt. Daarom is stoppen dus beter, maar deze cursus begint met inzicht krijgen en gedragsverandering (een niet al te moeilijke) ik vind hem erg moeilijk om 5 uur geen wijntje om 2200 uur wel, een soort kwelling dus.

Maar de mevrouw van de Jellinek die erbij is zegt hele, hele zinnige en goeie dingen, alleen daarvoor al.

Toch maar even kijken dus.

Hier in t midden van de land schijnt de zon, 20 graden, dus zometeen de korte broek aan.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zit jij in een ander midden van het land als ik Houtje? Hier donker, triest en vochtig.

Ik ben het met je eens. Ik heb er jaren van minderpogingen op zitten, toen ik met de internetbehandeling begon en net op het forum kwam, was het ook nog steeds mijn doel minder te drinken. Maar het voortdurende afwegen wanneer ik dan dat eerste glas mocht, wanneer het tweede, welke dag niet etc. kostte mij zoveel stress dat het niet vol te houden was. En steeds opnieuw sloeg de weegschaal door naar toch maar nóg een glaasje. Want als ik er eenmaal een op heb (en zeker als ik er twee op heb) dan is de rem er gewoon van af.

BamBam, leuk dat je er weer bent, ik had je een beetje gemist gisteravond.

Iedereen een fijne dag vandaag. Vrijdag, dus ook voor mij een moeilijke dag. En aangezien het de laatste tijd toch al tandhakken is, zat het dat vanavond ook wel weer worden.

Voor vandaag neem ik me voor: ik drink niet.

Liefs, Anna

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Allen,

wat in alle discussies en gedachtenlijnen nogal eens ontbreekt, óók bij Tactus, bij huisartsen etc. is het volgende uitgangspunt:

alcoholisme is een ander probleem dan alcoholmisbruik.
verslaafd zijn aan drank is iets anders dan teveel drinken.

iedereen die een moeizame relatie heeft met drank moet voor zichzelf uitzoeken in welke categorie hij/zij valt.
de oplossing van beide problemen kan hetzelfde zijn: niet drinken.
de langere termijn is verschillend.
mensen met echt het profiel van een verslaving, wiens hele leven rondom het (niet) gebruiken van drank is gedrapeerd kunnen nooit meer onbevangen of gecontroleerd of sociaal drinken.

mensen die niet verslaafd zijn kunnen hun drinkgedrag misschien met veel moeite in de hand houden, zie de Teleac cursus, de Trimbos methode, de Tactus-aanbevelingen. Ze hebben een grote kans om weer terug te vallen in oud gedrag bij crises of verwaarlozing.
Daarom geldt: niet drinken is voor beide groepen veel handiger.
Maar alcoholisten hebben veel minder keuzevrijheid als ze een 'normaal' leven willen.

Ziza zei dat ooit eens: dat alkies een ander advies nodig hebben dan probleemdrinkers.
dat je weet dat het echt 'nooit meer' is, erop of eronder.

Het is jammer dat dit onderscheid niet vaker wordt gemaakt, vind ik. het zou een hoop discussie voorkomen en een hoop juiste adviezen kunnen opleveren.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Petra,

Ik heb het al eens eerder gevraagd. Mij is niet duidelijk wanneer je verslaafd ben en wanneer je een moeizame relatie met drank hebt.
Als je met veel moeite je drankgebruik in de hand weet te houden kun je dan niet van een verslaving spreken? Waar komt die moeite dan vandaan?
Dit is mijnerzijds geen flauw woordenspelletje, maar een oprechte vraag...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Of zit het verschil hem alleen in het wel of niet die moeite aankunnen? Dat verschilde bij mij per dag. Als ik dan met moeite m'n drankgebruik in de hand wist te houden was ik die dag dan niet verslaafd en de dagen dat het niet lukte wel verslaafd? Sorry, maar ik zie het echt niet, dat verschil over een langere termijn gezien...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik denk dat iedereen voor zichzelf uit moet maken waar de grens ligt van alcoholmisbruik .......verslaving...... alcohollisssstttt.

Er zijn zat alcoholgebruikers die op het randje gebruiken. Even een dipje en ze rollen eraf in de richting van verslaving.

En als je er overbegint dan is de reactie vaak: "een alcoholprobleem, wie? IK?".

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goedenmiddag!
Vandaag begonnen met de anti-trekmiddel Naltrexon, vanochtend een halfje geslikt. Sta vanochtend even koffie te drinken en een sigaret te roken, hakt dat middel er toch even in zeg. Ging half van mijn stokje, trok wit weg en had het gevoel dat ik moest kotsen. Snel naar binnen gegaan, mijn kamer in even zitten, dat hielp weinig, dan maar even een kwartiertje liggen. Nu gaat het weer goed, als vanouds, dat was even een heftige bijwerking.
En dan de grote vraag: "Heb je zin in een drankje?" antwoord: "Nee, hoezo?!"

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Juist over een langere termijn lijkt me dat je je eigen drank-situatie zou kunnen beoordelen, waarbij je eigen geschiedenis natuurlijk van groot belang is. Kritische zelfanalyse is dan ook onontbeerlijk.
Mij is opgevallen dat als mensen de ruimere context van hun leven, waarin die drank een (te) grote rol speelde, onder de loep nemen en in staat zijn basale dingen te veranderen die mede aanleiding voor het drankprobllem waren, ze dan ook weer opnieuw en verantwoord kunnen omgaan met alcohol. Voor sommigen zal een fysieke verandering (TIQ's?) al zoveel hebben aangericht dat levenslange onthouding nodig blijkt. Hoe vervelend en riskant het ook is, soms zal uitproberen toch voor wat duidelijkheid kunnen zorgen. Als iemand denkt het wel weer te kunnen na een lange droogteperiode en snel terugvalt in oud gedrag dan lijkt me nooit meer drinken ongetwijfeld de enige optie.
Mensen die hier komen om te lezen en te schrijven zijn zich dacht ik toch wel bewust dat ze een probleem hebben ten aanzien van drankgebruik. Het verbaast me dan dat die mensen toch blijven zeggen dat ze matig willen drinken. Ze kunnen het toch niet? En dan de softe aanpak van per dag beslissen. Wat een marteling bij zwakke momenten. Ik heb mezelf in het verleden ook zo vaak op die manier voor de gek gehouden en uit de bekende drankzieligheid mezelf 'beloond' voor een paar dagen of weken niet drinken. We weten allemaal waar die beloningen dan meestal op uitdraaien.
De enige remedie is, lijkt me, een (zeer) lange periode niet drinken. Ongenuanceerd, niks komma nul. Niet over zeuren, niet zielig over voelen, 'vrienden' wegdoen die er vervelend commentaar op hebben. Op zijn minst tot de behoefte en zin weg zijn en ondertussen werken aan de vraag waarom er een drankprobleem is ontstaan. En wellicht wat steun en herkenning zoeken bij het T-kransje (Teleac, Tactus, Trimbos).
Het is zo persoonlijk. Ieder kan wellicht voor zichzelf het best beoordelen of hij zich beschouwt als alcoholist of als drinker die zijn gewoontes kan veranderen.
Ik zelf denk nu heel goed weer 'normaal' te kunnen drinken. Maar een spoortje twijfel houdt mijn glas toch nog vol spa en ik ben het met iedereen eens die zegt dat de kwaliteit van het leven niet van drank moet afhangen. Ik vind het dan ook heel treurig als mensen drank nodig hebben om 'gezellig' te doen, 'ontspannen' te raken of 'erbij te horen'.
Om maar een bekende slogan te parafraseren: bij twijfel niet doorhalen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Rebos & alle anderen natuurlijk,

Ik zag in de Teleac-cursus (het is een milde aanpak en die promoten ze ook) dat ze als gezondheidsnorm aanhouden: mannen drie glazen p.d. en dus 21 per week en vrouwen 2 glazen p.d. dus 14 per week.

Máár later komt ook de aap uit de mouw: een man die drie glazen per dag drinkt, is ook verslaafd als hij deze gewoonte niet zonder meer los kan laten (c.q. vrouw hè).
Ze volgen een vrouw die nu 2 glazen per dag drinkt, hoera lof en hulde, maarrrrrrrrr...... nu moet ze twee dagen per week NIETS drinken om dat te doorbreken. Aha, en dan komt de aap uit de mouw, dat wil ze dus niet. Ergo: ze is verslaafd, AAN DE GEWOONTE DUS.

Zo kun je dus aan alles verslaafd zijn, snoep (suiker is ook giftig eigenlijk), drop, chocola, roken, medicijnen, en...... alcohol. En dan is alcohol (wat ons hier samenbrengt) maar een klein onderdeeltje van het gamma met verslavende gewoontes.

Ik ben nu 13,5 (ongeveer) maand ADB maar ik ben absoluut nog verslaafd, ik kan echt NIETS drinken ik zou onmiddellijk het op een zuipen zetten. Pas na het eerste jaar komt er ruimte voor knokken aan andere dingen dan tégen de drank. De Gremlins hebben lachen zich dood met dit weer (Gremlin = TiQ en grappig genoeg, iedereen weet wat een Gremlin is maar een TIQ???) Officieel kan ik van de TIQ's geen last meer hebben, nou, vergeet het maar, mooi wel dus.

Dus dat "langzaamaan weer sociaal gaan drinken" kunnen wij echt wel vergeten. Kijk maar naar Jessica, op haar draadje, een jaar droog, ze dacht wel dat het weer kon. Zo rot voor haar, en nou moet ze opnieuw beginnen.

Het herstel van hersens en lever is ook het beste en het snelste als je totaal geen alco meer drinkt. Mijn advies aan ons alles: kap ermee. Wel zo duidelijk, ook voor je omgeving. Er wordt nu al speciaal cola voor mij gehaald en hier en daar heb ik een eigen krat spa rood, veel beter. De verleiding is anders veel te groot !!!!

Pas op voor de gremlins, neem een betonnen :present: om te meppen, juist deze dagen zijn ze vies gemeen.

Zet hem op allemaal !!!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat zijn héél wijze woorden: begrip hebben voor de ander. Werkelijk uit mijn hart gegrepen!
Ik heb net tot en met een paar weken geleden teruggelezen, maar heb gelukkig nog nergens aangetroffen dat er weinig of geen begrip zou zijn voor mensen die net beginnen. Alle lof en sterkte dus ook van mijn kant voor de beginners.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Joann,

Wij schreven tegelijk.

Ik respecteer een ieder, en als iemand zegt: ik wil langzaam afbouwen en hij/zei vindt dat zelf okéé dat is dat ook okee. Ik ken zelfs mensen die na de therapie toch nog drinken, maar minder, veel minder, en vooral bewuster van de risico's. Dat is toch winst?

Dus begrijp me niet verkeerd, wil je.

Ik heb ook jaren lang zoveel meer gezopen dan die ene liter wijn van het eind, soms een fles wodka per dag, daarom heb ik ook zoveel extra Gremlins vrees ik.

Iedereen is anders, en iedereen mag er zijn hoor.

Ik ver- of beoordeel niemand maar probeer te helpen met mijn ervaringen. Als ik dat te bot doe, of als je vindt dat ik het verkeerd zeg, laat het dan svp weten, okee?

Het is gewoon een hele moeilijk en rottige maand, voor iedereen en dan is het (voor mij) extra tandhakken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

hallo allemaal
even een berichtje van mij
ik ben er af en toe maar kan het niet opbrengen om helaam mee te lezen
het is goed fout gegaan en ben naar de huisarts gegaan voor refusal
ook heb ik contact opgenomen met het CAD
op zich gaat het nu weer aardig en kan mijn drankgebruik beperkt houden
refusal vind ik nu nog eng omdat je zelfs geen parfum op mag erbij.
ben benieuwd wat het cad aanraadt
hoe is het hier verder
kohtje alles oke?
joann alles goed met de kids
anna marieke houden jullie het allemaalnog vol
ik mis ullie wel heel raar maar jullie zijn toch een soort bekend geworden
als ik weer meer puf heb dan kom ik weer vaker
heel veel succes voor iedereen ook diegenen die ik nu niet genoemd heb
liefs eva

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi allemaal, weer een hoop wijze woorden vandaag, en zulke goed bedoelde. Zeker verhalen die een mens weer doet denken ook voor mij niet ADB er Door de verhalen ben ik veel allerter geworden op wat ik doe, ga ik toch bewuster om met hoeveel ik drink. Gister een glas, was prima vond ik en vandaag fris en helder kunnen werken.Heb me weer voor de volle 100% kunnen inzetten en dat voelt goed.
Tussen twee ((, rebos = sober, zag ik nu pas.!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Eva,

Ik gebruik ook refusal en gewoon parfum hoor!
niet te zwaar over denken..
Ik neem elke ochtend een kwart pilletje.. soms een halve, heb ook geen last van vermoeidheid etc. als je het langer dan een week gebruikt zit het goed in je bloedbaan, dwz dat je dan wel 2 a 3 dagen moet wachten mocht je willen drinken.
Ik was in het begin ook wat panisch (mondspoelmiddel na het tandenpoetsen waar alcohol in zit) maar niks aan de hand..
Heb weleens de dag nadat ik R had geslikt een wijntje genomen (dus die dag zelf niets geslikt) en daar werd ik wel helemaal warm van, beetje hoofdpijn etc.
Succes Lianne

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Kohtje,
uiteraard spreek ik uit mijn eigen drankervaring, net als iedereen.
"verslaving" is ook subjectief, als je je vrij voelt terwijl een ander er een andere mening over heeft heb je natuurlijk geen probleem.
dan stap je rustig om half twaalf 's avonds in de auto, rijdt iemand aan en betuigt duizendmaal excuses.
flauw, maar het moest even..............

het gaat mij om het onderscheid of je alcohol om je (ingewikkelde) leven heen drapeert
of dat je je leven om alcohol heen drapeert.


in het eerste geval kun je de drank weghalen en de problemen onder ogen zien.
in het tweede geval moet je eerst de drank afschaffen en vervolgens een nieuw leven aan zien te leren, daarvoor zijn er lifestyle (gruwelwoord)cursussen, kennelijk, van Jellinek.

of je in de ene of andere categorie valt kun je alleen maar zelf beoordelen of met hulp onderzoeken.

ik hoorde bij de eerste categorie en ik lees af en toe dat bij iemand die al een jaar droog staat nog steeds die ontzettende trek en herinnering is. dat herken ik totaal niet, ik ga deze vreet- en zuiptijd optimistisch tegemoet. zonder drank en met trots: dit varkentje ga ik ook wel wassen.
ik glij niet uit, voor mij is 1 slok of 1 glas ongevaarlijk, ik stop wanneer ik zou willen.
bij sommigen lees ik dat die vraag om iets te drinken niet opkomt omdat ze dat al vaker met akelige gevolgen hebben uitgeprobeerd.
dan moet je geen risico nemen, lijkt me.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

quote:


Originally posted by:
Rebos

Ik vind het dan ook heel treurig als mensen drank nodig hebben om 'gezellig' te doen, 'ontspannen' te raken of 'erbij te horen'.



Ik ook, dat treurig vinden.
Erger nog: ik werd alleen maar ongezelliger met drank
onechter, onbegrensder
ik ben nu veeeeeeel leuker.............
en gelukkig hoor ik nergens bij, alleen bij mensen waar ik echt bij wil horen

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi allemaal

Heftige discussie,zeg!!!
Ik was er even niet doordat ik gisterenavond tot de ontdekking kwam dat mijn diepvries op een kier was blijven staan!! Mijn man had nog een ijsje gegeten de avond ervoor en de deur dus niet goed dichtgedaan!! Dus... alles moeten uithalen en diepvries volledig moeten ontdooien (grrrrrr...)! Alles die erin zat en die ontdooid was moeten klaarmaken en alle ijs weggegooid (gngngn)! Vééééél werk gehad, hoor!!
Ik heb niets gedronken want ik had teveel werk, haha! Vandaag weer 2 zandkaarten gemaakt en ik heb er echt plezier in!!
Mijn bedoeling is om mijn alcoholgebruik drastisch te verminderen, dus nooit meer tijdens de week , alleen nog eens op een feestje iets! Ik denk wel dat dat moet lukken want ik drink nooit tot ik niets meer weet of ergens tegen aan loop! dit forum is er toch voor allen die iets aan hun drankgedrag willen veranderen en niet alleen voor mensen die volledig stoppen, of heb ik dat misbegrepen??

Hoi aan joann, ik begrijp wat je bedoelt, hoor!!

Hoi, kohtje, toffe tip om creatief bezig te zijn , ik ga er echt in op!!

Veel groetjes van knuffie

Link naar opmerking
Deel via andere websites

B)hou vol,heb deze site pas ondekt,zit zelf ook wel eens met een alcohol probleem,als ik 1 biertje drink,kan ik niet meer stoppen,gevolg is bekent.en ik wil niet elke dag dronken zijn,dus geen bier ,maar wel een joint,en reggae muziek. iets voor jou,gr rense.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Rense,

ik zou erg oppassen met het vervangen van alcohol voor wiet/hash, alcohol heeft een slechtere naam als het gaat om verslaving, maar aan wiet/hash kan je net zo goed verslaafd raken, zeker aan de huidige sterk THC-houdende. Probeer eens een dag of een paar dagen in de week helemaal niks te gebruiken. De reggae muziek mag je natuurlijk gewoon nog blijven gebruiken ;)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×
×
  • Nieuwe aanmaken...