Spring naar bijdragen

Geen weg meer terug naar 10 jaar ellende van gokken


Timberland

Aanbevolen berichten

Hoi Timberland,

 

Mijn naam is lex en vandaag begin ik met een voor mij zeer serieuze nieuwe stoppoging met gokken.

 

In 1 x heb ik al je posts gelezen en het is zo ontzettend herkenbaar. Ik ben een 40-er die al zo'n 25 jaar met gokverslaving kampt. Dit is de eerste x dat ik op deze manier mijn gedachtes en ervaringen met lotgenoten deel. Had dit veel en veel eerder moeten doen, maar ontkenning en koppigheid zijn nou eenmaal 2 zeer aanwezige eigenschappen bij een verslaafde. Om jezelf wat perspectief te geven in je gevoel van waardeloosheid en triestheid is het belangrijk jezelf te realiseren dat gokken nu eenmaal je zwakke plek is. De 1 drinkt heel veel, de ander kan niet van de coke afblijven, en weer een ander eet iedere dag de hele koelkast leeg en weer anderen die...gokken. Ik heb mijn hele leven nog nooit hardrugs gebruikt en ben het ook niet van plan, nooit behoefte aan gehad. Hou van een biertje, maar laat hem net zo makkelijk staan. 1 koekje bij de koffie vind ik meer dan genoeg, doe het pak koek weer in de kast en morgen weer een dag, maar...gokken...dat is letterlijk bij mij alles of niets. 10 euro in een gokkast (of online slotmachine) als ik 50 euro op zak heb is geen optie.

Las laatst een interessant artikel over dat het brein van een gokverslaafde anders werkt bij "bijna" prijzen. Je kent het wel: 1 bar, 2 bar en de derde bar op de fruitautomaat daar net onder: bijna 3 op een rij. En hier beginnen mijn (verder goed functioneerde) hersens een loopje met me te nemen. Getriggered door dopamine/adrenaline denk ik: dat was bijna raak, dus een voltreffer kan niet lang op zich laten wachten. De anticipatie, de spanning, de rush, je belandt in een andere wereld. Heerlijk de boel de boel, alle zorgen voor het moment vergetend tot het moment dat je laatste euro opgemaakt is en je weer terugkomt op aarde uit die fakefantasie wereld. Die wereld van illusie en bijnakansen waar je altijd aan het kortste eind trekt.

Probeer het dag voor dag te blijven nemen. Het stoppen met gokken is als een groot rotsblok wat op de weg ligt, beetje voor beetje tik je er een stukje steen met hamer en beitel vanaf, dag in dag uit, tot het moment daar is dat het blok klein genoeg is om er langs te kunnen. Iedere dag stoppen is een stukje weggetikt met hamer en beitel van die rots. Het is onmogelijk hem in 1 dag in je eentje op te tillen: te zwaar, te log. Stoppen doe je niet tijdens een ga meeting of hier op het forum (zijn belangrijke hulpmiddelen uiteraard), maar stoppen doe je als het moment weer daar is dat je maar 1 ding wilt: gokken. Je bent moe, je hebt weer wat geld te besteden, je verveelt je, je voelt je juist goed en stabiel, je hebt een grote emotionele gebeurtenis te verwerken  en noem zo al die gemoedstoestanden en fysieke en mentale condities maar op die er voor zorgen dat je maar 1 ding wilt: gokken, nu, meteen, veel, morgen is morgen.

1 tip om dan toch niet voor de bijl te gaan is om je stopperiode die je monitoort nog kleiner te maken op zo'n moment: dus het is bijv half 3, zeg dan ik ga tot half 4 niet gokken en half 4 wordt half 5 etc. Het is mentaal letterlijk pijn lijden op zo'n moment, het is vechten. Maar je kunt er zeker van zijn dat de gigantische zucht minder wordt uiteindelijk. Je boekt enorm veel vertrouwen voor jezelf op het moment dat je die periodes weet door te komen. Ik heb al vele stoppogingen ondernomen maar dit wordt de eerste x dat ik het zo op een forum deel (mss maak ik nog een apart topic aan). Vandaag is de eerste dag. God bless, lex

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hey Lex, wat een mooie bemoedigende post. Mijn grootste verslavingen zijn drank en een vrouw die niet goed voor me is. Maar ik heb een toegangsverbod aangevraagd voor het Holland Casino, en dat is niet voor niks.

Je schrijft dat je overweegt om een eigen draadje te maken en ik zeg: doen. Wie schrijft die blijft, en lotgenoten contact helpt. Ik ga je zeker lezen. Je bericht geldt voor gokken maar ook voor elke andere verslaving.

Enne: mooi schrijven is een ding. Niet gokken is andere koek. Dus zet m op!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Inderdaad allemaal te erg te herkenbaar ja. Ik loop na zoveel tijd bewust weer op tegen het rotsblok en mag dan weer achteraan de rij sluiten, maar voorbij kom ik nog niet. Heb momenteel ook extreme zucht weer, terwijl ik zelfs op de weg naar een meeting ben. Als ik geld had gehad was ik zeker weer gegaan, maar dat is niet het geval. Voor mijn gevoel verhonger ik liever en ga ik nu gokken, maar dat gaat niet gebeuren. Gelukkig is de zucht weer weg, maar dat is een momentopname. Nu tijd voor echte actie.....

 

Mooi dat je ook de weg hier hebt gevonden en hopelijk kunnen we samen de lijn doortrekken.

bewerkt door Timberland
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goedemiddag,

Graag sluit ik mij bij jullie aan.

Na jaren gokken, schulden, liegen is vandaag de dag aangebroken dat ik er definitief een punt achter wil zetten.

Mijn vriend ( voor de zoveelste keer) en ouders ga ik vandaag en morgen op de hoogte brengen.

Wel ben ik benieuwd naar jullie ervaringen bij de agog..

Ik ben aan het kijken welke behandeling ik het beste kan gaan doen..

Ik heb zo'n leuk leven, leuke vrienden, geweldige vriend en fijne familie, maar iedere keer als er iets naars gebeurt duik ik weer in het gokken zodat ik alles even kan vergeten.

Ik schaam mij dood en het ergste vind ik nog de pijn die ik de mensen ga doen die het meeste om mij geven.

Misschien een beetje een onsamenhangend verhaal maar ik zit vol in mijn emotie.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hi Maria,

 

Goed om te lezen, dat de maat ook vol is voor je. Verslaving is iets waar je (waarschijnlijk) mee geboren bent, maar de manier waarop je er zelf mee omgaat is een eigen keuze. En elk extraatje hulp telt.

Ik heb de laatste dagen mezelf helemaal suf gegokt met vooral geleend geld, dat ik momenteel erg veel zucht heb en ook veel te veel geleend heb, waardoor ik de komende 2 maanden weer in de knel kom. Niet dat dit iets nieuws is medelijden is ook niet nodig. Afgelopen weekend heb ik maar weer eens gemerkt, dat ik niet enige grens heb in mijn gokken. Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag stond ik elke dag met geleend geld op € 1000 winst per dag. Maar op het einde van de dag was het resultaat zero zoals altijd. Waardoor ik nu weer 2k extra schuld heb. Nu denk ik, leen nog wat en maak er wat meer winst mee en dan betaal je een deel terug. Maar net of daartoe instaat ben haha. Dus ik schrijf het maar van me af :)

 

Daarnaast heb ik besloten om naast de wekelijkse AGOG ook voor de 2x een traject te starten bij Trubendorffer. Alles om deze keer het wel goed voor elkaar tre krijgen voor meer dan 1,5 jaar wat mijn max is geweest na mijn 18e. Momenteel is er vooral zucht.....

 

 

Mijn ervaringen met de AGOG zijn echt positief, maar je moet er wel volledig voor gaan en geen uitzonderingen maken. Waar ik helaas een handje van heb.

 

Dag 2! 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

hoi timberland en maria en meya,

 

vervelend om te horen dat je in een zware periode zit timberland. vlak, emotieloos en verveeld is ook precies de gemoedstoestand die de gokkast graag van je ziet. Compleet onverschillig richting het geld. Typisch ook hoe ver dit van de gemoedstoestand ligt die je ook hebt gehad waarbij je maandenlang (en zelfs een x meer dan een jaar) niet gegokt hebt. Probeer deze 2 uitersten mss eens voor jezelf op papier te zetten (doe ik ook), en probeer voor jezelf de signalen/het gedrag te analyseren die aangaven dat het omslagpunt aan het naderen was. Het omslagpunt van rust/stabiliteit/positiviteit naar onrust/instabiliteit en negativiteit. Dit slaat meestal niet van de 1 op andere dag om. Het feit dat je de trein uitstapte paar maanden geleden om te gokken en het toen niet deed was achteraf een enorme alarmbel denk ik. Helaas en jammer dat je nu veel geld aan het weglekken bent door dat vervelende gegok maar het positieve is dat dit slechts 1 kant van je is. Je hebt laten zien dat je gedurende een lange tijd weg kan blijven van het gokken. Bovendien het starten van deze draad, het oprecht delen van je reis naar het stoppen in alle eerlijkheid is een groot compliment waard. Belangrijk is het je eigenwaarde niet enkel te laten wegen door je gokgedrag, je bent veel meer dan dat.

Als laatste voor vanavond zou ik je nog willen aanraden om je ook te focussen op je verstoorde winstverwachtingskans.  Je wordt in de maling genomen door een gerafineerd concept van

bijnakansen, bijnaraak, maar ondertussen geeft de gokkast zon beetje 0.95 eurocent terug op 1 euro inzet. (dit kan wisselen, maar tis altijd lagen dan 1 euro wat de kast/slot per ingezette euro teruggeeft). Stel je verveelt je en ik zou zeggen, weet je wat, we doen een spelletje. Ik heb een dobbelsteen, als ik 6 gooi krijg ik een euro van jou en als jij een 6 gooit krijg je 0,95 eurocent van mij. Op de korte termijn kan jij  wat winnen door vaker 6 te gooien maar dat effent zich op de lange termijn uit en kom ik toch als winnaar uit de bus als we beide uiteindelijk net zo vaak 6 hebben gegooid). Je zou waarschijnlijk nooit beginnnen met zo'n belachelijk voorstel overduidelijk in mijn voordeel. Toch is dit hetgene wat je precies doet met het spelen op

een gokkast/blackjact etc...., Je geeft zelf ook aan in je post "maar op het eind van de dag was het resultaat zero zoals altijd". Voeg hier maar aan toe: " en zo zal het ook altijd zijn, als ik een spelletje speel, waarbij ik op iedere ingezette euro op de lange termijn eur. 0,95 cent terugkrijg".

Maar ja, een gokker denkt dan: dat is de lange termijn, ik leef nu, en ga voor de korte termijn. Heel herkenbaar want mijn brein denkt helaas ook nog te vaak zo :(

Graag kom ik er een andere x op terug dit gevoel/korte termijn denken, irrationeel denken verder te bespreken. Zelf denk ik wel dat daar uiteindelijk een deel van te oplossing ligt: dat je zelf de zinloosheid en nutteloosheid van je korte termijngedrag inziet mbt gokken waardoor die trigger, die zucht, op de achtergrond blijft. Sterkte in de tussentijd, zet hem op !

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Inmiddels weer 8 dagen onderweg en weer redelijk fris. Wel nog 2 momenten gehad, dat ik al weer aan het plannen was om te gaan gokken (terwijl er niet eens geld is), maar dat is weer gaan liggen. Gelukkig kon ik mezelf voorhouden, dat ik mezelf voor de gek aan het houden ben en het toch niet niet beter erop gaat worden. A.s. donderdag ga ik ook starten met een extra traject naast de AGOG. Niet dat ik daar om sta te springen en veel verder van ga komen, maar elke hulp is welkom om eindelijk dit hoofdstuk te gaan afsluiten en niet nog jaren ga doormodderen. Wel ben ik erg zuur, dat ik afgelopen maand teveel geld heb geleend van kennissen, dat ik deze maand zwaar in de problemen ga komen. Weet dat dit voor vervelend situaties ga komen en heb daarnaast ook tijdelijk mijn financien in eigen beheer om dit zo goed mogelijk op te lossen. Dit is natuurlijk erg risicovol, maar de gevolgen van slechte keuzes (creatief boekhouden noodzakelijk). A.s weekend hoop ik de goede beslissingen te maken (moet het eigenlijk niet alleen doen, maar is slechte eigenschap) en de schulden terug te betalen en de huurbaas in te lichten dat ik deze maand maar een gedeelte kan betalen. A.s. weekend laat ik weten wat voor goede keuzes ik heb gemaakt. 

bewerkt door Timberland
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dag Timberland en mede forum gebruikers,

 

Zojuist, een uur geleden heb ik 400 euro vergokt. Hierdoor ben ik op dit forum beland en pas gaan inzien waar ik de afgelopen jaren mee bezig ben geweest. Tot zover schat ik mijn gokverliezen op 1000 euro, dit is gelukkig nog te overzien. Echter, zie ik zoals bij velen van jullie dezelfde patronen. Namelijk, krasloten, slot machines in de kroeg, holland casino en online gokken.

Mijn visie op gewoontes en daarbij komende verslaving is dat het evenveel tijd kost om van een gewoonte/verslaving af te komen dan er een te ontwikkelen. Deze gedachte komt vanuit het idee dat de mens die vroeger in de rimboe leefde gewoontes aanleerde om te overleven, werkte deze gewoonte niet dan ging de mens dood of hij  veranderde de gewoonte. In onze samenleving gaan wij alleen niet dood waardoor de noodzaak om gewoontes te veranderen minder groot is. Naar mijn idee zal dit dus betekenen dat ik 3 jaar lang niet moet gokken, 6 jaar lang niet moet drinken en en roken.    

Om deze problematiek op te lossen is denk ik de belangrijkste vraag waarom ik/wij gewoontes/levensstijl hebben ontwikkeld? Het antwoord op deze vraag heb ik voor mijzelf nog niet. Ik denk echter dat het met twee factoren te maken heeft, namelijk de persoonlijkheid en omstandigheden waarin wij zijn opgegroeid. Ik gok (slechte woordgrap) dan ook dat velen van jullie een vergelijkbare persoonlijkheden hebben. Voor mij zijn deze levenslustig, avontuurlijk, zwaar optimistisch, fantasierijk, altijd iets nieuws willen beleven en het opzoek zijn naar extreme waarvan je denkt dat je gelukkig wordt. (Misschien komt geluk wel door kleine stapjes te maken en niet binnen de kortste keren een schuld willen afbetalen). 

 

Dit gedeelte staat los van het verhaal en is misschien wel de 'gedachte gewoonte' waar ik en misschien dat het andere het ook hebben van af moet. 

 

Het leven zoals ik het voorstel en wil zien lijkt alles behalve op het leven dat ik nu heb. Om toch dichter bij deze fantasiewereld te komen stel ik onmogelijke doelen die onhaalbaar zijn waardoor ik mij daarna en dus systematisch * voel. Gokken (kans om die fantasiewereld na te leven of), roken en drinken zijn misschien wel rustmomenten van deze onmacht ten aanzien van mijn leven. 

 

Misschien als het lukt om van deze gedachtes af te komen dat het gokken, roken en drinken vanzelf minder wordt.

 

Ik ben benieuwd naar jullie vrije gedachtes hierover. Als er onderwerpen onduidelijk verwoord zijn hoor ik dit ook graag. Voor iedereen die dit leest bedankt voor de tijd en moeite. Iedereen succes en toon klote en een ruggengraat.

 

Vanaf morgen ga ik weer winnen, niet met gokken nog met drinken of met roken. Maar met de basis van het leven, gezond eten, regelmatig slapen en veel sporten.

 

Joeeeeee

bewerkt door moderator
Link naar opmerking
Deel via andere websites

"Voor mij zijn deze levenslustig, avontuurlijk, zwaar optimistisch, fantasierijk, altijd iets nieuws willen beleven en het opzoek zijn naar extreme waarvan je denkt dat je gelukkig wordt. (Misschien komt geluk wel door kleine stapjes te maken en niet binnen de kortste keren een schuld willen afbetalen). "

 

Dit komt bekend voor, maar het grappige is dat gokken er juist voor zorgt dat je uiteindelijk dit juist niet bereikt. Alleen de fantasie blijft bestaan zolang je gokt, maar verder is het een fabeltje.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De afgelopen maanden is een verzameling geweest van twijfel, zucht, weinig focus en zeker geen realiteitszin. Het is makkelijk om in het bekende cirkeltje te blijven en keer op keer dezelfde fout te maken en jezelf of te vragen of het nog een keer gaat veranderen en jezelf steeds dieper in die kloof te gooien. Maar dat wil ik nietmeer en daarvoor is eerlijkheid, focus en vastberadenheid en ook echt willen. De maat is nu echt vol en ga er helemaal voor. Terugkijken naar het verleden met alle sores en schulden en keer op keer terugvallen is fout. Hoe leven eruit zal zien door echt te leven en niet dag in dag uit te overleven en jezelf in de problemen te brengen wil ik gaan ontdekken, ook al zal dat spannend en moeilijk worden. Maar alles beter dat het steeds duister worden van je wereld en alleen maar leven van gokmaand naar gokmaand. Het roer gaat dus helemaal om. Geen twijfel maar of het lukt of niet lukt of terugkijken naar de fouten. Het gaat lukken en daar ga ik alles aan doen. 

 

Ga mezelf onder een strak financieel regime stellen, waar geen achterdeurtjes meer over zijn. Ook geen half recovery werk meer, maar echt terug naar de basis en compleet andere keuzes maken en de tijd zal het leren. 

 

Mijn eerst gokvrije dag is 29 oktober geweest en de schulden zijn enorm nog steeds, maar dit gaat veranderen. Heb er zin in!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

hoi timberland,

 

alan carr heeft ooit een boekje geschreven voor stoppen met roken, het is een zeer toegangkelijk en en functioneel boek wat makkelijk wegleest en zeer effectief is. Het blijft x op x alle nadelen van roken herhalen het hele boek door zodat als je het uit hebt al deze nadelen echt in je hersenpan geramd zitten (roken kost geld, slecht voor gezondheid, kleren stinken, je adem stinkt, je huis/auto stinkt, je conditie is slecht etc etc..). Op deze manier zou je voor jezelf mss ook eens alle nadelen van gokken kunnen opschrijven voor jezelf en daar eens x op x rustig over nadenken. Dat het je alleen maar geld kost en het je miserabel maakt en dat je er door in de schulden raakt zijn overduidelijke nadelen. Maar heb je ook weleens gedacht aan het ontnemen van je keuzevrijheid. Voor mij is altijd een trigger geweest om toch weer te gaan gokken dat ik iets had van: niemand doet mij uiteindelijk wat, ik bepaal. Ik ben een uniek mens en trek het gokken tot het uiterste door maar dat bepaal ik zelf, het is mijn keuze. Fout !

Als het echt mijn keuze is, waarom kies er dan niet voor op dat soort momenten in al mijn bravoure om dan juist niet te gaan gokken. Waarom laat ik dan juist mijn onafhankelijkheid en zelfstandigheid niet zien door niet te gaan gokken in plaats van wel. Dat komt omdat ik een cruciale naïve denkfout maak: ik denk/voel me juist door de argumenten zelfstandigheid/eigen keuze/onafhankelijkheid gesterkt uiteindelijk wel weer te gaan gokken, terwijl als ik echt zou durven kiezen, echt diep in mijn hart als ik op zo'n moment met een helikopterview naar mezelf zou kijken in alle nuchterheid, ratio en logica ik maar 1 stoere en onafhankelijke keuze zou moeten maken, en dat is: niet gokken !

Het feit dat ik op cruciale momenten toch er voor kies een mooi opgebouwde gokvrije periode weer te onderbreken door toch weer te gaan gokken duidt er op dat ik zelfs bereid ben

mijn keuzevrijheid op te geven en voor het meest dramatische en onlogische te kiezen, namelijk te gaan gokken. De meest slechte/waardeloze versie van mezelf is aan het werk op zo'n moment. Een stukje besef op zo'n cruciaal moment dat het gokken zelfs je keuzevrijheid bepaald, vrijheid waarvan je in al je hersenspinsels juist denkt dat je die juist laat zien door de keuze te maken te gaan gokken, zo'n stukje besef op het moment dat je op het punt staat weer te gaan gokken kan mss dat extra stukje fundering geven. De totale mentale fundering die nodig is

om op de momenten dat je het zwakst bent toch het hoofd te bieden aan die verschrikkelijke zucht en drang.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bedankt voor de tip Lex. Wat ook een fascinerend boek over verslaving is: Los. Schrijftechnisch niet het beste, maar wel geschreven door een moeder van een gokverslaafde, wat je ook inzicht geeft in de ellende voor je omgeving. Het blijft inderdaad een aparte tegenstelling, dat je zelf in staat bent na het lezen van een dergelijk boek direct het casino in te duiken. Maargoed gisteren heb dan een overwinning behaald, want er was geld aanwezig dat ik het liefste direct weer door het afvulputje van het casino gooi, maar gelukkig deze keer niet. Al kost het veel moeite nu in het begin, want het lijkt nu zelfs dat ik liever niet eet, maar wel gok. Gelukkig heb ik vanaf volgend week mijn financiele zaakjes dicht en op orde. Ofwel een kleine overwinning gister, maar merk dat het veel energie kost, die ten kostte gaat van andere zaken.

 

Hoe lang ben jij nu gokvrij Lex? En welke maatregelen neem je?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

hoi timberland,

 

alan carr heeft ooit een boekje geschreven voor stoppen met roken, het is een zeer toegangkelijk en en functioneel boek wat makkelijk wegleest en zeer effectief is. Het blijft x op x alle nadelen van roken herhalen het hele boek door zodat als je het uit hebt al deze nadelen echt in je hersenpan geramd zitten (roken kost geld, slecht voor gezondheid, kleren stinken, je adem stinkt, je huis/auto stinkt, je conditie is slecht etc etc..). 

 

http://www.shirtart.nl/stoppen.pdf

Link naar opmerking
Deel via andere websites

... Maargoed gisteren heb dan een overwinning behaald, want er was geld aanwezig dat ik het liefste direct weer door het afvulputje van het casino gooi, maar gelukkig deze keer niet. Al kost het veel moeite nu in het begin,...

Jeetje wat goed zeg!! En natuurlijk kost het moeite. Heel veel moeite.

Zoals ik al eens geschreven heb ik alcohol mijn grootste probleem en gokken een zijspoor, daarom zit ik meestal op het alcohol forum. Daar hebben we een dagdraad waar ieder die dat wil zijn dagelijkse beslommeringen post. Ik dacht wie weet is dat ook wat voor hier dus ik open bij deze een dagdraad in het deel 'Ditjes, datjes, Dagdraad'.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

hi timberland,

 

Erg goed inderdaad dat je niet gegokt hebt ondanks dat er wel gokgeld beschikbaar was. Onderstaande motivatievideo is zeer goed, wel wat amerikaans, maar we bevinden ons nu eenmaal

in een grote strijd !:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ofo2lv9-nVY

 

ik ben nu 10 dagen gokvrij. Ik merk dat sinds ik dit forum ben gaan bezoeken ik meer rust krijg, ik kan ergens heen met mijn gevoelens en gedachten en heb interactie met mensen

die in hetzelfde schuitje zitten. Dit is dan ook tevens een belangrijke maatregel die ik voor mezelf heb genomen, het is niet het wondermiddel, maar een belangrijke toevoeging op om uiteindelijk een gokvrij leven te gaan leiden. Ik heb "los" gelezen van hermine broggel. Een aangrijpend verhaal inderdaad. De rode draad in dat boek is voor haar als moeder de vraag hoe komt het ? Hoe komt het toch in hemelsnaam dat iemand aan gokken verslaafd kan raken. Een belangrijk aspect voor de grote verbazing hierover is meestal het ontbreken van het lichamelijke/fysieke aspect van gokverslaving. Je slikt niets door, je injecteert niets, het is puur 1 grote mindgame waar je in verstrikt zit. Het is die rush, het naïve geloof in de jackpot, de bijnaprijzen die suggeren dat je close bent en op de goede weg zit. De dopaminen en adrenaline die loskomen  is hetgene waar je het voor doet, helemaal in een roes de wereld om je heen vergeten. Het typische is dat na een paar weken of maanden detoxen van alcohol of heroine het grootste gedeelte van de lichamelijke craving getackled is. En dat terugvallen vanuit een alcohol of heroineverslaving mijnsinziens ook hoofdzakelijk na de lichamlijke detoxperiode een mentaal/geestelijk iets is, zeer te vergelijken met gokverslaving, waarbij het ook zeer sterk een mentaal/geestelijk verhaal is. Echter, er vinden zeker ook fysieke processen plaats in het lichaam van een gokverslaafde tijdens het gokken (dopamine wordt getriggered en losgelaten in het lichaam). Ik heb weleens ergens gelezen dat het dezelfde dopaminen zijn die bij hardlopers vrij komen als ze over het "dode"  punt heenzijn. Ze zitten er fysiek doorheen, man met de hamer, maar dopaminen komen uiteindelijk vrij en geven je een gevoel van vertrouwen en kracht die je door laten lopen. Dit fenomeen schijnt weer te herleiden zijn naar de oertijd waarbij onze voorvaderen soms tegenslagen diende te overwinnen waarbij hun leven direct in gevaar was. Bijvoorbeeld ze werden achtervolgd door een beer, je kunt dan niet halverwege even tegen een boom uithijgen omdat je er mentaal effe doorheen zit, je moet doorrennen voor je leven. Evolutionair gezien is het vrijkomen van dopiminen een logische fysieke reactie: je kunt toch doorrennen met al je macht om aan de beer te ontkomen, ondanks dat je mentaal er even doorheenzat. Echter, onze lieve schepper heeft er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden dat de mens zo geraffineerd kan zijn om zoiets als de gokkast/blackjack etc.. te verzinnen. Gokspelen waarbij het systeem wat eigenlijk oorspronkelijk als overlevingsmechanisme is bedoeld (het vrijkomen van dopaminen) nu een keihard averechts effect heeft.

bewerkt door lex
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Inmiddels weer 20 dagen onderweg en gokvrij. De eerste 2 weken heb ik op de maandag en dinsdag stevige zuchtmomenten gehad, maar heb deze laten afglijden zonder er echt mee in te gaan. Vaak door de tijd uit te zitten of wat anders gaan doen, waardoor je het enkele minuten later weer ben vergeten. Gelukkig deze week geen zucht gehad tot nu toe, dus dat is positief. Wel merk ik dat nast het gokken ik ook regelmatig gevoel krijg van irriratie, boosheid en verdriet. Dit gebeurt vooral als ik me verveeld voel en terugkijk naar de laatste tijd en de gemiste kanssen. Dit probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen, want dit soort denkpatronen brengen je dan weer terug naar het casino. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zoals ik al eerder heb meegedeeld heb ik deze keer een stap extra gezet om met volle overtuiging en zonder achterdeurtjes er tegen aan te gaan. Maar wat zijn de maatregelen dan en ben ik niet alweer uitzonderingen aan het maken en het mezelf weer wat makkelijker aan het maken?

 

Na mijn laatste casinodag heb ik een lijst gemaakt met welke achterdeuren ik toch graag op een kier laat en waarom deze keer op keer voor een terugval zorgen (10 jaar ervaring). Een aantal hiervan zijn:

 

- Zonder pinpas cash geld opnemen bij de bank door mijn pinpas als beschadigd op te geven

- Continue lenen van mijn omgeving en precies op de hoogte zijn van wie bij welke bank zit. Wel makkelijk als je directe transfers wil.

 

Wat zijn de acties geweest:

- Ik ben op zoek gegaan naar een bank, die geen service kantoor heeft, waardoor bij het vermist opgegeven van je bankpas geen geld opgehaald kan worden. Na lang zoeken heb ik uiteindelijk die bank gevonden, namelijk Triodos. Dit wordt mijn nieuwe huisrekening, waar het salaris op wordt gestort.

- Daarnaast weet ik dat ik graag leen en ook vaak een manier vindt als ik zucht heb (want dan functioneer ik minder :)) Dus heb een 2de bank gekozen, die niet tot de grote banken behoort, namelijk ASN Banken. Als ik zucht heb weet ik dat ik geen direct geld kan ontvangen. Dit wordt mijn budget rekening dan.

- Mijn andere rekeningen zeg ik op, alleen de rekening waar mijn lening op staat moet ik aanhouden. Maar daar los ik alleen af, waardoor daar ook niks geleend meer kan worden.

 

- Daarnaast wil ik het leefbudget dat op het einde van de week overblijft in een kluisje storten, zodat ik hiermeer wat extra´s kan doen en beter met geld leer omgaan. Het overige geld kan niet gebruikt worden en blijft staan voor onverwachte kosten. Maar niet voor extra´s.

 

Wel heb ik nog steeds de bankpassen, die ik niet in mijn bezit wil hebben. Deze moet ik zsm na mijn financieel beheerder brengen, aangezien dit weekend het salaris komt. Ik speel weer met vuur en hou mezelf voor dat ik nog 2 rekeningen direct moet betalen, wat ook zo is. Maar moet ik dit wel doen en ik weet dat het daarna direct misgaat. Dus moet zsm wel morgen alles overdragen, want anders hou ik me niet aan de afspraak.

bewerkt door Timberland
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Naast een strak financieel regime, wat vooral op gedrag is gebaseerd is het belangrijkste natuurlijk dat ik ECHT wil veranderen en dit is iets innerlijks bij mij. Je kan jezelf volledig financieel beschermen en niet gokken, maar zonder verandering gaat dit uiteindelijk weer mis. Al koop je natuurlijk wel tijd en dat is heel belangrijk de eerste tijd.

 

Het ontbreken van de rush, spanning en sensatie gaat me een lange tijd vervelende gevoelens opleveren en straks ook weer dieper bij mezelf brengen. Wie ben ik straks en wat wil ik gaan bereiken als ik niet meer hoef te overleven, maar echt kan leven. Spannend, maar wil het zeker gaan meemaken en de overtuiging is er.

 

Daarom ga ik wekelijks ook naar de AGOG al zit ik hier al een tijd en volg ik een licht ambulant traject bij de verslavingszorg dat me extra focus biedt en krtisch naar mezelf laaat kijken.

bewerkt door Timberland
Link naar opmerking
Deel via andere websites

ontzettend veel respect voor je vechtlust, eerlijkheid en doorzettingsvermogen, ik hoop dat je een niveau van overtuiging bereikt die voldoende zal zijn om op de lange termijn de zucht tegen te gaan simpelweg omdat je het waard bent. Waarom zou jij degene zijn die hopeloos gokverslaafd blijft omdat je het niet waard bent, je bent het waard !! Er is geen mens meerder - of minderwaardig ten opzichte van de ander geboren. Dit zijn enkel misplaatste percepties die er ingeslopen zijn en nergens op gebaseerd zijn. Zet hem op !

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Deze week is echt een hele beroerde week geweest, waar ik veel slecht gedrag heb vertoond zoals discipline en afspraken nakomen. Daarnaast zit ik nog teveel in de negatieve modus door teveel terug te kijken. Daarom is dit een stevige les geweest en vanaf morgen vol goede moed er tegen aan en dat start met afspraken met je zelf na komen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

... Veel slecht gedrag heb vertoond zoals discipline en afspraken nakomen.

Bedoel je dat je hebt gegokt? Of probeer je in een keer je hele leven om te gooien met strenge afspraken? Niet te streng zijn voor jezelf he? Dat brengt je niet verder volgens mij.

Hou je haaks, je bent bezig.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo Timberland,

Hoe gaat het nu met je? Heb je verhaal gelezen en de situaties zijn erg herkenbaar. Ikzelf ben ook gokverslaafd geweest vanaf mijn achtiende tot 21e. Ik ben nu een jaar gokvrij en dat geeft enorm veel rust.

Ikzelf voel nauwelijks drang meer om te gaan gokken, hoewel dat vroeger bij andere stoppogingen wel anders was. Ik vraag me af of jij nog steeds gokvrij bent of een terugval hebt gehad. Ik hoop nog wat van je te horen, want dit soort informatie uitwisselen onder elkaar geeft toch veel voldoening en steun.

Groet, Carlo

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Jawel, al weer een paar weekjes. Maar gaat nog niet vlekkeloos, want ben regelmatig onrustig en zit ook in de "schijt aan" modus. Dus het is wat tegenstrijdig allemaal. Kijk weer uit om weer eens een jaar aan te tikken, maar dat kost tijd en moeite. Daar heb k beide weinig zin in eerlijk gezegd :)

 

Wil mijn laatste vriendin terug en dat zit me zwaar dwars, dat ik die vergokt heb. Dat moet ik nog een plekje geven, want mooie leuke dames zijn schaars.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...