Spring naar bijdragen

Goed eten als je stopt met drinken


Vie

Aanbevolen berichten

Voor de snoepers onder ons:

AFRIKAANSE KOKOSNOOT SNOEPJES

Ingredienten:

1 kokosnoot
2 dl water
100 g suiker
2 theelepels citroensap of limoensap

Bereidingswijze:
Snij het vlees van een kokosnoot in dunne plakjes en snij elk plakje in rijstkorrelgrote stukjes.
Kook 2 dl water met 100 g suiker, doe er 2 theel. citroen- of limoensap bij.
Roer, als het stroperig wordt, de kokos erbij en roer op laag vuur tot het erg plakkerig is.
Giet op een ingevette schaal, koel af.
Dan breken. Als het warm is, kunnen er ook snoepjes van gevormd worden.

SMULLEN MAAR! (niet teveel he?;))

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Antwoorden 227
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Gezonde aardappelsalade voor twee personen

4 aardappels middelgroot
1 grote winterwortel
6 snijbonen of handje vol sperziebonen
125 gr brocolie
1 ui
1 stengel bleekselderij
1/3 komkommer
2 augurkjes
1 tomaat
(en andere groente die je lekker lijkt)
twee eetlepels mayonaise of meer
zout pepper

Aardappels in stukken snijden en gaar koken
Wortel en snijbonen of sperziebonen 10 minuten bijt gaar koken
Brocolie maar 4 minuten koken

Ondertussen ui, augurk, tomaat, selderij en komkommer in stukjes snijden
Zodra de groentes klaar gekookt zijn er bij doen en mayonaise en zout en peper en andere kruiden die je lekker vind toevoegen
Verse kruiden zijn lekker,peterselie, bieslook, basilicum

alles omscheppen zodat het een lauwwarme salade is maar koud ook heerlijk.
lekker met alles wat je maar lekker lijkt en erg gezond voor je dagelijkse portie groente

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Antilliaanse Stoofpot VEGA

3 grote paprika's (liefst 1 rode, 1 groene en 1 gele), 1 potje ananas-stukjes (uitlek +/- 250 gram), 2 dikke uien, 100 gram soja-brokjes, 2 eetlepels azijn, 2 eetlepels sojasaus, 1 groot blikje tomatenpuree (140 gram), 4 teentjes knoflook, olie, peper

Kook eerst de sojabrokjes zo'n 20 minuten in kruiden-bouillon. Snij de paprika's in reepjes en hak de uien in grove stukjes. Bak de paprika's enkele minuten in olie en voeg dan alle overige ingredienten toe met als laatste gekookte brokjes en de geperste knoflook. Wacht met het toevoegen van (al) het ananasvocht en kijk of de saus de gewenste dikte krijgt. Laat het gerecht ongeveer 30 minuten op een laag pitje stoven. Op smaak brengen met verse peper. Dit stoofgerecht is erg lekker met rijst of bulgur.

EET SMAKELIJK!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Tiramisu zonder alcohol (6 pers)


BEREIDINGSTIJD: 15 minuten

INGREDIËNTEN:
¾ pak bokkenpootjes
1 kop koffie
500 cc vanillekwark
100 gram geraspte chocola (liefst puur)

BEREIDINGSWIJZE:
Week de bokkenpootjes in de koffie en leg ze in een cakevorm. Schep daar de kwark boven op en strijk de kwark glad. Bestrooi het dan met de geraspte chocola en laat het (indien mogelijk) een paar uur in de koelkast staan.

Jummiej:D

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De lekkerste worteltjes.
Heel eenvoudig: koop een bos peentjes en ontdoe ze van alles wat je niet lust. Kook ze in zo weinig mogelijk water met een blokje bouillon. Giet af als ze bijna gaar zijn en kook op laag vuur nog even verder met twee eetlepels honing. Naar smaak kan je er ook nog wat brie over laten smelten. Lekker met rosti en voor de feestelijkheid schijfjes gekookt ei.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

En trouwens, wat ik het allerliefste eet, is prei-met-een-ei. Dat heb ik van mijn moeder geleerd, die ergens in Frankrijk op een kookschool heeft gezeten. Voor dit recept moet je een roux kunnen maken. Kan iemand dat? Anders heeft het weinig zin dat ik het recept hier plaats.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gezonde groene maaltijdsalade voor twee personen

1/2 broccoli
1 selderij stengel
1/2 komkommer
1/2 ui
1 blikje kidney bonen
1/2 pakje gerookte tofu (reformwinkel)

Snij de broccoli in roosjes en kook twee minuten
Snij de ui in kleine stukjes
Snij de selderij in ringetjes
Snij de komkommer is stukjes met schil
Laat het blikje kidney bonen uitlekken en spoel ze met water af.
Snij de gerookte tofu in stukjes en fruit die een tijdje in olijfolie tot het knapperig is.

Gooi alles door elkaar en schenk de olijfolie van de tofu erover heen.
Ik gebruik geen dressing omdat ik graag alles proef zoals het smaakt, maar het staat iedereen vrij
Lekkere dressing is olijfolie en mosterd, honing, peper

Je kan er voor meer personen meer broccoli en wortelen bij doen, sperziebonen etc

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Aardappel-prei-knoflook ovenschotel

Ingredienten:
750 gr aardappelen, 1 prei, 50 g boter of margarine, 4 tenen knoflook, peper, zout, 1 dl melk.

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snij ze in heel dunne plakjes. Maak de prei schoon en snij die in ringetjes.Vet een ovenschaal in en leg er een laag aardappelplakjes in. Doe de gepelde teentjes knoflook in een knoflookpers en knijp er wat knoflook over uit. Verdeel enkele kleine klontjes boter en wat prei over de aardappel-schijfjes en bestrooi het geheel met wat peper en zout. Dan weer wat aardappelschijfjes en prei etc. Ga zo door tot alles op is. Eindig met een laag aardappelschijfjes en verdeel hier de rest van de boter over (eventueel midden open laten, zodat je de vulling kan zien). Schenk de melk voorzichtig erover en dek de schaal af met aluminiumfolie. Plaats de schaal ongeveer 40 minuten in het midden van een op 200?C voorverwarmde oven. Verwijder het folie en laat de schijfjes nog circa 10 minuten goudbruin worden.

Stink ze!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

...en weer lekker stinken...

Knoflooksoep met zoete aardappels


Ingredienten:
5 eetlepels plantaardige olie
3 schoongemaakte, grofgesneden middelgrote preien
1 grote bol knoflook, de teentjes losgehaald en gepeld
1 1/4 kg geschilde zoete aardappelen in blokjes van 2 1/2 cm
1 1/2-2 liter water of kippenbouillon van tabletten
zout, versgemalen zwarte peper
50 gr verkruimelde feta
enkele fijngesneden verse bieslooksprieten

Bereidingswijze:
Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan met dikke bodem en fruit de prei daarin 5-8 minuten.
Houd 3 grote knoflooktenen apart.
Voeg de rest van de knoflook en de zoete aardappelen bij de prei en roer goed door.
Voeg zoveel water of kippenbouillon toe dat de groenten net onder staan en kruid met zout en peper.
Breng de soep aan de kook, zet het vuur laag en laat 20-30 minuten pruttelen tot de zoete aardappelen heel zacht zijn.
Snijd de achtergehouden teentjes knoflook in heel dunne plakjes.
Verhit in een pannetje de resterende 2 eetlepels olie, bak de knoflookplakjes daarin goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Pureer de soep in gedeelten in een keukenmachine en doe haar over in een andere pan.
Breng de soep zo nodig met zout en peper op smaak en laat haar goed warm worden.
Schep de soep in kommen en garneer met de knoflookchips, de feta en de bieslook.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zo, hemel, Cacao, die soep klinkt goed! Ik ben toch al een liefhebber van zoete patatten en knoflook. (Trouwens de rest van de recepten van iedereen ook!)
Maar die soep ga ik allereerst maken als ik weer thuis ben. Kan olijfolie er ook in?
Wat is eigenlijk "plantaardige olie"? Ik bedoel, ik snap dat je geen kaantjes gebruikt of ganzenvet, maar voor de rest is toch bijna elke olie die je in een fles koopt, plantaardig?
Heb begrepen dat olijfolie het gezondste is.
Trouwens ik ben niet zo dol op prei in de soep, maar volgens mij kan je die ook vervangen door tomaten en paprika. Ander soort soep, bijna zelfde recept, maar lijkt me ook wel erg lekker.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Benthe, ja goeie olievraag...plantaardige olie, hihi. Olijfolie is dus ook plantaardig, dus die kun je prima gebruiken!
En natuurlijk kun je het recept volledig naar smaak aanpassen, doe vooral wat je lekker vindt.

Ik hoop dat je het snel kunt uitproberen!

Liefs, C:heart:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

GAMBA'S MET GEBAKKEN RIJST (4 pers)


Ingredienten:
2 bakjes reuzengarnalen AH
1 ui
250 g champignons
4 lepels zonnebloemolie
150 g rijst
100 g peultjes
200 ml kokosmelk
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel paprikapoeder
250 ml kruidenbouillon
1 theelepel kerrie
1 lepel peterselie

Bereidingswijze:
De gesnipperde ui met de in plakjes gesneden champignons 2 minuten bakken in 2 lepels olie.
De rijst erbij en nog 1 minuutje meebakken.
Roer de sambal, het paprikapoeder en de kruidenbouillon erdoor.
Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
Maak de peultjes schoon en kook ze in 3 minuten beetgaar in ruim kokend water.
Verhit de rest van de olie in de wok en bak de garnalen en de peultjes 2 minuten.
Voeg de kokosmelk en de curry toe en laat het geheel 3 minuten zachtjes sudderen.
Roer de peterselie erdoor.
De saus eventueel ietsje binden indien nodig.

EET SMAKELIJK!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

(Zee)Tongfilet met artisjokken (4 Pers)


Ingredienten:
8-10 kleine artisjokken
het sap van 1/2 citroen
1 teentje knoflook
8 eetlepels olijfolie
zout, peper
2 bosjes gladde peterselie
1 kg zeetongfilets
bloem

Bereidingswijze:
Verwijder de steeltjes en de buitenste bladeren van de artisjokken.
Snijd de puntjes van de bladeren tot op 2 cm.
Leg de artisjokken onmiddellijk in water met citroen en snijd ze in dunne plakken.
Stamp het teentje knoflook fijn.
Verhit 2 eetlepels olie en stoof de knoflook daarin aan; haal de knoflook dan uit de pan.
Dep de plakjes artisjok droog en bak ze 10 minuten op een laag vuur in de olie.
Kruid met peper en zout.
Hak de peterselie, voeg die toe en laat even mee stoven.
Snijd de zeetongfilets schuin doormidden, bestrooi ze met peper en zout en haal ze door de bloem.
Schud de overtollige bloem eraf.
Bak de vis met kleine porties tegelijk in 3-4 minuten in de rest van de olie gaar; keer ze daarbij eenmaal om.
Houd de vis warm.
Giet de olie uit de pan.
Warm de artisjokken nog even op en serveer ze bij de vis.

EET SMAKELIJK!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het is geen recept maar wel een tip: je hoeft vis niet te zouten en maar weinig te kruiden als je het in zilverfolie verpakt en daarna in de oven. Dan stooft het in het eigen vocht gaar en behoudt de eigen smaak. Heel klein beetje olijfolie op het folie smeren aan de binnenkant.
Dit doe ik met zalmforel, zalm, eigenlijk met alle vis.
Koop verse zalmmoten met de graat er nog in. Vul ze op met dilletakjes en teentjes knof en wat peper uit de molen. Verpak ze met wat olie in folie. (Dat rijmt wel leuk.)
Leg voor een uur in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Eet met aardappeltjes en groente waar je trek in hebt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Cacao ik gebruik altijd artisjok uit blik, want verse verwerken vind ik een takkenwerk. Maar voor de rest klinkt het vurrukkulluk.

Prei met een ei is eenvoudig en vegetarisch. Snij en was de prei. Kook ze met een kruidenbouillonblok. Kook ook voor elke eter 1 ei, + nog 1 ei extra. Ik bedoel dus, als je met twee bent, kook je drie eieren. Maak een roux. Pel de eieren, snij ze in plakjes en meng die door de roux. Naar smaak een lepeltje sambal, maar niet van die hele straffe. Laat de prei goed uitlekken en doe daar de roux overheen. Eten met kruimige aardappelen. Lekker door elkaar prakken. Echt Hollandse winterkost!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik hou niet van gekookte ei..:wacko:

Hier weer een zoete patatten-recept!

Curry van sperziebonen en zoete aardappel (4 Pers)

Ingrediënten
2 zoete aardappelen
1 ui
400 gram sperziebonen
1 wortel
1 klein blikje tomatenpuree
3 tomaten
3 knoflookteentjes
4 eetlepels arachideolie
1 theelepel rode currypasta
2, dl yoghurt
zout en peper
Enkele takjes koriander

Bereiding
Sperziebonen schoonmaken, wassen en 3/4 gaarkoken of stomen.
Ui schoonmaken en klein snijden.
Knoflookteentjes versnipperen.
Wortel en zoete aardappel (bataat) schoonmaken, wassen en in gelijkmatige niet te kleine blokjes snijden.
Tomaten wassen en grof versnijden.
Olie verhitten en hierin de uien, wortelen en zoete aardappel aanfruiten zonder te kleuren.
Versnipperde knoflook toevoegen en nog even laten fruiten.
Tomaten toevoegen en al roerende zachtjes laten stoven, zout toevoegen.
Tomatenpuree en currypasta door de groenten roeren en alles goed verhitten.
Yoghurt toevoegen en onder deksel 10 minuten zachtjes laten stoven.
De sperziebonen aan de groententencurry toevoegen en wederom onder deksel 5 minuten laten stoven.
Ondertussen de korianderblaadjes wassen en grof hakken.
De curry op smaak brengen en op het laatste moment de koriander erover strooien.

EN SMULLEN MAAR WEER!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

KIKKERERWTEN, ZOETE AARDAPPEL EN AFRIKAANSE AUBERGINE ( 4 Pers)

Kruidig en lekker - vooral met Bulghur-pijnboompittenpilaf.

3 eetl. olijfolie
1 rode ui, gehakt
3 tenen knoflook, uit de knijper
125 g zoete aardappel, geschild en in blokjes
3 Afrikaanse aubergines of 1 grote aubergine, in blokjes
450 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
1 theel. gedroogde dragon
½ theel. gedroogde tijm
1 theel. gemalen komijn
1 theel. kurkuma (geelwortel)
½ theel. gemalen piment
5 tomaten uit blik, gehakt, plus 4 eetl. van het sap
6 gedroogde abrikozen
6 dl krachtige groentebouillon
1 groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt
2 eetl. gehakte verse koriander
zout en versgemalen zwarte peper

Verhit de olijfolie in een grote pan op een middelhoog vuur. Doe er de ui, knoflook en zoete aardappel in en bak het geheel circa 5 minuten tot de ui bijtgaar is.

Schep er de blokjes aubergine door en vervolgens de uitgelekte kikkererwten, kruiden en specerijen. Laat een paar minuten bakken op een middelhoog vuur.

Schep er de tomaten met hun sap, de abrikozen, bouillon, chilipeper en wat zout en peper door. Laat 15 minuten zachtjes koken.

Schep er wanneer de aardappel gaar is de koriander door en breng zonodig op smaak met zout en peper

MJAMMMMMM....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Coucous met 7 groenten

Ingrediënten

Hoofdgerecht voor 4 personen

* 1 rode ui
* 1 teen knoflook
* 1 winterwortel
* 2 meiknolletjes
* ½ pompoen
* 1 courgette
* olijfolie
* 6 kerstomaatjes
* ½ tl kurkuma
* ½ tl paprika
* ½ tl kaneel
* mespuntje saffraan
* 80 g rozijnen
* 400 g gekookte kikkererwten (blik)
* zout
* ¼ bosje koriander
* ¼ bosje peterselie
* 2 á 3 tl harissa (Marokkaanse sambal)

Couscous:

* 250 g couscous
* 4 dl bouillon

Bereidingswijze

Pel de ui en snijd hem in vieren. Pel en hak de knoflookteen en snijd de tomaatjes door de helft. Snijd de wortels in reepjes en de rapen in vieren. Snijd de pompoen in blokjes van ca 2,5 cm en de courgette in dikke reepjes.

Verhit een scheut olijfolie in de pan en fruit de uien en knoflook lichtbruin. Voeg de wortel, rapen, tomaten en pompoen toe. Voeg de specerijen toe en bak kort mee.

Blus af met 3,5 dl water en laat ca 10 minuten stoven.

Voeg de courgette, rozijnen en kikkererwten toe en laat nog ca. 10 minuten stoven tot alles mooi gaar en zacht is. Breng op smaak met zout.

Maak intussen de couscous door de bouillon met de couscous te mengen en 2 minuten te stomen op 100°C. Roer de couscous na het stomen door met een vork tot er mooie korrels ontstaan.

Serveer de groenten de couscous met harissa en bestrooi het gerecht met gehakte peterselie en koriander.
Bereidingstijd: 30 minuten

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zelf harissa maken.
Ingrediënten
850 gram gedroogde rode chilipepers
10 teentjes knoflook
zout
1 theelepel karwijzaad
1 1/2 theelepel gemalen komijn
2 theelepels korianderzaad
1 theelepel gedroogde muntbladeren
twee eetlepels suiker of honing
Drie gekookte, gepelde en fijngestampte tomaten
olijfolie

Voorbereiding
Deze hete chilisaus wordt ook in Algerije en Tunesie gebruikt en dan vooral in groenten of vlees tagines (stoofschotels) bij couscous. Ook wordthet aan tafel als toekruid gebruikt, net zoals bijvoorbeeld de Indonesische sambal. De saus kan in kleine blikjes gekocht worden, maar u kan ze gemakkelijk zelf maken - ze is ongeveer 6 weken houdbaar als u ze in de ijskast bewaart.

Bereidingswijze
Haal de zaadjes uit de pepers en scheur de pepers in stukjes. Laat ze ongeveer 20 minuten in warm water weken, zodat ze zacht worden. Giet ze af en stamp ze fijn in een vijzel of gebruik een keukenmachine. Knijp de knoflook met een knoflookknijper fijn. Voeg een beetje zout toe. Stamp of mix dan alle ingrediënten tot een pasta en voeg dan 15 - 30 ml (1 tot 2 eetlepels) olijfolie toe. Doe het mengsel in een glazen potje met deksel, bedek met een laagje olijfolie en bewaar de saus in de koelkast.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

quote:


Originally posted by:
pippi

Weet iemand nog een lekker recept met garnalen...ik zag er eentje staan al.


Wat ik af en toe mis, is waar je de meeste prutjes bij eet...puree, gekookte aardappelen, rijst etc.




Ik weet nog wel wat garnalen recepten...ff zoeken

En die laatste zin...wat is je vraag?


:heart:C

Link naar opmerking
Deel via andere websites

GARNALEN MET GROENTE (2PERS)

Ingredienten:
225 rauwe garnalen
2 kopjes/225 g Chinese kool of broccoli
1 eiwit
1/2 lepel/10 ml zout
1 thl/5 ml maïzena
1 thl/5 ml suiker
3 lepels/45 ml olie

Bereidingswijze:
Pel de garnalen en snij in 2-3 stukken. Meng met zout, eiwit en maïzena.
Was en snij de groenten.
Verhit de olie, bak de garnalen 1-2 minuten, schep eruit, roerbak de groenten dan zacht. Voeg zout en suiker toe en doe de garnalen er weer bij. Roer goed.

Lekker met Pandanrijst of Mie

EET SMAKELIJK!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

GARNALEN COURGETTE SCHOTEL (4 PERS)

Ingredienten
3 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
1 rood Spaans pepertje, zonder zaadjes en in ringetjes gesneden
1 tl verse rozemarijn
2 el citroensap
6 el olijfolie
zout
vers gemalen zwarte peper
300 g kleine courgettes
400 g gepelde grote garnalen
500 g rijpe tomaten
geraspte parmezaanse kaas

Bereiding
Meng de rozemarijn, look en het pepertje met de olijfolie en het
citroensap, en kruid stevig met peper en zout.
Was de courgette(s) en snij ze in dunne plakken. Doe ze in een kom en
schep er de helft van de marinade over.
Schep de garnalen door de rest van de marinade. Laat beiden een half
uurtje in de marinade staan.
Ontpel de tomaten, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees in
grove stukken. Schep ze in een ovenschaal en strooi er peper en zout
over.
Verwarm de oven voor op 225? C. Leg de courgettes en de garnalen over
de tomaten, in een dakpanformatie.
Bedruppel met de marinade en bestrooi met de kaas. Evt. naar smaak
nog wat bijkruiden met peper of zout. Zet de schaal in de oven
gedurende 15 minuten.
Lekker met warm turks- of kruidenbrood

EET SMAKELIJK!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

KNOFLOOK AARDAPPELPUREE (Voor bij een prutje ;) )

3 medium aardappels, geschild en in dobbelsteentjes.
2 teentjes knoflook, uit de pers
2 el room
1 el olijfolie
1 tl peterselie
zout en peper naar smaak

Aardappels koken in gezouten water tot gaar. Al het water uit de pan gieten op 2 cm na. Voeg de knoflook, room, olie en peterselie toe. Om scheppen tot een mooie gladde massa ontstaat. Op smaak brengen met peper en zout.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×
×
  • Nieuwe aanmaken...