Spring naar bijdragen

Narcisme en alcohol


Extranaut

Aanbevolen berichten

Wat is jou ervaring met alcohol gebruik? ADB is voor mensen met een alcohol probleem en niet zo zeer voor de familie van.....

 

Wat is narcisme volgens jou? Welk gedrag van ouders brengt je ertoe om het de sticker narcist op te plakken?

In mijn ogen is het nogal een zware stoornis waar de laatste tijd nogal lichtzinnig mee wordt omgegaan en er allerhande ideeën over zijn wat het betekent.

Ik kan me sws niet voorstellen dat iemand zichzelf als narcistisch ervaart. Dat past niet bij narcisme...... 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Manipulatieve gedragingen o.a.

 

Wikipedia: Narcisme is een Freudiaanse term uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de eigen persoonlijkheid (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Narcisme

 

Wanneer mijn ouders gedronken hadden kan je de hele bovenstaande tekst op hen toepassen. De manieren waarop ze oorzaken buiten zichzelf wezen om hun eigen kwalen maar niet onder ogen te komen...

Ik had een conservatieve vader die dronk en zich repressief afzette tegenover mij. Ik heb hem ook dikwijls als jaloers ervaren, alsof succes mij niet gegund was. Wanneer hij gedronken had kon hij ook fysiek uithalen naar mij.

Deze trauma's ontvluchte ik met gebruik van alcohol en cannabis. Toen ik stopte met drinken ontwaakte ik uit mijn narcisme, had ik door een voltrokken cirkel te zijn door mijn ouders hun gedrag te observeren.

Ik ben zeer beïnvloedbaar en vatbaar voor verslavingen, maar de alcohol kon ik heel makkelijk laten. Ik ving dit wel op door intensief te blowen.

Ik was/ben een vluchtgebruiker die moeilijk zijn verleden onder ogen kan komen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik ben met Erik eens dat narcisme een grote term is.

Binnen verslavingsgedrag zie ik wel egocentrisme, onverschilligheid e.d. en zaken als "eigenbelang".

Op zich best menselijke eigenaardigheden.

 

Ik ben een idealist die hoopt dat mensen op gedrag aanspreekbaar zijn, dus communicatie en contact zijn

in mijn ogen belangrijke zaken. Je tracht dan de dingen zelf uit te zoeken met hen.

En meestal is het allerbelangrijkst om de hand in eigen boezem te steken. Doch... een moeilijke dat laatste...

 

:rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wel ik kan maar absorberen, relativeren en reflecteren. Volgens mijn ervaring is alcohol een enorme trigger bij narcisten.

Het is niet dat ik op een dag ontwaakte en zei "hey mijn ouders zijn narcist." Neen het is door de hand in eigen boezem te steken dat ik ontdekte waar het vandaan kwam. Ik was een voltrokken cirkel. Maar mijn ouders hangen er nog steeds in, en daarom kan ik hen moeilijk onder ogen komen. Zeker wanneer ze onder invloed zijn. Dan vermijd ik hen als de rotte pest, wat eigenlijk altijd is.

 

Mijn verleden is zo traumatisch dat ik het met een boek heb ontleed en ontdekte dat mijn beide ouders narcistisch ontwikkeld zijn. Professioneel is dat bevestigd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Eh..ik weet níet of dit nou de juiste plek is voor jouw verhaal. Ik denk dat je meer aansluiting zult vinden bij andere (volwassen) kinderen van alcoholverslaafde ouders. Die sites zijn er zeker óók.

Veel succes!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wil niet mijn verhaal centraal stellen. Wil enkel maar aantonen dat alcohol een trigger is voor narcisme.

Bij narcisme komt veel kijken, en narcisten die alcohol consumeren zijn een gevaar voor de maatschappij.

Naar mijn bescheiden mening is dat niet voldoende in perspectief gebracht.

Men wijst wel repressief cannabis na, maar men ontwikkelde een blinde vlek voor alcohol. Het is sociaal aanvaard, maar de maatschappelijke overlast die erbij komt kijken is een nefast. Tot tien maal de overlast van alle illegale drugs samen opgeteld.

 Vooral bij gezindrama's is dikwijls alcohol de boosdoener.

Wanneer mensen alcohol drinken verandert hun gedrag, voor men het weet is men narcist en vraagt men zich af waar al die depressies vandaan komen.

bewerkt door Extranaut
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ingewikkelde kip of ei discussie. De zin alcohol is een trigger bij narcisten impliceert dat ze kenmerken van deze stoornis hebben en dat hierdoor alcohol problematisch is. Eerst de stoornis en daarna de drank......En ja alcohol haalt remmingen weg en dat hierdoor narcistische kenmerken zich manifesteren is niet zo gek.

 

Veel belangrijker dan deze vraag lijkt me wat wil jij er zelf mee? Wat is jou band en rol met je ouders? Hoe zie jij jou ideale plaatje wat dit betreft? Waar loop je tegen aan en in vast?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Is het verstandig een drug te promoten/socialiseren die stoornissen triggered?

Mijn ouders zien hun fout niet omdat ze denken "sociaal" bezig te zijn. Ik hoef hen geen lessen te leren, maar de lesjes die ik geleerd kreeg draag ik mijn hele leven mee.

Volgens mij is het geen kip en ei verhaal, maar een en en verhaal.

 

Wat ik ermee wil is de cirkel breken, ik heb veel patronen doorbroken. Het ideale plaatje had geweest dat ze er iets aan deden voor ik het als "normaal" nam. Ik ben er in geboren en wist niet beter. Nu kijk ik tegen een strijd van langdurige adem aan.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Waarom wil je je eigen verhaal niet centraal stellen? Er is alleen maar jij en jou gedrag, het gedrag en het drinken van je ouders hoort bij hen. Het is aan jou hoe jij er mee omgaat. Ik zou juist wel je eigen verhaal en jou eigen wensen centraal stellen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wel ik heb veel geërfd van hen, maar ben me daar bewust van geworden. Ik ben in een tunnelvisie gepropt en nam dat te lang voor realiteit.

Mijn hele leven zeggen ze me wat ik ben, kauwde ze alles voor me voor en heb ik lang een laag zelfbeeld gehad.

Ik zocht tot niet zo lang geleden altijd maar erkenning bij hen, die ik uiteraard nooit kreeg. Ik kwam erkenning zoeken en vader duwde me kopje onder en genoot er als het ware van. Ik ben 33 jaar moeten worden om in dat besef te komen.

En dan mag dit misschien als een hoop zelfbeklag klinken, het is mijn waarheid zoals ik ze beleefd heb door mijn ogen.

Alcohol maakt iets los bij bepaalde mensen waardoor ze enkel maar vanuit een tunnelvisie kunnen reageren. Ik heb de pech gehad opgevoed te worden door zulke ouders. Maar ik heb geen recht van spreken, ik heb 18 jaar zoals hen geleefd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Echte narcisten misschien niet. Maar je hebt er ook die trauma's verdringen. Narcisme als masker dragen. Toen ik dronk had ik een totaal gebrek aan inlevingsvermogen en gebrek aan empathie. Toen ik stopte met drinken kwamen mijn verdrongen trauma's naar de oppervlakte. Ik ben in professionele begeleiding gaan uitzoeken of het door mijn gebruik kwam of iets onderliggend aan de hand is. Toen kwam snel uit dat ik geen gewone opvoeding genoot en veel verdrong achter mijn gebruik.

Wie gevoelens onderdrukt door te gebruiken loopt het gevaar een narcismestoornis op te doen.

 

Mijn vader was een echte narcist en ik ben in staat tot oordelen, ik ken hem zo lang ik leef.

Als een stormtrein heeft hij zich door mijn leven verplaatst, zeker wanneer hij gedronken had. Dan reageerde hij vanuit een beperkt veld met een tunnelvisie op mijn persoon. Dat heeft me dikwijls klap gekost.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De meest in het oog springende bewering uit dat artikel is:

 

In hun visie is alcoholisme een narcistische gedragsstoornis waarbij alcohol dient als een magisch middel om te verzinken in primitieve narcistische fantasieën en een stemming van zelfvoldane gelukzaligheid. Naarmate het verslavingsproces voortschrijdt, raakt de alcoholist steeds meer in de ban van primitieve almachtsfantasieën. De patiënt meent dat hij op magische wijze de krachten die de menselijke natuur beheersen, kan reguleren. Hij raakt gevangen in de irrationele overtuiging dat hij zijn alcoholgebruik in de hand heeft terwijl hij de controle daarover al kwijt is. Hij meent op bewust niveau verlangens, gevoelens, gewetenseisen en fantasieën met behulp van alcohol te kunnen reguleren. Maar dit is een illusie: in plaats van te controleren raakt hij – in een negatieve spiraal – juist alle controle kwijt.

 

Ik kan het oorspronkelijke artikel niet vinden en kan niet beoordelen hoe ze tot deze opmerkelijke conclusie komen. Artikel: Ulman, R.B., & Paul, H. (2006). The self psychology of addiction and its treatment. New York: Routledge. Vraag me af of het mensen met aangetoonde narcisme zijn die als comorbiditeit ook alcoholist zijn of dat het beweringen zijn over de gehele populatie van alcoholisten?

 

Ik zie de meerwaarde niet zo van allerlei artikelen. Ik vraag me steeds meer af wat dit alles met alcohol de baas te maken heeft? Dit forum is voor mensen die een verslaving met drank hebben en dit de baas willen worden. Daar gaat de vraag van smart ook over. Het niet begrijpen waar jij (extranaut) nu zelf mee aan de slag wil?

Het is leuk hoor allerlei artikelen doorspitten over een onderwerp maar wat wil je ermee bereiken?  Ik begrijp uit je verhaal dat je ervaringen met ouders traumatisch zijn geweest maar je zelf geen drankprobleem hebt. Maar hoe ga jij met dit gegeven verder in jou leven?

bewerkt door erik
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Misschien dat het parten kan spelen bij het ontwakingsproces van een ander. Veelal narcisten zijn zich niet bewust narcistisch ontwikkeld te zijn. Veelal gebruikers stellen zichzelf niet graag in perspectief. Maar bij gebruik komen stoornissen kijken. Maar dat is voor de meeste een blinde vlek. Zulke artikelen hebben voor mij enige waarde omdat men kijkt over een brede waaier mensen uit alle klassen.

 

Toen ik stopte met drinken doofde mijn narcisme uit en kreeg ik een groeiend gevoel van empathie.
Ik heb die gebruikerssporen van thuis uit lang onderdruk en ontkend. Ik zocht erkenning bij 2 gebruikers die mij nooit zouden gezien hebben voor wie ik was. Het gebruik vertroebelde hun gezichtsveld. Alcohol heeft een groter lang termijn effect dan mensen werkelijk voor ogen hebben. Daar wil ik heen. Er is geen meerwaarde in te vinden. ​

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Hallo Extranaut ,

 

Heb me net aangemeld en een account aangemaakt.

En ben nu even op het forum aan het lezen.

 

In de loop van de jaren ben ik ( misschien/zeker ,mede door mijn jeugdjaren) te veel gaan drinken.

Ik wil daar eigenlijk niet vanaf want heb het wel dusdanig in de hand dat een en ander voor de buitenwereld oke verloopt....

Eigenlijk wil ik het stukje -rust- , verkrijgbaar voor mij door de alcohol wel behouden. Alleen s,avonds maar wel te veel.

Maar ik realiseer me steeds meer dat inderdaad op de lange termijn het niet zo onschuldig is dan dat ik mijzelf wijs maak , toch?

Mijn kinderen zijn niet gek, zo bleek.

Mijn lichaam gaat ook protesteren.

 

Vandaar dat ik aan het kijken ben hoe te kunnen stoppen/minderen maar meer nog waarom ik het nodig heb en mijn onrust niet op een andere manier de baas kan.

 

En wat zag ik onder jouw berichten staan? : Je kan niet eten voor de honger die je hebt geleden!!

Heel erg bedankt daarvoor. Daar kan ik mee verder!

 

 

 

 

 

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Dit bericht van 18 mei puzzelt me wel een beetje. Ik proef wel een kern van waarheid omdat ik wel geloof dat de alcoholist zo bezig is met zijn of haar gebruik dat er niets anders meer bestaat.

Toch is de oorspronkelijke narcist m.i. ergens ooit zo diep gekrenkt dat hij of zij niets anders meer kan dan in zijn of haar trotse ivoren toren leven en hierbij anderen volstrekt over het hoofd zien. Daar hoeft deze hij of zij dan geen alcoholist voor te zijn.

Beiden bestaan.

De alcoholist kan veranderen door het stoppen met drinken en door het opdoen van zelfinzicht. Een narcist verandert in principe nooit!

 

 

Harmanna 11: welkom! Wat let je om je voor te stellen bij Wie is Wie en mee te doen bij de dagdraad?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...