Spring naar bijdragen

nuchter blijven


Poppy

Aanbevolen berichten

Ruimte innemen voor jezelf, hoe doe ik dat zonder stemmetje in mijn hoofd of ik de ander daarin dan geen tekort doe.

Empathie, hoe beperk ik dat tot normale proporties ( empathie heeft mij zakelijk gezien kapot gemaakt, kostte me ruim 50.000 euro omdat ik het zo zielig vond dat mensen "even" niet konden betalen.Moeder Theresa dus.)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wow, Hummer heftig, als ik een zaak had gehad was het mij waarschijnlijk net zo vergaan. Wel een hele harde les.

Hoe doe je dat zonder dat stemmetje, volgens mij lukt dat niet, maar wat wel kan is dat stemmetje haar zegje laten doen en dan toch de ander voor jouw gevoel tekort doen (zei ze heel stoer ;) ). En dus oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En onszelf daarin de ruimte geven (daar hem je 'm weer).

Link naar opmerking
Deel via andere websites

(...)

Hoe doe je dat zonder dat stemmetje, volgens mij lukt dat niet, maar wat wel kan is dat stemmetje haar zegje laten doen en dan toch de ander voor jouw gevoel tekort doen (zei ze heel stoer ;) ). En dus oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En onszelf daarin de ruimte geven (daar hem je 'm weer).

Zie je... we hebben onze cursusleidster al in ons midden :-)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

En sorry Meya ik heb jou een beetje gediscrimineerd , ik zei dat het voornamelijk een struikelblok is voor vrouwen, misschien is dat voor het grootste deel zo maar wel degelijk zijn er mannen die er zich er ook ook in kunnen vinden, helaas. Maar aan dat helaas zit ook weer een positief kantje, want het wil vaak ook zeggen dat het erg aardige mensen zijn. Ooit zei een hulpverlener tegen mij dat ze het wel prettig vond iemand tegen te komen die echt aardig is omdat er al zo veel onaardigheid in de wereld is, zo had ik het ook nog niet gezien. Pffff het is ook oké om aardig te zijn. Maar goed de zwarte kant ervan kennen we ook maar al te goed.

En heb zo'n vermoeden dat wel met ons allen prima instaat zijn met alle kennis en ervaring die we hebben om cursusleider te zijn. :) 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Mooi plaatje Poppy! Een blauwborst?

Ik heb hier ook erg veel gelezen en geschreven en doe dat nog steeds. Maar ook mijn zelfhulpgroep is erg belangrijk voor me geworden.

Ik ben ervan overtuigd dat als ik niet drinken als vanzelfsprekend ga beschouwen, ik op de terugval kan wachten.

Veel leesplezier!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Poppy,

Ook van mij welkom hier!

Ik vind het indrukwekkend hoe jij vanaf de eerste dag zo tot in de kern kan schrijven!

Het teveel zorgen voor anderen en te weinig voor mezelf ,is heel herkenbaar.

Maar soms denk ik ook dat het alleen een probleem is omdat niet iedereen dat doet. Als alle mensen voor elkaar zouden zorgen in plaats van eigenbelang na te streven, zou de wereld een stuk prettiger zijn! En we lopen hier toch niet rond met 10 miljard om allemaal op een eiland voor onszelf te zitten zorgen?

Nu ja, hier zijn alvast mensen die er zijn voor elkaar.

Mooi toch!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Gerrit en Akkordeon,

 

Goed gezien Gerrit dat is de blauwborst, ik woon vlak bij een aangelegd stuk rietland en daar mag in het voorjaar en de vroege zomer de blauwborst van heel dichtbij bewonderen, ik wist de eerste keer niet wat ik zag toen ik het vogeltje zag en zijn zang is ook prachtig.

 

Dank je voor je welkom Akkordeon en bedankt voor het compliment. Ik ben niet zo'n schrijver maar ik merk wel dat hier geschreven wordt op een manier die mij aanspreekt, vanuit het hart, daar horen onze angsten, schuldeevoelens, irreële gedachten en ga zo maar door  ook allemaal bij.

Ingewikkeld is het in de wereld met al onze verschillen, konden we maar beter voor onszelf dan zouden we ook nog eens een keer beter voor een ander kunnen zorgen, want ik schiet vaak genoeg mijn doel voorbij door b.v. schuldgevoel. Het is lastig als je gevoelig bent, ik ben volgens mij ook zo'n HSPer ik heb er vele kenmerken van, bij de testen val ik in de prijzen.

 

En Gerrit door jou ben ik heel erg aan het nadenken waarom ik het nodig heb om hier te schrijven en jij geeft mee het antwoord waarom ik het ook moet doen. Ik ben als de dood om weer terug te vallen en als ik nonchalant wordt bestaat de kans dat ik vergeet wat voor een hel het ook al weer was en dat ik het weer ga romantiseren. En mijn alcoholverslaving is niet romantisch, verre van.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

- Ik ben niet zo'n schrijver -  

Laat dat maar aan ons over om dat te bepalen ; ) Je schrijft eerlijk en open over issues, waar ik ook nog enorm veel herkenning in vind.

'Schuldgevoel', is dat zoiets als: "dat had ik beter kunnen doen", das mijn stemmetje, en wat heb ik een hekel aan dat kreng. Innerlijke criticus noemt men dat, ooit geleerd tijdens een cursus. En kritisch is ie! Grrr. Denk overigens dat er net zo veel mannen onder lijden, maar dat wij vrouwen gewoon wat meer babbelziek zijn, ook op een forum ; )

Hoop dat je je vrij voelt om lekker van je af te schrijven waar en wanneer je maar wil! Ik lees je graag Poppy

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Poppy, welkom. Die innerlijke criticus is ook bij mij zeer wel bekend. Waarom we de lat zo hoog leggen met z'n allen, waarschijnlijk omdat we niet op een 'fout' betrapt willen worden? Omdat we beter willen zijn dan we eigenlijk zijn? Omdat we niet tevreden zijn met ons 'voelen als een maandagmorgenprodukt'?

Geen idee.

We verschillen veel minder dan we wel es denken. Hier op het forum is iig veel herkenning. Gelukkig wel!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nee hoor, ik voel me helemaal niet gediscrimineerd :) .

 

Het is allemaal heel simpel.

- je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst, of in elk geval ook, goed voor jezelf zorgt (anders sloop je jezelf);

- voor een ander zorgen moet je alleen maar doen als je zeker weet dat de ander dat ook wil (anders sloop je de ander);

- boos worden en ruimte innemen kan heel erg zorgzaam zijn als je het op de goede manier doet, namelijk vanuit een stevige volwassen basis (want je hebt wat te bieden in je boosheid).

 

Sjo... nu nog even in de praktijk brengen.

 

Ik denk oprecht dat als ik dit zou kunnen dat pakweg 80% van mijn alcoholprobleem opgelost zou zijn.

bewerkt door Meya
Link naar opmerking
Deel via andere websites

:blush: Nou bedankt Indigo dat is lief om te zeggen.

Ja die term ken ik ook, innerlijke criticus en 't is zeker n 'kreng. Ze houdt haar mond maar niet. Ik heb van die schuldenlijstjes en als ik ze niet afgewerkt heb blijven ze als hongerige luizen op me zitten en zuigen alle energie uit me. Maar.....er is hoop, ik probeer te leren dat schuldenlijstje zaken zijn die bij het leven horen en ze daardoor wat makkelijker leer parkeren. .Of op z'n minst keuzes leer maken. En weet je wat ook nog eens zo is, vooral met die schuldenlijstjes, is dat ik me ook goed realiseer dat ik de enige ben die daar op dat moment last van heeft, ik maak mezelf dan eigenlijk wel heel belangrijk alsof al die mensen op mijn schuldenlijstjes de hele tijd aan mij denken. Deze laatste gedachte helpt me wel een beetje, een therapeut zei dat ooit tegen mij, zeer verhelderend. Wat ik eigenlijk doe is mezelf saboteren door hier steeds obsessief over te piekeren het is een gewoonte waar ik graag vanaf wil. Soms wil het wel maar soms ook niet. Bewustwording is in elk geval het halve werk.

Ik denk dat je ook gelijk hebt Indigo dat mannen ook erg last kunnen hebben van die innerlijke criticus alles wat met prestatie/zelfbeeld te maken heeft al is het voor jezelf of de buitenwereld en mannen zijn over het algemeen meer binnenvetters, dat 'babbelzieke' van ons werkt in ons voordeel vind ik. ;) 

 

Ik wil graag nog meer reageren maar ik moet even wat rust pakken voor nek en schouders, heb toch wel wat meer last als ik langer achter de computer zit. Fijn hier te zijn!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat is heel mooi gezegd Meya en ook het stukje 'sjo nu nog even in de praktijk brengen'. Dat doen we dan maar stapje voor stapje.

Heel herkenbaar, ook ik ben vooral de laatste 2 jaar steeds meer bezig met wat het kinddeel in mij is en wie de volwassene en die laatste leer ik net een beetje kennen. Ik vind het echt heel treffend hoe je het mooi op een rijtje hebt gezet het raakt me.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik vind alles leuk wat jullie bij mij schrijven, weet nog niet goed hoe het werkt maar wil Meya direct laten weten dat ik het fijn en heel verhelderend vond wat je schreef ook nog eens omdat we elkaar kruiste en het leek dat ik je negeerde, ahum heel volwassen gereageerd door mij, maar goed is niet anders.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Kijk dat was precies wat ik ermee bedoelde dank je Akkordeon :)

 

Vandaag hier maar heel even geweest, ik was vannacht wat in paniek omdat ik hier veel lees en daardoor geen hobby dingen doe en daar raakte ik van in de stress (dat doe ik nogal gauw, helaas), dus heb even de keuze gemaakt weinig achter de computer te zitten vandaag.

Ik vind het sowieso altijd erg moeilijk om mijn tijd goed te verdelen, ook omdat ik niet heel veel energie heb en heel goed de kan rondlummelen. Ik vind huishouden en werken al lastig en ik heb ook veel rust nodig. Ik ben geen organisatie talent en ik wil wel veel maar doe veel minder dan ik zou willen. Keuzes maken en af en toe mezelf een schop onder mijn kont geven en soms juist mild zijn.

Nou ja dat is een gevecht wat ik hier ook mooi dan delen.

 

Slaap lekker

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik ken het Poppy. Ik heb niet echt last van te weinig energie, maar wel van het steeds vinden en bewaren van mijn balans.

Vandaag ben ik eigenlijk vanaf het opstaan tot vrij laat in de avond actief geweest. Veel met mensen om mij heen, veel praten,

veel indrukken opdoen. Nu kan ik niet slapen. Dat komt zo wel en het is niet erg, maar het heeft wel met balans te maken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Gerrit,

Veel prikkels moeten verwerken dus, dat herken ik ook dat kost mij ook altijd tijd om van bij te komen. Ik hoop dat je uiteindelijk nog goed hebt geslapen.

Ik vind het nog erg ingewikkeld om balans te vinden, ik weet wel dat ik af en toe uit mijn comfortzone moet kruipen om weer meer levensenergie te voelen.

Ik heb jaren mijn creativiteit onderdrukt door drinken en depressie, het was heel makkelijk om niets voor mezelf te doen, om maar een beetje door te leven. Maar daar word ik niet beter van.

Vandaag werken en morgen ook, gister nog wel iets leuks gedaan uiteindelijk en het voelt gelijk wat beter.

fijne dag

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Morgen krijg ik een vriendin te logeren, iemand die ik nog niet heel goed ken en ik vind het spannend ook wel leuk hoor, maar spannend overheerst bij mij vaak. Wat vind ik dan spannend is de vraag die ik me heb leren stellen. Het komt er op neer, ben ik aardig genoeg is mijn huis netjes genoeg, is het eten goed genoeg en last but not least word ik gekwetst en geef ik mijn ruimte helemaal weg. Dat laatste ben ik het meest bang voor en daar ben ik zelf alleen maar verantwoordelijk voor en dat weegt tegenwoordig nog zwaar. Ik ben van plan om alle kleine stapjes die ik hierin maak op waarde te schatten.

Ik hoop alleen dat ik me een beetje kan ontspannen. Vandaag staat dan ook helemaal in teken van haar komst, moet zo aan het poetsen maar ik moet ook hierin uitkijken dat ik mezelf hierin niet helemaal weggeeft omdat ik niet zo veel energie heb.

Alcohol speel in dit contact gelukkig geen rol, maar wel de confrontatie met mezelf.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Deze nieuwe vriendin komt niet om te controleren of jouw huis netjes en aan kant is. Ook niet om culinair verantwoord te tafelen.

Als het goed is komt ze voor jou, om wie jij bent als mens.

Natuurlijk wil je het een beetje netjes hebben en natuurlijk wil je wat smakelijks op tafel zetten, maar dat is geen hoofdzaak. Maak het jezelf niet te moeilijk hoor!

Zou je dit soort gevoelens met haar kunnen delen denk je?

Hoe dan ook: fijne dagen!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...