Marc Geplaatst 6 september 2012 Rapport Geplaatst 6 september 2012 Dit bericht ontving ik gisteren van stichting ANGOB (Algemene Nederlandse Geheel-Onthouders Bond): STEMADVIES : KIES VOOR EFFECTIEVE AANPAK ALCOHOL De zachte heelmeester van de zelfregulering heeft een kwart eeuw de aanpak van de alcoholproblematiek gedomineerd. De consumptie is er niet minder door geworden. Onder jongeren zijn de problemen zelfs groter geworden. De komende verkiezingen bieden de gelegenheid te kiezen voor een effectievere aanpak. Aldus het "stemadvies" van Stichting ANGOB. De beleidsnota "Alcohol en Samenleving" van 1986 constateert reeds dat vermindering van de problemen alleen bereikt kan worden door een gecoördineerde aanpak op alle relevante terreinen. Bij de behandeling van die nota in het parlement, gaf de Tweede Kamer echter de coördinatie uit handen. De alcoholbranche kreeg de vrijheid tot zelfregulering. Momenteel drinkt Nederland nog vrijwel evenveel alcohol als een kwart eeuw geleden. Fors drinken veroorzaakt economische schade. Enkele jaren geleden is berekend dat de maatschappelijke schade die alcohol veroorzaakt, het dubbele is van de accijnsopbrengst. Om daar evenwicht in te brengen, zijn structurele maatregelen nodig. De vervuiler betaalt nu slechts de helft van de rekening. De alcoholbranche heeft zich altijd verzet tegen structurele maatregelen. De aanpak van de problemen door de overheid bestond daardoor vooral uit voorlichting, met hier en daar een incidentele maatregel. Die aanpak is ineffectief gebleken. Fors drinken, vooral op jeugdige leeftijd, leidt individueel tot hersenbeschadiging. Op maatschappelijk niveau gaat het gemiddelde IQ erdoor achteruit. Dat kan Nederland zich niet permitteren als het tot een concurrerende kenniseconomie wil komen. Recent is besloten de leeftijdsgrens voor bier en wijn te verhogen. Maar de leeftijdscontrole in de supermarkten is zo lek als een mandje. Zonder een verplichting tot het installeren van een effectief controlesysteem, zal de leeftijdsverhoging slechts een beperkt effect hebben. Een effectievere aanpak van de problemen, zal onherroepelijk leiden tot omzetvermindering van de alcoholbranche. Die wordt echter gecompenseerd door een omzettoename op andere gebieden van de economie. Stem dus op een partij die weerstand kan en wil bieden aan de lobby van de alcoholbranche.
lady jane Geplaatst 6 september 2012 Rapport Geplaatst 6 september 2012 als er dan een partij is die drank uit de supers halen in zijn programma heeft staan weet ik eindelijk op wie ik met een gerust gevoel kan stemmen, want ik ben er nog steeds niet uit.
Hanneke Geplaatst 6 september 2012 Rapport Geplaatst 6 september 2012 Het drank kopen, een harddrug wordt wel erg gemakkelijk gemaakt als het ook in de supermarkt te koop is. Ik geloof in goede voorlichting maar ook de drank uit de schappen. Niemand weet van te voren of hij/zij een alcoholist(e) is. Daarom alleen al moet het verkrijgen niet te gemakkelijk worden gemaakt. Als ik zie hoeveel drank er wordt gekocht bij de super. De aanbiedingen van bier. Kratten gratis. Dat doen ze ook niet met sigaretten of andere drugs. Waarom wel met alcohol! Er zijn heel veel mensen die daar geen weerstand aan kunnen bieden. Je zou eens een poosje lid van de AGOB kunnen worden. Zij komen met werkelijk sterke argumenten waarom drank uit de schappen. Voor roken is weer een andere club
Gast Geplaatst 6 september 2012 Rapport Geplaatst 6 september 2012 Slap gezwets, het is wéér makkelijk he ! om je probleem bij een ander op z'n bordje te leggen JIJ koopt het toch zelf of niet zo, niemand die het jou verplicht ! Zoek het probleem bij jezelf en vermijdt het "drankpad" zonodig
Madelief Geplaatst 6 september 2012 Rapport Geplaatst 6 september 2012 Drank uit de supermarktschappen. Daar ben ik het mee eens. In Canada bijv. kun je drank alleen in speciale stores kopen, de drempel is veel hoger. Komt nog bij dat er heel weinig zijn.... Uit ervaring weet ik dat je een heeeeel eind moet rijden:D Dan is het lastig om steeds naar een andere winkel te rijden. Het is dat ik per camper een rondreis maakte, zodoende viel het niet op dat ik elke dag de store binnen stapte.
Shahire Geplaatst 6 september 2012 Rapport Geplaatst 6 september 2012 Van mij hoeft de drank niet uit de schappen omdat wij het er soms moeilijk mee zouden kunnen hebben? het is onze eigen verantwoordelijkheid vind ik of wij kopen en willen gaan drinken of niet ik vind ook dat het onze verantwoordelijkheid is om onze kinderen, of aan wie we zouden willen hun erop te wijzen wat de nadelen van drinken kunnen zijn tenslotte kunnen wij praten uit ervaring wat drank met je doet wel vind ik dat er minder reclames of series met drank erin mogen komen de jeugd ziet dit naar mijn mening teveel op tv als je als 14 jarige naar bv GTST zit te kijken lijkt het de normaalste zaak om overal alcohol bij te nemen daar mogen ze wat mij betreft iets aan gaan doen!
VM1 Geplaatst 6 september 2012 Rapport Geplaatst 6 september 2012 Mijn bescheiden mening: algehele drooglegging; dat hebben we als we terug gaan in de geschiedenis al eens gedaan ergens zo... met alle gevolgen vandien. Alles dan maar legaliseren? Legalize it, don't critisize it? Tja tot voor kort waren de Hollanders daar goed in he, ook met alle gevolgen van dien... Hoe het dan wel moet? Moeilijke kwestie waar nog menig politieker zijn hoofd en vast nog wel enkele dingen kan over breken. Ikzelf geloof niet in "dan maar wegdoen, verstoppen" want dan is "stiekum" niet ver weg. En dat geldt voor mijn part voor alles, gaande van drop tot heroine.... Zelfde vraag stelt zich betreffende internet en bep. sites blokkeren voor kids bv.. Dan beter goede preventieve opvoeding denk ik. Niet dat dat zo gemakkelijk is, dat dan weer niet. Maar volgens mij geraak je daar verder mee dan door met alles wat "gevaarlijk" is zomaar "weg" te halen of te verstoppen. Wel vind ik dat er idd geen reclame hoeft te worden gemaakt voor dat soort van producten. Maar dat vind ik eigenlijk in het algemeen. Jammer genoeg is er zelfs op de nationale tv hier reclame tegenwoordig. Of een politieke partij die als hoofd thema heeft "stop het alcohol gebruik" mijn stem zou krijgen? Nee ik denk het niet. Er zijn genoeg andere punten die voor nog veel meer mensen van belang zijn. En naar mijn gevoel krijgt zo n "verbod" al snel een vieze bijsmaak die doet denken aan Vlaams Blok hier of Wilders bij jullie. Voila.
lady jane Geplaatst 6 september 2012 Rapport Geplaatst 6 september 2012 waarom ik het schreef is dat in een slijterij het dan automatisch en vanzelfsprekend is mensen om een ID te vragen en dat zou de drempel voor tieners en jeugdigen kunnen verlagen. Wij als volwassen kunnen onze verantwoordelijkheden met drank al amper aan, laat staan die stoere pubers. Ja hoor daar mag de drempel wat mij betreft best voor omhoog. En het zou mij eerlijk gezegd heel wat inname hebben gescheeld weet ik heel zeker, want uit (valse) schaamte en dankzij aanbiedingen was ook voor mij de drempel in de super vaak te laag, dus de verleiding te groot. En natuurlijk ligt dat, of liever lag dat gelukkig, aan mij. slap gezwets of niet. en iets aardiger mag ook hoor bb.
Hanneke Geplaatst 7 september 2012 Rapport Geplaatst 7 september 2012 Wat mij nou weer verbaasd is de agressieve toon van een enkeling hier. Slap gezwets? We hebben het over een harddrug en over verslavingen. Natuurlijk ben ik zelf verantwoordelijk. Zoals iedereen. Maar je kunt het ook te gemakkelijk maken. Niemand heeft het over drooglegging. Niemand zegt dat slijterijen moeten verdwijnen. Ik in ieder geval niet. Ook de ANGOB weet dat drooglegging niet werkt. Dat is bewezen. Maar ik weet wel dat ik moeilijker iedere keer naar een slijterij zal gaan dan het gemakkelijk in mijn mandje bij de andere boodschappen gooien. Valt toch minder op. Vergelijking met obesitas gaat niet op. Dat is een heel ander probleem dat om een andere aanpak vraagt.
Shahire Geplaatst 7 september 2012 Rapport Geplaatst 7 september 2012 Ik moet wel zeggen Hanneke dat het inderdaad erg makkelijk en verleidelijk is om in de supermarkt drank in je kar te gooien het ligt wel zo voor het grijpen weet inderdaad niet of ik wel dagelijks bij de slijterij zou zijn gekomen wij hebben er ook maar èèn hier ik denk wel dat het mij op bepaalde momenten zou hebben weerhouden ik vind dit wel een interessant draadje
Hanneke Geplaatst 7 september 2012 Rapport Geplaatst 7 september 2012 Ja Sharire, ik ken het ook uit eigen ervaring. We vinden het gewoon dat drank bij de super verkocht wordt. Maar andere drugs mogen toch ook niet daar verkocht worden. Daar zijn aparte coffeeshops voor. Supermarkten horen er volgens mij te zijn voor levensmiddelen. Het heet ook de levensmiddelenbranche. Drank is geen levensmiddel. Integendeel. Achter al dit gedoe zit een dranklobby. Een aantal heren die daar dik geld aan verdienen. Onderschat niet hun macht. Soms lijken ze heel redelijk te zijn. Maar ze zijn er alleen maar op uit geld te verdienen. Hetzelfde met de tabak. Ze malen niet om verslavingen. Zal ze een zorg zijn. De ANGOB is altijd bezig met dit weer aan de kaak te stellen. Vandaar ook hun stemadvies. In Den Haag lopen wel een aantal dranklobbie-isten rond. Dat is bekend. Vooral bepaalde partijen zijn hier gevoelig voor. Die partijen die het hebben over eigen-verantwoordelijkheid enz. En natuurlijk ik ben zelf verantwoordelijk. Maar...ik herhaal mijzelf niet.
Aanbevolen berichten
Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen
Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten
Account aanmaken
Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!
Registreer een nieuw accountAanmelden
Ben je al lid? Meld je hier aan.
Nu aanmelden