Spring naar bijdragen

Hoe lang ontwenningsverschijnselen diazepam?


Siem

Aanbevolen berichten

Ik ben 15 maanden geleden in een zware burn-out belang, toen met veel vallen en opstaan is het steeds heftiger geworden, uiteindelijk toen op lorazepam gezet (vanwege permanente adrenalie en niet slapen). Niet veel later heb ik sertraline voorgeschreven gekregen. Sertraline ben ik vanaf sinds 16 mei. wat maanden later zijn we de lorazepam gaan afbouwen via omzetting naar diazepam:
 
ik gebruikte 1 jaar lang 2.5 mg lorazepam, omgezet naar 13 mg diazepam en in 8 weken afgebouwd naar 0 (Was op momenten heel zwaar en bijna niet vol te houden). Op 3 augustus ben ik volledig gestopt met diazepam. Nu heb ik de weken erna met name tinnitus en spierspanning gehad, maar weinig opgejaagd en adrenaline gevoel. Nu heb ik sinds een dag of 3-4 enorm veel klachten ''plotseling''. Huilen, somber, moeite met prikkels en focus, constante adrenaline dag en nacht met een permanente hoge hartslag, tinnitus, een koortsachtig gevoel, ''lichtflitsen'', moeite met licht en geluid, veel spierpijn.
 
Ik heb met mijn huisarts overlegd en we zitten in dubio of dit nog ontwenning kan zijn of dat dit mijn orginele klachten zijn, we weten dus ook niet zo goed wat verstandig is. Hij had het over eventueel weer lorazepam voorschrijven mocht het echt onhandelbaar zijn, maar dat zie ik natuurlijk niet zitten
 
expand_more
Mijn vraag: Kan dit nog ontwenning zijn? Ik heb ergens gelezen dat ontwenning soms nog weken, zelfs maanden in vlagen kan opkomen. Klopt dit? Mijn gevoel zegt dat het ontwenning kan zijn, maar vind het zo raar dat het 3 weken na afbouw plotseling zo heftig is geworden
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste Siem,

Goed dat je hierover een vraag stelt. Dat wat jij schrijft is niet niks. Je bent al geruime tijd uit balans en nu je de medicatie hebt afgebouwd lijken de klachten in grote mate terug te komen. Jouw persoonlijke situatie is ons niet bekent en op afstand is het lastig om een pas klaar antwoord te geven. Wel kan ik wat algemene informatie geven over ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met benzodiazepinen zoals lorazepam en diazepam. Het is belangrijk om te benadrukken dat je situatie complex is, en het is altijd het beste om dit met een medische professional te bespreken. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

- Ontwenningsverschijnselen kunnen inderdaad nog weken tot maanden aanhouden, zelfs na het stoppen van de medicatie. Dit kan variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van factoren zoals de duur van het gebruik, de dosering en individuele gevoeligheid.

- De symptomen die je beschrijft, zoals tinnitus, spierspanning, een hoge hartslag, moeite met prikkels en focus, en stemmingswisselingen, kunnen allemaal te maken hebben met ontwenning van benzodiazepinen. Dit soort symptomen is niet ongewoon bij ontwenning, vooral als je de medicatie snel hebt afgebouwd.

- Het is ook mogelijk dat sommige van deze symptomen gerelateerd zijn aan de onderliggende problemen die hebben geleid tot het voorschrijven van lorazepam en sertraline in de eerste plaats.

- Het is positief dat je met je huisarts hebt gesproken over je situatie. Het is belangrijk om samen met je arts te werken om de oorzaak van deze symptomen te achterhalen. Als de symptomen ondraaglijk zijn, kan je arts andere behandelingsmogelijkheden overwegen om je te helpen, zoals therapieën, andere medicijnen, of een langzamere afbouw van de medicatie.

- Naast medische hulp, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze periode. Dit omvat voldoende rust, gezonde voeding, lichaamsbeweging en het vermijden van stressvolle situaties.

Blijf in gesprek met je huisarts en probeer samen een plan te ontwikkelen dat het beste bij jouw situatie past. Het is niet ongewoon dat ontwenningsverschijnselen zich later in het proces openbaren, dus blijf geduldig en laat je eventueel ondersteunen door professionele verslavingszorg bij jou in de buurt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...