Spring naar bijdragen

Voorstellen, Indigo


Indigo

Aanbevolen berichten

Dag iedereen, net vers van de pers op dit forum :)  Ben overgestapt van een ander forum, waar vervelende zaken voorvielen, ik hoop van harte dat het hier anders is.

Wel spannend om hier als nieuweling binnen te stappen!

Zal even kort eea vertellen, was vorig jaar het drinken helemaal beu, en in januari de stap genomen om me aan te melden bij een programma met forum. Wonderwel is het me vanaf dat ik me daar aanmeldde eindelijk gelukt te stoppen met drinken. Dik vier maanden clean en ben er zo blij mee!! Mijn leven is vele malen beter geworden.

Was me zonder het schrijven en lezen op een forum nooit gelukt. 

 

Aangezien ik heel graag in touch wil blijven met mijn verslaving, bij de les wil blijven, en hopelijk ook mijn steentje kan bijdragen voor anderen, kom ik hier om het hoekje kijken. Moet nog een beetje uitvogelen hoe deze site werkt, maar het eerste berichtje is geplaatst!

 

Groetjes, Indigo

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi MijnGerrit!

 

Hartelijk dank voor het warme welkom en gelijk uitleg over alle, voor mij nieuwe knopjes en functies hier op dit forum :) 

Fijn dat er hier duidelijke regels vermeld worden, én dat er een moderater is. En verder niks ten nadele van de schatten die er waren op het vorige forum!

 

Nu hier een beetje mijn weg vinden maar gaat vast goed komen :)

Herken veel in wat je vertelt, eerst ook pogingen gedaan om te minderen/stoppen/minderen en eindelijk is er een soort 'knop om'. Dwz dat ik me er eindelijk bij neergelegd heb dat het voor mij niet meer weggelegd is. En dat dat eerste glas weer leidt tot nr 2 t/m oneindig. En na dat accepteren, en natuurlijk het gevecht van de eerste periode, begon ik steeds meer in te zien dat het een bevrijding is. Niet meer gedirigeerd door die verslaving. Zaken anders oppakken, nieuwe dingen aangaan.

Ik vind het een verademing. En dit keer trap ik niet meer in de valkuil om na een tijdje te denken, aah joh, eentje moet wel weer kunnen, 'want ik ben het wel de baas'.. Ahum, wat kan het verslaafde brein lang eigenwijs zijn hè!

 

Wat mij echt hielp was het motto 'vandaag niet', en niet denken aan morgen, of het weekend, of dat feestje, enz.

Vandaag drink ik niet, ongeacht de omstandigheden. Houdt het lekker overzichtelijk en te behappen. En nadat je door een scala aan emoties gehobbeld bent die normaal weg gedronken werden, en stuk voor stuk overleefd hebt, komt het besef dat je het op eigen kracht kan. Zonder behulp van flessen wijn. Wat een bevrijding! 

 

En vier maanden zijn natuurlijk al erg fijn, maar niet de illusie dat ik 'genezen' ben. Bij de les blijven, en inderdaad, wat jij zegt, voor mij is actief blijven op dit gebied ook een voorwaarde om droog te blijven, niet voor niets dat men bij de AA betrokken blijft, blijven komen, nooit vergeten waar je vandaan komt.

 

Tot een volgende keer, groetjes!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Welkom Indigo

en ook hier, net mensen he

dus blijf bij je doel

geen drank meer

en neem ons voor lief

doen wij dat ook met jou☺

uiteindelijk hebben we allemaal

hetzelfde doel, toch?

Intussen ben je wel héél goed

bezig al. Houden zo :rose::present::rose:

Haha, dat doe ik heel graag Lady Jane! Tuurlijk, overal is er wel eens wat aan de hand, maar het is toch een stuk prettiger als er regels zijn en een moderater. Dank je wel voor de rozen en cadeau, begin me gelijk al wat thuis te voelen : )

wat leuk, die functie zat ook niet op het andere forum, emoticons...  Begin me gelijk al een beetje thuis te voelen : )

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank je NBWtje en Huttula! Handiger eigenlijk om samen te vatten in plaats van tig berichtjes plaatsen... En zie nu dat je berichten kunt plaatsen met of zonder quote, ook nog even wennen. Dus als het nog een beetje rommelig gaat, neem het me maar niet kwalijk : )

 

 

Voor nu, iedereen een hele fijne dag, en tot binnenkort!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank je wel Pinkman!

Heb getracht me hier een beetje in te lezen, maar zou een dagtaak worden : ) Wat is dit forum groot en uitgebreid zeg! Ook heel overzichtelijk, fijn!

Voel me weer echt een nieuwkomer (en ben ik hier natuurlijk ook), net zoals vier maanden geleden toen ik startte met het programma/forum elders... Beetje vreemd gevoel. Even terug in de tijd of zo.... En weer een beetje onwenning....

 

MG, ook van jou eea gelezen, wat ben jij hier betrokken zeg! En wat heb jij ontzettend veel actie ondernomen om te komen waar je nu bent, al meer dan een jaar droog, super! Ga me wel een beetje afvragen of alleen een forum volstaat, of dat ik ook naar meetings moet gaan, net als jij.... Heb het al eerder overwogen, en als ik maar even het gevoel krijg dat dit niet volstaat, zal dat ook het eerste zijn wat ik er bij ga doen. Drinken is geen optie, zeg ik ook altijd. En drinken lost mijn problemen niet op, alleen een enorm probleem erbij! 

Had laatst een bijzondere gewaarwording... er was een lastige situatie die mij erg raakte, en toen ik naar bed ging na een avond piekeren en verdriet, besefte ik me ineens dat mijn vroegere Pavlov reactie: stress? WIJN! die avond niet door mijn hoofd gegaan was.... Voelt als weer een stapje. Het komt steeds minder vaak voor..

 

Bagatelliseren doe ik niet meer, eerder een paar maanden 'droog' gestaan, maar zonder begeleiding, niet echt overtuigd, soort van op mijn tandvlees doorzetten en toen het alom bekende 'eentje kan wel'.

Dit keer voelt het anders. Ik hoop geen overmoed, blijf alleen bij vandaag. En blijf letten op triggers, valkuilen. Maar na zo'n rotavond tot het besef komen dat het niet eens in mijn hoofd op gekomen was, is wel heel erg fijn!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nog even een laatste krabbeltje voor vandaag.... reageer zoals ik gewend ben op het andere forum. Tuurlijk is het nu anders, onwennig, ben hartstikke vers hier en we moeten elkaar nog leren kennen : ) Wil absoluut niet de 'ervaringsdeskundige' oid uithangen, maar vond/vind steun van álle lotgenoten zelf ook fijn. Of iemand nou 10 dagen of 10 jaar droog staat. Allemaal in het zelfde zuipschuitje. Maar mocht iemand er aanstoot aan nemen dat ik te snel van start ga, gewoon zeggen hoor! 

Fijne avond!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank je MG! 

(of liever MijnGerrit? Zie dat je hier op diverse manieren wordt aangesproken). Woonde ik hier al maar jaren! (droog dan hè!) 

 

Las op een ander draadje dat jij ook veel hebt aan ademhalingsoefeningen.. Ik heb een cursus mindfulness gedaan, en momenteel bezig met een vervolgtraining, helpt mij enorm en is yoga ook een onderdeel van. Niet vechten tegen gevoelens, maar ze accepteren als onderdeel van jezelf, van een proces. Het blijft enorm oefenen daarin.... Maar even een 'adempauze' inbouwen, letterlijk en figuurlijk, doet al zo goed. Even pas op de plaats.

 

De momenten waarop ik voorheen standaard naar een glas wijn (euh flessen wijn) greep, (en dat waren ver veel. Stress? Wijn!! Iets te vieren? Wijn!! saai? Wijn!! verdrietig: Wijn!, die momenten er leren te laten zijn...  Accepteren dat het zo voelt, dat het erbij hoort.. En niet meer verdoven. Ik dacht dat ik veel zaken niet meer aan zou kunnen zonder mijn 'vriend alcohol'. Nadat ik stapje voor stapje al die zaken nuchter mee ging maken, ging alles een tweede keer net iets minder moeilijk, een derde keer nog iets soepeler enzovoort enzovoort. Daarom was het laatst zo heerlijk te merken dat ik na een rotavond, bij het naar bed gaan besefte dat de gedachte niet opgekomen was. Was voor mij een enorme openbaring! 

 

Voel me steeds ietsje sterker, zonder hulpmiddelen mezelf gaan leren zijn. Met mijn eigen beperkingen, met mijn bagage, maar wel puur en authentiek. Vooral de eerste twee maanden waren een rollercoaster voor me, veel zaken 'doorleven' zonder wijn. Behoorlijk pittig na jaren alles op een andere manier gedaan te hebben. Maar er komt meer rust, steeds minder bang om zaken zonder wijn aan te gaan. Blijft nog een hele weg te gaan, maar het voelt goed, beter. Zelfstandig. Geen 'hulpmiddelen' die veel erger dan de kwaal waren... Niet telkens die onrust in mijn hoofd en lijf, die verslaving die roept om meer en meer. Ik was mezelf uiteindelijk er helemaal in verloren.

 

Ben een bingedrinker, na mijn scheiding, járen geleden mee begonnen. Als de kids naar mijn ex waren op de zaterdagavond enorm doorzakken, zag ik geen 'kwaad' in. Maar ik heb daarmee in no time mijn 'stopknop' kapot gedronken. Want na een tijdje kwamen er ook momenten doordeweeks, kids op bed, vond mezelf zielig. Mijn 'vriend' op de bank, die fles. toen zat ik op gemiddeld twee keer per week flink doorzakken. En o, als die wekker weer ging. Met een houten hoofd en fake smile gezellig met mijn kids ontbijten, de jongste naar school brengen, vervolgens door naar mijn werk waar ik met veel koffie en paracetamol de dag 'doorkwam'. Maar had ik een probleem?  Welnee joh! Ik dronk toch niet elke dag, dan heb je toch geen probleem? Pfff. Van twee keer per week ging dit door tot drie/vier keer, en merkte bij mezelf de zucht om ook de rest van de dagen die overbleven te willen drinken. 

 

Al vaak geprobeerd te minderen, of stoppen, maar nooit echt overtuigd. Ik was een expert in alles bagatelliseren.

Maar op een gegeven moment zag ik ineens glashelder (terwijl ik daadwerkelijk naar mijn glas keek) dat er geen dagen zouden gaan overblijven dat ik niet meer zou drinken. Ineens wist ik zeker dat ik dus wél een enorm probleem had. Dat was het moment dat besloot me aan te melden voor een online hulpprogramma. En ineens was ik wél echt gemotiveerd, voelde alles anders. Zo van erop of eronder. En eronder was geen optie. 

 

Had mijn leven dan nog wel 'op de rit', maar vraag niet hoe. Hoe veel paracetamol en koffie er wel niet doorheen ging om nog te 'functioneren'. Ook allemaal gif, naast de alcohol, en dat 'mocht' mijn lijf dus lekker allemaal verwerken en proberen af te voeren. Alles verstoppen voor mijn kids, flessen alvast afvoeren naar een geheime tas in de auto, geheime plekken in huis waar zij de flessen niet zouden tegenkomen. Het stiekeme gedrag van een verslaafde, de schaamte, mezelf een enorme loser vinden. Afspraken afzeggen omdat ik liever me klem wou drinken thuis. Schuldgevoel naar mijn kids, waarom heeft mama vaak hoofdpijn of is ze kribbig? Heb zelfs 'migraine' gefaket om de katers te verhullen. Mijn leven werd steeds meer één groot toneelspel, alles verhullen en verbergen, op bergen kauwgum kauwen om de wijnlucht te proberen te maskeren.

 

Nu ik vier maanden droog sta zie ik zo veel voordelen, lekker fris en monter naar mijn kids, mijn vrienden weer meer zien, geen katers en berouw meer, geen stiekem gedrag, volle en lege flessen verstoppen. Vond een paar weken geleden nog een fles in mijn schuur bij het opruimen, djee zelfs daar lag een 'noodfles'. Weer en moment van besef en schaamte. 

Enfin, om een lang verhaal kort te maken, voelt als door het oog van de naald kruipen, alhoewel het allemaal al ernstig genoeg was, zou het allemaal nog veel erger geworden zijn. Altijd drinken. Want bij mij was het progressief. Gestaag ging het verder, en waar het zou eindigen, brrrrr!!! Terwijl ik het voorbeeld voor ogen gehad heb als kind, mijn vader, zag ik bij mezelf pas na jaren het probleem! Wat is het een sneaky goedje, alcohol. En wat hield ik mezelf lang voor de gek....

 

Misschien snap je nu waarom ik zo blij ben, want wat er stond te wachten.... Dat laatste restje beheersing zou verdwijnen. Een grote poel van wijn waar ik in zou gaan verzuipen. En ook voor mijn kids zo blij, die schatten!! Een oprechte moeder zonder stiekem gedrag, we lachen veel meer want mams heeft niet meer 'migraine'. Dat verdienen ze potdorie zó!!

Opluchting.... Wil alles in het werk stellen om het zo te houden, a-vrij. Niet meer terug naar dát! En weet hoe moeilijk het is om droog te blijven, zo veel gelezen van mensen die na jaren terugvielen. Scherp blijven, bij de les blijven. Niks meer bagatelliseren. 

 

En mocht ik ooit 'vallen', dan hoop ik dat ik net zo moedig ben als de mensen die weer opstaan, die het melden, die weer dapper doorgaan met vechten. Op het andere forum zag je vaak mensen plots verdwijnen. En dan voel/weet je dat het mis gegaan is.. Zo verdrietig.... En ondanks oproepen om vooral te blijven, terug te komen, niks meer horen. Twee schatten die ongeveer tegelijkertijd met mij begonnen zijn, ook alleenstaande moeders, páts boem weg. Voelt dan zo machteloos en zo verdrietig. Dus hierbij beloof ik plechtig dat ik bij een uitglijer het gelijk meld, door ga met vechten. Voor mezelf, voor mijn kids, want er valt zo veel te winnen. En zo veel te verliezen.

 

Pfoe lang verhaal geworden, wat fijn dat ik me hier even mag uitleven. Zo de boel weer eens op een rijtje zetten laat alles gelijk weer eens goed bezinken!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het gevaar bestaat altijd dat iemand je een wijsneus vindt, omdat je jouw ervaringen vertelt of misschien overtuigd bent dat jouw manier de manier is om geslaagd te stoppen. Maar daar is dit forum juist voor, anderen pakken eruit wat ze nodig hebben.

 

Je hebt helemaal gelijk Royco! Ik 'pik' de ervaringen mee van anderen, kort of lang gestopt, zaken die bij mij passen, die mij aanspreken neem ik mee bij hoe dit aan te pakken. Ik vind het goud waard, andersmans ervaringen, woorden, het delen. Zonder was ik niet op het punt waar ik nu ben. Want het online programma was echt goed, maar alleen dat had voor mij niet volstaan. De feedback, zelf kunnen delen, allemaal onmisbaar voor mij

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Haha, zie het nu zelf... Gewoon onderaan typen in plaats van per bericht aan te klikken. Duh lekker slim, alles werkt hier anders ; )

 

Ja hè MG, 'vriend wijn' leek meer en meer belangrijker te worden dan échte vrienden! En wat doe je jezelf daarmee tekort...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank je Wisse!

 

Het is hier zeker fijn : )

Jaaa was enorm wennen, vooral de eerste tijd vond ik het enorm vechten. En nu mijn motivatie vasthouden na de euforie van het stoppen. Overigens noem ik alcohol nu niet meer vriend, maar vijand. Dacht vroeger dat het overal bij 'hielp' maar wat heb ik mezelf daar allemaal mee aangedaan zeg.

Heb me begin dit jaar gestort op een online behandeling, forum, zelfhulpboeken om alle hersenspinsel proberen op te ruimen. Alcohol helpt niet bij problemen, maar juist een giga probleem erbij. Het is niet gezelliger met alcohol, wat is er eigenlijk leuk aan dronken oeverloos zwammen en de volgende dag niet eens meer weten waar het over ging... En zo probeer ik al mijn illusies over alcohol stuk voor stuk door te prikken.

 

Het stemmetje van de verslaving is er natuurlijk nog regelmatig, zo van 'aah joh, eentje heb je verdiend', of 'wat zielig voor je dat jij niks mag' enz enz.... Juist dat psychologische spelletje vind ik heel tricky, want in het begin is de vijand heel zichtbaar, het trekt letterlijk aan je lijf, je voelt waar je tegen vecht..

 

Nu is het iets wat af en toe op komt zetten op een geniepige manier.

Heb van een vriendin die al heel lang droog staat een voor mij geweldige tip gekregen, visualiseer elke keer dat je dat stemmetje hoort dat het van een lelijk monster komt, een monster dat jou terug wil lokken in zijn val. Zal voor sommigen totaal niet werken, maar het helpt mij. Ik zie het lelijke beest gewoon voor me op het moment dat het stemmetje begint haha. Zo van oh ben je er weer? Kssst terug in je grot jij!

Oftewel, alles uit de kast trekken wat maar helpt, vind het leven nu veel fijner! Oké, zat om nog aan te werken bij mij, maar dat kan nu tenminste nu ik niet meer aan die fles hang. Drinken is stilstand, stoppen geeft ruimte voor verandering : )

We gaan voor droog blijven Wisse!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

'Draai' hier nu een week mee, en wat is het hier fijn. Mis wel mijn vrienden van het vorige forum, je bouwt een band op, maar gelukkig zijn er nog contacten. En de vriendin die mij heeft gewezen op dit forum ben ik heel dankbaar.

Het vorige forum was vrij klein, en maar een paar mensen die droog stonden. Het was vaak heel rustig daar, en begon me meer en meer 'verantwoordelijk' te voelen als er te veel tijd over heen ging voordat een nieuweling welkom werd geheten, te reageren, ging daar steeds meer en meer mee bezig. Ook heel fijn en dankbaar om te doen, maar eigenlijk een beetje te veel van het goede voor iemand die maar een aantal maanden droog staat. En die 'verantwoordelijkheid' nam ik natuurlijk zelf op me, deed ik allemaal zelf, maar er valt ook wat van me af nu..  

 

Sinds ik hier ben, voel ik me warm 'onder jullie vleugels'. Heel veel support van alle kanten, nieuwkomers worden van alle kanten enorm warm binnen gehaald. ik mag hier weer klein zijn in plaats van een voortrekkersrol. Past beter bij mijn vier maandjes droog. 

Ik ben de lieve mensen van het vorige forum enorm dankbaar, mede dankzij hen ben ik waar ik nu ben, maar het was een goed besluit naar hier te komen. Gaat een compleet nieuwe wereld voor me open, zo'n uitgebreid forum met zo veel informatie, warmte en wijsheid. Ik merk nu al dat ik weer veel leer, en nog genoeg leesstof voor vele, vele uren : )

lieve groet

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Zaken die mij helpen wil ik graag meebrengen op dit forum. Ik kwam in januari een mooie passage tegen over hoe het in het verleden bij mij ging. Eerder een paar maanden droog gestaan, maar kreeg last van 'ernstig selectief geheugenverlies'. Alsof alle motivatie en het besef van alle negatieve zaken door alcoholmisbruik oplosten, verwaterden. Met als gevolg dat ik dacht dat eentje wel weer eens kon, zucht, complete terugval. 

 

Dat wil ik dusss niet weer! Ik heb gedaan wat in onderstaand stukje staat.... Heb de brief er al een aantal keren bij gepakt, en dat schudt gelijk weer even wakker : )  Voor een ieder die er maar wat aan heeft, even dit stukje....

 

'Het menselijk geheugen is selectief, vervelende dingen vergeten we sneller dan prettige. Over het algemeen is dat een mooie eigenschap van het geheugen, maar bij het stoppen met drinken kleeft daar ook een nadeel aan. Dat nadeel wordt nog versterkt door een andere eigenschap van de menselijke psyche; gebeurtenissen waarover men zich schaamt of schuldig voelt, worden zo snel mogelijk verdrongen. Het resultaat is dat menigeen na enkele weken tot maanden 'al vergeten' is waarom hij eigenlijk is gestopt.

Al die gevoelens van beknelling, de schaamte, het schuldgevoel tegenover anderen en jezelf, de walging als het weer eens uit de hand gelopen is, de machteloosheid tegenover de dwanggedachte, al die ellende zul je over niet al te lange tijd vergeten zijn. Wat overblijft op sommige momenten is de illusie dat af en toe eentje toch wel lekker smaakte. Maar er ligt nog een grotere vergissing op de loer, namelijk het idee dat je wel bewezen hebt dat je het de baas bent, en dat het je nu zal lukken om het maar bij een paar glaasjes af en toe te houden.

Binnenkort kun jij ook te maken krijgen met deze ernstige vorm van geheugenverlies. Je kunt jezelf een steun in de rug geven voor die mogelijke situatie door de volgende opdracht uit te voeren. Schrijf een brief aan jezelf in de toekomst, in de periode dat je helemaal van het drinken af bent en grotendeels bent vergeten waarom je er zo graag af wil. Schrijf het zoals je aan je beste vriend zou schrijven die je wilt behoeden voor een ernstige vergissing. Zet in die brief waarom je zo graag van deze verslaving af wilt, omschrijf de kwellingen, het schuldgevoel, alle ellende en bewaar deze brief op een plaats die alleen voor jou toegankelijk is.

Deze brief kun je in de toekomst, tijdens moeilijke momenten erbij pakken. Wat kan jou nou beter motiveren dan jouw eigen, oprechte woorden en emoties!'

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...