Spring naar bijdragen

zondag 11 maart


Mick

Aanbevolen berichten

Zondagochtend, ontbijt op bed... o.a. een 'kakelvers' (ja ja) hardgekookt eitje. M'n lief met een tijdschrift en ik met mijn dikke zwarte boek, waar zowat alles in staat wat ik wil weten, of vaak ook antwoorden geeft op mijn vragen, of gewoon vermakelijk is, of.... gewoon mijn verslaving is.
Ik zie Ziza en Kohtje ingelogd staan... Ik hoop dat zij mij voor zijn. Heb gister al een draadje geopend, maar ja... ik zie wel. Ik kan ook wachten natuurlijk. Zo belangrijk is het ook weer niet.

Werd wakker met de gedachten over 'spijt' en 'schuldgevoel'.. wat is nou het wezenlijke verschil? Gaan deze 2 altijd samen? Het zijn in ieder geval 2 dingen die me heel erg bezig houden. Mijn moeder probeerde mij altijd een schuldgevoel aan te praten (tenminste... zo heb ik dat ervaren). Tegenwoordig wil ik geen schuldgevoel meer ergens over voelen en doe vervolgens dingen waar ik spijt van krijg. Raar hoor. Het zijn 2 dingen die enorm op je ziel kunnen drukken en waar je volgens mij ook niet uitkomt, tenzij je loslaat. Beter is natuurlijk zorgen dat je geen dingen doet waar je spijt van krijgt.
Als je bijvoorbeeld een fles wijn op je mond zet en je drinkt m in 1 keer leeg.... schuldgevoel en spijt... Spijt na schuldgevoel?
Kan iemand me vertellen wat nou echt het grote verschil is tussen deze 2 en of ze altijd samen gaan.

Goedemorgen overigens...
Fijne zondag allemaal.

Mmm, geen van de mannen heeft iets geopend... ik geloof dat ik toch maar op de knop druk dan...
Gaatie... hoppeta

Ben trouwens benieuwd hoe het met Water is....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Antwoorden 62
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Goedenmorgen,

Goede vraag Mick, over schuldgevoel en spijt. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit eerder zo over nagedacht. Ik denk dat je spijt voelt als je iets gedaan hebt wat achteraf bezien niet zo'n goed idee was. En vaak zal het zo zijn dat je dan schuld voelt over de consequenties daarvan. Dus ik denk dat die twee emoties vaak samen gaan.

Als ik naar mijn eigen leven kijk is dat niet altijd zo. Ik heb in mijn leven nogal wat beslissingen genomen waar ik achteraf spijt van heb, maar waar ik me niet schuldig over voel omdat ik voornamelijk mezelf daarmee benadeeld heb. Me schuldig voelen tegenover mezelf is niet zo zinvol denk ik.
Natuurlijk heb ik ook dingen gedaan waar ik spijt van heb, en waar ik me schuldig over voel omdat ook andere mensen er de dupe van werden.

Een fijne dag Marieke. Ik kan ook niet goed tegen mensenmenigtes. Als ik er nodig even uit moet zeg ik dat gewoon tegen degenen om me heen, meestal begrijpen ze het wel.

Ik ga zometeen op familiebezoek, dus ik ben ook tot vanavond afwezig. Ik heb er niet echt zin in, het is een roteind rijden en meestal verveel ik me dood. Maar ja, ik doe er mijn zus en mijn ouders een plezier mee hè.

Allemaal een fijne dag!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Anna,

Dank je wel voor je antwoord... Ja het lijkt wel alsof ze 'altijd' samen gaan.

Zou je spijt hebben, als je niet naar je familie gaat, of is het schuldgevoel, of is het allebei?

Rij voorzichtig...

Groet, Mick

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Als ik niet naar mijn familie zou gaan, zou ik een zeer verwarrende mix van emoties hebben Mick. Schuldgevoel zeker, zowel naar mijn familie als naar mezelf. Ik heb namelijk afgesproken dat ik kom (mijn zus viert haar verjaardag), en ik ben nogal principieel in het nakomen van afspraken. Als ik een afspraak niet nakom, kom ik die óók met mezelf niet na, en daar heb ik veel moeite mee.
Of ik spijt zou hebben vind ik verwarrender, want waarschijnlijk zou ik ondanks het schuldgevoel ook een gevoel van opluchting hebben. Daar ben ik heel eerlijk in.
Maar als ik nu niet ga, moet ik een andere keer gaan. En die andere keer zou ik waarschijnlijk spijt hebben dat ik nu niet geweest ben.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@anna:
En daar heb je dat 'moeten' weer.
Ik moet dit of dat, want anders.... schuldgevoel en spijt. Heel logisch hoor. Ik heb daar (ook) last van. Ik denk dat de 1 daar minder last van heeft, dan de ander... Ik zal graag willen, dat ik er minder last van had, dan zou ik misschien ook niet zoveel moeten van mezelf en minder last hebben van schuldgevoel en spijt.

Alcoholisme/verslaving is misschien ook wel een uiting van dit.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goedemorgen,

Het zonnetje schijnt. Lekker, straks de ramen open zetten.

Corinne, welkom. Blij dat je ons gevonden hebt. Ik hoop dat je wat aan ons gaat hebben.

Water, ik durf het bijna niet te zeggen maar volgens mij ben je gisterenavond niet geheel droog doorgekomen. Als je zo verdrietig bent en boos wordt dat juist verergerd door alcohol maar dat wist je volgens mij allang. Feit is wel dat dat juist heel gevaarlijk kan zijn.
We willen je allemaal steunen maar we kunnen je helaas niet bij de hand nemen.
Ik begrijp dat het leven soms ondragelijk is, been there, het gekke is dat als ik in wanhoop ben ik wel het besef heb om niet te drinken en het leven uur per uur te nemen. Lukt het me niet om die discipline op te brengen dan wil ik ook wel hier op het forum hangen en me suf schrijven, alles om maar door de uren heen te komen.
Je hebt morgen een afspraak met je bedrijfsarts, vertel hem gewoon dat je depressief bent en hoe je je voelt. Dat hij sukkel denkt is pure projectie. Je hebt je ouders en je zus dat is echt verdriet. je leven is niet wat je ervan verwacht dat is ook echt. Dat overkomt niet alleen sukkels.
Wij kunnen je alleen maar steunen als jij jezelf steunt. Dus pak jezelf bij de lurven en knok voor jezelf.
Je bent het waard.

Voor de rest heb ik weinig te melden. Ik neem het ook maar even uur per uur, niet omdat ik wanhopig ben in tegendeel. De druk is van de ketel maar mijn leven is nu als een bijna leeg boek en dat moet toch volgeschreven worden. Gelukkig hoeft het niet vol geschreven zijn aan het einde van de dag.

Iedereen en prettige dag.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

k Zei het gisteren ook al: boos ben ik niet.
Het is zoals het is, en daar neem ik gewoon genoegen mee.
Betekent niet dat ik het leuk moet vinden.
k Zal jullie niet meer zo lastig vallen met mijn gezever.
Jullie hebben betere dingen te doen.
Love y'all, and be strong.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Water,

ik heb even snel door je berichtjes van gisteren heengeploegd.
Het feit dat je hier zit, schrijft, anderen steunt, geeft aan dat je wel degelijk diep van binnen beter of anders wilt.
Je bent onderweg, het is een hobbelige weg, dus logisch dat je nu en dan onderuit gaat.
Als je maar weer opstaat, daar gaat het uiteindelijk om.
dus niet miepen dat je ons lastig valt, want dat doe je namelijk niet.
Zwartwit gezien hebben we ook, of misschien wel juist, elkaars moeilijke momenten nodig, al is het maar om je weer ees ten volle te beseffen dat je niet alleen staat.

Ik heb dit hele weekend verkloot. iedere valkuil die je kunt verzinnen wist ik feilloos te vinden.
Maar nu is nu, vandaag een nieuwe dag, en mijn motivatie is onveranderd.
Ik kom er wel, en jij ook!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@ Water,
Nogmaals jij maakt de keuze om weg te gaat. Jammer dat je je gedachten al voor ons invuld.
Dat jij jezelf een zeur vindt wil per definitie niet zeggen dat een ander dat vindt.

Wat ik wel kwijt wil is: blijf je steeds hetzelfde zeggen en iedere keer zeggen dat je weggaat, tja dan ga ik het persoonlijk wel zeuren vinden

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@ Allen.
Goedemorgen allemaal.
Het belooft een mooie dag hier te gaan worden.
Ik heb heerlijk geslapen en ook uitgeslapen.
Wakker geworden met een lekker bakkie en mijn lief aan de foon.
Lekker een zonnebankje genomen en zit nu ff achter de pc met een verkwikkend maskertje.

Zometeen lekker douchen en dan ff een stukje lopen.( peukerellies halen).

Ik ben gister goed doorgekomen , met hangen en wurgen welliswaar maar toch.
Vandaag dag 20 , gaat lukken.

@ Mick en Anna,

Eerder had ik spijt van alles wat ik deed. Ik ben tot een ander inzicht gekomen en dat maakt het voor mij een stuk makkelijker.
Ik neem een beslissing en aanvaard de consequenties die daar aan vast zitten.
Zo leer ik minder impulsief te zijn en ook te aanvaarden dat het juist is wat ik heb gedaan of niet en daar mee verder te kunnen.

Spijt hebben is negatieve energie. Loslaten, 3x met je kop schudden en verder gaan geeft positieve energie

Link naar opmerking
Deel via andere websites

mieke,
Ben ik het mee eens, schuldgevoel is een waardeloze emotie, niemand is erbij gebaat.
Dag 20, dat is bijna een maand! Goed gevoel, toch?

Water,
Heb ik geschreven dat ik je een zeur vond? Denk je dat ik tijd en vingertoppen ga verspillen aan iemand die ik niet de moeite waard vond? Dacht het niet.
je gaat niet weg tenzij je dat zelf vind. Geef jezelf eens een almachtige schop tegen je achterwerk, morgen praat je met die arts, je blijf voor een week met je handen van de fles af en je dwingt jezelf niet verder te denken dat het moment dat voor je ligt. Ik ben niet alwetend en misschien werkt het niet voor jou maar probeer het eens.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@ Anjo,
Het geeft een dubbel gevoel. Blij ja dat ik nuchter de dingen binnen kan en durf te laten komen.
Anderzijds ook best bang voor de toekomst.
Doe mijn best om het nu en nu te laten en daarvan te genieten, maar soms wil je verder kijken en plannen maken voor hoe ik mijn toekomst wil gaan invullen.

Dat staat voor mij nu een beetje op de kop omdat ik Mr. Right ben tegen gekomen en ik blijk Miss. Right te zijn en dan komt toch een stukje angst en onzekerheid om de hoek gluren.

Ach laat ook maar gluren vind je niet? ;)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goedemiddag, we hebben ons kerkbezoek weer gehad en gaan zo bij mijn broer op verjaarsvisite. Hij heeft het Down Syndroom en woont in een gezinsvervangen tehuis. Mijn oudste zoon gaat niet mee, die is alweer aan het surfen, welliswaar met een goed pak aan.
@ Water, ik kan je niet helpen, wij allemaal niet hier, maar volgens mij wil je dat ook niet. Als je het diep in je hart wel wil, pak jezelf beet, ga naar een gespecialiseerd iemand die wel naar je luisterd, maar doe iets.!!! Ik wens je veel liefde en kracht.
Voor de rest wens ik iedereen een goede, zonnige dag toe. Laters.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

quote:


Originally posted by:
Mieke

@ Mick en Anna,




Eerder had ik spijt van alles wat ik deed. Ik ben tot een ander inzicht gekomen en dat maakt het voor mij een stuk makkelijker.


Ik neem een beslissing en aanvaard de consequenties die daar aan vast zitten.


Zo leer ik minder impulsief te zijn en ook te aanvaarden dat het juist is wat ik heb gedaan of niet en daar mee verder te kunnen.


Spijt hebben is negatieve energie. Loslaten, 3x met je kop schudden en verder gaan geeft positieve energie



Precies Mieke, dit is volgens mij ook het enige dat nog overblijft. Er valt uiteindelijk niets meer te lijmen, alleen nog maar iets te leren. De situatie accepteren. Dat zijn nou eenmaal de consequenties van impulsieve beslissingen/handelingen. Er in blijven hangen lost niets op, loslaten en volgende keer beter nadenken.... Makkelijker gezegd dan gedaan... Oef. Maar wel waar ja.

Vind dit wel moeilijk hoor, ik ben nogal impulsief van aard. Gaat steeds beter, maar lijkt soms ook beetje jammer om dit te verliezen... overal 20x bij nadenken voordat je iets doet, kan ook saai zijn. Geen spontaniteit meer, een soort robot. Ik denk al steeds meer na, maar toch nog niet genoeg, want ik doe nog steeds domme dingen, waar ik vervolgens veel verdriet van heb en andere mensen verdriet mee doe, ik maak dingen kapot en verlies mensen die me dierbaar zijn en draag dan vervolgens een gevoel van schuld en spijt met me mee... Zelluf gedaan. Dan misschien maar liever 'saai'.

3x met mn kop schudden dus en verder gaan. Ok.

Zoals Anjo ook altijd zo mooi zegt:
If you have made mistakes......you may have a fresh start any moment you choose......for this thing we call "failure" is not the falling down, but the staying down.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@ Mick,
Ik ben zwaar impulsief geweest, en dat ging extreem ver. Waarom: voor de kick, puur voor de kick.
Er zijn momenten dat ik die kick weer nodig heb en daar speelt alcohol ook een rol in.

Saai en een robot worden hoeft naar mijn mening niet.
Spontaniteit zul je nooit verliezen omdat een karaktertrek is ( geloof ik/denk ik)

Ook ik doe nog steeds hele domme dingen,maar aanvaard wel de consequenties en het is zoals het is Mick.

Probeer niet krampachtig te gaan leven want dan verlies je jezelf. De spontane meid die weleens domme dingen doet. Nou en? Er zijn denk ik mensen die daarin een aantrekkings kracht in je zien Snappie

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@mieke:

Ja, ik snap. Ik doe 'domme' dingen, maar aanvaard vaak niet wat de consequenties zijn. En maar denken en maar malen en maar zeiken en maar zeuren, als ik nou dit of dat had gedaan, of zus of zo, dan..... etc. Om gek van te worden. En het heeft natuurlijk allemaal helemaal geen zin. Het is al gebeurd, dus klaar en uit.
En dit is nou een les die ik weer eens heb geleerd... Ik heb de consequenties te aanvaarden. Precies wat je zegt; "het is zoals het is." Loslaten, opstaan en weer verder gaan. Me bezig houden met de mensen en dingen om me heen. Minder egoistisch zijn, meer geven, minder nemen. Blij en tevreden zijn met wat ik heb en sowieso de fles laten staan.

Jij ook nog gefeliciteerd met de 20 dagen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goeiemorgen allemaal. Het wordt eentonig maar het weer zonnig en warm. Ook in mijn leven zonder drank.

Spijt heeft volgens mij de maken met een gevoel van jammer en heeft veel te maken met jezelf. Bv. ik vind het spijtig dat....of...ik heb spijt dat...
Schuld heeft te maken met het overtreden van een regel of een wet of het begaan van een zonde. Schuld heeft veel meer te maken met anderen. Ik denk ook dat het gevoel van schuld van invloed is op het willen en kunnen veranderen of verbeteren van je leven terwijl spijt....ach het is jammer dat dit of dat gebeurd is etc etc. Je kunt wat jammeren maar daarna gaat het leven weer verder.
Zomaar een gedachte.

Fijne zondag allemaal en veel sterkte in de strijd.

Ariel.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@ Mick, komt tijd komt raad. Heb geduld, je bent alweer een stapje verder door inzicht in wie je bent.
Verlies jezelf niet uit het oog Mick door meer te willen geven dan te nemen.]

Maak niet die fout die ik heb gemaakt.

Ik gaf meer dan ik kreeg en ben compleet mijzelf kwijt geraakt. Dan mag je oprecht spijt krijgen en je voor je kop slaan.

Blijf dicht bij jezelf en luister naar je buik.
Doe nu wat goed voor jou is en niet voor een ander.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@ Ariel,
Dat heb je duidelijk en simpel uitgelegd.
Heel waar .
Bij ons is het vandaag mooi weer en het beloofd morgen ook een mooie dag te worden.

Kunnen we lekker klagen dat hier al zooooooooooooooo lang warm is en dat het nodig moet gaan regenen ( goed voor de tuin) bladiedebladia.

:D

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@mieke:

Hahaha, das toevallig... luister naar je buik, zeg jij. Lig toevallig met buikpijn even op bed.

Ik denk niet dat ik mezelf uit het oog verlies door meer te willen geven, dan te nemen. Hoe hard ik het ook zou proberen... het is een karaktereigenschap en die is niet 123 te veranderen, want hoe moeilijk is het wel niet om echt te kunnen geven, zonder dat je het stiekum toch ook weer niet voor jezelf doet. Er speelt zo vaak toch ergens een rol van eigenbelang... ook al denk je vaak van niet. Geven zonder er ook maar iets voor terug te verwachten is enorm moeilijk en dan heb ik het niet in de vorm van letterlijk iets terug geven, maar bijvoorbeeld in de vorm van waardering oid.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@ Mick, nou lekker blijven liggen dus ( we zijn niet anders gewend van je ;) ) Flauw, vervelend voor je.
Heeft met je operatie te maken vermoed ik.

Tja diep in mijn hart ben ik ook een gever om heel stiekumpjes te hopen iets terug te krijgen.
Ik ben er mega mee op mijn snuitje gegaan vandaar dat ik zeg : let goed op jezelf.

Het is mijn ervaring geweest en dat hoeft niet de jouwe te zijn of te worden.

Sinds ik Mr. Right tegen ben gekomen ( tjonge jonge dat klinkt ook maf zeg ) hoef ik alleen mezelf nog maar te zijn en niet te geven om te krijgen.
Ik geef en krijg zonder erbij na te denken en zonder bij bedoelingen ( snappie)

Kweet niet goed hoe ik het moet uitleggen

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Je legt het prima uit.

Mooi wat je zegt: "...hoef ik alleen mezelf nog maar te zijn en niet te geven om te krijgen."

Zo werkt het volgens mij ook, dat is echt geven.
Hard je best doen om te geven, is ook een vorm van egoisme (denk ik).

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×
×
  • Nieuwe aanmaken...