Spring naar bijdragen

gecontroleerd drinken


wil133

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Ik lees hier vaak op het forum over gecontroleerd drinken. Maar wat is gecontoleerd drinken eigenlijk, als ik zeg dat ik elke avond niet meer dan 10glazen drink, en ik hou me hieraan dan is dit toch eigenlijk ook een vorm van gecontoleerd drinken. Ook al weet ik dat dit niet is wat we hier bedoelen. Het punt wat ik eigenlijk aan de orde wil stellen is WAT VERSTAAN JULLIE HIERONDER. Ik zelf kan met het begrip gecontroleerd drinken naamlijk niets. Ook met het begrip maatschappelijk drinken is zo iets.
Ik ben heel erg benieuwd wat jullie onder deze begrippen verstaan.

Groeten Wil133

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Wil,

Ik denk persoonlijk dat als je 'gecontroleerd' of 'maatschappelijk' kunt drinken, je eigenlijk geen alcoholprobleem hebt. Tenzij bovenstaande inderdaad zou betekenen dat je gecontroleerd of sociaal 10 liter bier per dag drinkt...

Zoals iemand het hier al schreef, is voor de meesten van ons '1 te veel en 10 te weinig'.

Nu ja, ik mag eigenlijk alleen voor mezelf spreken, maar mij lukt gecontroleerd drinken in ieder geval niet. Als ik begin, doe ik door. Niet altijd tot ik helemaal lazarus ben, maar even vaak ook wel.

Zucht.

Definitief stoppen lijkt me voor mezelf de enige mogelijkheid, al lijk ik die beslissing echt niet te kunnen nemen. Maar de meesten hier bekijken het uur per uur, dag per dag. En zo schijnt het wel te lukken.

Het beste nog,
Francesca

Link naar opmerking
Deel via andere websites

hoi fransesca,

Bedankt voor je antwoord, maar zoals je zelf al schrijft "als je maatschappelijk of gecontroleerd kunt drinken heb je eigenlijk geen alcohol probleem". Maar we zitten hier allemaal met het zelfde probleem vandaar dat het mij interesseerd hoe mensen hierover denken.

Ik zelf heb het vroeger ook geprobeerdt maar nooit gelukt, ben nu bijna een jaar droog en peins er ook niet over om het nog ooit te proberen. Ook al kost het moeite, maar daar heb je dan weer het forum voor om het te delen.

groeten Wil133

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Wil,

Gecontroleerd drinken bestaat voor mij uit niet meer dan 2 glazen per dag of om de dag, maar dat is en blijft een utopie na zoveel jaar proberen. Dus nu dan maar gestopt. Ik ken wel veel mensen die dat kunnen of hebben die een ander gen of zo, soms vraag ik me ook af of het niet erfelijk bepaald is. Niet om achter te verschuilen maar meer gezien vanuit mijn eigen achtergrond.

Een overgrootvader met een paar cafe's die zijn geld met recht verzopen heeft, een oma die m ook wel lustte en een vader en een broer die er ookniet vies van zijn en ikzelf dan, die m toch ook kan raken. Verder een moeder en 2 zussen die alles eten wat los en vast zit en dus niet tot de slankste op deze aardkloot behoren!!!!!! Ik vraag me dus regelmatig af of sommige zaken dus niet erfelijk bepaald zijn, zonder er me achter te willen verschuilen omdat dat wel heel makkelijk zou zijn.

ben benieuwd of er mee zijn die dat herkennen evenals het gecontroleerde drinken. Ik kan het in ieder geval niet.

gr. Chinagirl

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Chinagirl,

Ik weet van mezelf dat ik drink om mezelf te verdoven, en zeker niet om de smaak van bier of wijn. En dus kan ik hoegenaamd niet stoppen voor ik de verdoving (of kick) voel.

Volgens mijn huisarts zijn sommige mensen inderdaad gevoeliger voor verslavingen dan anderen. Ik rook ook vreselijk veel, en kan verslingerd raken aan internetfora en dwaze soaps. Gelukkig kan ik met die laatste gemakkelijker stoppen. Om een of andere reden word ik ze zat en dan is het wel gedaan. Met drank heb ik dat niet. Dus vrees ik dat er ook een lichamelijk aspect aan vastzit, hoewel ik niet echt raar ga doen of zo als ik een dag droog sta.

Who knows?

Ik wou dat mijn drink- en rookgen vakkundig verwijderd kon worden... Was ik er meteen vanaf.

Francesca

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik wil wel, maar ik heb zo'n klein monster diep van binnen zitten dat constant roept. Ik merk dat ik nog steeds niet echt opgewassen ben tegen dat monstertje en nog voor de bijl ga. Ik schrik terug voor het levenslange. LEVENSLANG.

Afschuwelijk, maar misschien moet ik het wel anders gaan benaderen.

chinagirl

Link naar opmerking
Deel via andere websites

volgens mijn bescheiden menig is de term gecontroleerd drinken een definitie die uit de verslavingshoek komt. Ik heb vele vrienden en vriendinnen (inclusief mijn eigen geliefde) die de term eenvoudigweg niet kennen of niet zouden kennen als ze mij niet zouden kennen.

pas als het probleem rijst en je er grip op probeert te krijgen moet je gaan afbakenen in gebruik en komen er woorden als bovenstaande term om de hoek kijken; kortom krijgt het een naam...

overigens denk ik wel (en is dat ook in menig internationale studie bewezen) dat de hang naar verslaving (roken, drinken ,chocolade of wat dan ook verorberen, seks, en wat dies meer zij wel degelijk in de genen zit; dat neemt niet weg dat er 100 en 1 dingen zijn die aantrekkelijk zijn en die we ook latenstaan cq uit de weg gaan, dus waarom dat glas dan niet?! (spreek mezel fook maar moed in hoor!)

Toen ik destijds ging studeren koos ik heel bewust de provinciestad Leiden uit voor mijn letterenstudie ipv het Sodom en Gomorra dat Amsterdam heet. terugdenkend meen ik zeker te weten dat ik toen al wist dat de kans om daar in de goot te belanden vele malen groter was dan in L. (Overigens hield ik me toen voor dat het om de geweldige hoogleraren ging die in L. doceerde: feit en fictie in een draadje zeg maar

gr R

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ha Francesca, ik heb dat ook, kan aan van alles verslaafd raken, maar bij alcohol is het hem om de kick te doen, en die kick wil ik dan het liefst zo snel mogelijk, daarom ging ik binge-drinken.

Ik vond een glaasje wijn bij het eten ook nooit iets aan, als je erbij eet voel je de kick niet meer, of je moet nóg sneller gaan drinken. Helaas is het bij mij zo dat ik steeds meer moest gaan drinken om die kick te krijgen, het gevaar is dat je gaat overstappen naar iets sterkers. Heb daarom nooit gedurfd aan de whiskey of zo te gaan, was wel altijd voorhanden hier in huis. Heel af en toe, als er niets anders was, een heel klein glaasje, meer durfde ik niet, gelukkig had ik een ingebouwd waarschuwingsbord in mijn hoofd wat sterke drank betreft. Teveel in familie gezien daarvan. Een oom van mij was alcoholist, had de jeneverfles naast zijn bed staan. Stopte wel eens gedurende een tijd, dronk dan alleen bier of wijn, dat vond hij geen alcohol.

Daarom zal het mij niet lukken om gecontroleerd te drinken denk ik, na 1 glaasje (slokje soms zelfs) verlies je de controle, en zelfs als je afgesproken hebt met jezelf om niet meer dan 1 fles wijn te drinken, moet het toch weer nét iets meer worden, altijd nét even de grens overschrijden, de controle is weg.

En nee, kon ook best dag of dagen overslaan zonder lichamelijke afkickverschijnselen, nooit gehad. Nu ben ik moe, 4e stopdag, maar komt gewoon omdat ik normaal om tien of elf uur mijn bedje induik, laatste weken iedere dag nachtwerk, dus die vermoeidheid komt er nu gewoon uit.

Maar levenslang, pff, wie wil er nou levenslang? Nee, dat is veel te ver vooruit, misschien vinden ze nog wel eens een pilletje uit dat je ziek wordt na 3 glaasjes, had al aan mijn huisarts gevraagd of ie dat niet kon voorschrijven, maar dat hadden ze nog niet uitgevonden zei hij grinnikend.

Dus voorlopig maar per dag, of per uur als je wilt!

Verientje

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Verientje,

Ik grinnik hardop mee met je huisarts...
Dat zou nog eens een uitvinding zijn!
Als ze dan ook meteen een component inbouwen tegen katers en schuldgevoel, dan ben ik van de partij!

Ik heb het even uit mijn Tactus behandelingsbericht geknipt voor wie het wil weten:

--- plak ---

De vuistregel voor mannen is: maximaal 15 glazen per week én tenminste 2 dagen per week niet drinken. Bij voorkeur niet meer dan 3 standaardglazen per dag én tenminste 2 dagen per week niet drinken.
Als je een keer stevig hebt gedronken, is het ook raadzaam om 2 dagen helemaal geen alcohol te drinken. Zo geef je je lichaam de kans op herstel.

--- plak

Ik herken ook wat je zegt over de angst om over te gaan op sterke drank. Ik vertrouw mezelf überhaupt niet in de buurt van iets wat maar enigszins verslavend is, ik trap er veel te snel in. Je zult mij ook nooit een Euro in een gokkast zien gooien bijvoorbeeld... Ik ben bang dat ik het veel te leuk vind.

Eén Gremlin is genoeg.

Liefs,
Twan

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi allemaal,

Ik ben vooral ook heel blij dat ik nooit met drugs in aanraking gekomen ben. Was ik volgens mij allang dood geweest. Hoewel... Ik ben veel te sch*terig om illegale dingen te doen. De gedachte dat ik mij in 'rare' kringen zou moeten begeven om aan mijn spul te geraken, brrr!

Ik heb in het begin nog fruitjenever gedronken (19° of zo), en soms port, maar na een stopperiode ben ik overgeschakeld op wijn. Nu kan ik geen pure wijn meer hebben, dus lengde ik hem aan. Ben dan maar overgeschakeld op bier. Vreselijke dikmaker, hoor! Soms gooi ik er nog een fles wijn achteraan, als ik echt wil doordrinken. Gisteren was ik na een paar blikjes echter al half ziek. Vandaar dat ik een halfje overgelaten heb. Andere keren word ik dan weer niet echt dronken. Heel raar allemaal.

Ja, levenslang klinkt als een gevangenisstraf, dus daar denk ik helemaal niet aan. Ik denk dat ik vandaag droog ga doorkomen. Ik heb een enorme achterstand met mijn werk, en als ik dan halverwege al een dwaas hoofd heb, lukt het zeker niet. Heb dus wel een vreetaanvalletje gehad (2 eclairs en 2 Kirikaasjes), maar dat zou ook met hormonen te maken kunnen hebben.

Ik zou wel graag 'sociaal' kunnen drinken. Ik ga zelden uit, dus dat zou niet eens vaak zijn, maar de vraag is of de drankduivel dan niet weer bezit van mij gaat nemen.

Voorlopig bekijk ik het dus dag per dag.

Mijn doel zou kunnen zijn: zo weinig mogelijk drinken. Dat klinkt al minder griezelig dan levenslang nooit meer een druppel.

Of bij nader inzien: zeker niet meer drinken omdat ik verdrietig ben, of om een lastig telefoontje te doen, of om door een lastig werkje heen te geraken. Alleen nog drinken als ik me gelukkig voel?

Moet ik nog eens over nadenken.

Groetjes,
Francesca

Edit: Ja, Twan, dat herken ik ook! Stop me in een casino en ik heb er nog een verslaving bij!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

O ja, Katrina!
Het op een zuipen zetten als je boos of geïrriteerd bent! Zit ik mezelf zo op te draaien dat ik helemaal gek word! En soms durf ik dan al eens iets doen waar ik later spijt van krijg. Ik ben ook nogal een felle namelijk.

Nog eentje: drinken omdat je iets moeilijks moet vertellen, als er iets op je lever ligt, als je voor jezelf moet opkomen.

Ik denk nog eens na over een lijstje van gemoedstoestanden waarin ik NIET meer wil drinken! Omdat het toch geen zoden aan de tijd zet.

Nog eentje: drinken om inspiratie te krijgen... Vergeet het! Lukt een uur, daarna is het weer gedaan met creatief zijn.

Gheghe... En nu moet ik weer aan het werk. Creatief zijn zonder drank!

Francesca

Link naar opmerking
Deel via andere websites

voor de wenken van Katrina:

--- plak ---

Voor vrouwen:
Maximaal 10 glazen per week én tenminste twee dagen per week niet drinken.
Bij voorkeur niet meer dan twee standaardglazen per dag én tenminste twee dagen per week niet drinken.

--- plak ---


Lukt het zo, Katrina?

;)

namens al het manvolk,
Twan

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik denk niet dat die invalshoek heel veel anders is, als de mannen tenminste eerlijk zijn, en over hun emoties kunnen / willen praten, en in ieder geval willen onderkennen dat ze hulpeloos staan tegenover een probleem dat groter is dan zij zelf (alleen) aan kunnen.

Maar dat is ook maar een slag in de rondte van mijn kant.

Twan

Link naar opmerking
Deel via andere websites

probleem drinken, sociaal drinken, gecontroleerd drinken, wat een berg drinken om in te verdrinken en ik denk dat nu net hetgene is waar we mee bezig zouden zijn als tactus er niet was of is. Mooie woorden, maar als ik naar de strekking kijk van alle reactie denk ik, op Katrien na, dat we allemaal gewoon moeten stoppen. Want ook ik moet niet aan de hasj, snoep, sigaretten, gokautomaten of what ever. Ik raak al verslaafd aan een computerspelletje. Dus ja voor mij LEVENSLANG of ik dat nu wel of niet leuk vind. Daar wordt helaas niet naar gevraagd.

3 jaar terug 8 maanden gestopt omdat ik AD slikte, trouwens nu nog steeds, daarna weer begonnen. Binnen 1-2 weken weer op het oude niveau van minimaal 1 fles per dag. En dat terwijl ik me zo goed voelde zonder, maar iets geleerd van die periode: nada homaar oftewel niets dus. Eens leer ik dat monster te temmen, die dag zal komen maar wanneer!!!!!!!

gr. Chinagirl

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Katrina,

O sorry, ik wil je niet voor het hoofd stoten, want ik vind het alleen maar heel erg knap wat je doet. Niet meer dan 2 glazen per keer en niets eens elke dag. Echt alle bewondering voor. Laat dat duidelijk zijn. Als ik dat kon was er geen vuiltje aan de lucht voor mij.

Nogmaals sorry als ik je voorhet hoofd gestoten hebt, absoluut niet mijn bedoeling geweest.

gr. Chinagirl

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gecontroleerd drinken, tsja...

Toen ik voor Tactus mijn doel moest definiëren wilde ik kiezen voor nooit meer drinken en daar kreeg ik het zó ontzettend benauwd van! Toen wist ik meteen hoe het voor mij zat. Zo lang ik het benauwd krijg van het idee dat ik nooit meer zal drinken, zolang ben ik nog te afhankelijk van alcohol om weer te beginnen.

Mijn moeder zei, toen ik net gestopt was: maar je kunt toch gewoon twee glaasjes drinken? Waarop ik antwoordde: Ma, heb je mij óóit twee glaasjes zien drinken?

Voor mij is het geen optie om te proberen gecontroleerd te drinken. Ik denk ook steeds: waarom zou ik in vredesnaam die twee glaasjes zo graag willen hebben? Wat heb je nou aan twee glaasjes?
Die gedachte lijkt me genoeg te zeggen over mijn verslaving. Het moet met hele flessen tegelijk anders bevredigt het mij niet.

Mijn moeder wordt helemaal rood en krijgt last van slapeloosheid na twee glaasjes wijn, had ik daar maar wat meer genen van geërfd. Nee, ik heb die van mijn vader die jenever en whisky achterover sloeg alsof het water was. Nu niet meer, dat is ook nog een troost: als je jezelf niet doodgedronken hebt dan wordt de behoefte op late leeftijd toch nog wat minder...

Satja

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi marieke 44,
Je hebt een hele belangrijke stap gezet door te erkennen dat je een alcohol probleem hebt. Als het met minderen niet gaat is het mischien een goede stap om helemaal te stoppen, zal best moeilijk zijn in het begin maar we zullen je steunen zo goed als mogelijk.

groeten Wil133

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 months later...

Ik heb deze hele discussie eens gelezen en
begrijp dat jullie allemaal een beetje drinken
om het zelfde : het roeseffect

Van mijn partner had ik dit ook al begrepen, hij
drinkt ook om de ontspanning, het roeseffect en
om in te kunnen slapen 's avonds.

Misschien een hele domme vraag, maar zijn hier
geen vervangers voor te verzinnen ?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo Sanne,

Ik zag deze discussie ineens weer bovenaan staan, en heb hem dus ook maar even gelezen. De vraag blijft tenslotte altijd actueel.

Je vraag: zijn er geen vervangers te verzinnen? Ja, dat is een goede. Als er niet-schadelijke vervangers waren, hadden wij allemaal denk ik geen alcoholprobleem.
Om beter te slapen kun je natuurlijk slaaptabletten vragen aan je huisarts. Het is echter algemeen bekend dat die verslavend kunnen werken, en jawel, daar ga je alweer. Ik heb ook slaapproblemen, maar omdat ik ook gevoelig ben voor verslavingen, durf ik die pillen dus ook niet aan.
Voor ontspannen geldt hetzelfde, hiervoor zijn ook pillen, met hetzelfde probleem. Niet goed kunnen ontspannen is een probleem waarmee veel probleemdrinkers zitten. Ik heb van Tactus dan ook een aantal ontspanningsoefeningen gekregen, die ik kan doen als ik gespannen ben en dus veel trek in alcohol krijg. Dit helpt wel op dat moment, maar het effect is toch heel anders dan dat 'roesje', en het kost meer moeite.
En een roes krijg je alleen maar door iets te gebruiken waardoor het ontstaat. Van andere verdovende middelen krijg je weer een ander soort roes. Maar verslavend is het allemaal.

Overigens heb ik na een paar weken niet drinken gemerkt, dat al die effecten betrekkelijk zijn. Als ik dronk werd ik (net als nu) ook 's nachts wakker. Ik sliep gemakkelijker in, omdat ik door de roes niet ging liggen piekeren. Wat je eigenlijk moet doen is natuurlijk de oorzaak van dat gepieker aanpakken. En stoppen met piekeren, maar dat is niet gemakkelijk. Hetzelfde geldt voor ontspannen. Alcohol biedt nepontspanning. Dus als je zonder alcohol niet kunt ontspannen, moet je iets aan de oorzaken van die spanning doen.
Zoals Kohtje in het andere draadje al zei: er liggen meestal diepere oorzaken onder, en vaak kun je die niet zomaar alleen oplossen, maar heb je daar hulp bij nodig.

Anna

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bedankt Anne,

Ik heb veel aan je antwoord, en ook veel om over
na te denken.

Ik begrijp dat jij mij ook het antwoord niet kan geven,
maar wat kunnen bij mijn partner de onderliggende
problemen zijn ? Ik kan het niet bedenken, hij drinkt
van jongs af aan al veel. Zou het misschien kunnen
dat hij doordat hij al vroeg alles verdronk nooit
geleerd heeft om problemen op te lossen en met
zulke gevoelens en emoties om te gaan.

Kan je dat nog leren op latere leeftijd ? en hoe kan
je dat het beste aanpakken ?

Misschien iemand hier ervaring mee ?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...