Spring naar bijdragen

Don't feed the trolls


moderator

Aanbevolen berichten

Trollen: herkennen en negeren

Vrijwel ieder groot forum heeft er last van: de forumtrol. Een forum- of internettrol is iemand die er plezier aan beleeft om onenigheid te veroorzaken op een openbaar forum. Hij of zij probeert opzettelijk anderen te kwetsen, ruzie te stoken, mensen tegen elkaar op te zetten en van streek te maken. Het gebeurt ook op ons forum.

Je herkent iemand die trolt niet altijd direct. Meestal begint een trol met een tijdje meelezen of meeschrijven. De trol schrijft dan eerst wat over zichzelf en reageert met gepaste, invoelende berichten op anderen. Dat is bedoeld om geloofwaardig over te komen, vertrouwen te winnen en serieus genomen te worden. Daardoor is het effect groter van het ’trollen’ wat daarop volgt. Dat is het doel van een trol: onrust stoken.

Een trol is niet ontvankelijk voor kritiek (opbouwend of niet). Er valt niet mee te onderhandelen. Een trol zal geen spijt hebben van wat hij doet en houdt zich niet aan regels van fatsoen of sociale verantwoordelijkheid.

Een forum is een gemakkelijke plek voor het vermaak van een trol. Een trol realiseert zich niet dat andere forumleden daadwerkelijk gekwetst worden. Een trol beschouwt andere forumgebruikers meer als een soort digitale abstractie en het treiteren en stoken als een spel. Hoe meer reacties, hoe groter de onrust, de chaos en het effect dat ze teweegbrengen, des te groter hun prestatie. Zo zien zij het.

Dit lijkt misschien onvoorstelbaar. Je denkt misschien, natuurlijk kan ik iets schrijven dat tot hen doordringt, maar een echte trol kun je niet veranderen met terugschrijven. Wanneer je een trol aanspreekt op zijn gedrag, kan hij bijvoorbeeld reageren door jouw eigen tekst (uit de context) openbaar plaatsten en tegen je te gebruiken. Het beste wat je kunt doen is niet reageren en alles  negeren.


Wel of geen trol?

Als iemand níet constant aan het trollen is, wil dat niet zeggen het géén trol is. Een stapje terug doen, medeleven oproepen om daarna weer los te gaan kan bewust ingezet worden om ‘in het spel’ te blijven. Maar ook iemand die wèl constant aan het trollen is, wil niet zeggen dat deze persoon een trol is. Dan is het wellicht de ontremmende werking van alcohol of drugs die een rol speelt, een kater, een rotbui, afreageren, een onderliggende depressie of het ontbreken van inzicht in eigen gedrag of effect daarvan.

De oorzaak van het trolgedrag maakt ook niet uit. Het (trollen) blijft gedrag wat we niet tolereren op het forum. Dit gedrag is een goede reden om iemand te blokkeren.


Wat kun je zelf doen?

Als je iemand ervan verdenkt dat hij of zij aan het trollen is, dan kun je proberen te antwoorden met een beleefde, vriendelijke boodschap om erachter te komen of het alleen maar iemand is met een slecht humeur. Mensen laten zich emotioneel wel eens gaan als ze veilig achter hun toetsenbord zitten. Als je het getier negeert en op een aangename manier antwoordt, past iemand zijn toon meestal  aan.

Echter, als de persoon doorgaat met treiteren kun je alleen nog het volgende doen: niet reageren. Wat niet werkt is: in discussie gaan, beledigend reageren of tekeer gaan tegen de trol. Het enige wat dan werkt is negeren.

Wees alert op nieuwe forumgebruikers. De moderatoren van het forum kunnen een het account van een trol blokkeren. Vervolgens meldt dezelfde trol zich weer aan, onder een andere naam (en IP adres)  en het trollen begint opnieuw. Daardoor kunnen we als moderator het forum nooit trolvrij houden. Maar meestal herken je na een tijdje wel weer dat het om dezelfde trol gaat.  

Negeer het trollen en waarschuw anderen, schrijf: ’Trol alert’ bij het bericht.

 

Tenslotte nog dit

De definitie van trol in een internetomgeving:

Een trol (mv.: trollen, uit het Engels: troll (mv. trolls)) is een persoon die op forums, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties van andere mensen uit te lokken. Bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen – ook wel flames genoemd in internetjargon. (bron: Wikipedia)

Trap er niet in.
Don’t feed the trolls.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...