Spring naar bijdragen

Volhouden als het tegenzit


Houtje

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

Ik start dit draadje omdat ik (op dag 22 reeds, dat wel) het volhouden moeilijk vind. Soms is terugval dichtbij, en hoe gaan jullie daarmee om? Zijn er nog trucs, hulpmiddelen of andere dingen die we goed kunnen gebruiken en die iemand op dit forum met mij en ons wil delen?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ha Houten,
ik vind dit wel een leuk topic maar ik heb zelf nog geen handige tips. Zie mijn verslag van afgelopen weekend. Bedankt trouwens voor je reactie. Ik stonk wel in alle valkuilen hè?

Maar toch wat me wel eens helpt is dus een volle maag en vooral gevuld met iets wat ik niet associeer met alcohol, in mijn geval zoetigheid.

En alsmaar proberen jezelf voor te houden dat alcohol het niet leuker maakt, maar de nuchterheid op den duur wel. Dus niet tegen de alcohol maar voor je vrijheid.
Ik wil hier geen verhaal van maken van "ga niet als je al snakt ook nog eens langs een super rijden, of ga niet in straatjes met kroegen rondwandelen". Het zou meer iets moeten worden van wat WEL te doen denk ik.

Tot zover. Ik ben weer over m'n grootste dip heen dus hopen op wat rustiger dagen.
Heel veel succes, hoop dat je je "terval gevoel" weer gauw kwijt raakt.

Groet Emma.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Houten,
Een interessante kwestie, die je hier aanroert. Ik neem aan, dat je bedoelt terugval op de lange termijn, het bang zijn om terug te vallen in je oude patroon. En dat je niet bedoelt allerlei tips en trucs om de trek tegen te gaan. Zoals een rondje lopen, even douchen en ik weet niet wat mensen doen om het drinken uit te stellen.
Ik hou me dus bij het eerste; ik denk, net als Emma, dat ik je niet echt tips kan geven. Natuurlijk is terugval mogelijk, maar dat hangt af van je doel, waarmee je hier komt. Binorosa wil minderen en als ik hem zo volg lukt het hem ook om zijn drankgebruik onder controle te krijgen. Daar kan je jaloers op zijn, want veel mensen willen dat. Maar mensen, die hier op het forum komen hebben allemaal een probleem en de meesten kunnen maar één ding: stoppen. Als ik moet zeggen, hoe ik terugval voorkom is dat ook het enige wat ik kan opnoemen: er niet meer aan beginnen. Om nog duidelijker te zijn: er ook niet meer aan willen beginnen. Met nadruk op willen. Ik behoor tot de groep, die niet normaal met drank kan omgaan en nu ben ik ook zover, dat ik daarin berust en me er bij neerleg. Ik ben niet jaloers op de sociale drinkers, maar dat heeft lang (jaren) geduurd. Want ik dacht ook, na een stopperiode: ik kan vandaag wel een wijntje nemen, en dan is het genoeg. Dat ging ook wel een paar weken goed, maar daarna komen er meer van die dagen. Er zijn altijd momenten, waarop je jezelf een drankje gunt en voor je het weet is het hek van de dam. Zo ging het bij mij. Ik dacht ook, dat ik drank nodig had om om te gaan met verdriet, tegenslag, emoties etc. Nu weet ik, dat dat niet zo is. Ook zonder drank kun je daarmee omgaan, achteraf zelfs beter. Ik heb trouwens wel een paar maanden Campral geslikt, dat hielp mij de eerste weken heel goed.
Of je wat aan mijn betoog hebt, weet ik niet, ik probeer ook maar wat. In ieder geval denk ik, dat je voor jezelf duidelijk moet zijn, wat je echt wil. En natuurlijk gaat dat met vallen en opstaan. Gun jezelf de tijd, probeer ook niet te snel je doel te bereiken. Je bent nu op de goede weg. Een terugval is altijd mogelijk, maar kijk niet te ver vooruit.
Groetjes, Fleur

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nou lieve allemaal,

Ik had toch wel een beetje voor ogen om een verzamelplaats te maken voor tips voor korte én lange termijn. Dus alle tips (douchen, blokje om, boek pakken, vreemde taal leren, roept u maar), snoep, limonade, fruit, uitstelmethode, ik wou het verzamelen en dan uitgeven eigenlijk......:D

Ik wou alles dan in een boek bundelen en dan in een villa gaan rentenieren met een koelkast vol....... spa rood.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Leuk gevonden, Houten.

Wat ik zoal doe als ik trek krijg en/of niet wil drinken? Ik vraag me dan af wat voor een nut het heeft (op dat moment dus) Ik dronk vaak rond etenstijd, op zaterdag overdag en ook buitenshuis in de sportomgeving en zo. Nu heb ik dat in een maand of twee nog maar twee keer gedaan. Als ik geconfronteerd word met of trek krijg in alcohol vraag ik me direct bewust af wat het me nog
meer zal brengen naast een 'roesje' of een ontspannen gevoel. Dat helpt me realiseren dat ik geen alcohol nodig heb om deze dingen te ervaren. Als ik dan een bakkie koffie of thee neem is de 'overwinning' des te groter.

Groeten
Bino Rosa

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Oke allemaal, ik zal jullie in mijn boek noemen: "met dank aan....."
maar ik ga er natuurlijk wel in het BUITENLAND van rentenieren dus nog wat meer tips graagB)

# voor mij is belangrijk: géén drank in huis

# stel het eerste glas steeds 5-10 minuten uit
# dan nog een keer 5-10 minuten
# dan nog één keer
# en dan is het zonde om dat half uur dat je NIET gedronken hebt weg te mieteren met drank.....

# vraag om medicijnen en zeg dat je serieus ben (Campral) mij helpt het wel
# het moeilijkste uur (tussen 5 en 6 vóór het eten) ga ik iets "leuks" doen
# geen alcohol in huis, ik heb tot nu in 24 dagen 2 x iets gedronken maar buitenshuis

# zoek een maatje die je kan bellen,
# lees op het forum, vooral je eigen wijsheiden zijn confronterend vind ik

# en als het kan, denk aan de lange termijn, het frisse ontwaken de volgende dag
# blokje om gaat niet met kleine kinderen

# een moeilijk puzzel pakken (risico: frustratie, vastlopen en gaan drinken???)
# wat mij 's avonds helpt: iets in je handen voor de TV ik brei sjaals voor de knuffels van mijn kids

------------------
Houten gaat ervoor, vandaag en morgen weer!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ha Houten,
ja vooral een ieder noemen in je voorwoord en je huis natuurlijk openstellen voor een ieder die heeft meegedacht.

Ik heb nog een tip (denk ik). Ik ben nu 2x de fout in gegaan en het was beide keren omdat ik onwijs "hyper" was. Te blij dat ik weer een nuchtere dag had, te blij van alle plannen die ik had. Te blij van alle mogelijkheden die je hebt met een fris hoofd. Klinkt erg raar, ik snap het ook niet helemaal maar ik ga dit gevoel wel beschouwen als een "valkuil" voor mij.
Ik weet nog niet precies hoe ik dit aan moet pakken maar ik denk dat ik bij dit gevoel iets heel rustigs moet gaan doen, niet nog meer impulsen opzoeken. Waarschijnlijk is het dan tijd voor bed en boek.
Misschien is dit ook wel een van de "kernproblemen" van mijn gedrink, ik mag niet blij zijn want dat heb ik niet verdiend. Klinkt heel zwart/wit maar ergens zit daar wel een kern in. En dan ga ik drinken en dan denk ik "zie je wel dat je een looser bent", en dan is het weer rustig (lichtelijk depressief in het hoofd) en DAT gevoel ken ik dus daar kan ik mee omgaan. Al die blijheid is nix voor mij! Goed, voordat jullie nu denken dat ik echt rijp ben voor een gesticht; neen, nog niet en ik heb dit echt wel laten
onderzoeken ;-)))).

Maar ik vind het wel vreemd. Lijkt net of ik nog nooit echt gelukkig ben geweest en toch ken ik het gevoel ergens van want anders zou ik er niet naar op zoek blijven gaan. Je kan niet vinden als je niet weet wat je zoekt toch?
Goed, voordat ik hier een uiteenzetting doe over gelukkig zijn laat ik het hier maar even bij.
Tot mails en succes vandaag. Ik ga weer voor een droge dag.
groet Emma

Link naar opmerking
Deel via andere websites

jee, Emma,

ik schrok bijna toen ik las wat jij schreef:

je bent gewoon bang gelukkig te zijn. Dat gun je jezelf niet! Ik schrok omdat ik denk dat ik precies het zelfde heb!!!!

Trots zijn op jezelf: dat mág je bijna niet. Zó goed ben ik toch niet. En door dan weer te zuipen kan je zeggen: zie je wel dat ik niets waard ben. Zoiets he Emma. Ik geloof dat ik dat ook heb. maar dat was vroeger al:

als iets slecht ging had je dat aan jezelf te wijten, als iets goed ging moest je "dankbaar" zijn. Blij en trots op jezelf, dat is blijkbaar iets wat we niet geleerd hebben.

Dus, met dank aan Emma: volgens mij is een heel goede tip: accepteren dat je BLIJ en trots bent omdat je al X dagen niet drinkt. Kunnen zeggen: WAT ONTZETTEND KNAP VAN MIJ!!!!!!! WAT BEN IK GELUKKIG MET MIJN BESLISSING!!! EN WAT ONTZETTEND GOED DAT IK ZO IETS MOEILIJKS DOE!!!

groetjes

PS: en Toni, volgens mij kan jij het boek vandaag al uitgeven!!!! Goeie tips, maar... 44 en 82 van jouw tips ben ik het eigenlijk niet zo mee eens!! Nederigheid: volgens mij is mijn probleem dat ik te nederig ben geweest en niet trots genoeg, zo ook 82: altijd te dankbaar geweest. Goede dingen heb je mede zélf in de hand gehad. TOCH??

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ha PP,
toch even reactie nog op je bericht. Mijn "verhaal" is waarschijnlijk voor meer mensen die ergens aan verslaafd zijn herkenbaar. Het gevaar schuilt in het gevoel van constant falen. Maar door mezelf constant die bevestiging te geven dat ik faal geef ik mezelf ook dat "brevet van onvermogen". En als je dat hebt dan hoef je nix meer want je kan het gewoon weg niet. Kijk, en daar gaat het bij mij nou fout. Want ja, ik kan wel, ik heb de kracht wel en de moed en alles wat nodig is, maar het is me soms te zwaar lijkt wel. Met weer leren om "dankbaar" te zijn voor de mogelijkheden die je gekregen hebt neem je het heft weer in eigen hand. Dan zeg je "ja, dat heb ik gekregen (in welke vorm dan ook, moed, kracht een forum met lotgenoten) en zal dat dan ook gebruiken.

Wat je schrijft over de fouten dat die dan aan jezelf te wijten zijn en de goede dingen van buitenaf. Maar dat (fouten in jezelf, goed buiten jezelf) is ook zo'n trigger om te gaan drinken. Want dan heb je geen invloed op de goede dingen, wel de foute. Dus.... En controle/invloed willen we nou eenmaal uitoefenen.

Bij mij gaat het om leren accepteren dat het leven dingen in petto heeft dat ik niet leuk vind maar ook dat er op heel onverwachtse momenten zo'n geluks gevoel kan ontstaan. En het lijkt wel dat bij elk onverwachts gevoel ik iets moet gaan doen om dat gevoel te veranderen. En daar ik door jarenlang mezelf verdoofd te hebben dat geluksgevoel niet ken is dat blijkbaar bij mij een valkuil. Maar net zo goed als je met emoties van pijn, verdriet, verlies -alles wat ik nu goed ken-, om heb leren gaan zal ik het ooit ook leren met de andere kant, blij, tevreden.

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat ik enkel hoef te leren om met geluk om te gaan. Zou het echt zo simpel zijn.
Ik voel m'n hyper weer opkomen, gelukkig is het grauw en koud dus mag ik best genieten van boek en bed.
Groetjes van Emma

PS, de AA lijst maakt wel weer wat in me los. Sommige dingen daaruit waren nou juist een reden om geen meetings meer te bezoeken. Te veel moeten, te veel Hogere Macht, teveel... Maar ik merk ook wel dat die dingen me juist weer aan het denken zetten.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Toni en anderen

4e week, klasse, en inderdaad lekker de telling aanpassen! Ikzelf red het wel, maar loop wel weer tegen het feit aan dat het moeilijk wordt om de 3 avonden per week niet te drinken. Het wordt zelden overmaat, maar toch ...

Ik moet inderdaad maar weer wat vaker een tip gebruiken om het moment even de nek om te draaien. ..
Dus de revival of het onderwerp komt op een goed moment!

G> Frank

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Tjee jongens & meisjes,

Wat hebben we een wijsheden verzameld met zijn allen.....!

Misschien hebben we ons allemaal wel jarenlang verdoofd, omdat we moe zijn van alle emoties die zo knetterhard binnenkomen als we de prikkels toelaten. En daarom zijn we gevoelig voor verslavingen, willen we de pijn verdoven die het dagelijkse leven oplevert? Wie van jullie denkt bij zichzelf weleens dat hij/zij een zeer gevoelig persoon is die gauw gekwetst is en niet geleerd heeft een "natuurlijk"pantser of bescherming op te bouwen.... deze discussie zet mij in ieder geval wel aan het denken !! Tussen de discussies uit komt een diepere waarheid naar boven. Ik ga hier eens goed over nadenken en zal mijn ervaring met jullie blijven delen.

Emma hoe gaat het met je? Het is vandaag alweer vrijdag (vrijdagmiddag is moeilijk met stip *) dan zaterdagmiddag/avond --- dito. En de regenachtige zondagmiddag.....

Gouden tip van mezelf: schakel van vrijdagmiddag gelijk door naar maandagmorgen en sla dat hele rottige weekend over. Serieus, ik denk over een strategie om door die dagen beter heen te komen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ha Toni,
je beschrijft het wel heel "raak". Misschien is dat wel een kenmerk van een verslaafde. Het teveel van alles. Fataal geheel noem ik het wel eens. Niet 1 glaasje maar de hele fles. Niet op dieet maar niet meer eten. Niet sporten maar je uitputten, niet gewoon werken maar 12 uur op een dag etc. etc. Jij schrijft over Sudoka, ik heb dat met Mahjong. Grappig die herkenning. Ook dat "of hyper gevoelig of heel hard". Misschien is onze uitdaging wel om juist het midden te vinden. Dat je niet heeel bijzonder bent maar ook geen niets zeggend mens. Dat je niet helemaal slecht bent maar ook niet helemaal geweldig. Misschien kunnen wij moeilijker als "middenmoot" door het leven.

Over het AA verhaal, het is waar, ik kan beter enkel meenemen waar ik nu wat mee kan. Ook al geloof ik niet, of begrijp die Hogere Macht niet, daarom hoef ik nog niet alles van de AA af te wijzen. Ik mag toch gewoon nemen waar ik wel wat mee kan. En misschien kan je in de loop van de tijd met steeds meer wel wat.
Ik baal we eens van mezelf omdat ik zo'n "generalist" ben, weet van heel veel een beetje. Ik zou specialist willen zijn in wat dan ook. Maar ik denk dat ik juist dat generalist zijn meer moet koesteren. Het houdt me af van het "fataal geheel" zijn. En misschien kan ik dan ook generalist worden in m'n (wat het nu nog zijn) verslavingen. Ik doe het een beetje, beetje verslaafd? Kan dat? ;-)).

Heel erg bedankt voor je positieve feedback, geeft me weer wat handvat om over na te denken.

groet Emma

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Toni en de anderen

dank voor je uitleg, als je het zo stelt zoals jij nu doet, begrijp ik wel waarom je er wél wat aan kan hebben. Maar inderdaad, je hoeft niet overal evenveel bij te voelen he.

Vandaag echter is een dag waarbij ik meer aan de TRUCS heb dan aan de diepere adviezen. Vandaag is het zaterdag en spelen de korte termijn verleidingen een rol. Etentje, feestje vanavond. Ik zal met name de trucs in me opnemen, en als alles dan gelukt is, kan ik morgen met mijn frisse hoofd (!!) weer over de diepere zaken nadenken!!

Jullie ook veel succes zo in het weekend!!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Tja dit is HET crisispunt van de week: zaterdagavond 1700 uur (moe, geen zin, niet tevreden over wat ik gedaan heb vandaag, geen zin om te koken maar gewoon onderuit te zakken met een glas wijn, wat zeg ik DOE MIJ MAAR EEN FLES :wine:

dus ik begin nu mijn eigen strategie:clock: 10 minuten uitstel

dan nog een keer 10 minuten

dan nog een keer en dan is het bijna zes uur en hoop ik het ergste gehad te hebben.

Ik ga nu testen met thee (kruidenthee toch, Binorosa)???

Ik houd jullie op de hoogte !!!!!!!:D

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Houten,
ik ben net nieuw en vraag me af hoe het nu (20:00) met je gaat?
Ik start vandaag met stoppen! Dus ik loop ver op jou achter.
Het was me gelukt van 6 maart tot 6 september, dus exact een half jaar, maar ging toch weer voor de bijl toen ik een vriendin hier lekker zag pimpelen en heel erg vrolijk zag worden!
VALKUIL!
Toen dacht ik natuurlijk, o.k. 1 avondje kan geen kwaad, maar vorige week ben ik met mijn dronken kop bijna tegen de gietijzeren houtkachel aangedonderd in het donker.
Ik schrok me kapot en de volgende dag - behalve de kater - blauwe plekken en gezicht flink geschaafd.
We hadden bezoek van 2 schoonbroers die veeel drinken, dus ik dacht: "dit is niet het juiste moment".
Nu zit ik al de hele dag op internet alles te lezen over alhocolverslaving wat ik maar te pakken kon krijgen en kwam jullie tegen.
Mag ik meedoen?

liefs Piggelmee

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Pffffff hè hè allemaal yezzzzzzzzzzz het is gelukt
wat lief dat jullie meeleven :heart:

Was wel irritant moeilijk-moeilijk vanmiddag kwam thuis, in de regen op de fiets in het donker, moe, sjagrijing, kakootjes niet kunnen vinden, kwam langs de Albert Heijn met warmte, muziek en geur van glühwein of ruik ik nou overal drank :D(valkuil 1-4 aanwezig) maar ik dacht getver nee, dat is zonde, heb ik eigenlijk al mijn eten in huis? nee, maar ik kan overleven..... dus niet naar binnen gegaan. Was 100% zeker fout gegaan.:wine::wine: :wine: :wine: :wine: = fles = jammer toch?
Fout...... ach mijn hulpverlener zou zeggen "anders dan je van plan was, je hebt een keuze")B) (zouden die mensen weten hoe het écht is, ze doen het hartstikke goed hoor daar niet van maar op zaterdagmiddag zijn ze er niet :wacko:maar jullie gelukkig wel)

Zo voel ik dat op dat moment niet dat ik "vrij" kan kiezen, maar lang levede :clock: KEUKENWEKKER :clock: is het gelukt. Eerst 10 minuten uitstel, dan denk ik dat kan ik nog een keer, ik leef nog, dan nog een keer en dan denk ik jaaaaaaaaaaaa nou niet meer hoor dat is zonde van 3 x 10 minuten niet gedronken en dan uitkijken naar 6 uur journaal en eten.

Ik heb nog géén briljant alternatief om te drinken/eten voor dat moeilijke uur tussen 5 en 6 (spa is zo koud, sap zo goor, cola zo zoet, chips denken aan wijn en bier, water en snoep dan maar IK GROEI DICHT).
Na dat uur en na het eten gaat het weer beter en drink ik thee, water en sap. En snoep natuurlijk, ik wist niet dat eens mens kon snoepen tot je kaken zeer doen


Zo sneu jongens, straks is mijn villa klaar van mijn boeken-serie (deel 1: hoe leer ik van mezelf te houden) dat komt later maar de planning is er, eerst komt deel 2 (hoe leer ik van mij zelf houden zonder drank) er wordt aan gewerkt, overigens kan ik voor deel 1 ook nog input gebruiken.....deel 3 (volhouden ook als het moeilijk gaat) is een waanzinnig succes, avond aan avond handtekeningen uitdelen.....

De logeerappartementen krijgen jullie namen: een Kika-etage, een Toni-vleugel, een Emma-afdeling met Sauna en de hele rataplan, en er komen allerlei culinaire heerlijkheden Salade Binorosa met matig dressing, Soep Piggelmee met Frans accent, en ga zo maar door. Roept u maar !!!

Ik zie het helemaal voor me: over twee jaar dragen ze me op zo'n indiaanse olifant die NCRV Villa Felderhof binnen, bezwijk ik aan mijn overgewicht in het zwembad. Voordeel is dat ik dan op de vetlaag blijf drijven dat ruimt makkelijker op :wacko:

Nou hartstikke bedankt allemaal, morgen ga ik er wéér voor !!!!

Nu lekker slapen :lips: en morgen FRIS op. Bedankt allemaal !!!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...