Spring naar bijdragen

zometeen op nederland 1


tapas

Aanbevolen berichten

Hoi St. Maarten,
Ik heb het ook gezien; schrok wel, dat kinderen zo jong al beginnen met drinken.
Voor de goede orde: ik had je ook een antwoord gestuurd op jouw onderwerp; is nu naar beneden gezakt. Maar het blijft een belangrijk item.
Fleur

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beste Tapas,

Weet niet of je in het Oosten van het land woont en TV Oost kunt krijgen kijk dan ook eens naar het programma 'Kroost'; geen idee wanneer het is mar ik als ervaren drinker schrik daar zelfs van. Dit dronk ik niet toen ik 16-20 jaar was.

Groetjz Dick

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ik spring even in in deze discussie. Weten jullie nog wanneer je voor het eerst teveel gedronken had? En ik schrik echt als ik hoor wat kinderen van 12 soms al verstouwen. Ongelooflijk. Ik heb ooit een gehoord dat als kinderen tot hun 18e niet drinken dat erg goed voor hun is. Dan zijn de hersenen wat meer uitontwikkeld, dan is de combi drank/plezier niet gelegd. Dan zijn er genoeg gelegenheden geweest die erg leuk waren maar waar geen alcohol aan te pas kwam.

De eerste keer bij mij was op m'n 17e verjaardag. Daarvoor mocht ik wel eens een glaasje wijn meedrinken. Maar op die verjaardag thuis, was het dus echt teveel. En daarna heb ik in geen jaren gedronken, erg geschrokken. (ik denk dat ik die avond 5 of 6 glazen wij op had en dat is echt teveel voor een 17 jarige)
M'n ouders zijn nog van de generatie dat wijn iets heel bijzonders was, nu kijken ze daar wel anders tegen aan maar ik heb ze nog nooit "over hun thee water gezien" zoals je dat in de jaren 60 noemde.

Maar als je er simpel vanuit gaat dat alcohol (of welke drug dan ook) je je een prettiger gevoel geeft dan vraag ik me af waarom jonge mensen al dat gevoel nodig hebben. Is het niet gewoon al leuk dat je 15 bent? Alhoewel, puberteit natuurlijk. Maar dat kan je toch ook uitrazen bij je ouders?
Ach terwijl ik dit nu zo schrijf begrijp ik eigenlijk wel meer van de pubers van tegenwoordig. Het is ook best lastig allemaal. Ik denk dat als ik toen alcohol binnen bereik had het ook wel had genomen. Net als drugs etc. Maar ik ben toch blij dat een 16 jarige die 20 cm langer is dan ik ben bij me op schoot kruipt en roept dat het allemaal helemaal oneerlijk is! En dan zeg ik "ja, het is totaal oneerlijk allemaal (en waar het over gaat? Ik vraag het niet). Maar het zijn mijn kinderen niet, ik heb ze zo nu en dan te leen.

Eigenlijk weet ik het ook niet als ik moeder was geweest. Maar ergens heb ik wel het idee dat ik het ze gewoon zou verbieden tot ze 18 zijn en voor het volhouden iets zouden krijgen (ja, ik kreeg 1000 gulden als ik niet zou roken, niet gered, een half jaar ervoor ging het mis). Maar we weten nu zoveel meer, we weten wat voor impact het heeft op onvolgroeide hersensen. En zo te lezen zijn het toch vrij intelligente mensen die hier op het forum schrijven, kunnen zij het hun kinderen niet uitleggen wat het met hun hersenen doet?
Leg het je kinderen uit met voorbeelden, desnoods powerpoint presentaties (die begrijpen ze meestal wel) of weet ik veel wat. Maar je hebt nu meer argumenten dan alleen het "nee, omdat ik het niet wil".

Ja ik snap heel goed dat ik makkelijker praat omdat ik geen eigen kinderen heb. Dus kom maar op met jullie verhalen.

Emma

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik kan ook alleen maar uit eigen ervaring als kind praten, ik heb zelf geen kinderen. Ik ben begonnen denk ik toen ik een jaar of 16 was, op de scouting notabene.. poeh, daar heb ik leren zuipen en blowen.. maar dat laatste beviel me gelukkig niet. De eerste keer was ik ook heel erg dronken, een receptie waar ik aan de sherry ging.. daarna flink van mijn fiets gevallen.. maar toch bleef ik met stappen teveel drinken, waarschijnlijk omdat ik heeeel onzeker was en met drank voelde ik me veel zekerder.. was ik bijna een ander persoon... toen ik eenmaal op kamers ging, toen was ik 21 begon ik eigenlijk dagelijks te drinken, soms met tussenpozen weer niet dan weer een periode wel... ik moet zeggen dat mijn ouders ook drinken maar ook niet over hun "theewater" raken, hoewel mijn vader vind ik wel flink kan innemen.. ik ben eigenlijk de enige in de familie die er zo gevoelig voor is.

Ik vind het een lastig dillemma.. verbieden werkt volgens mij averechts.. misschien wat meer voorlichting op school? alcoholisten die daar komen praten met de kids?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi allen,

Ja ik ben een beetje stil iedereen heeft ook zoveel te melden. Prima, ik niet. Veel huilen en slapen = depressief, niet door de drank dus.

Over het onderwerp kinderen en drank: ik zie steeds meer schokkende dingen, ook om mij heen. Aangezien mijn ouders flinke drinkers waren is het mij met de paplepel (???) ingegoten. Mijn eerste glas Martini dronk ik per ongeluk leeg, dacht dat het water was 10 of 11 jaar. De ervaring en de sensatie zal ik nooit vergeten. Ik ben nu 30 jaar verder en probeer mijn kinderen nu 8 en 11 op te voeden in een rook- en alcohol vrij huis en ze te laten ervaren (opvoeden = voorleven) dat een drankje in het weekend prima is, en verder niet. De kids waren ook geschokt van de uitkomsten hoeveel 12-jarigen al eens dronken waren geweest. Verder is roken hier in huis taboe.
Ze hebben wat te verliezen hoor. Ik ben toen ik zwanger was van de oudste gestopt met roken, tijdens de scheiding weer een jaar gerookt en nu never nooit meer. Drank is moeilijker. Na 4,5 maand nog steeds. Op 28 maart ben ik 5 maanden alcohol de baas, maar wat blijft het moeilijk toch. Zal wel door de depressie komen. Iedereen hier drinkt water, appelsap en crystal clear. Dat wil ik graag zou houden.
Wie niet rookt tot zijn 18e krijgt zijn rijbewijs. Drinken mag (met mate) in overleg met mij als ze 15 zijn of zo. Ik doe mijn best, ik ben opgevoed door twee dronken schoorstenen.....www.drankjewel.nl kijk daar eens dan schrik je je gelijk nuchter.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Och arme, Houten, kop op, het leven is geen lolletje en zeker niet met keuters, maar alléz, hup ertegen aan, net als ik ieder dag.

En zijn wij niet de generatie die als voorbeeld heeft gediend voor al dat indrinken (doet mijn neefje). Wij hebben dat toch uitgevonden, nietwaar?

Ik heb een man die nog drukker is dan ik, en nog eens meer in het glas neemt dan ik. Ik drink overigens tegenwoordig niet meer veel.

Mijn therapeut zegt dat ik mijn zorgen beter moet zien te begrijpen en dat dan alles goed komt, ook mijn verslaving. Die verslaving heeft volgens hem ook te maken met de exposure van mijn werk.

Ik leef gewoon van dag tot dag en van minuut tot minuut, net als de jeugd. Ik ben wel al verouderd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Lieve Houtje,
je bent een geweldig voorbeeld voor je kinderen. Echt! Misschien is dat toch het voorbeeld van die drinkende schoorstenen dat jij ze niet voor wilt zetten. En je mag best eens vertellen hoe vervelend dat voor jou is geweest en dat jij ze DUS een "schonere" jeugd wil geven. Applaus hoor, zeker omdat ik weet hoeveel moeite het je kost. Ik ken gezinnen... heerlijk echt, pa en ma nooit gerookt, bijna of niks drinken, gewoon, omdat ook dat in de genen kan zitten. Sommige mensen hebben echt een streepje voor.
Maar als het bij jou wel zoveel moeite kost mag je dat je kinderen best eens vertellen. En dat je soms moeite moet doen om iets te bereiken, dat niet alles uit de lucht komt vallen, dat dat bloed, zweet en tranen kan kosten. En dat niks met zwakheid te maken heeft maar juist met kracht.
Kinderen van nu (ik ben echt een oude troel) hebben zoveel meer mee dan "wij", en "wij" weer zoveel meer dan onze ouders. Mijn ouders hadden nix, kinderen van de oorlog, ik had "wel wat", maar lang niet zoveel speelgoed, feestjes, sportclubjes etc als kinderen nu.
Geef kinderen weer een doel "groot worden zonder drugs". Beetje te ideaal maar ik wil er een andere wending aangeven maar die is toch echt iets te zweverig voor dit forum.,

Maar nogmaals Houtje, je doet het goed, daar kunnen een hoop ouders een voorbeeld aan nemen.

En Cheryl, ik snap je pointe van je verhaal niet zo goed, zal aan mij liggen.

liefs Emma

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goed onderwerp dit.
Dick ik ken het programma maar kijk er liever niet naar. Ze hebben ook nog studentikoost, ook zoiets maar dan nog erger. Soms kijk ik even om me er aan te laten herrineren dat ik die tijd gelukkig heb gehad!!!
Bij ons thuis zit alcoholverslaving vrees ik in de genen. Mijn vader drinkt veel, mijn zus is al jaren bij de aa, mijn broer drinkt veels te veel en mijn moeder lust hem ook wel. Bij mijn man zijn kant zit het ook in de familie zijn vader had korsakov. Dus door de drank hebben we al een hoop ellende mee gemaakt.
Gek eigenlijk dat je dan automatisch zelf ook gaat drinken terwijl je weet waar het toe kan leiden he?
Maar verbieden heeft denk ik ook geen zin. Ik mocht vroeger echt helemaal niks thuis, werd heel strak gehouden en dat werkt ook averechts want dan gaat je kind liegen, bedriegen, stelen en noem maar op. Ik deed altijd alles stiekum. Ik heb geluk dat ik in een dorp ben opgegroeit want anders was ik ook vast verslaafd aan drugs geweest. En het is maar goed dat er hier in het dorp geen casino of gokhol staat want dan was ik daar ook vaste gast. Ik kan met dat soort dingen nooit geen maat houden.
Depressieviteit zit ook bij ons in de familie. Het valt me wel steeds meer op dat depressies en overmatig drankgebruik vaak hand in hand gaan. Maar komt dat nu door de depressie of is het andersom en wordt je depressief door het vele drinken. Daar kan ik de vinger nog niet helemaal opleggen. Ik denk het eerste want ik ben nog steeds depressief af en toe terwijl ik niet meer drink. Maar goed ben benieuwd hoe jullie daar over denken. Is mischien wel een onderwerp voor op een nieuw draadje.

Nou ik ga even de rest lezen want het is al laat.

Liefs Hermiena

Link naar opmerking
Deel via andere websites

drank en depressie...

ik weet dat drank op de korte termijn de depressiegevoelens tempert.. tenminste, dragelijker maakt, terwijl het op de lange termijn je weer depressiever maakt.. korte termijn medicijn zeg maar... met op de lange termijn juist depressie als gevolg..

een soort draaimolen waar je in blijft zitten..

om eerlijk te zijn vind ik dat drank en depressie elkaars grootste vijanden zijn... er zijn veel betere lange termijn medicijnen die de depressie dragelijk maken, maar als je er in zit wil je snel een oplossing en van die leegte en/of angst af... maar eigenlijk help je jezelf alleen maar meer de vernieling in...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Emma, mijn berichtje had inderdaad niet veel kop of staart. Ik had gister (een migraine-achtige) hoofdpijn en daardoor klopte mijn toetsenbord niet meer, net als ik zelf niet. Ik ben niet eens oud. Ik behoor tot de jeugd hoewel gisterenavond misschien niet. Sorry for the confusion.

Dat van mijn man moet je ook maar vergeten, hij is niet eens druk en drinkt niet eens veel. Heb ik wel een man?

Ik ben geloof ik niet zo'n goed voorbeeld voor de jeugd want indrinken doe ik ook steeds (vroeger dan, nog zelfs weleens). Wat een pointe, hè.

Even ter zijde: Ik zou jullie allemaal weleens willen ontmoeten.

Nou ja, ik heb het weer druk. Tot volgende week of even er tussen door. Ik moet nu weer de deur uit.

Iedereen de groeten (ook Houtje).

Link naar opmerking
Deel via andere websites

quote:


Originally posted by: Emma
ik spring even in in deze discussie.
knip

Emma schrijft:
Maar als je er simpel vanuit gaat dat alcohol (of welke drug dan ook) je je een prettiger gevoel geeft dan vraag ik me af waarom jonge mensen al dat gevoel nodig hebben. Is het niet gewoon al leuk dat je 15 bent? Alhoewel, puberteit natuurlijk. Maar dat kan je toch ook uitrazen bij je ouders?

##Toni schrijft: hallo Emma

ik kan je niet helemaal volgen;

hierboven schrijf je alsof je meent dat het 'gewoon al leuk zou zijn dat je 15 bent...' en dat puberteit kan uitrazen bij je ouders....

terwijl je vandaag (12-3) in de draad over drank en depressie schrijft:
...quote:
"Ik geloof dat ik op m'n 8ste al het gevoel had dat het allemaal geen zin had. En waarom? ik heb geen groot trauma, zoals ik al vaker schreef leuk gezin, lieve ouders broers en zussen, alles pais en vree. Behalve ik. " einde quote...

imo komt dit tegenstrijdig over; ik begrijp het iig niet en vind het verwarrend.
begrijp je mijn vraagteken?

groet

Toni
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Toni, misschien heeft het zin onderscheid te maken in:

- wat je zelf (hebt) meegemaakt of meemaakt en wat jou gevormd heeft
- en wat je wilt dat jouw evt. kinderen of omgeving van jou vinden
- dat opvoeden niets anders is dan voorleven ze doen gewoon alles na
- dat kinderen een opstandige (puber) fase meemaken
- dat niet alle kinderen dan gaan drinken, zo ja waarom niet, zo niet, waarom wel?
- dat Emma reageert op een draadje over depressie/drank in een discussie waarom ben je zelf depri?

Heb je daar wat aan? Het zijn allemaal verschillende vormen van een zelfde probleem.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

quote:


Originally posted by:
houtje

Toni, misschien heeft het zin onderscheid te maken in:

- wat je zelf (hebt) meegemaakt of meemaakt en wat jou gevormd heeft

- en wat je wilt dat jouw evt. kinderen of omgeving van jou vinden

- dat opvoeden niets anders is dan voorleven ze doen gewoon alles na

- dat kinderen een opstandige (puber) fase meemaken

- dat niet alle kinderen dan gaan drinken, zo ja waarom niet, zo niet, waarom wel?

- dat Emma reageert op een draadje over depressie/drank in een discussie waarom ben je zelf depri?


Heb je daar wat aan? Het zijn allemaal verschillende vormen van een zelfde probleem.




##Hallo Houten

Ja het heeft imo idd zin om onderscheid te maken in de punten die jij opsomt;
ik denk ook dat ik dat onderscheid maak!
maar wat jij hier schrijft heeft verder imo niet zoveel van doen met mijn reactie op Emma's postings, welke ik lastig met elkaar vond rijmen.
Emma's reactie gelukkig wel.
Evenwel; toch bedankt voor je ongetwijfeld goed bedoelde reactie :)

groeten

Toni

Link naar opmerking
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...