Spring naar bijdragen

uiterlijke kenmerken


Gast Admin

Aanbevolen berichten

Beste Hannah,

Bedankt voor je vragen over de gevolgen van alcoholgebruik op het uiterlijk. Ik begrijp dat je benieuwd bent wat de invloed is van langdurig en/of veelvuldig alcoholgebruik op je uiterlijk.

Als eerste het volgende: wat de precieze gevolgen zijn van alcoholgebruik op het uiterlijk, verschilt van persoon tot persoon. Dit gaf je zelf ook al aan: de een is forser, een ander is juist mager.
Wanneer iemand langere tijd alcohol gebruikt kan dit onder meer zichtbaar zijn in het gezicht. Adertjes springen - en dat kan een rood gelaat tot gevolg hebben. Sommige mensen krijgen ook een wat meer opgezwollen gezicht na alcoholgebruik. Alcoholgebruik kan zijn weerslag hebben op de vochthuishouding. Wanneer de vochthuishouding minder goed op orde is, kan dat betekenen dat je vocht vasthoudt. Dat zie je bijvoorbeeld door een opgezwollen gezicht of door een dikkere buik. Mensen kunnen dan forser lijken na alcoholgebruik.
Zoals je zelf al aangaf zijn er ook mensen juist mager na langdurig alcoholgebruik. Dat wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van alcohol drinken en slecht of weinig eten, waardoor iemand veel voedingsstoffen niet meer binnen krijgt.

Wanneer je alcohol drinkt is dit van invloed op de lever. De lever heeft de taak om stoffen als alcohol, medicijnen en drugs uit het bloed te halen. Als er veel van deze stoffen voorkomen, moet de lever dus extra hard werken. De lever wordt dan groter. Ook is de lever bij veelvuldig alcoholgebruik vooral gericht op de alcohol, waardoor het niet toekomt aan het verwijderen van andere afvalstoffen. Daardoor krijg je hogere concentraties van een bepaalde stof (bilirubine) in je lichaam, omdat dit niet of minder goed wordt afgebroken. Dat is zichtbaar, zo krijg je geler oogwit en eventueel een geler gelaat.

Tot zover de invloed van alcohol op het uiterlijk. Je vroeg je ook af wat de relatie is tussen jeuk en alcohol. Ook hierbij speelt de lever een rol. Wanneer de lever beschadigd is, dan veranderen de biochemische processen in de lever. Daardoor kan het stofje histamine vrijkomen - en dat kan jeuk veroorzaken. Ook hiervoor geldt dat het per persoon kan verschillen, de een zal hier meer last van hebben dan de ander.
Ook kan alcoholgebruik het zenuwstelsel aantasten. Dit kan polyneuropathie tot gevolg hebben, een aandoening van de zenuwen. Dit kan onder meer gepaard gaan met een doof gevoel en met jeuk.

Ook vroeg je je af of je, wanneer je lever beschadigd is, je dronken kunt worden van bijvoorbeeld 2 borrels. Vaak zien we dat iemand die begint met drinken, een bepaalde hoeveelheid alcohol 'aankan', voordat hij of zij dronken wordt. Wanneer de tijd verstrijkt en iemand een drinkpatroon aanwent, wordt iemand meer tolerant voor alcohol. Iemand kan dan meer drinken alvorens dronken te worden. Op een gegeven moment kan de lever beschadigd zijn. Dat betekent ook dat de alcohol niet goed verwerkt kan worden. Je merkt dan meer en langer iets van de alcohol - en kunt eerder dronken zijn. Een opmerking hierbij is, dat je in deze situatie ook een grotere kans loopt op intoxicatie.

Tot slot nog even het volgende. Als je meer wilt weten over waar alcoholgebruik lichamelijk toe kan leiden, kun je eens een kijkje nemen bij Wat merkt u lichamelijk

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...