Spring naar bijdragen

Ging stoppen te gemakkelijk?


Bob

Aanbevolen berichten

2 uur geleden zei Yana:

ik begrijp dat jij in ieder geval koffie kan zetten in je auto

Ja, en eenvoudige maaltijden bereiden op een butagas brander. Ik heb ook een ruime koelbox die op 12V werkt.

Het is hier trouwens waanzinnig mooi in Finland. Overal paarse en witte bloemen in de berm. Veel bos, veel meertjes. Ik geniet met volle teugen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Rare gewaarwording hier. Ik ben nu ongeveer halverwege tussen Helsinki en Tromsø. Even na middernacht gaat hier de zon ietsje westelijk van het noorden onder. Om kwart voor drie 's morgens is hij al weer op. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bioritme moet wel even wennen ja. En ik merk nu dat het tijdens die zogenaamde "nacht" nog niet eens echt donker wordt. Meer iets wat we in Nederland schemering zouden noemen. Ik heb voor deze nacht geen onderdak geboekt en blijf gewoon doorrijden, met af en toe tussendoor wat slaap in de auto. Wel een grappige ervaring.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Mooi om je te volgen (op afstand dan wel haha) Bob, ik was daar ook ooit met vakantie.
Ik herinner me nog dat we midden in de nacht in de tent een boek konden lezen zonder lamp.
En dat ons bioritme rare dingen deed, beetje een uitmijnlijfgevoel. Zoals ik nu ook na nachtdiensten vaak heb.
Heb ergens gelezen dat de Finnen het hoogste zelfmoorden kent. En de link naar bioritme werd gelegd in dat verhaal.
Weet niet meer of de meesten dan zomers of 's winters deden, maar het maakte wel veel indruk.
Pas goed op jezelf he, het autorijden over die lange lange wegen was ook hypnotiserend weet ik nog.
Ervaar jij dat ook zo?
 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Leuk, Jane, om ook over jouw ervaringen in deze streek te lezen. Wel akelig van die zelfmoorden. En dat in zo'n prachtland. De slaapkamer goed verduisteren zou toch afdoende moeten zijn, lijkt me.

Ik schiet inmiddels al lekker op. In de loop van de middag verwacht ik bij Tromsø aan te komen. Ik heb vanmorgen al een vakantiehuisje daar in de buurt geboekt voor drie nachten, met uitzicht op de zee. Daar ga ik dan eens lekker genieten, met of zonder bioritme.

Daarnet nog iets heel grappigs meegemaakt. Ik zag al rijdend op de weg voor me iemand aan de rechterkant fietsen, nee, lopen, nee niet iemand maar... jawel  een rendier dat zich in rustige draf keurig langs de rand van de asfaltweg voortbewoog. Er kwamen net twee auto's van de andere kant aan dus uitwijken kon ik niet. Wel tijdig vaart minderen gelulkkig zodat we elkaar allemaal netjes konden passeren. Het dier keek even opzij toen ik langskwam en vervolgde rustig zijn weg.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wat een mooie sfeerbeschrijving. Dus als je zin hebt, stop je gewoon en rijd even een pad langs een akker in, waar al die bloemen staan. En maakt daar een kop koffie voor jezelf.

Altijd donker of altijd licht, ja dat doet wat met je lichaam en geest, vervreemdend. 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nog een vervolg op mijn verhaal van zojuist. Weer een rendier, ditmaal over de middenstreep van de weg lopend. Een ouwetje, niet meer zo goed ter been (of is het ter poot?). Nadat ik hem ingehaald had ben ik een eindje vetderop langs de weg gestopt, zodat ik hem kon fotograferen toen hij weer voorbij kwam. Dat is goed gelukt. Even verderop ging het dier van de weg af, het bos in. Mooi hier, ja.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ah, die rendieren. Elke keer dat we ons eerste rendier van de vakantie tegenkomen is dat toch weer een memorabel momentje.. Regelmatig kom
je hele kuddes tegen. Ze lopen zo leuk met die grote flapvoeten. Maar wel oppassen, want als je er een aanrijdt moet je dat melden. Die rendieren
zijn namelijk van iemand, zoals bij ons koeien.
We hebben in de vele keren dat we in Zweden, en twee keer Finland en Noorwegen (Noordkaap) waren slechts twee keer een eland in het wild
gezien, beide keren gelukkig in de bosrand. Die wil je echt niet plotseling voor je auto hebben, zo groot als die zijn...

Nog veel last van muggen, Bob? Wij kregen ooit een sticker ergens met de afbeelding van een mug met de tekst: "I like tourists", maar de
Scandinaviërs zelf hebben er (gelukkig.. :angry::P) ook last van. Ze zijn er echter meer aan gewend, denk ik...
En die lichte nachten... ik vind het altijd weer geweldig. Voelde me, in de tijd dat ik nog met een tentje ging, wel erg bespied als ik om drie uur
's nachts in het bos een plasje moest, maar meestal bleek iedereen toch gewoon te slapen... haha....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

14 minuten geleden zei Yana:

Mooie verhalen Bob, ik ben erg van de bloemetjes dus benieuwd naar wat je allemaal ziet, jammer dat je er geen foto's bij kunt plaatsen.

Het was iets als dit wat ik overal in het zuiden van Finland zag. Maar ik weet niet zeker of het deze was of iets wat er op lijkt.

soort-kruiden-paars.jpg

Link naar opmerking
Deel via andere websites

14 minuten geleden zei nancy:

Mooi, Bob! Waar ben je nu?

Bij Tromsø in de buurt. Ik blijf hier een paar dagen. Hier gaat de zon helemaal niet meer onder, maar ik heb goed geslapen in een kamer met de gordijnen dicht.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Oh, heerlijke foto's, vooral ook die laatste.
De bloemen die je zelf fotografeerde zijn geen kattestaarten, achterin staat knikkend wilgenroosje en voorin lupine (meen ik vrij zeker te weten).

Zijn de mensen een beetje lief voor je daar?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank voor je bloemenkunde, @Yana

De mensen waarbij ik appartementen huur zijn over het algemeen erg vriendelijk, maar dat is ook in hun eigen belang want dan krijgen ze goede beoordelingen en  daardoor weer meer klanten. 

De Finnen zijn erg beleefd in het verkeer viel mij op. 

Ik ben echter nogal een Einzelganger dus heel veel contact met anderen heb ik niet. Wel met jullie natuurlijk. Jullie zijn erg lief . :lol:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 10-7-2019 om 10:38 zei Kohtje:

Die rendieren zijn namelijk van iemand, zoals bij ons koeien.

Nee, ik heb het beest rustig door laten lopen en vanavond een omelet gegeten, met worteltjes en bloemkoolrijst, alles gekocht in de plaatselijke supermarkt.

Maar inderdaad, zulk uitzicht op water daar kan ik ook erg van genieten. Ik denk dat ik hierna nog langs de fjordenkust omlaag zak dus dan krijg ik nog veel meer van dat soort prachtige vergezichten.

bewerkt door Bob
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...