Spring naar bijdragen

Hier ben ik dan; Maartje.


maartje

Aanbevolen berichten

Ja @bumperjim en @Adri02. Herkenbaar.

Opvoeden en alcohol. Ik vind dat wel een dingetje. Zeg maar gewoon een DING. ik vind dat ik er niet omheen kan, en ik vind het mijn taak om ze de juiste informatie te geven. Informatie die ik niet heb gekregen. Ik kreeg als heel jong kind op zondag  wijn aagelengt met water. Voor de gezelligheid. Op mijn 14e stond ik in het café met drank in m'n hand, hoewel ik toen nog wel lange tijd van twee wijntjes al dronken was. Het zware drinken kroop er tijdens mijn studie in.  

Ik heb mijn kinderen ernaar gevraagd. Of ze verschil merken nu ik niet meer drink,hoe ze het vonden toen ik wel dronk. Dat vond ik heel erg spannend om te vragen... Maar wilde het wel weten. Omdat ik er met ze over in gesprek wil. Ze vonden me vooral heel raar doen. Ze zagen me meestal uitgelaten dronken als ik uit de kroeg kwam, dat was natuurlijk niet dagelijks. Maar genoeg voor ze om te zien dat ik behoorlijk uitgelaten deed, rare dingen zei. Ik deed zelden boos tegen ze. Dat deed ik wel naar mijn man. Thuis dronk ik natuurlijk ook. Mijn kinderen zagen me altijd met een wijntje. Maar in de avond en nacht als zij op bed lagen en ik ging schilderen dan ging er nog een fles in. Dus thuis dronken, doordeweeks, hebben ze me niet vaak gezien.,maar vaak zat wel. 

Zit ik mezelf nou goed te praten? 

Mijn jongste heeft zelfs wel eens een filmpje van me gemaakt toen ik overdreven lallend en dansend thuiskwam. Zeer beschamend... Maar niet genoeg voor mij om te stoppen. 

Nu is de knop om. Ik WEET dat ik nooit meer kan drinken, omdat ik wel 10000000x weer begonnen ben. Maar dat wil niet zeggen dat ik dat makkelijk vind. Ik vind het heel erg moeilijk en heel erg pijnlijk en ook gewoon Heel Erg Stom. Maar ik weet dat 't beter is. En ik heb al zoveel winst behaalt deze maanden dat ik gestopt ben. Een van de belangrijkste:

Ik geef het goede voorbeeld aan mijn Kids. Ook al heb ik schade aangericht: het is nooit te laat om het juiste te doen. 

Ik heb het boek uit. Interessante kijk (met feiten) hoe je Kids op te voeden betreft alcohol. Helemaal anders als hoe ik (en velen met mij) erin stond. Het is natuurlijk van de zotte hoe makkelijk het te verkrijgen is. 

Als er nu een nieuw product op de markt zou komen waarbij werd vermeld dat het een heerlijke kick en roes zou geven, maar dat het ook een mega groot risico op hersenschade en verslaving heeft, dan zou men er wel 10x over nadenken het te gebruiken op de manier waarop Heel Veel jongeren en mensen dit doen. 

Ik was gister uitgenodigd voor een exclusieve borrel, binnen een bepaalde branche. Het is namelijk Mega hip om de kunstenaar uit te nodigen, ook al heb ik nul verstand van die bepaalde branche. Vorig jaar was ik daar ook uitgenodigd. Uiteraard zat ik toen nog aan de drank. Dat hielp. 

Want ik durf heel veel dingen niet, en drank hielp. (dacht ik). Netwerken is een van de dingen die ik niet durf. Maar ik heb mezelf gister verplicht toch te gaan. Je weet maar nooit... Ik heb m'n mooiste jurkje uitgedaan, heel mooi opgemaakt en ik ben gegaan. 

De oesters, en de champagne vlogen om m'n oren. Ik heb welgeteld 10 mensen gespot met water of cola, de rest was non stop aan het borrelen. Ik zag bij velen wat ik ook deed: glas leeg? Snel een nieuwe halen. Wat een gezelligheid! 

Ik vond het stom van mezelf dat ik dus ook niet durf te netwerken Zonder drank, dus ik ben er heel stiekem vandoor gesniekt.

En ik was toch heel trots op mezelf dat ik toch even ben gegaan, zonder drank, en zonder praatjes. Maarja. Dat hoort gewoon bij mij. 

Wilde mijn lange relaas ff kwijt. Fijne dag allen. 

Liefs, maartje

 

 

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Lekker bezig, Maartje!

Ik heb twee dochters van 14 en 15 die nog niet bezig zijn met alcohol. De oudste komt het wel tegen inmiddels, op feestjes, maar ze drinkt zelf niet. Ik geloof haar. Maar ik ben heel blij dat ik thuis niet meer het slechte voorbeeld geef. Vrienden vinden het heel normaal dat hun kinderen (vanaf +- 16 jaar) wel af en toe drinken. Ik vind dat stom, maar vind het ook lastig er over te praten. Wil niet het anti-alcohol-lulletje uithangen nu ik een paar maanden niet meer drink, terwijl ik tot voor kort altijd voorop liep met inschenken. Maar dat 'leren drinken' is een erg hardnekkig argument. Ik ben ook opgevoed met water in de wijn. En ik mocht als klein kind al het schuim van het bier van m'n vader drinken. Ik heb alcohol altijd als onschuldig gezien. Ik merk dat mijn kinderen het heel normaal vinden dat volwassenen drinken. Maar de campagnes hebben denk ik wel een beetje effect, en ik heb met ze ooit wel de afspraak gemaakt dat ze tot hun 18de niet drinken.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Pelle2, ik voel dat ook zo: ik wil tov mijn vrienden en bv m'n zusje niet ineens de betweter zijn betreft alcohol. Mijn neef van nu 17 mocht ook vanaf zijn 16e drinken. Die drinkt nu regelmatig ook echt (te) veel. Mijn zusje zelf overigens heel weinig sinds een aantal jaar al. 

Het boek wat ik las is oa geschreven door de arts die er heel hard voor gepleit heeft dat de grens van 16 naar 18 is gegaan. 

Je had me moeten horen toendertijd: belachelijk! Die arme jongeren, wat moeten ze nu dan toch doen? Als ze al niet eens meer mogen drinken. Ik dronk va mijn 14e,en kijk 's waar ik terecht ben gekomen (met 'n wijntje in m'n hand) 

Ja, kijk 's waar ik terecht ben gekomen. Op een forum voor een alcohol verslaving. En inmiddels een hele hoop informatie en kennis rijker. 

Onze huisregel is: geen alcohol tot je 18 bent. Punt. Geen preken hierover. Wel info. Gewoon, een huisregel. Doen ze het toch? Dan is daar een consequentie aan verbonden. En ja... Ze zullen het misschien stiekem doen, maar als je heel duidelijk bent over de regel, en ze op de hoogte zijn van hoe ontzettend schadelijk het voor de nog ontwikkelende hersens is, zullen ze door die regel eerder een stemmetje in hun achterhoofd horen: doe toch maar niet, of in ieder geval niet veel. 

En zelf het goede voorbeeld geven uiteraard. Happy me! Dat lukt me nu. 

Vraag er eens naar, of ze weten dat die regel er is (je zegt dat je die hebt) en waarom die regel er is. Ik kreeg er iig een heel fijn gesprek door met m'n jongens. En tip van't boek: begin er optijd mee. Dus al va groep 8. (bij mij wat dat betreft nu al te laat:rolleyes:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Inderdaad, als alcohol nu pas zou worden uitgevonden dan zou het bovenin de drugslijst staan qua verslavingsgevoeligheid. Het is gewoon een giftig middel. Maar het probleem is dat het zo maatschappelijk geaccepteerd is. En dat is bij cocaïne, heroïne etc niet zo.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Wat een mooi eerlijk verhaal over die netwerkborrel @maartje. Ik heb dat precies zo trouwens. Wb kinderen en alcohol, mijn zoon van bijna 17 drinkt ook regelmatig 'een paar biertjes' als hij met vrienden is (thuis mag het niet) hij weet hoe ik erover denk en dat ik niet achtersta. Maar ik ben wel blij dat hij er eerlijk over is, hij had er ook over kunnen liegen. Verbieden heeft geen zin want ik kan het toch niet controleren, of hij zou nooit meer weg kunnen. Ik heb het er wel regelmatig met hem over gehad, wat de gevolgen van drank zijn maar hij is niet onder de indruk (was ik ook niet op zijn leeftijd) wel is het me gelukt om hem van het roken af te houden ( waar hij een paar keer mee heeft geexperimenteerd). Hoop dat ik hem ook nog kan laten inzien hoe schadelijk alcohol is.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 28-11-2019 om 09:29 zei maartje:

Maar ik heb mezelf gister verplicht toch te gaan. Je weet maar nooit... Ik heb m'n mooiste jurkje uitgedaan, heel mooi opgemaakt en ik ben gegaan. 

De oesters, en de champagne vlogen om m'n oren.

Ik krijg hier een apart beeld bij. :D

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nog wat over alcohol en opvoeden: dat pubers grenzen opzoeken voorkom je misschien niet, maar de boodschap die je geeft is dat alcohol niet goed is. Ook als ze stiekem drinken. Je moet niet de alcohol maar toestaan omdat ze toch wel stiekem gaan drinken. Dan is de boodschap dat het wel ok is, dat drinken. (En inderdaad, nog niet zo lang geleden zou ik niet hebben geweten hoe dat dan moet, op een feestje zonder alcohol...)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Goede morgen lieve forummers en meelezers. 

Een update: morgen ben ik een HALF jaar alcohol vrij. Ik wil graag vertellen waar ik nu sta, en hoe ik dit half jaar heb beleefd. 

Ik ben na een vierjarige uitglijder weer gaan schrijven hier op het forum. 3 maanden nadat ik was gestopt. 

De 1e 3 maanden heb ik het zelf gedaan, zonder forum. Ik had het de eerste weken fysiek zwaar: heel slecht slapen, en als ik sliep heel heftig dromen. Heel veel last van hoofdpijn. De eerste drie maanden heb ik mijn 1e alcoholloze vakantie (Italië) en twee meerdaagse muziekfestivals meegemaakt. Dit verliep wonderbaarlijk goed: Mega trots was ik, en de euforie was groot. 

Na drie maanden begon ik me eenzaam te voelen in mijn stopproces. Had ik het idee dat ik van veel dingen die ik echt heel leuk vond afscheid moest nemen. Want ik heb het met alcohol ook Echt heel erg leuk gehad. 

En daar was het forum. Als een soort dagboek kon ik van mij afschrijven. En heb ik mij ingeschreven bij het jaarpact. Dat ik dat wil, dat is een feit. 

Wat er daarna gebeurt, dat weet ik nog niet. Ik denk gewoon weer een jaar op het jaarpact, maar ik ben er nog niet. Want soms komt de gedachte van: daarna kan ik best wel eens heel soms, bij Hoge Uitzondering. Yeah right!

Hoe gaat het nu? Ik heb heel veel geleerd dit half jaar. 

* ik vind heel veel dingen spannend of zelfs eng. Ik dacht alcohol nodig te hebben om alle bangigheden, onzekerheden te verdoezelen. Hoe NIET waar is dat! Ik kan het helemaal zelf. Ik stap in situaties en ik mag van mezelf iets alsnog niet kunnen. 

*ik voel weer! Alles voel ik. Boosheid, verdriet, het is er. En het mag er zijn. Maar het fijnste om te merken is: ik ben niet vaak verdrietig of boos meer! Ik voel me goed en ik voel me vaak mentaal sterk. Wie dat ooit had gedacht... Ik niet in ieder geval. 

*ik ben heel veel kennis rijker betreft alcohol en verslaving. En ik heb mijn mening bijgesteld over alcohol en kinderen. 

*ik was bang niet meer mijn werk goed te kunnen doen: alles wat ik heb opgebouwd was eigenlijk onder invloed. Ik vond het erbij horen: kunstenaars drinken alcohol, das goed voor je creativiteit. Hoe niet waar! Mijn brein ratelt nog steeds de hele dag door, maar ik doe mijn werk veel helderder. Ik kom nooit meer de volgende dag mijn atelier binnen om me kapot te schrikken: mijn god, wat is hier gebeurt. De nacht voelde ik me euforisch: prachtig, wat mooi!!!! Aiaiai... Zo zonde..... Maargoed: dat heb ik niet meer. Hoe fijn!

* ik ben 13,5 kilo kwijt! Ik ben gewoon op mijn streefgewicht. Van de 78,5 kilo naar de 65! Ik ben nu gewoon slank. Dat zeg ik nu voor 't eerst, merk ik. Maar het is wel zo. En ja: ik heb er moeite voor gedaan: gezond gegeten, en lekker veel wandelen. Hoewel heeeel eerlijk: de laatste weken iets minder... Moet het weer even oppakken. En ja: ik snoep ook nog gewoon. Ik doe alleen niet meer zo achterlijk mateloos. 

* ik heb de kerstboom opgetuigd zonder vloeken! 

* ik heb veel meer structuur in mijn leven. Bloddy Boring, maar o zo goed! 

*slapen is een van mijn favoriete hobby's. Wie dat ooit had gedacht... 

* de ochtenden zijn Fijn!!!!!! Hahaha, nog gekker dan optijd naar bed! 

Kortom, ik wil nooit meer terug naar mijn oude losbollige leven. En: ik gun dit iedereen die kampt met een verslaving. 

Stoppen is verrekte lastig, maar geen enkel voordeel van het drinken van alcohol weegt op tegen de voordelen van het stoppen. 

Een van de mooiste kados die je jezelf kunt geven, wat een bevrijding. 

Liefs, maartje

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank jullie wel! Ik ben ook gewoon echt heel blij dat ik gewoon rigoureus mijn leven heb omgegooid. Wat overigens niet wil zeggen dat ik er al ben: ik heb nog steeds wel eens trek momenten, of een baal moment, een dat ik het mis moment. 

Maar die duren maar kort. En dat weet ik nu, dat dat gevoel maar kort is. 

Wow @Grumpie 100 dagen! Van harte! Wat fijn te lezen dat je er vertrouwen in hebt. Dat is denk ik een heel belangrijk onderdeel van stoppen.

Over vertrouwen gesproken: ik vertrouw mezelf weer. Ik ben niet meer bang dat ik domme dingen heb gedaan, gezegd, geschreven. Dat is een hele last minder. 

 

bewerkt door maartje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Fijn dat je deze voordelen komt opschrijven Maartje. We zijn zo vaak geneigd alleen de ellende van ons af te willen schrijven... terwijl het voor de worstelaars en twijfelaars zo goed is om goede rolmodellen te lezen. Het is niet alleen maar ploeteren en jezelf van alles ontzeggen. Ik kan me aan deze verhalen optrekken, zo fijn! Dank je wel! 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Goede morgen lieve mensen. Allereerst een gezond, kleurrijk, creatief en spetterend Nieuwjaar gewenst. 

Schade december feestmaand: twee kilo aan vet schoon aan de haak en nul katers. 

December...ik beken: Ik zag er tegenop. Zoals ik van te voren altijd overal tegenop kan zien. Waar dan achteraf weer van blijkt dat al dat tegenop zien  een absoluut totaal onzinnige bezigheid is gebleken. 

Voor het eerst sinds 30 jaar (ok, min drie keer een zwangerschap) de feestdagen alcoholloos meegemaakt. Op het moment zelf (sint, de kerst, oud en nieuw) had ik geen enkel moeite. De moeite zat 'm meer in van te voren. 

Wij gaan ieder jaar op vakantie met familie en vrienden. Uiteraard met een hoop drank, feest en katers. 

Dit jaar dus zonder. Mijn vakantie bestond uit: wandelen, wandelen, wandelen, bordspelletjes doen met de kinderen, lezen, hangen, warme chocomelk met slagroom, ijs met slagroom, chocoladerepen, drop en af en toe "uit" met een 0.0_letje, oja en nog meer wandelen. 

Hoe kneuterig wil je 't hebben. Bloody boring en 2 kilo aan vet erbij. 

Maar niet getreurd: ik ben er blij mee! Ik onderging alles nieuwsgierig: hoe reageer ik, hoe vind ik het, wat voel ik? Op alles kan ik antwoorden: ik vond het fijn. Laat mij maar lekker kneuterig zijn. 

De meeste mensen vragen zich inmiddels steeds vaker bezorgd af of ik dan Echt nooit meer ga drinken, en of ik dan Echt niets gedronken heb, Ook niet met de feestdagen. Mijn antwoord is steevast: nooit dat weet ik niet, voor NU zou ik het nooit meer anders willen. 

Ik voel me niet meer kwetsbaar, en ook niet meer alleen in mijn proces. 

En: Ik ben slank! Die 2 kilo aan vet is er inmiddels ook weer af. Minus 14 kilo! Ik ben op mijn streef, waar ik heel erg blij mee ben. Ik vind het leuk om soms weer meisjemeisje te zijn; mezelf verzorgen, me in jurkjes te hijsen, me mooi te voelen. 

Weg met dat destructieve gezuip, de katers, de lelijke huid, de vette pens. 

En welkom aan m'n nieuwe kneuterige min of meer gestructureerde ik. 

Liefs, maartje

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...