Spring naar bijdragen

Hier ben ik dan; Maartje.


maartje

Aanbevolen berichten

  • 2 weeks later...

Een Heel goede morgen. Ik wil wat vertellen over een van mijn mankementen, een mankement die er tegelijkertijd soms voor zorgt dat lastige dingen leefbaar blijven. Namelijk: ik ben heel goed in struisvogelpolitiek. 

Afgelopen donderdag ontdekte ik een knobbel in mijn borst. Na het lezen van een artikel dacht ik: laat ik ook maar 's doen aan zelfonderzoek. Gezien ik veel ben afgevallen is dat (helaas) bij m'n tieten ook 't geval. En die voelen dus ook echt anders. 

Na wat getwijfel toch maar naar de dokter (daar kom ik zelden, al jaren niet geweest) die de knobbel ook voelde. En mij doorstuurde naar de mammapolie. Daar kon ik gister al terecht. 

Hop. Meteen die kop in 't zand: mij krijgen ze niet, 't is gewoon opgezet weefsel,en zolang ik niks weet is er niks. Goed mankement zeg ik! Helaas zat er wel een weekend tussen waar 't mankement met vlagen toch niet helemaal bleek te werken: wat Als. 't zal toch niet? Een ramp voor mijn geliefden, ik heb m'n leven net gebeterd krijg ik Dit! Van alcohol krijg je kanker, zie je wel! Ik heb als eenmansbedrijf geen AOV. als ik ziek ben: geen inkomsten. 

Dat was natuurlijk wel Het moment om legaal te kunnen drinken. Niet gedaan. Wel aan gedacht. Maar ik dacht meteen: en dan? Voel ik me even goed, en daarna? Klote. Kater. Duf. Niet helder. Depressief. Ik heb me wel volgepropt met taart en snoep, want we vierden verjaardagsfeest van een van m'n jongens. 

Beide borsten een echo. En beide borsten een mammografie. Uitslag: een opgezette melkklier! 

Mijn man en ik liepen dansend 't ziekenhuis uit en ik zei hem: "dit is nou ook een moment om 't weer op n zuipen te zetten. Een moment om het leven te vieren." en meteen erna "maar dat hoef ik dus niet meer. 2 opluchtingen in 1!"

19 weken alcoholvrij. Dat ga ik zo vieren met wortels en thee. Of nee, ik ga een taart bakken. En sporten doe ik morgen wel. 

Fijne dag allen. En echt: het leven zonder alcohol is zo erg de moeite waard! Het kost moeite, het is bij vlagen zwaar. Maar niets weegt op tegen de voordelen die ik ervaar. Dat rijmt ook nog 's. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Lonsterik heb hemelse "gezonde" brownies gebakken, en een goddelijke "gezonde" kwarktaart. Gezien ik af en toe een onbedwingbare zucht naar zoet heb, maar ook zeer blij ben met mijn 10 kilo lichter, ben ik gaan experimenteren met taarten zonder suiker,en minder calorieën. 

Als je wil schrijf ik met liefde de recepten voor je op, Inc eindresultaat op foto. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nou @Penny, komtiedan. @Lonsterno offence, groot gelijk!

Recept is voor 2 kleine taartjes (12cm bakblikjes), of een Keine Dikke (alle ingrediënten in 1 blikje van 12 cm) of maak er gewoon een grote van en verdubbel de ingrediënten.

Overigens: ik ben ergens best eigenwijs, en hou me nooit aan recepten, geef er m'n eigen draai aan, laat dingen weg of voeg ze juist toe. 

Oven voorverwarmen op 175 graden

Voor de bodem 

* 75 gram amandelmeel

* 75 gram ontpitte dadels (eerst 10 minuten weken in heet water) 

* blenderen (ik gebruik gewoon m'n staafmixer) 

* deeg in je bakblikje(s) doen, aanduwen, in oven voor max 10 minuutjes.  Af laten koelen. 

In het oorspronkelijke recept gooiden ze er nog een eetlepel pindakaas in, en een lepel kokosolie. Onnodige calorieën wat mij betreft. 

Of, voor de bodem als je geen dadels belieft, en minder calorieën wil eten:

* 50 gram mariakaakjes, flink klein stampen

* 25 gram roomboter (smelten) 

* petietpeuterig beetje water

Alles door elkaar roeren, aanstampen in je baklikje(s) en hup, ff de koelkast in. 

Voor de kwark gebruikte ik griekse yoghurt 10% vet. Omdat ik van vet hou, en van griekse yoghurt. Maar om de calorieën te beperken kun je natuurlijk ook gewoon magere kwark gebruiken. Komtie:

* 175 gram griekse yoghurt of kwark. Mix er aarbeien, bessen, bananen whateffer doorheen. (GEEN kiwi's, vijgen, papaya of ananas. Dan stijft 't niet. Been there, done that) Je kunt er natuurlijk suiker doorheen gooien en wat vanille extract. Ik deed dat niet, want ik wil ontsuikeren. Tenminste: minderen. 

* 2 blaadjes gelatine (5 min weken in koud water, daarna uitknijpen en VOORZICHTIG opwarmen in een petietpeuterig beetje water) 

*door elkaar roeren en bovenop je deeg lepelen. 

*paar uurtjes opstijven in de koelkast, en smullen maar. 

Ik eet 't als ontbijt, met extra fruit erop, of als tussendoortje als ik mezelf niet kan bedwingen. Met magere kwark en besquitbodem ongeveer 225 calorieën, met amandelmeel en volvette yoghurt 500 calorieën. Die laatste eet ik. 

Heb nog vele "gezonde" taart recepten in de aanbieding, dus roep maar bij interesse. 

Dit is 'm in real live, en die ga ik zo opeten. 

Smakelijk! 

 

 

 

IMG_20191023_083529_resized_20191023_102734755.jpg

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Nog even en ik tik de 5 maanden aan. De grote moeilijkheid van stoppen is er voor nu wel vanaf. Het voelt voor mij als een bevrijding, al weet ik dat ik er nog lang niet ben. 

Mijn zin erin, komt steeds minder vaak voor en als ik er zin in heb, dan duurt dat gevoel maar kort. Ik weet dat ik er nog lang niet ben omdat ik soms nog steeds met mezelf in onderhandeling ga: na dit jaar kan ik misschien uiteindelijk toch wel voor 't eerst Wel matig drinken. Tegelijkertijd denk ik ook steeds vaker dat ik voor altijd wil stoppen. 

Het voelt zo ontzettend goed! Maar wat als dat allemaal gewoon wordt, dat de complimenten verdwijnen , ik denk dat daar de grote moeilijkheid voor mij komt. 

Maar voor nu: een en al fijnheid:

*Inmiddels 12 kilo kwijt, ik kom van de 78,5 en vanmorgen zei mijn weegschaal 66,4. 

*mijn huid straalt, mijn haar valt minder uit

*ik heb de slappe lach helemaal van mezelf

*ik geniet van dingen, helemaal van mezelf

*ik mag boos en verdrietig zijn, helemaal van mezelf

*als ik ongesteld ben, ben ik nog steeds niet te harden, maar nu een Stuk beter, helemaal van mezelf

*ik proef stukken beter, ik zorg veel beter, ik voel veel beter, ik Dans veel beter! (ooit een filmpje van jezelf terug gezien, met daarop jezelf dronken dansend? Ik helaas wel... Op dat moment waande ik me Fred astair En ginger Rogers. Geloof mij: zulke filmpjes zie je Niet graag terug...) 

Ik ben een leuker mens, al zeg ik het zelf. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@maartje, wat geweldig om te horen. Ik sta nog niet waar jij bent, maar voel wel elke dag dat ik niet drink mijzelf 100x beter. 

Het stemmetje in je hoofd met die onderhandeling, dat is voor mij nog een ding.

Terwijl als ik drink, kan ik niet meer stoppen. Het lijkt ook het afgelopen half jaar zijn toegenomen. Dat ik dan 's nachts wakker word en niet meer kan slapen en denk, het is nu toch al mislukt dus ik neem er nog eentje. Best triest als je kijkt naar mijn leven. (lees: alles gaat voor de wind ;))

Maar goed, de laatste maanden is het ook zo, dat ik meer NIET dan wel heb gedronken.

alsof ik dit jaar gebruik om alles rondom alcohol te onderzoeken. Mijn naam slaat wellicht nergens op, maar er is nog hoop.

 

Dank je voor het delen. 

ps: ik was laatst bij een cabaretier, zonder alcohol en heb tranen met tuiten gelachen, zo tof om dit mee te maken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank voor je openheid @Gezond2019. Geloof mij: ik kom van ver.

Verder dan 4 jaar terug toen ik voor het eerst hier schreef. Toen was ik in mijn hoofd niet zover als dat ik nu ben. Dat komt denk ik omdat ik eerst door het echte diepe dal moest om te kunnen voelen dat dit dus Echt de (laatste:D druppel) is. In ieder geval dit jaar, en hopelijk voor altijd dus. 

Ik voelde me 5 maanden terug zo ontzettend mislukt. Op alle vlakken. Ik sleepte mezelf de dagen door, stond op omdat ik wel moest, maar ging daarna zo snel mogelijk mijn roes uitslapen. Geen leven hoor! Ik dronk steeds meer, en voelde me steeds mislukter. Het was gewoon het moment dat ik dacht: ik doe aan zelfdestructie, nog even en ik lig dus Wel in die goot. Of 't wordt mijn dood. 

Ik heb toen, die bewuste ochtend dat ik mezelf met moeite recht in de spiegel aankeek, tegen mezelf gezegd: zo gaat het niet langer. Lukt het me nu niet zelf, dan laat ik me opnemen. 

Tot nu toe lukt het me zelf. 

Misschien komt voor jou de druppel ook wel. Wanneer, dat kan ik natuurlijk niet voor je invullen. Bij mij kwam ie, omdat ik me er dus echt bewust van was dat het zo niet langer kon. 

Succes! Wees je eigen baas. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Op 31-10-2019 om 10:18 zei maartje:

Het voelt zo ontzettend goed! Maar wat als dat allemaal gewoon wordt, dat de complimenten verdwijnen , ik denk dat daar de grote moeilijkheid voor mij komt. 

Hey Maartje, hier schreef je twee maanden geleden ook al over. Ik zocht even terug naar je bericht, toen je hier meldde dat je drie maanden niet gedronken had. Je reden om hier te komen schrijven was dit 'wat als het allemaal gewoon wordt ... ' 

Ik denk dat deze gedachtes allemaal bij het proces horen. Net als de fantasieën over wanneer je weer een paar glazen zou kunnen drinken.

Goed bezig zeg, vijf maanden geen alcohol :rose:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank voor jullie fijne woorden! 

Vandaag precies 5 maanden zonder alcohol. En wat voel ik me goed. 

Wat een bevrijding! Een groots kado aan mezelf. Zo noem ik het maar gewoon. Want wat ben ik aan alle kanten (letterlijk:lol:) opgeknapt zeg. 

Wat ik nog het allerfijnste vind om te merken is: ik mag dan wel onzeker zijn, maar eh... Die onzekerheid blijkt een stuk minder heftig dan ik altijd dacht! Ik heb geen drank nodig om bangigheden te overwinnen, spannende dingen te bedwelmen, moeilijke momenten voor te drinken. Niks van dat: ik ga alles zelf aan. Helemaal zelf, en ik kan jullie verzekeren: daar word je zeker van! Natuurlijk word ik er geen Supermen(s) van, maar ik vind het zo ontzettend fijn te merken dat ik het gewoon zelf kan. 

Het gevoel van: ik moet afscheid nemen van de ook echt heel leuke dingen die bij alcohol horen: dat is gewoon weg. Ik voel me niet meer eenzaam in mijn stopproces. Het is de beste keuze effer. 

Volgend weekend het beruchte weekendje weg,met drank maatjes, 20 stuks. Ik heb besloten: ik ga. Mijn man en zusje gaan ook, die drinken niet veel. Twee vriendinnen gaan ook, die drinken wel veel, maar hebben het volste respect voor mijn keuze, en dan gaan er nog wat mee die dat niet hebben,en nog wat die ik nauwelijks ken. 

Ik voel me zeker genoeg om daar mee om te gaan. Ik voel me honderd keer minder kwetsbaar. Dus: ik ga. Ook om te onderzoeken hoe ik het ga vinden. En vind ik het niks? Dan ga ik niet meer de volgende keer. 

Liefs, maartje

bewerkt door maartje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Lekker onderzoeken! Zodra mij dat lukt (de nieuwsgierigheidsknop noem ik het) wordt alles anders. Komt er ruimte voor mezelf en de ander. En wordt het ook nog leuk!

Ik was hem even kwijt. Dank voor het delen hier. Ik ga op onderzoek! 

Veel onderzoeksplezier gewenst jij!!:ph34r:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Maartje,
Fijn om te lezen dat jij ook zo positief bent en blijft! Ik maak denk ik iets soortgelijks mee. De hoeveelheid zelfvertrouwen groeit, ik durf fouten te maken, niks onzekerheid meer! En ik heb afgelopen week ook afgesproken een weekendje weg te gaan. Met z'n 10-en, maar het doel is bier drinken. En veel! En verder eigenlijk niets. Ik heb ook bedacht maar gewoon mee te gaan (het is pas in april). Is het niks, dan weet ik dat ook. En is het wel wat, dan is dat leuk. Het hoort bij mijn idee dat het niet altijd superleuk hoeft te zijn. Dingen mogen best tegenvallen en ik hoef niet altijd de beste keuze te maken. Ik mag ook fouten maken, hort er ook bij. Wat een opluchting!
Veel plezier volgende week. Ik hoor graag hoe het je bevallen is.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Update op m'n selfishe draadje: mijn onderzoek is geslaagd:)

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik een heerlijk weekend heb gehad met m'n drankemaatjes. Op een enkeling na, was iedereen vol interesse over mijn keus niet meer te willen drinken. En ik persoonlijk dol enthousiast om erover te vertellen. Ik deel graag met wie het horen wil en ben eerlijk over hoe dat mij verging en vergaat. 

Ik heb een heerlijke wandeling gemaakt, heel veel spelletjes gespeeld (heel erg grappig met aangeschoten en dronken lui. Heb me kostelijk vermaakt) ging zowaar niet als eerste naar bed en kwam er fris en vol zin weer uit. 

Als ik merkte dat ik me begon te irriteren (ja, want niet iedereen heeft 'n fijne dronk) sloot ik het "gesprek" gewoon af en zocht ik mensen en gesprekken op die ik wel gewoon leuk vond. 

Kortom: fijn geweest! 

En ik blijf lekker gestopt. En ik besef me heel goed hoe fijn dat is voor mijn jongens. De oudste twee van 13 en 15 zijn lekker aan het puberen. Hoe fijn dat ik er volledig bewust bij ben om er voor ze te zijn. En niet met een "gezellig wijntje" in mijn hand het voorbeeld gevend.

Ik lees nu het boek: onze kinderen en alcohol. Interessante kijk op hoe pubers op te voeden. Alle hardnekkige misverstanden worden van tafel geveegd. Ik noem er een paar waar ik ook zo over dacht toen ik nog dronk:

*Als je drank verbied doen ze het juist stiekem

*je kind kan het best thuis leren drinken

*experimenteren met drank is van alle tijden. Gun de jongeren hun vrijheid. Wij dronken vroeger toch zelf ook veel? 

*laat ze maar goed dronken worden, van zo'n kater leren ze tenminste

*mijn kind doet dat niet 

Ook wat er gebeurt in 't brein... Heftig hoor! 

Genoeg voor nu.

Liefs,maartje

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ok dus, niet verbieden? Maar ook, niet thuis leren drinken? Maar ook niet, gunnze de vrijheid?

Hoe dan wel, of moet ik nou het boek kopen? :) 

Onze oudste drinkt net als mn vrouw nooit alcohol, maar die kwam een tijd geleden terug van een feestje en toen bleek dat ze koppijn had van de malibu. Er gebeurt gewoon wat er gebeurt. Dat je er koppijn van krijgt dat weet ze nu. Dat het verslavend is heb ik al uitlegd. En verder, tja...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@bumperjimjuist Wel verbieden. Iig tot ze 18 zijn. Heb 't boek nog niet uit, maar de boodschap is duidelijk: geen alcohol tot je 18 bent. Het is een andere kijk op hoe ik erover dacht... Want ik dacht juist: verbieden werkt averechts. Dat blijkt (volgens dit boek/onderzoek/artsen/psychiaters) dus juist anders te werken.

Mijn man en ik zenden iig de boodschap uit: geen alc tot je 18e.maar eh...... 

Dat zei ik ook toen ik nog een wijntje in m'n hand had, maar wel als boodschap: niet als statement. En IK dronk va mijn 14e...

En omdat IK dat dus wel deed,  wil dat dus niet zeggen dat ze daarom maar lekker gewoon gezellig bij ons thuis va hun 16e met hun vrienden mogen drinken. 

Ja, maar dan gaan ze het wel ergens halen! Hoor ik een stemmetje (in mijn hoofd, en die van anderen) het blijkt dat dus zo niet werkt als je heel duidelijk bent over alcohol. 

Maargoed: heb 't boek nog niet uit. En een puber blijft in mijn hoofd toch een puber. En daarbij ook nog s: de ene puber is de andere niet. Bij mij zijn ze iig totaal verschillend. 

Als 't boek uit is; wordt vervolgd. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Tja. Ik was vroeger een keurig ventje van 16 dat op commando van mn moeder keurig één (1) biertje kon drinken. Twee jaar later het huis uit studeren en toen zat ik om 10 uur 's ochtends alweer als keerpunt in de bierestafette bii wijze van spreken. En ben dus uiteindelijk op ADB terechtgekomen :) wat verder niemand weet.

Je kan ze prima opvoeden maar als ze op hun 20e, 25e een verkeerd rolmodel tegenkomen... Ik denk dat het belangrijkste is dat je ze de echte informatie geeft. Dat het gewoon waanzinnig verslavend is. Dat elke dag drinken een kaarsrechte snelweg naar een hoop ellende is. 

Echt waar mijn ouders zeiden alleen, van alcohol ga je foute dingen doen en je krijgt er een kater van. Nou als je 18 bent dan kan je zo'n kater wel hebben en foute dingen daar had ik juist zin in. Dus alle seinen stonden op groen. Had ik geweten dat het zo shit verslavend is...... :( 

bewerkt door bumperjim
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...