Spring naar bijdragen

Jaarpact


Jan1000

Aanbevolen berichten

10 uur geleden zei nancy:

Dan heb je het jaarpact nooit begrepen Erik. Wat mij betreft is er niet eens een discussie, het is zoals het is en dat bedoel ik vriendelijk. Ik snap eerlijk gezegd niet dat je er zo'n punt van maakt. Jan1000 is dit draadje ooit gestart, lees zijn eerste bericht anders even.  Of start een draad met een andere opzet.

Het vervelende vind ik dat hier nu voorstanders en tegenstanders zijn ontstaan en steunbetuigers etcetera, bah, daar is deze draad toch helemaal niet voor?? Weg rust.....Ik merk dat ik er zelfs boos om ga worden nu. Ik ben al die zalvende woorden en die meebuigende woorden en ach en wee eerlijk gezegd ook spuugzat. Bah! 

Ik geloof niet dat iets vast staat en niet ter discussie gesteld mag worden. Alles in dit universum is aan verandering onderhevig en alles zou je opnieuw moeten kunnen bekijken. Dat vind ik heel gezond. Ik geloof ook niet dat als alles hetzelfde blijft en nooit meer eens afgevraagd word dat dat rust is, dat is meer doods. Een discussie over wat een jaarpact is betekent dat het jaarpact leeft.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Openheid en eerlijkheid zijn voor mij in dit verband geen egodingetjes. Het is de aanleiding waarom ik opbiecht wat er gebeurd is en ik zag zelf geen bezwaren bij gewoon doorgaan op het jaarpact waarbij mijn motivatie is dat het voor mij voelt dat ik de lijn van een nuchter leven niet onderbroken heb door terug te vallen in oud onmatig gedrag. Ik zet de lijn voort vanaf 07-01-2015, dat is voor mij gewoon een heel belangrijke datum. Heel open leg ik de vraag voor wat het collectief hier van denkt. Ik was blij het het begrip van Bob want dat is in lijn met hoe ik het voel. Maar daarna is het collectief hier heel duidelijk en bij voorbaat had ik geschreven mij te schikken in wat men vind.

Ik had echter nooit gedacht dat mensen zouden gaan dreigen met weggaan, mij incorrect handelen naar lotgenoten en sjoemelen verweten zou worden, juist omdat ik zo open en eerlijk erover ben volgens mij. Had ook nooit gedacht dat mensen boos en onrustig zouden worden van de beginselen een keer ter discussie stellen. Ik kan slecht tegen argumenten van ooit jaren terug is iets zo begonnen dus het moet altijd zo blijven. Dat doet geen recht aan de veranderlijkheid van alle dingen die er zijn. En het zorgt ervoor wat ik op mijn werk ook zo dikwijls zie als ik vraag waarom iets is "Ja het is omdat het altijd zo is en we doen het omdat we het altijd al zo doen" Ik vind echt dat het gezond is om dingen eens af te vragen. Dat deed Bob heel goed vind ik. Discussie mag......nee moet er zijn om de boel levend te houden. Ik ben tegen de verwijzing naar puur en alleen de eerste pagina's van deze draad van zo is het geschreven en zo moet het altijd zijn. Echt dan is het jaarpact zo statisch en dood als maar zijn kan.

Zoals ik vanaf het begin af aangaf schik ik mij in wat er zich nu heel duidelijk afgetekend heeft. Maar het dreigen met weggaan, de verwijten naar mij over incorrect handelen naar lotgenoten en sjoemelen heeft mij doen besluiten dat ik mij hier niet thuis voel. En inhoudelijk ben ik er anders naar gaan kijken. Ik tilde niet zo zwaar aan het wedstrijd element, de ego boost van aan de top willen komen. Ik doe het voor mezelf en voor de ambitie om een jaar lang nuchter te zijn heb ik het jaarpact niet nodig. Ik heb mijn leven omgegooid en de dwangmatigheid met drank gestopt.......gisteren was mijn feestje van de maand weer. Dat vier ik wel alleen. Dat prefereer ik ook alleen te doen en niet in een lijst met Soothe. Ik blijf het storend vinden hoe je (Bob) in deze discussie dreigen beloond en met de dreigementen op tafel toegeeft om hem maar binnenboord te houden. Iemand die vervolgens totaal afwezig is in de discussie. En ik verbaas me ook dat niemand zich hier uitspreekt dat de verwijten van Soothe tegen mij nergens op slaan aangezien ik juist zo transparant probeer te zijn, juist wel eerlijk. Juist omdat lotgenoten mij aan het hart gaan. Ik vraag me af Bob hoe lang het nog moet duren voordat je eindelijk hem van de lijst haalt zoals hij zelf verzoekt.

Moge de beste alcoholist winnen was natuurlijk over the top als opmerking. Als was het maar omdat ik niet geloof dat iemand een alcoholist is maar hoogstens een probleem met alcohol heeft. Het is een verwijzing naar het wedstrijd element en de boost die je zou krijgen van jou rangorde in de lijst ten opzichte van lotgenoten. Dat element voelt niet goed, hoger in de lijst staan dan de lotgenoot. We zijn allemaal gelijk in onze strijd.

@Bob

Bij deze stop ik het deel van de discussie over hoe om te gaan met mijn plek op het pact. Ik verkies er niet meer op te staan.

bewerkt door erik
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Mijn vorige bericht was een samenvatting.
Scheelt jou weer werk Bob:-)

Het stoort mij dat er zo star wordt omgegaan met dit draadje. Dat het niet gegund wordt als iemand zijn belangrijke startdatum wilt behouden.
(Niet dat ik al wat gedronken heb sinds mijn startdatum. Ik weet dat ik dat absoluut niet kan. Als ik dat zou doen dan zou ik verloren zijn)

En Bor, doe ff normaal zeg.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Rosa, je verbaast me echt. Ik zie het zelf allerminst als star, hoe we omgaan met dit draadje. Er was een vraag, daar bleek voor sommigen van ons geen duidelijk antwoord op te zijn. Anderen waren juist verbaasd dat je daar nog een vraag over kunt stellen. Dan praat je daar dus over, en dat hebben we gedaan. 

De conclusie is dat we een duidelijker afspraak vastleggen. Ik zet die voortaan bij de lijst. Kun jij daar niet mee leven, dan?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

9 uur geleden zei Bob:

...Kohtje na 2e verzoek met verduidelijking er af gehaald. Vrede en voorspoed op je verdere pad. Ook zonder ons, sure!

Joh, Bob, ik sta alleen maar niet meer op de lijst hoor.. (dank daarvoor), maar ik ben niet bij jullie weg. Ik heb jullie nog altijd nodig
om allerlei dingetjes uit "het dagelijks leven van een verslaafde in herstel" te lezen en delen.
Ik minacht deze lijst ook allerminst. In NA (Anonieme Verslaafden) kreeg ik bij binnenkomst een sleutelhanger.
Die koester ik nog steeds. Just for Today staat er op.
Aan de ene kant herinnert die sleutelhanger me er aan dat ik m'n herstel zélf moet bewerkstelligen, aan de andere kant geeft diezelfde
sleutelhanger me het gevoel bij een groep mensen te horen die samen met mij eenzelfde 'eenzaam' pad bewandelt en hun ervaringen deelt.
Na 30 dagen clean kreeg ik weer een sleutelhanger, na 60 dagen nog één, na 90 dagen, na een half jaar, een jaar, anderhalf jaar, twee jaar, drie jaar,
vier, vijf... etc. De tussenpozen werden in de beginperiode steeds een beetje langer. Niet erg, want
het wordt steeds makkelijker om clean te blijven en steeds minder belangrijk om een sleutelhanger te krijgen.
Maar toch is het leuk om op een gegeven moment elk jaar je 'verjaardag' te herdenken.
Een beetje ego-strelerij is het natuurlijk wel en daar ben ik ook echt niet op tegen. Maar m'n motieven om wel of niet te drinken hangen niet af
van het al dan niet behouden van een lange cleantijd maar van wat ik vandáág besluit.
Eén keer per jaar steek ik in de meeting m'n hand op bij het uitreiken van de sleutelhangers. De rest van het jaar deel ik in de vreugde
van anderen die een sleutelhanger krijgen. Niemand staat op een lijst waar iemand kan zien hoe lang iemand clean is. Alleen op 'de dag zelf'
kan iemand zich even 'zichtbaar' maken om daarna weer in de anonimiteit te verdwijnen, één met de groep. De kwaliteit van clean zijn is
belangrijker dan de tijdsduur. We zijn als herstellende verslaafden gelijk aan elkaar, ongeacht cleantijd.

Op m'n 'verjaardag' kan ik me hier melden om een voor mij heuglijke dag met jullie te delen en op die dag te laten zien dat
herstel mogelijk is. Dat is voor mij genoeg. Meer 'zichtbaar' hoef ik niet te zijn.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bor, ik heb je wel geantwoord. Mijn antwoord was dat ik op de vraag alleen antwoord geef aan mensen die zelf betrokken zijn op het jaarpact. In wezen heb ik de vraag ook beantwoord die je stelde. De mensen op het jaarpact zelf geven aan dat het principe van geen druppel onwrikbaar is. Mijn gevoel over gestopt zijn is en blijft mijn gevoel. Maar men vind anders en daar leg ik mij bij neer.

Verder ben je nu zonder ook maar iets met het jaarpact te maken te hebben op pathologische wijze aan het stoken. Dank voor het inkijkje in jezelf, je wordt steeds duidelijker he in laten zien hoe je in elkaar zit.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

8 minuten geleden zei Bor:

Ja ,na 2 weken twijfelen toch maar bekennen.
Zo staat het er letterlijk.

 

Wil je dit citaat wellicht tonen aan ons. Ik heb mijn teksten herlezen, dat schreef ik niet en dat heb ik niet gedacht. De termijn van twee weken had betrekking op dat ik zelf wilde bewijzen of het bij die gelegenheid zou blijven of dat ik terug zou vallen. Toen ik dat helder had voor mezelf heb ik het hier gemeld. Met het drinken heb ik mij meteen voorgenomen het te gaan melden.

Maar ik houd op om jou antwoord te geven Bor. Jij wil geen antwoord, je wil jou spelletje spelen. Nou niet met mij.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik wil de volgende tekst voortaan aan de lijst toevoegen, zodat er duidelijkheid is.

Citaat

Deelnemers gaan ervoor vanaf de aangegeven startdatum gedurende een jaar of langer geen alcohol te drinken. Ze geven zelf aan of dat lukt, en laten minstens eens per jaar weten of ze nog aan het pact deelnemen.

Vanmiddag ben ik elders, dus zie ik vanavond wel wat er nog meer geschreven is. Houden jullie het een beetje gedeisd?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

 

23 minuten geleden zei Bor:

Ja ,na 2 weken twijfelen toch maar bekennen.
Zo staat het er letterlijk.

 

Wil je me of citeren waar ik dit schrijf of je woorden terug nemen. Na 2 weken twijfelen toch maar bekennen is niet wat er gebeurd is en is ook nergens geschreven. Ik neem aan dat als jij beweert dat het er letterlijk staat het je geen moeite kost om snel met een citaat te komen dat dit bewijst.

bewerkt door erik
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Verantwoordelijkheid nemen voor mijn handelen en schrijven dat doe ik idd zelf. Neem jij nu je verantwoordelijkheid om je beschuldiging naar mij te bewijzen? Waar schrijf ik het letterlijk?

Je maakt er van dat ik na 2 weken twijfelen toch maar bekend heb. Dat is NOOIT gebeurd zo.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Rosa ??
Waarom wil je er nu af ??
Je schrijft zelf, dat je mede door het jaarpact al zo lang droog staat
Je doet het toch voor jezelf zeker !


Bob,
Ik vind het citaat prima
Schept duidelijkheid

Zelf heb ik heel veel aan het jaarpact
Is voor mij echt een stok achter de deur, en ben heel kinderachtig blij, met een roosje als ik weer een maand verder ben

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

6 minuten geleden zei Bor:

Kwoot; Moet iets bekennen; tijdens mijn eerste date heb ik wat gedronken ruim 2 weken geleden nu en tijdens wintersport ook een keer. 

 

Citaat

Ja ,na 2 weken twijfelen toch maar bekennen.

2e citaat; jou bewering dat ik letterlijk geschreven zou hebben is totaal iets anders als je nu quote. De tijd die ik nam was om te kijken of het uit zo monden in een terugval of niet. Was een eenmalig besluit uitgedraaid op door blijven drinken dan was er iets wezenlijks anders aan de hand als nu. Mijn verantwoordelijkheid nam ik gepland omdat ik weliswaar graag gewoon op de lijst was blijven staan maar dan niet stiekem en zeker niet gisteren gefeliciteerd zou zijn zonder dat men van de 2x drinken zou weten.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nadat ik me hier gisteren weer gemeld heb, merk ik dat ik weer in mijn oude valkuil val: de discussie hier en de scherpe opmerkingen soms slepen me mee.
Ik voel me betrokken, en het doet me pijn.

In Erik lees ik een grote frustratie en pijn, omdat veel mensen op dit draadje vinden dat hij na gedronken te hebben zijn datum zou moeten bijstellen.
Dat kan ik begrijpen, ik zou daar ook heel veel moeite mee hebben.
Als ik vorige week in het restaurant dat glaasje ouzo gedronken zou hebben dat voor mijn neus gezet werd, dan zou ik me genoodzaakt gevoeld hebben mijn datum bij te stellen, en dat zou ik heel moeilijk gevonden hebben. Misschien zou ik mijn naam wel helemaal van de lijst afgehaald hebben, en wie weet waar dat toe zou leiden? Ik moet er niet aan denken.

Iets anders vind ik het als die pijn afgereageerd wordt op de mensen die de oorspronkelijke intentie van het jaarpact, namelijk een jaar niet drinken, willen handhaven. Dit door hun woorden te verdraaien zodat van 'anderen een boost geven' een 'egoboost' gemaakt wordt, het jaarpact vergeleken wordt met een wedstrijd voor alcoholisten en een verzoek verwijderd te worden als de oorspronkelijke bedoeling losgelaten wordt een dreigement genoemd wordt.
Erik was volkomen transparant in zijn melding dat hij iets gedronken had, in dat opzicht geen 'gesjoemel'. Als je ondanks dat je positie in het jaarpact toch wil handhaven - en Erik gaf aan dat te willen - dan vind ik dat persoonlijk wel gesjoemel. Over een half jaar weet niemand meer dat je bekent hebt iets gedronken te hebben, en dat je plaats in de lijst dus eigenlijk niet klopt. Voor de transparantie is het gewoon wel zo eerlijk die dan ook aan te passen. En dat dat pijn doet, ja, dat is logisch.

Iedereen die met serieuze intenties om een jaar niet te drinken op het jaarpact zit wéét dat er altijd situaties zijn waarin dat even moeilijk is. Ook als je al jarenlang niet drinkt. Dat etentje waar dat ene glaasje toch echt een beetje bij lijkt te horen, dat uitje waarbij vrienden aandringen toch gezellig even mee te doen, dat bedrijfsfeestje waar je je de ongemakkelijke outsider voelt. Ik weet er alles van.
Het is mogelijk dat dat ene glaasje na langere tijd ook best weer kan, en dat die maanden of jaren niet voor niets geweest zijn. Dat zijn ze sowieso nooit.
Maar ik wil de mensen de kost niet geven die ik langs heb ik zien komen, voor wie dat ene glaasje in die speciale situatie uiteindelijk toch de opmaat was voor meer.

Daarvoor is dit jaarpact bedoeld. Om elkaar te steunen een jaar echt niet te drinken. En na dat jaar eventueel weer een nieuw jaar te starten.
Het is zeker geen wedstrijd, want dat kan niet eens. Uit de aard der zaak kan ik iemand die langer droog staat dan ik nooit inhalen, tenzij die persoon een glas neemt.
Wat ik niet hoop, en hem zeker ook niet toewens.
Er was ooit een tijdje waarin Kohtje geruime tijd op mij voorliep. Ik twijfelde er toen aan of ik zijn mijlpalen wel ooit zou bereiken.
Was ik blij toen ik hem inhaalde? Nee, zeker niet. Het deed me veel verdriet, en ik was de eerste om te steunen de draad weer op te pakken.

Ik zou willen zeggen: wees blij dat dit jaarpact er is, en wees blij dat hier mensen zijn met de ondubbelzinnige intentie een jaar niet te drinken.
Je kunt hier steun krijgen als je twijfelt, en als je het moeilijk hebt. Een jaar is lang.
Tegen Erik zou ik willen zeggen: kop op! Je hebt niet voor niets twee jaar hard gewerkt. Je bent gegroeid, je hebt een slechte gewoonte omgezet in een gezonde gewoonte, en je hebt hiervan geleerd dat je eigenlijk liever niet wil drinken. Des te sterker sta je erin als je nu weer de dagen, weken en maanden aan elkaar rijgt. En over twee jaar zeg je: "Ik heb nu twee jaar niet gedronken, en daarvóór had ik ook al eens twee jaar niet gedronken."
Voor mij is 7 augustus ook niet mijn eerste stopdatum, maar ik hoop wel mijn laatste.

Liefs, Anna

:heart:

bewerkt door Anna
typfout
Link naar opmerking
Deel via andere websites

:) Even terug in de flow!

      Wat een kanjers hier! Ik trek mij op aan allen die destijds met mij gestart zijn de uitdaging hier aan te gaan
      en aan de diegenen die zich voegen bij dit pact.

      Een beetje stoppen of een beetje drinken bestaat voor mij niet, wel geheelonthouding en leren,
      leren van gelijkgestemden, leren van elkaar.

      Ik stop(te) er tijd in, omdat het werkt! Echt! Wat ik hier aan support, tips, eerlijkheid en openheid terug krijg,
      heeft er toe geleid dat ik binnenkort zes jaar niet meer drink!

      Ik lees de berichten over vallen en opstaan en met name de openheid erover, dat is wat toevoegt aan dit pact
      en waarom ik er thuis hoor. Ook na bijna 6 jaar!

      Bob pakt het nu mooi op en heeft de worsteling met de nieuwe site software overwonnen. Eens per
      jaar een roosje heeft voor- en nadelen, maar is het een of het ander en .. het is nu aan Bob
;)

      PS Kijk hier niet met afgunst, maar met trots. Waardeer jezelf, je bent het meer waard dan alle roosjes die voor
            iedereen hier ooit gegeven zijn

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

50 minuten geleden zei Etty:

Ik begrijp niet uit zijn woorden dat hij doelt op jou.  Dat jij sjoemelt of verkeerd om gaat met lotgenoten. Misschien was het wel op Bob gericht? Of in het algemeen op een jaarpact met een twist.  Je zou het aan Soothe kunnen vragen voordat je conclusies trekt.  En zou hij dan zeggen: ja Erik ik had het over jou, dan zou ik me wel aangesproken voelen en het voor je opnemen. 

Zo begreep ik het dus wel. De discussie gaat over mij dus dat ging over mij. Ik vind het oordeel niet fair juist omdat ik eerlijk ben. Het zou kunnen dat ik het persoonlijk aantrek en het niet zo bedoelt is. Het is niet in mij opgekomen dat het niet persoonlijk bedoelt is. Laat ik er maar vanuit gaan dat het niet zo persoonlijk bedoelt is als ik zag. Ik voel me al beroerd genoeg zonder deze discussie.

 

bewerkt door erik
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...